27/4/09

Οι εφημερίδες αναφέρονται στη νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για τα Θρησκευτικά

Ελεύθερος Τύπος
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος «χτύπησε» και πάλι χθες και ζήτησε να παραμείνει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών. Μιλώντας στο Αίγιο και στην εορτή του γεμάτου από πιστούς προσκυνήματος της Παναγίας της Τρυπητής, εξέφρασε την άποψη πως τα θρησκευτικά πρέπει να είναι υποχρεωτικά στο σχολείο γιατί συμβάλλουν στη σωστή θρησκευτική αγωγή των παιδιών, και ως προς την αποδοτικότερη μετάδοσή του σ’ αυτά «η Πολιτεία και η Εκκλησία πρέπει να βρουν την καλύτερη δυνατή μέθοδο».Είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος ζητεί δημοσίως η Εκκλησία να έχει λόγο στην ύλη των βιβλίων των Θρησκευτικών. Εως τώρα αυτή επιλέγεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, χωρίς να ερωτάται η Εκκλησία.
Διαπίστωση
Η διαπάλη με τους ιδεολογικά αντιπάλους της Εκκλησίας απασχολεί τον Αρχιεπίσκοπο και ασφαλώς θα συζητηθεί η χθεσινή του διαπίστωση: «Η κοινωνία μας αποχριστιανίζεται σιγά σιγά, είτε υπεύθυνα είτε σκόπιμα είτε είναι μερικοί που μεθοδικά δουλεύουν προς αυτό το σκοπό. Μην είμαστε αφελείς. Η κοινωνία μας και αποχριστιανίζεται και αφελληνίζεται».

Με το νέο αίτημα η Εκκλησία να έχει συμμετοχή στη σύνταξη των σχολικών βιβλίων των Θρησκευτικών, και εκφράζοντας την πάγια θέση να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του μαθήματος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανέφερε το «φλέγον» ζήτημα για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα. Η νέα παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου για το μάθημα των Θρησκευτικών έγινε στο πλαίσιο των λαμπρών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα, ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, στο προσκύνημα της Παναγία της Τρυπητής στο Αίγιο.
Μιλώντας προς τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό στο σχολείο καθότι μόνο με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα λάβουν σωστή θρησκευτική αγωγή. Αναφορικά με το πώς θα επιτευχθεί η αποδοτικότερη μετάδοση του μαθήματος ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «η πολιτεία και η Εκκλησία πρέπει να βρουν την καλύτερη δυνατή μέθοδο» και στη συνέχεια εξέφρασε το νέο αίτημα που, σημειωτέον, κατατίθεται για πρώτη φορά από την πλευρά της Εκκλησίας.Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε δημοσίως από την πολιτεία, η Εκκλησία να έχει λόγο στον καθορισμό της ύλης των βιβλίων των Θρησκευτικών, διαδικασία για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η εν λόγω πρόταση φαίνεται να «ευθυγραμμίζεται» πάντως με τα παράπονα που κατά καιρούς εκφράζουν αρκετοί Μητροπολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μάθημα σταδιακά γίνεται περισσότερο θρησκειολογικό, χάνοντας το «χριστιανοκεντρικό» του χαρακτήρα.
Να προστεθεί τέλος ότι προ μηνός ο Αρχιεπίσκοπος είχε τοποθετηθεί στο ζήτημα με άλλες… πρωτοεμφανιζόμενες προτάσεις που κοινοποίησε με επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας. Τα περισσότερα σχόλια προκάλεσαν τότε οι προτάσεις για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και για το διορισμό Θεολόγων στο Δημοτικό.

«Η κοινωνία μας αφελληνίζεται»
Σκόπιμη και μεθοδική προσπάθεια αποχριστιανισμού και αφελληνισμού της κοινωνίας διαπίστωσε μέσα από κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος.
Μιλώντας από του άμβωνος της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι«ζούμε σε μια δύσκολη κοινωνία και καμιά φορά μερικές φωνές είναι λίγο αιχμηρές και ξινές για την Εκκλησία».Οπως πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος,«η κοινωνία μας αποχριστιανίζεται είτε υπεύθυνα είτε σκόπιμα είτε μεθοδικά από μερικούς. Αποχριστιανίζεται και αφελληνίζεται».
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, όπου η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο Αρχιεπίσκοπος τους επαίνεσε για τη στάση που τηρούν.«Μπράβο σε αυτούς που λένε να είναι υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του κ. Ιερώνυμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)