29/6/10

Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό για την εορτή του Αποστόλου Πέτρου

πηγή: Ακτίνες

Την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα παραστεί στη Θρονική Εορτή της Ρώμης, δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, γραμματέα της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθόδοξου Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικών και αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, τον Επίσκοπο Αριανζού Βαρθολομαίο, βοηθό επίσκοπο της Μητροπόλεως Γερμανίας και το διάκονο Θεόδωρο Μεϊμάρη εκ του Πατριαρχείου.
Ο χαιρετισμός του Πάπα Βενέδικτου

Δευτέρα 28 Ιουνίου του 2010
Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ,
"Χάρη σε εσάς και ειρήνη από το Θεό Πατέρα μας" (Κολ 1:2). Με μεγάλη χαρά και ειλικρινή αγάπη σας καλωσορίζω στη πόλη της Ρώμης με την ευκαιρία του ετήσιου εορτασμού της μνήμης των Αγίων Πέτρου και Παύλου.......
Μια γιορτή που η Καθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα και είναι μία από τις αρχαιότερες του λειτουργικού έτους , μαρτυρεί μια εποχή κατά την οποία ζούσαν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους.
«Η παρουσία σας εδώ σήμερα -για την οποία είμαι βαθιά ευγνώμων προς τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Αγιότατο Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φέρνει μεγάλη χαρά στις καρδιές όλων μας». «Ευχαριστώ τον Κύριο γιατί οι μεταξύ μας σχέσεις χαρακτηρίζονται από αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης και αδελφοσύνης, όπως ευρέως μαρτυρούν οι πολλές συναντήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».
«Όλα αυτά επιτείνουν την ελπίδα ότι ο διάλογος Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συνεχίσει και θα πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο. Εξοχότατε, γνωρίζετε ότι οι εργασίες της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο, της οποίας είστε Γραμματέας, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο και από τον περασμένο Οκτώβριο, στην Πάφο, εξετάζεται «Ο ρόλος του επισκόπου της Ρώμης στην κοινωνία της Εκκλησίας κατά την πρώτη χιλιετία ». Με όλη μας την καρδιά προσευχόμαστε ότι, φωτισμένα από το Άγιο Πνεύμα, τα μέλη της Επιτροπής θα ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου ολομέλειας στη Βιέννη, αφιερώνοντας το χρόνο που απαιτείται για τη διεξοδική μελέτη αυτού του ευαίσθητου και σημαντικού θέματος. Για μένα είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία Σύνοδος της Κωνσταντινουπόλεως μοιράζονται την σταθερή πεποίθησή μας για τη σημασία αυτού του διαλόγου, όπως άλλωστε ξεκάθαρα σημείωσε ο Αγιότατος (Πατριάρχης) στην Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιο που απέστειλε με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, την 21η Φεβρουαρίου 2010».
Στην προσεχή σύνοδο των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα εξετασθεί με προσοχή «το θέμα της οικουμενικής συνεργασίας μεταξύ των χριστιανών της περιοχής αυτής.
Αυτό τονίζεται και στην επιστολή που παραδόθηκε στους Καθολικούς Επισκόπους της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Κύπρο όπου επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον αδελφό Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β .
«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά: ζουν ως μειονότητες και προσδοκούν την αυθεντική θρησκευτική ελευθερία και την ειρήνη. Είναι αναγκαίος ο διάλογος με τις Ισλαμικές και τις Εβραϊκές κοινότητες και στο πλαίσιο αυτό θα είναι χαρά μου να υποδεχθώ στην επισκοπική συνέλευση και την «Αδελφική αντιπροσωπεία» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Σεβασμιότατε, αγαπητοί μέλη της αντιπροσωπείας, σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας. Σας ζητώ να μεταφέρετε τους αδελφικούς χαιρετισμούς μου στον Αγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Ιερά Σύνοδο, τον κλήρο και σε όλους τους πιστούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Με την μεσολάβηση των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μπορεί ο Κύριος να μας χορηγήσει άφθονες ευλογίες, και να μας κρατούν πάντα στην αγάπη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)