31/5/09

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της "Ρωμηοσύνης"

πηγή: romfea
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το Συνέδριο που διοργάνωσε στο Πολεμικό Μουσείο η ΜΚΟ του παλαιφάτου Πατριαρχείου, «Ρωμηοσύνη».
Χθες, Σάββατο, ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Πατριάρχης Θεόφιλος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου παρουσία πλήθους κόσμου που παρακολούθησε τις εργασίες της πρώτης ημέρας.
Στο επίκεντρο του Συνεδρίου με θέμα «Η Ρωμηοσύνη δια μέσου των αιώνων» βρέθηκαν οι δεσμοί της Ρωμιοσύνης με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων και τα Πανάγια Προσκυνήματα.
Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, π. Γαβριήλ Παπανικολάου ενώ παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο επιχειρηματίας κ. Πέτρος Κυριακίδης, διαχειριστής της ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών.
«Το συνέδριο αυτό ήταν μια επιθυμία μας προκειμένου να υπογραμμίσουμε τη σημασία της Ρωμιοσύνης που αφορά τους Χριστιανούς που διαβιούν στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.
Και τούτο γιατί οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε μια πολύ εμπερίστατη θέση ένεκα των πολιτικών εξελίξεων που διαμορφώνουν τον πολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής» επισήμανε σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.
«Το καίριο ερώτημα είναι αυτό που τονίσαμε στην εισήγηση μας δηλαδή που ανήκουμε, ποια είναι η εθνικοθρησκευτική μας ταυτότητα.
Δεν μιλάμε περί μέλλοντός. Η Ρωμιοσύνη έχει τις ρίζες της στους Αγίους Τόπους και τα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής.
Ειδικότερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι η ενσάρκωση της διαχρονικής παρουσίας της Ρωμιοσύνης» κατέληξε ο κ. Θεόφιλος.
Νωρίτερα ο Πατριάρχης Θεόφιλος στην ομιλία του, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, περιέγραψε την θέση και τον σημαίνοντα ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μέση Ανατολή.
«Η ιδιάζουσα θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που τελεί υπό τις πολιτειακές αρχές και εξουσίες, δηλαδή, του κράτους του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αυτονομίας και του Χασιμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας ως και του Πριγκιπάτου του Κατάρ καθιστά την ab antique αναγνωρισμένη θεσμική, θρησκευτική και εκκλησιαστική εγκαθίδρυση, εξόχως σημαντική, τόσο για την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όσο και για την συνύπαρξη των όμορων λαών στην περιοχή της δικαιοδοσίας του» επισήμανε ο κ. Θεόφιλος ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε:
«Τα Πανάγια Προσκυνήματα αποτελούν εγγύηση του Χριστιανικού πληθυσμού στην Αγία Γη αλλά και διατήρηση της ιδιάζουσας εθνικοθρησκευτικής του ταυτότητας».
Για τους σκοπούς της ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» μίλησε ο διαχειριστής της κ. Πέτρος Κυριακίδης, επιχειρηματίας, και η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, στέλεχος της ΜΚΟ.
«Ύψιστος σκοπός μας είναι να συμβάλλει η “Ρωμηοσύνη” τα μέγιστα στο πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου.
Αυτή η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ως πρώτιστο μέλημά της θέτει την ενίσχυση του ελληνορθοδόξου πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο δίδοντας έμφαση στην ανάδειξη της μακραίωνης παράδοσης των Παναγίων Προσκυνημάτων και των μνημείων των Αγίων Τόπων» τόνισε ο κ. Κυριακίδης.
Επίσης μίλησαν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Φώτης Δημητρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Αθανάσιος Παλιούρας και η κ. Μαρία Μαντουβάλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)