24/11/09

Υπουργός Δικαιοσύνης, Σε συνεννόηση με την Εκκλησία η αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με πληροφορίες από Ζωηφόρος
Καστανίδης: Σε συνεννόηση με την Εκκλησία
η αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Α. Ροντούλη για αίτημα αποκαθήλωσης χριστιανικών συμβόλων από τα σχολεία.
«Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμείνει στην αρχική απόφασή του να αποκαθηλωθούν τα θρησκευτικά σύμβολα απ' όλα τα δημόσια καταστήματα, νομίζω πως η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφασή του. Αλλά η προσαρμογή αυτή, θα γίνει μονάχα μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος»......
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, σχετικά με το αίτημα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για αποκαθήλωση των χριστιανικών συμβόλων από τα σχολεία, τα δικαστήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Ροντούλης υποστήριξε πως, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμείνει στην αρχική του απόφαση, η Ελλάδα δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί, διότι «οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι αναγκαστικές για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Εξάλλου, «το ελληνικό κράτος δεν δημιουργήθηκε εν κενώ: Ο σταυρός είναι σύμβολο έθνους για μας», πρόσθεσε.

«Ο εσταυρωμένος στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο, που το βλέπουν τα παιδιά μας μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Τον βλέπουν οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα δικαστήρια. Είναι το μήνυμα του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ροντούλης.

«Υποθέτω πως αυτοί που σε καθεστώς δημοκρατίας υπερασπίζονται την ανάγκη της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας, εάν ζούσαν σε ένα θεοκρατικό καθεστώς, δεν θα τολμούσαν να υποβάλουν τα ίδια αιτήματα - αλλ' αυτό είναι, αν θέλετε, το υψηλό 'κόστος' και η υψηλή αρχή που κανοναρχεί τις δημοκρατίες και την Ευρώπη» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Καστανίδης, διαχώρισε τα εθνικά σύμβολα από τα θρησκευτικά και υπογράμμισε πως «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόμαστε, όπως το σύνολο της πολιτισμένης Ευρώπης, είναι εφαρμοστέες και στην Ελλάδα - και τα πρόστιμα και οι καταδίκες των χωρών, είναι τεράστιας σημασίας».

«Ας εκδοθεί πρώτα η δευτεροβάθμια απόφαση του δικαστηρίου και μετά θα συζητήσουμε. Οι όποιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες πάντως, θα είναι μετά από συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανά της» ανέφερε ο υπουργός.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Καστανίδης όταν τον στείλουν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά θα καεί.

Νέστορας

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Σε συνεννόηση με την Εκκλησία;

Δεν καταλάβαμε καλά.

Δηλαδή ελπίζει ότι η Εκκλησία θα συναινέσει στον απογαλακτισμό του Γένους μας από την Εκκλησία;

Το πιστεύει αυτό από αφέλεια ή μήπως οι ΠΑΣΟΚΟΙ τα έχουν ψήσει ήδη με τον Αρχιεπίσκοπο και την παρέα του;

Αν όχι σαν πολύ αφελής δεν είναι ο κ. υπουργός;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)