26/1/10

Δηλώσεις Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου για τη μη συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων στις παρελάσεις

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Αριθ. Πρωτ. 2
Εν Δελβινακίω τη 25η Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :
« Για να βγη η Χώρα μας από το δεινό οικονομικό αδιέξοδο, η Κυβέρνηση βρήκε, ανάμεσα σε άλλους, κι’ αυτόν τον τρόπο : Στις 22 Ιανουαρίου τ.ε. ο υπουργός Εθνικής Αμύνης εδήλωσε - φυσικά, με την σύμφωνη γνώμη της Κυβερνήσεως -ότι «χωρίς την συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων θα πραγματοποιούνται στο εξής οι παρελάσεις, με την ευκαιρία των εθνικών εορτών η επετείων» και ότι «στις παρελάσεις θα λαμβάνουν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα,.........
ενώ τα μηχανοκίνητα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο των σχετικών μονάδων θα επιδεικνύωνται κατά την διάρκεια επιθεωρήσεων στους τόπους όπου εδρεύουν οι μονάδες αυτές». Εξ’ άλλου, στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την λήψη της εν λόγω αποφάσεως επικαλούνται «λόγους οικονομικούς αλλά και επιχειρησιακούς».
Η απόφαση αυτή είναι εξωπραγματική και απαράδεκτη. Γιατί αν θέλη η Πολιτεία, μπορεί να κάνη περικοπές δαπανών σε άλλους τομείς και όχι στις εθνικές παρελάσεις, που, επί τέλους, γίνονται δύο φορές τον χρόνο : στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου. Και δεν αναλογίζεται ο κ. υπουργός, και μαζί του και η Κυβέρνηση, πόσο εξυψώνεται το εθνικό φρόνημα του λαού όταν βλέπη και τα σύγχρονα οπλικά μέσα των Ενόπλων μας Δυνάμεων ; Τι επιδιώκουν με την εν λόγω απόφασή τους και τις φαιδρές δικαιολογίες για περικοπή, τάχα, των δαπανών ; Πως θα φρονηματίζεται η νέα γενιά, αλλά και, γενικώτερα, ο Ελληνικός Λαός, αν τυχόν - ο μη γένοιτο - προκληθή από κάποιον από τους γείτονές μας και χρειασθή να υπερασπίση τα αιματοπότιστα εδάφη της Ελληνικής μας Πατρίδος ;
Ο Έλληνας, κύριε υπουργέ, χωρίς ψωμί ζη. Χωρίς Χριστό, όμως, και Ελλάδα δεν ζη. Αυτό μαρτυρεί η υπερτρισχιλιόχρονη Ιστορία μας. Μη κάνουμε τα ιερά του Έθνους θέμα μόνο οικονομικό.
Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να ανακληθή πάραυτα η εν λόγω εξωφρενική απόφαση. Γιατί, πότε καταργώντας τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου, πότε αφαιρώντας τον όρο «εθνικός» από τα υπουργεία Παιδείας και Αμύνης, πότε καταργώντας την παρουσία των μηχανοκινήτων τμημάτων από τις παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και πότε επιχειρώντας την νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών προς άγραν ψήφων, φρονώ ότι ξεπουλάμε ουσιαστικά την Πατρίδα μας, στην οποία, όπως πάμε, θα καταντήσουμε να είμαστε ξένοι...
Χωρίς να υποτιμώ την φιλοπατρία κανενός, κάνω, εν τούτοις, για άλλη μια φορά θερμοτάτη έκκληση να ανακληθή η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σχετικά με τις παρελάσεις, υπενθυμίζοντας τον λόγο του Πνεύματος : «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος...». Πρόσχωμεν ! Στώμεν καλώς ! Οι καιροί ου μενετοί ».
(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ευχαριστούμε θερμά τον Αγιο Κονίτσης που μας εμψυχώνει με τις ορθές θέσεις που παίρνει για όλα τα θέματα.

Αντί σχολίου θα μου επιτρέψετε να παραθέσω μια παράγραφο από τη δήλωση του Σεβασμιότατου:

"Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να ανακληθή πάραυτα η εν λόγω εξωφρενική απόφαση. Γιατί, πότε καταργώντας τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου, πότε αφαιρώντας τον όρο «εθνικός» από τα υπουργεία Παιδείας και Αμύνης, πότε καταργώντας την παρουσία των μηχανοκινήτων τμημάτων από τις παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και πότε επιχειρώντας την νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών προς άγραν ψήφων, φρονώ ότι ξεπουλάμε ουσιαστικά την Πατρίδα μας, στην οποία, όπως πάμε, θα καταντήσουμε να είμαστε ξένοι..."

Είναι τόσο εύγλωττη η θέση του Σεβασμιότατου ώστε όλα τα σχόλια περιττεύουν.

Εκτός από ένα: Ο Κονίτσης Ανδρέας, να πάρει η ευχή, ποιμαίνει μια ακριτική Μητρόπολη και ο Ιερώνυμος Β΄είναι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Σκάζεις για δεν σκάζεις από το κακό σου!

Αυτή είναι η τραγωδία της Ελλαδικής Εκκλησίας η οποία έχει θαυμάσιο δυναμικό, εκατοντάδες (επαναλαμβάνω εκατοντάδες) άγαμους κληρικούς που έχουν όλα τα πνευματικά, διοικητικά και θεολογικά προσόντα για να χεροτονηθούν επίσκοποι και αντί αυτών επιλέγονται πλείστες όσες φορές οι κάθε λογής Ζακύνθου, Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Δημητριάδος, Διδυμοτείχου, Λαρίσσης, Μπεζενίτηδες και πάει λέγοντας.

Μη μου πείτε, πατέρες και αδελφοί, ότι δεν σκάζετε και σεις από το κακό σας επειδή δεν θα σας πιστέψω.

Να υπάρχουν εκατοντάδες κληρικοί που τιμούν το ράσο και έχουν ορθόδοξο φρόνημα και να επιλέγονται τόσο συχνά οι χείριστοι είναι ότι πιο απαράδεκτο μπορεί κάποιος να διανοηθεί.

Για πολλές άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία υπάρχει το ελαφρυντικό της τεράστιας λειψανδρίας που αντιμετωπίζουν.

Για την Εκκλησία της Ελλάδος, όμως, δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία να επιλέγει ως επισκόπους πολλές φορές ότι χειρότερο υπάρχει μεταξύ των άγαμων κληρικών.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)