21/1/09

Παπακωστόπουλος Σπ., "Καιρός του λαλείν" και όχι "καιρός του σιγάν"

Λάβαμε το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα του συναδέλφου Σπύρου Παπακωστόπουλου και ευχαρίστως το δημοσιεύουμε:
.
Αγαπητοί συνάδελφοι θεολόγοι,
με τη σύντομη αυτή παρέμβασή μου δεν επιθυμώ ούτε να κινδυνολογήσω ανεύθυνα, ούτε να καταστροφολογήσω σκόπιμα. Όμως, εξαιτίας μιας ερμαφρόδιτης κατάστασης, που επικρατεί, τώρα, στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, οφειλόμενη, κατά κύριο λόγο, στις ασαφείς και αντικρουόμενες εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ, καθώς και στις, «εν ονόματι της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ΔΗΘΕΝ, γνωμοδοτήσεις της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής (ΣτΠ), προστέθηκε επίσης, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εκπτώσεων από το μάθημά μας, η εισήγηση – πρόταση του Εθνικού Συμβουλείου Παιδείας με προεξάρχοντα τον κ.Θάνο Βερέμη. Ενόψει, λοιπόν, του περιβόητου διαλόγου για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα συνοδευτεί και με ανάλογη αναμόρφρωση των σχολικών αναλυτικών προγραμμάτων στο Λύκειο, κατατίθεται και το εξής ως αντικείμενο διαλόγου (με χρονικό ορίζοντα καταληκτικού διαλόγου τον Ιούνιο του 2009): Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗ Β ΚΑΙ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ όπως ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. Το πιθανότερο σενάριο της εν λόγω πρότασης, για το μάθημα των θρησκευτικών, έχει ως εξής:
.
Στη Γ Λυκείου: από 01 ώρα σε 00 ώρες.
.
Στη Β Λυκείου: από 02 ώρες σε 01 ώρα.
.
Στην Α Λυκείου: από 02 ώρες σε 02 ώρες ή 01 ώρα.
.
Τονίζω, βέβαια, ότι τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση και οτιδήποτε ισχύσει θα είναι απότοκο ενός, θέλω να πιστεύω, εποικοδομητικού και όχι προσχηματικού διαλόγου. Επίσης, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι Σχολικοί μας Σύμβουλοι θα σπεύσουν, θα κινητοποιηθούν άμεσα και δεν θα επιτρέψουν άλλη υποβάθμιση του μαθήματος.
.
Εύλογο – ρητορικό ερώτημα: Γιατί τα θρησκευτικά να είναι πάντα η εύκολη λύση στα αδιέξοδα ανεπιτυχών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων;
.
Απάντηση: πολύ απλά, διότι το μόνο που μεταρρυθμίζεται, κάθε φορά, είναι το μάθημα των θρησκευτικών.
.
Με συναδελφική εκτίμηση και αγάπη
ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
(καθηγητής θεολόγος στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Γενικό Λύκειο Βούλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)