25/6/09

Ημερίδα αφιερωμένη στον Γέροντα Πορφύριο

Πηγή:Romfea.gr

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των Παυλείων διοργανώνονται Ημερίδες αφιερωμένες σε σύγχρονες εκκλησιαστικές μορφές όπως ο Γέρων Παΐσιος και ο Γέρων Σωφρόνιος από το Έσσεξ.
Φέτος η αντίστοιχη Εσπερίδα ήταν αφιερωμένη σε έναν χαρισματικό και προορατικό ιερέα, τον Μακάριο Γέροντα Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη ο οποίος ξεκίνησε και τελείωσε την μοναχική ζωή του στο Περιβόλι της Παναγίας, ενώ για σειρά πολλών ετών διακόνησε ποιμαντικά στην Πολυκλινική Αθηνών καθώς και στο Ησυχαστήριο που ίδρυσε στο Mήλεσι.
Την έναρξη εργασιών της Εσπερίδας κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας (Βεροίας) κ. Παντελεήμων την Τετάρτη 24 Ιουνίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.


Ακολούθησαν δύο συνεδρίες με ενδιαφέρουσες ομιλίες. Στην πρώτη συνεδρία, κατά την οποία προήδρευσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Γεώργιος Χρυσοστόμου, εισηγητές ήταν α) ο Ιερεύς και Ιατρός π. Χριστόδουλος Χατζηθανάσης, πνευματικό τέκνο του γέροντα Πορφυρίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι αναμνήσεις μου από τον γέροντα Πορφύριο», β) η Μοναχή Αικατερίνη, Ηγουμένη της Ι. Μονής Οσίου Εφραίμ Κατερίνης, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Ο Γέρων Πορφύριος: η αγαπώσα καρδία».
Κατά τη δεύτερη συνεδρία, κατά την οποία προήδρευσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλάστρας Αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής, Δρ. Θεολογίας, εισηγητές ήταν α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο γέροντας Πορφύριος και η σχέση του με τη μεγαλόνησο Κρήτη», β) ο Μοναχός Παύλος Λαυρεώτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ασκητική παράδοση της Ι. Μ. Μεγ. Λαύρας στην αρχή του 20ου αιώνα», και τέλος γ) ο κ Γεώργιος Κρουσταλλάκης, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η παιδαγωγική θεραπευτική του γέροντα Πορφυρίου».
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο, τις οποίες απάντησαν οι εισηγητές, καθώς επίσης και τοποθετήσεις επί διαφόρων θεμάτων που απασχόλησαν τις εργασίες της Εσπερίδας.
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα μικρό οπτικοακουστικό αφιέρωμα στη ζωή του γέροντα Πορφυρίου, που επιμελήθηκε ο Αρχιμ. π. Παλαμάς Κυριλλίδης, Ηγούμενος Ι. Μ. Καλλίπετρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)