27/8/09

Αδιαφορία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα των Θρησκευτικών

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Αύγουστο. Και, σύμφωνα τουλάχιστον με τα Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν (βλ. αριστερά στις Εκκλησιαστικές Ειδήσεις) καμία αναφορά δεν έγινε στο ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά. Η νέα σχολική χρονιά είναι επί θύραις, το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά ανοιχτό και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την παρούσα σύνθεσή της ολοκληρώνει το έργο της χωρίς να έχει προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Οι Επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το μάθημα τέθηκαν από τον Υπουργό στο αρχείο και η ΔΙΣ ουδόλως επανήλθε ούτε πίεσε για να λυθεί το ζήτημα.

Δυστυχώς η Διοικούσα Εκκλησία........
συμπλέει στα ζητήματα της παιδείας με το Υπουργείο Παιδείας. Η έκφραση κάποιων διαφωνιών είναι τόσο επιφανειακή και άτονη ώστε οι κυβερνώντες να μην δίνουν καμία απολύτως σημασία. Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε και η Διοικούσα Εκκλησία δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος των απαλλαγών κυρίως γιατί προτίμησε τις καλές σχέσεις με την κυβέρνηση αντί της υπεράσπισης του μαθήματος και της ελληνορθόδοξης παιδείας γενικότερα.
Και τώρα; Να περιμένουμε κάτι από την Ιεραρχία; Δεν νομίζουμε πως θα τεθεί το ζήτημα ούτε εκεί. Το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ μας λέει ότι η Ιεραρχία δεν πρόκειται να εκλέξει ούτε Μητροπολίτη Αττικής τηρώντας δήθεν τη νομιμότητα, στην ουσία όμως εμφανιζόμενη ως δέσμια (γιατί άραγε;) του καθηρημένου κατά τα άλλα Μπεζενίτη. Και εμείς περιμένουμε να ασχοληθεί με τα Θρησκευτικά;
Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για την αδιαφορία της Συνόδου για τα ζητήματα των θεολόγων και τη θρησκευτική αγωγή των μαθητών της Ελλάδος. Περιμένουμε πάντως έστω και την τελευταία στιγμή κάποιοι Ιεράρχες να θέσουν το ζήτημα στην Ιεραρχία και να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για το καλό των μαθητών μας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ντρόπιασε τον Ορθόδοξο λαό και τον ορθόδοξο θεολογικό κόσμο η Ιεραρχία μας! Δυστυχώς φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων των καιρών μας!

Ένας πιστός

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)