17/1/09

Με φιλοπαπικόν «στίγμα» o νέος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 16/01/2009

.
Με φιλοπαπικόν «στίγμα» o νέος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Εντύπωσιν προκαλεί ότι από τας προσφωνήσεις, αι οποίαι γίνονται προς τον νέον υπουργόν Παιδείας κ. Ά. Σπηλιωτόπουλον απουσιάζει η επισήμανσις ότι είναι και υπουργός Θρησκευμάτων Δεν γνωρίζομεν εαν ευθύνεται ο υπουργός ή είναι μία «σύμπτωσις» ή προβοκατόρικη ενέργεια εις βάρος του. Το φαινόμενον, όμως, παρετηρήθη από την ώραν της ορκωμοσίας του και συνεχίζεται. Ο νέος υπουργός έχει σαφές φιλοπαπικόν στίγμα. Κατ’ επανάληψιν ως βουλευτής (την ώραν που άλλοι βουλευταί έτρεχον όπισθεν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου) κατέθετεν ερωτήσεις υπέρ των παπικών, καθ’ υπόδειξιν του Αρχιεπισκόπου των εις τας Αθήνας. Ενώ δεν υπέγραψεν εις το άτυπον δημοψήφισμα της Εκκλησίας δια τας Αστυνομικάς ταυτότητας. Εις την Βουλήν αντετάχθη εις την ανωτατοποίησιν των Εκκλησιαστικών σχολών, ερχόμενος εις ευθείαν αντιπαράθεσινμε τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;...

Θα πρέπει, ως θεολόγοι, να κατηγορήσουμε, ή να επαινέσουμε τον κ. Σπηλιωτόπουλο για την αντίθεσή του στην "ανωτατοποίηση" των εκκλησιαστικών σχολών;

Eπειδή εσεις μάλλον είσθε της κατηγορίας, πείτε μας - αν είσθε θεολόγος και γνωρίζετε - ποιός επιστημονικός φορέας θεολόγων, ποιά θεολογική σχολή συμφώνησε με την "ανωτατοποίηση";

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,
Ούτε εμείς συμφωνούμε με την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών που προώθησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
ΟΜΩΣ:
1. Η πολεμική του κ. Σπηλιωτόπουλου κατά των ενεργειών Χριστόδουλου δεν ήταν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θεολόγων αλλά μάλλον ως αντίδραση σε κάθε εμπλοκή της Εκκλησίας σε θέματα εκπαίδευσης.
2. Το βάρος του άρθρου βρίσκεται στην αλήθεια ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος με ερωτήσεις στη Βουλή υπήρξε κατα το παρελθόν υπερασπιστής των Παπικών και των συμφερόντων τους. Εξ' ου και ο τίτλος "φιλοπαπικόν στίγμα". Το θέμα που αναφέρετε (ανωτατοποίηση εκκλ. σχολών) είναι μάλλον δευτερεύον για τον αρθρογράφο του Ορθ. Τύπου.

Ανώνυμος είπε...

Ας τα πάρουμε ένα - ένα:

1) Αν θεωρείτε "πολεμική" (βαριά κουβέντα...)την επερώτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου (η οποία είχε την υποστήριξη όλης της επιστημονικής κοινότητας και των Ενώσεων Θεολόγων), τότε την έμπνευση για την "ανωτατοποίηση" των εκκλησιαστικών σχολών, ως τι πράξη την εκλαμβάνετε για τους θεολόγους; Mήπως ως ...φιλική;

2)Γιατί (με ποιό ουσιώδες επιχείρημα) υποθέτετε ότι πίσω από την επερώτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου βρίσκονταν η (εικαζόμενη από εσάς) βούλησή του για μη εμπλοκή της Εκκλησίας σε θέματα εκπαίδευσης;

Και γιατί δεν αποδέχεσθε τη κίνησή του ως έργω (όχι λόγω, όπως κάποιοι άλλοι...) υποστήριξη στο αίτημα του θεολογικού κόσμου (κατά την ίδρυσης των ανωτάτων εκκλησιαστικών σχολών;


3) Aλήθεια, ή δική σας άποψη για τις ανώτατες εκκλησιαστικές ποιά είναι; Για ποιό λόγο "ανωτατοποιήθηκαν", αφ' ής στιγμής ειδικά για τους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας υπάρχουν και λειτουργούν (για την κατάρτιση των στελεχών της Εκκλησίας δεν ιδρύθηκαν;..)
στα Ποιμαντικά τμήματα στις Θεολογικές Σχολές;

Ανώνυμος είπε...

Η δική μου άποψη είναι ότι οι εκκλησιαστικές σχολές δεν έπρεπε να ανωτατοποιηθούν για τους λόγους που εξηγεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στο άρθρο του "Εις το στόχαστρον των λαϊκιστών..."
http://thriskeftika.blogspot.com/2008/11/b.html

Στην απόφασή του αυτή ο μακριστός Χριστόδουλος είχε κάνει λάθος.
Ωστόσο δύσκολα μπορώ να δεχθώ τον κ. Σπηλιωτόπουλο ως υπερασπιστή των δικαιώμάτων των θεολόγων. Μακάρι να έχετε δίκιο και να δούμε και νέες αποφάσεις του υπέρ των θεολόγων και του μαθήματος των θρησκευτικών. Ποιος δεν θα ευχόταν κάτι τέτοιο; Ο καιρός που έρχεται θα δείξει.
Άλλωστε αναγνωρίζω στο νέο Υπουργό ότι έχει όλη την ευχέρεια να δράσει τώρα και να λάβει ορθές και ορθόδοξες αποφάσεις λόγω της θέσης που κατέλαβε. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά το "αρχή άνδρα δείκνυσι". Ελπίζω να μείνουμε όλοι ευχαρισημένοι με τις αποφάσεις του. Μακάρι να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σας απολύτως, "αρχή άνδρα δείκνυσι". Ας κάνουμε λιγάκι υπομον - κι' αν χρειασθεί εδώ είμαστε!

Και ευκαιρίας δοθείσης: συγχαρητήρια και σε σας και στους άλλους συναδέλφους bloggers (ιστοσελίδα Ζωηφόρο, Ενωση Θεολόγων Λαρίσης, κ.α) για τον αγώνα σας!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)