17/3/09

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (5): Εκκλησιαστική και παιδαγωγική εκτροπή στις Κυκλάδες

Το σημερινό άρθρο δεν αναφέρεται μόνο στην πρωινή προσευχή αλλά κυρίως στο ζήτημα του εκκλησιασμού των μαθητών.
Όπως είναι γνωστό σε όλους στα νησιά των Κυκλάδων που υπάρχουν πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί μαθητές συνηθίζεται να γίνεται κοινός εκκλησιασμός όλων των μαθητών (Ορθοδόξων και Παπικών) μια φορά στο ναό των Ορθοδόξων και μια φορά στο ναό των Παπικών. Μάλιστα με απόφαση του οικείου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου όλοι οι μαθητές (Ορθόδοξοι και Παπικοί) κοινωνούν και στις δύο εκκλησίες. Πρόκειται για εκκλησιαστική πρωτίστως και εκπαιδευτική δευτερευόντως εκτροπή. Ο Μητροπολίτης Σύρου φέρει πολύ βαριά ευθύνη για την άτυπη «ένωση» Παπικών και Ορθοδόξων που έχει κάνει στις Κυκλάδες. Για εκείνον αναμένουμε να παρέμβει κάποτε δραστικά η Σύνοδος επιβάλλοντας την τάξη (που απαγορεύει την κοινωνία Παπικών και Ορθοδόξων). Αλλά και οι εκπαιδευτικοί φέρουν βαριά ευθύνη αφού οδηγούν τους μαθητές σε σύγχυση και άτυπη «ένωση».


Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει παρέμβασης τόσο της Εκκλησίας όσο και του Υπουργείου Παιδείας. Ο εκκλησιασμός και πολύ περισσότερο η Θεία Κοινωνία των μαθητών θα πρέπει να γίνεται χωριστά και στους αντίστοιχους ναούς ανάλογα με την Πίστη τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας κατεβαίνει στο κεφάλι μετακινώντας όρια που έθεσαν οι άγιοι Πατέρες μας και καταπατώντας με μεγάλη ευκολία Ιερούς Κανόνες και Αποφάσεις Συνόδων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξεπλάγην . Μα είσαστε σίγουροι ότι γίνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα με άδεια του ορθόδοξου Επισκόπου ; Πολύ θα ήθελα μία εξήγηση του Επισκόπου . Είναι αδιανόητο .

Ανώνυμος είπε...

Ο επίσκοπος της Σύρου κ. Δωρόθεος αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς οικουμενιστές επισκόπους. Έχει υπογράψει κοινά κείμενα με τους Παπικούς επισκόπους της περιοχής του και καυχάται ότι πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την ένωση των Εκκλησιών. Μία περιήγηση στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Σύρου και κυρίως στο σύνδεσμο με τα κείμενα και το έργο του επισκόπου Δωροθέου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι εννοούμε. Πρωτοχρονιά του 2006 και του 2007 σε κοινό κείμενο με τον Παπικό επίσκοπο!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά αναφέρει ο προηγούμενος σχολιαστής για τα κοινά μηνύματα του επισκόπου Σύρου κ. Δωροθέου με τον Παπικό επίσκοπο. Μάλιστα αντιδρώντας στα μηνύματα αυτά η Φιλορθόδοξος Ένωσις "Κοσμάς Φλαμιάτος" είχε αποστείλει Ανοικτή Επιστολή προς την Ιερά Σύονοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με το θέμα. Ανάμεσα στα άλλα μάλιστα ανέφερε η Ένωση: "Σεβασμιώτατοι, έχουμε διαβάσει αρκετές φορές στις εφημερίδες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου μαθητές σχολείων «εκκλησιάζονται» εναλλάξ σε Ορθόδοξους και Παπικούς ναούς. Το έχετε διερευνήσει αυτό το θέμα ή είναι κάτι, που δεν σας ενδιαφέρει;..."
Ολόκληρη η Επιστολή της Ένωσης "Κοσμάς Φλαμιάτος" υπάρχει εδώ: http://orthodoxia-agiapisti.blogspot.com/2008/01/2008.html

Ανώνυμος είπε...

Κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε σχετικά με το θέμα και όσα γράφει σε άρθρο του με τίτλο "Τα όρια της Εκκλησίας και ο Οικουμενισμός" ο π. Θεόδωρος Ζήσης. Αναφέρει εκεί μεταξύ άλλων: "Να αποκαλύψω ακόμα ότι όχι μόνο απλοί πιστοί, αλλά και καθηγητές θεολογικών σχολών Ορθόδοξοι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταλαμβάνουν την όστια σε παπικές λειτουργίες. Ήδη μάς έχει επίσης καταγγελθεί ότι στη Σύρο οι μαθητές των σχολείων εκκλησιάζονται εναλλάξ στις παπικές και ορθόδοξες εκκλησίες και μεταλαμβάνουν αδιακρίτως από την παπική και Ορθόδοξη Θεία Ευχαριστία".
Ολόκληρο το άρθρο του π. Θεοδώρου εδώ: http://www.impantokratoros.gr/D2305A07.el.aspx

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)