1/11/09

Βιβλιοπαρουσίαση: Αρχιμ. Μαξίμου Παναγιώτου, Νεανικές Αναζητήσεις (Α΄ τόμος: Ζητήματα Πίστεως)

Κυκλοφορεί το βιβλίο
.
"Νεανικές Αναζητήσεις - Α΄ τόμος: Ζητήματα Πιστεως"

του Αρχιμανδρίτη Μαξίμου Παναγιώτου
.
Το βιβλίο απαντά σε πολλά ερωτήματα που θέτουν οι νέοι γύρω από τα ζητήματα της Πίστης μας. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με τρόπο απλό και κατανοητό στους νέους μας αλλά την ίδια στιγμή ένα απαραίτητο εγχειρίδιο για κάθε θεολόγο εκπαιδευτικό, κάθε κατηχητή και κάθε ιερέα.

Κεντρική Διάθεση:
Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε. Αβέρωφ 2 Αθήνα
Τηλ. 210-5238305, 210-5238959


Ο συγγραφές π. Μάξιμος Παναγιώτου αναφέρει χαρακτηριστικά στην Εισαγωγή του βιβλίου:
Η εφηβεία αποτελεί ένα σπουδαίο στάδιο στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι έφηβοι, καθώς αναπτύσσουν έντονα τη λογική τους σκέψη, κατακλύζονται από πολλά και ποικίλα ερωτήματα και αναζητήσει για το νόημα της ζωής και του κόσμου. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε ζητήματα πίστεως............

Θα ακολουθήσουν και δύο άλλα βιβλία αφιερωμένα σε ζητήματα χριστιανικής λατρείας και πνευματικής ζωής. Ο συγγραφέας τόλμησε τη σύνταξη του κειμένου αυτού από πόνο για τη νεότητα και με την προσδοκία να βοηθηθούν οι νέοι μας στις πνευματικές τους αναζητήσεις.
Το σύνολο των αναζητήσεων-ερωτήσεων καλύπτουν ένα μικρό φάσμα του συνόλου των αναζητήσεων των νέων. Οι απαντήσεις αποτελούν μια διακινδύνευση και δε φιλοδοξούν να καλύψουν πλήρως το εύρος και το βάθος των διαπραγματεύσιμων θεμάτων, αλλά να δώσουν ένα έναυσμα σκέψης και προβληματισμού. Το κάθε θέμα, για να διευκρινισθεί σφαιρικά, χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο.
Ο κεντρικός κορμός των ερωτήσεων προέρχεται από την ενασχόληση του συγγραφέα με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σε Λύκεια και Γυμνάσια, από τη διδασκαλία του σε Κατηχητικά Σχολεία και Κατασκηνώσεις και από την επικοινωνία του με τους νέους στο Μυστήριο της Εξομολόγησης. Το υπόλοιπο μέρος προέρχεται από τις συλλογές νεανικών ερωτημάτων από τους εκλεκτούς θεολόγους καθηγητές π. Ανδρέα Κονάνο και κ. Στέργιο Μπούγια.
Προτιμήθηκε από το συγγραφέα το μονοτονικό σύστημα γραφής, αν και το θεωρεί παραποίηση της ελληνικής γλώσσας, για να μπορούν οι σημερινοί νέοι πιο εύκολα να προσεγγίσουν το κείμενο.
Το τελευταίο τμήμα του βιβλίου, που παρουσιάζει κάποιες θέσεις του Κορανίου, παραπέμπει στη μετάφραση του Κορανίου, που έγινε από επιτροπή Αράβων ελληνιστών καθηγητών του Πανεπιστημίου του Καΐρου ελ-Έζχερ και εκδόθηκε από το συγκρότημα του Βασιλιά Φαχντ για την εκτύπωση του Ιερού Κορανίου στη Μεδίνα Μουνάββαρα της Σαουδικής Αραβίας το 2.000 μ. Χ. (1421 έτος Εγίρας). Τα νούμερα των παραπομπών του Κορανίου παραπέμπουν το μεν πρώτο στο Κεφάλαιο-Σούρα, το δε δεύτερο στο στίχο.
Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους νέους, αλλά και στους γονείς, αναδόχους και εκπαιδευτικούς, που ενδιαφέρονται για τη θρησκευτική αγωγή των νέων μας.
Ευχαριστώ τον ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Μητσόπουλο για τη μελέτη των κεντρικών δογματικών θεμάτων και τις βελτιωτικές παρατηρήσεις του. Ευχαριστώ το φυσικό και θεολόγο π. Ιωάννη Κωστώφ και το φυσικό και φυσιογνώστη καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Αντωνέλλη Άγγελο για τις συμβουλές και συμβολές τους στο θέμα της θεωρίας της Εξέλιξης. Ευχαριστώ τον π. Βασίλειο Γεωργόπουλο, στέλεχος του Γραφείου επί των αιρέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον κ. Νικόλαο Μαυρομάγουλο και τον κ. Μανώλη Καλομοίρη για τις συμβουλές τους στα αντιαιρετικά θέματα. Ευχαριστώ το ζωγράφο-αγιογράφο κ. Γεώργιο Κόρδη για τη ζωγραφιά του εξωφύλλου και τη δακτυλογράφο-γραμματέα κ. Στέλλα Ξεπαπαδάκη για την ηλεκτρονική δακτυλογράφηση του χειρόγραφου κειμένου. Τέλος, ευχαριστώ τον π. Δανιήλ Γούβαλη που αφιέρωσε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο του και διάβασε όλο το κείμενο επισημαίνοντας θεολογικές και γλωσσικές αβλεψίες.
Εύχομαι ο Θεός να φωτίζει όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους στην αναζήτηση Του και στην επικοινωνία μαζί Του.
Αρχιμ. Μάξιμος Παναγιώτου
_________________________
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά το βιβλίο:
1. Μήπως κι άλλες Θρησκείες έχουν ψήγματα αλήθειας;
2. Πού ήταν ο Χριστός από τα δώδεκα έως τα τριάντα Του χρόνια;
3. Πού οφείλονται οι δυστυχίες της ζωής;
4. Η Παναγία είχε κι άλλα παιδιά εκτός από το Χριστό;
5. Ο Ιούδας δε μετανόησε, όταν επέστρεψε τα τριάντα αργύρια;
6. Η θεωρία της εξέλιξης μπορεί να στηριχθεί στην Αγία Γραφή;
7. Πού βρίσκεται και τι κάνει η ψυχή μετά το θάνατο;
8. Υποκρύπτεται στην Αγία Γραφή η μετενσάρκωση;
9. Τι είναι η κόλαση;
10. Μήπως οι άνθρωποι φαντάσθηκαν το διάβολο προσωποποιώντας το κακό;
11. Γιατί ο Θεός κάποιους τους παίρνει πρόωρα;
12. Τι είναι ο πνευματισμός;
13. Σήμερα που υπάρχει η τάση της συναδέλφωσης των λαών, μήπως τα δόγματα ευνοούν τη διαίρεση;
14. Πώς ισχυρίζονται οι παπικοί ότι ο πάπας είναι αλάθητος;
15. Σε τι διαφέρουν οι προτεστάντες από την Ορθόδοξη Εκκλησία;
16. Γιατί οι «μάρτυρες του Ιεχωβά» δε δέχονται τη μετάγγιση αίματος;
17. Τι είναι ο ιερός πόλεμος, το τζιχάντ κατά το Κοράνιο;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μονάχα ο Θεάνθρωπος αποτελεί την λύση στο καθολικό αίνιγμα, που λέγεται άνθρωπος. Δίχως Θεάνθρωπο και έξω από τον Θεάνθρωπο, ο άνθρωπος πάντα —συνειδητά ή όχι— μεταλλάσσεται σε υπάνθρωπο, σε ομοίωμα ανθρώπου, σε υπεράνθρωπο, σε διαβολάνθρωπο. Απόδειξη και αποδείξεις για τούτο; Όλη η Ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

Κυριάκος είπε...

Να συμπληρώσω επίσης, αν μου επιτρέπετε, πως η Α' Έκδοση του βιβλίου, είχε μεγάλη απήχηση πράγμα που έφερε μετά από πολύ σύνομο χρονικό διάστημα και την νέα βελτιωμένη B' έκδοση του βιβλίου στα ράφια του βιβλιοπωλείου.

Οι νεανικές αναζητήσεις, είναι το πρώτο από μία σειρά βιβλίων που πρόκειται να συγγραφούν από τον π. Μάξιμο Παναγιώτου, από την Ι.Μ. Παραμυθίας Ρόδου και στη συνέχεια να εκδοθούν, ελπίζω με την ανάλογη επιτυχία που είχε και το Νεανικές Αναζητήσεις.

Ελπιδοφόρος ο αγώνας της Ι.Μ. Παραμυθίας και συγκεκριμένα του Αρχιμ. Μάξιμου Παναγιώτου, τον οποίο είχα την τύχει να γνωρίσω.

Ο π. Μάξιμος έχει επίσης εκδόσει και μερικά βοηθήματα όπως είναι η Θεία Λειτουργεία και αρκετά ακόμη, χρήσιμα βιβλία.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο,σύντομο και χρήσιμο βιβλίο.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)