16/3/09

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (4): Προσευχή στον Τριαδικό Θεό και όχι σε ένα αφηρημένο θεό!

Είχαμε αναφερθεί και με άλλη ανάρτησή μας στο 132 Δημοτικό σχολείο όπου μία Δ/ντρια είχε εφαρμόσει λόγω της διαφορετικής πίστης πολλών μαθητών του σχολείου μία «άλλη προσευχή» στο «Θεό γενικά». Μία τέτοια πράξη είναι παράνομη και γι’ αυτό ορθά το Υπουργείο Παιδείας επέβαλε την επαναφορά στην προσευχή προς τον Τριαδικό Θεό.
Μία τέτοια «διαπολιτισμική» προσευχή προσβάλλει όχι μόνο τους Ορθόδοξους μαθητές αλλά και τους μουσουλμάνους ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας μαθητές. Για παράδειγμα ένας μουσουλμάνος θέλει να προσευχηθεί στον Αλλάχ και όχι σε ένα «γενικά Θεό». Στα λίγα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές άλλης πίστης μπορεί να γίνει χωριστά και κατά ομάδες η προσευχή ανάλογα με το θρήσκευμα των μαθητών. Όταν πάλι υπάρχουν λίγοι μαθητές άλλης πίστης οι νόμοι καθορίζουν το τι πρέπει αυτοί να κάνουν. «Οι παραπάνω μαθητές (ενν. μη Ορθόδοξοι μαθητές), εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται». (Προεδρικό Διάταγμα 201/98 Άρθρο 13 παρ. 10 iv). Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντικαθιστούμε το "Πάτερ ημών" ή το "Βασιλεύ Ουράνιε" με μία προσευχή συγκρητιστική! Ας πάψουν να παρανομούν οι Διευθυντές κάποιων σχολείων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά τόσα προβλήματα υπάρχουν στα σχολεία και στην κοινωνία γενικότερα. Ακόμη και μέσα στους ίδιους τους κόλπους της Εκκλησίας. Εσείς θεωρείτε ότι το πιο σοβαρό είναι η πρωϊνή προσευχή; Ξεκολλήστε λίγο.

Ανώνυμος είπε...

Η ενασχόληση του blog με το θέμα της πρωινής προσευχής δεν σημαίνει ότι αδιαφορούμε για τα άλλα ζητήματα και κυρίως για το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο δημιουργήσαμε αυτό το blog.
Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα, ιδιαίτερα στα εκκλησιαστικά αυτών των ημερών. Όμως το blog μας δεν είναι χώρος εκκλησιαστικών ειδήσεων και σχολίων, χωρίς να σημαίνει πως δεν παρακολουθούμε από κοντά όσα συμβαίνουν τις μέρες αυτές ή ότι δεν έχουμε άποψη για τα συμβαίνοντα.
Περιορίζουμε όμως το blog μας σε θέματα της χριστιανικής παιδείας, κάνοντας σπανίως μόνο αναφορές στην τρέχουσα εκκλησιαστική κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ΑΝΩΝΥΜΕ και όσοι άλλοι ανώνυμοι ,
κανένας δεν είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην εκκλησία , στην κοινωνία , στα σχολεία . Άρα είστε εκτός θέματος να υποδεικνύετε πράγματα τα οποία τα γνωρίζουμε . Μήπως είστε εσείς "κολλημένοι" και πρέπει να ξεκολλήσετε από τον αγώνα κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας ;Λέω , μήπως ;
Μακάρι όλοι να ξεκινούσαμε την ημέρα μας με προσευχή . Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας ! Ιδίως στις ημέρες μας .
Άκουγα σήμερα το πρωί αναμετάδοση από ραδιόφωνο της τηλεοπτικής εκπομπής ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ . Μιλούσαν για αυτούς που εθελοντικά διακονούν στην ιεραποστολή στο Κογκό . Εκτός του ότι ανέφεραν ότι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι εκεί ξεκινούν την ΚΑΘΕ ημέρα τους στις 5 το πρωί με Θεία Λειτουργία και μάλιστα με μοναστηριακό τυπικό ( δηλαδή πολύωρη ) , να δείτε ότι οι ιθαγενείς εκεί περπατάνε ώρες έως και ημέρες για να πάνε να εκκλησιαστούν . Εμάς εδώ μας ενοχλεί να προσευχηθούμε λίγα λεπτά ;
Ας σοβαρευτούμε λίγο .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)