27/3/10

Θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College Λονδίνου

πηγή: Καθημερινή, 27/3/2010
Μια σημαντική σχολή σώζεται
Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College Λονδίνου

Της Λινας Γιανναρου
Μια καλή είδηση... Ενα από τα σημαντικότερα τμήματα νεοελληνικών σπουδών διεθνώς, αυτό του King’s College του Λονδίνου, με έτος ίδρυσης το 1919, όχι μόνο διέφυγε τον κίνδυνο «λουκέτου», αλλά βγήκε από τη δίνη των περικοπών, της υποχρηματοδότησης και της γενικότερης κρίσης, περισσότερο δυναμωμένο.....
Ο λόγος για το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου (το οποίο βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης των ανθρωπιστικών του σπουδών, λόγω «εξασθένησης» της οικονομικής στήριξης από την πολιτεία), ενσωματώνεται στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, που αναβαθμίζεται και εκτός από κέντρο έρευνας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρέχει και πτυχιακά μαθήματα. Στον πυρήνα του νέου Κέντρου (το οποίο ιδρύθηκε το 1989) θα συνεχίσει να βρίσκεται η περίφημη Εδρα Κοραή, ενώ επικεφαλής θα τεθεί ο νυν διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, καθηγητής Ντέιβιντ Ρικς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών θα συνεχίσει να παρέχει Μάστερ στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει και νέο μεταπτυχιακό στην Ελληνική Παράδοση. Το μόνο πρόγραμμα που θα διακοπεί θα είναι το προπτυχιακό στις Νεοελληνικές Σπουδές, λόγω χαμηλής ζήτησης τα τελευταία χρόνια.

Εξειδικευμένο πρόγραμμα

«Το King’s βρήκε ένα γενναίο και ηθικό τρόπο να επαναδιαβεβαιώσει την ιστορική του δέσμευση να παρέχει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στο οποίο για χρόνια διέπρεπε, ειδικά τώρα που η βρετανική κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν παρέχει πλέον κεντρική στήριξη για “μειονοτικά” αντικείμενα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ρόντρικ Μπήτον, κάτοχος της Εδρας Κοραή. «Η εγκαινίαση εκ νέου του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών μας δίνει ένα βιώσιμο οικοδόμημα, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να παρέχουμε μαθήματα και να πραγματοποιούμε έρευνα στο υψηλότερο επίπεδο και να χτίσουμε πάνω στη φήμη μας ως εκπαιδευτική ναυαρχίδα στους τομείς των Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://2.bp.blogspot.com/_Moz08RhEWgo/S6-HJWwb61I/AAAAAAACSuI/HE4dYctVhzA/s1600/266soma_Page_22.jpg

H ΔΡΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)