27/11/08

Διακομματική πολεμική κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών

Διακομματική πολεμική κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών

Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στο άρθρο αυτό τις θέσεις των κομμάτων της ελληνικής Βουλής για το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών (ΜτΘ)

Νέα Δημοκρατία
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε τις προθέσεις της για το ΜτΘ με συγκεκριμένες πράξεις. Η έκδοση τριών εγκυκλίων μέσα στο καλοκαίρι οδήγησε στη γνωστή μεγάλη αναστάτωση και σε απαλλαγές και ορθοδόξων μαθητών από το ΜτΘ. Παρά τις τελευταίες κινήσεις του Υπουργού Παιδείας προς το Συνήγορο του Πολίτη, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε.

ΠΑΣΟΚ
Πριν από λίγες μέρες οι υπεύθυνοι Παιδείας του ΠΑΣΟΚ συνατήθηκαν με το Συνήγορο του Πολίτη και συζήτησαν και για το ΜτΘ. Τι ειπώθηκε ακριβώς δεν έγινε γνωστό. Όμως όταν το καλοκαίρι δημιουργήθηκε το όλο ζήτημα η αρμόδια για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωνε: «Το Ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών και η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να συνοδεύεται από αξίωση αποκάλυψης έστω και αρνητικής των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Τα παραπάνω έγιναν σαφή και σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αλλά και με επανειλημμένες προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Ως εκ τούτου το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να προχωρήσει στην εγκύκλιο την οποία εξέδωσε στις 31 Ιουλίου 2008. Η εγκύκλιος αυτή όριζε ότι για την απαλλαγή για το μάθημα των Θρησκευτικών αρκεί απλή δήλωση των γονέων ή του ενήλικα μαθητή χωρίς να δηλώνετε ο λόγος της επιλογής αυτής. Η σωστή και υποχρεωτική αυτή απόφαση υλοποιήθηκε και πάλι με προχειρότητα και αμφισημία. (http://www.pasok.gr/portal/gr/3/65629/7/7/1/showdoc.html)
Εξάλλου στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη γραμμή» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιαννακά δήλωσε ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να γίνει προαιρετικό.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα πολλές φορές. Οι δύο πιο σημαντικές είναι:
Α) Η ερώτηση του Βουλευτή κ.Φώτη Κουβέλη με την οποία ζητείται εφαρμογή της πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη για απαλλαγή από το μάθημα και των Ορθοδόξων μαθητών (http://thriskeftika.blogspot.com/2008/11/blog-post_4167.html)
και
Β) Το Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο κρίνεται ως «απρόκλητη επίθεση» προς το Συνήγορο του Πολίτη η τελευταία Επιστολή σε αυτόν του Υπουργού Παιδείας ( http://thriskeftika.blogspot.com/2008/11/blog-post_26.html ) .

ΚΚΕ
Δεν γνωρίζουμε τη σαφή θέση του κόμματος αυτού για το θέμα. Σημειώνουμε πάντως πως το κόμμα αυτό δεν έχει σπεύσει σε προσπάθεια υιοθέτησης των αποφάσεων και προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη για τα θρησκευτικά.

ΛΑΟΣ
Με ερωτήσεις βουλευτών προς τον Υπουργό Παιδείας το κόμμα αυτό έχει θέσει τόσο το θέμα κατοχύρωσης της υποχρεωτικότητας του μαθήματος για τους Ορθόδοξους μαθητές, όσο και το πρόβλημα έλλειψης θρησκευτικής μόρφωσης των δασκάλων σε κάποια Τμήματα Παιδαγωγικής των Πανεπιστημίων της χώρας. (http://thriskeftika.blogspot.com/2008/10/blog-post_10.html)
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών οργανώνει και επιδιώκει την υποβάθμιση του ΜτΘ. Κάποιες φωνές αντίρρησης υπάρχουν κυρίως σε μικρά κόμματα. Όμως τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν σε μία συνεχή πολεμική ενάντια στα θρησκευτικά με πιθανότατο τελικό στόχο τον εξοβελισμό του ΜτΘ από τα ελληνικά σχολεία, όπως υποστηρίζει και ο π.Γεώργιος Μεταλληνός. Μακάρι να μας διαψεύσουν. Ωστόσο και εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)