16/1/09

Η σιωπή για τα θρησκευτικά ως δείγμα αδιαφορίας, άγνοιας ή σκόπιμης υποβάθμισής τους;

Γράφει "ο περαστικός"
Παρά τις αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, παρά την πραγματικότητα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών (ΜτΘ) και ορθοδόξων μαθητών, παρά την ισχύ των καλοκαιρινών εγκυκλίων επικρατεί μία σιγή για το θέμα.
.
Οι πολέμιοι του ΜτΘ σιωπούν προς το παρόν, ευχαριστημένοι πιθανότατα γιατί τα μεγάλα λόγια του πρώην Υπουργού κ. Στυλιανίδη περί υποχρεωτικότητας του ΜτΘ στους ορθόδοξους μαθητές δεν έγιναν ποτέ πράξη, εγκύκλιος ή νομοθετική ρύθμιση. Τους αρκεί προς το παρόν η ισχύς των καλοκαιρινών εγκυκλίων. Και σε εύθετο καιρό θα θέσουν ξανά το θέμα απαιτώντας την περαιτέρω υποβάθμιση του ΜτΘ και την χορήγηση δικαιώματος απαλλαγής ξεκάθαρα σε όλους τους μαθητές.
.
Οι υπεύθυνοι για το μάθημα θεολόγοι και Σύμβουλοι και οι Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών δεν έχουν γρήγορα αντανακλαστικά. Μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο Υπ. Παιδείας καμία κίνηση προς το παρόν δεν έχει γίνει (ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει γνωστή) προς το νέο Υπουργό για ενημέρωση και προσπάθεια απόσυρσης των εγκυκλίων του καλοκαιριού.
.
Οι θεολόγοι των σχολείων παραμένουν ανήσυχοι βλέποντας το θέμα των απαλλαγών άλυτο και τους μαθητές τους έτοιμους να αποδράσουν από το μάθημα με την αρχή της νέας χρονιάς. Δυστυχώς δεν διαθέτουν προσβάσεις στο Υπουργείο ή στα κέντρα των αποφάσεων και η αγωνία τους δεν γίνεται φανερή όπου και όσο πρέπει.
.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Το παλιό θρίλερ είχε τον τίτλο «η σιωπή των αμνών». Το σημερινό θρίλερ της Διοικούσας Εκκλησίας θα μπορούσε να ονομαστεί «η σιωπή των ποιμένων». Μόνο λίγοι Ιεράρχες έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά δυστυχώς η φωνή τους πνίγεται κάτω από την τακτική σιωπής και αδράνειας που έχει επιβάλει ο Αρχιεπίσκοπος.
.
Για μια ακόμη φορά τονίζουμε την απόλυτη ανάγκη άμεσης αντίδρασης θεολόγων, Συμβούλων, επισκόπων προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς των απαλλαγών που επέβαλε ο πρώην Υπουργός κ. Στυλιανίδης και δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει έντονη και έγκαιρη αντίδραση η περαιτέρω υποβάθμιση του ΜτΘ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)