25/6/10

Ιωάννης Τάτσης, Προπύργιον του Οικουμενισμού το Bose της Ιταλίας

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 25/6/2010
Προπύργιον του οικουμενισμού το Bose της Ιταλίας
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Εργαστήρι οικουμενιστικής θεολογίας αποτελεί η μοναστική κοινότητα του Bose της Βόρειας Ιταλίας. Στο παπικό αυτό μοναστήρι κάθε χρόνο διοργανώνονται διαχριστιανικά συνέδρια με ομιλητές όχι μόνο παπικούς αλλά και ορθοδόξους κληρικούς και θεολόγους. Η κοινότητα αυτοπροβάλλεται ως φιλορθόδοξος και τα μέλη της υποτίθεται ότι εντρυφούν στην ορθόδοξη ασκητική παράδοση. Παρά ωστόσο τη βαθιά γνώση της διδασκαλίας των ορθοδόξων ασκητών Πατέρων παραμένουν αμετανόητοι και σταθεροί στην πίστη της αίρεσης τους!
Η συμμετοχή πολλών ορθοδόξων στα διαχριστιανικά συνέδρια του Bose δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στους ορθόδοξους πιστούς όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.....
Και πώς να μην μπερδευτεί ένας πιστός βλέποντας ορθόδοξες βυζαντινές εικόνες να κοσμούν τα έντυπα της αδελφότητας του Βοse ή εισηγήσεις με θέματα όπως «Κοινωνία και ησυχία κατά τον άγιο Ισαάκ το Σύρο», «Η πρόκληση του κοινοβιακού βίου στη Μονή της Όπτινα» ή «Κοινωνία και ερημία κατά το Μέγα Βασίλειο»; Ο προσεκτικότερος ωστόσο μελετητής των ονομάτων των ορθοδόξων εισηγητών διαπιστώνει πως οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρωτεργάτες οικουμενιστικών δράσεων και εντός των Ορθοδόξων Εκκλησιών από τις οποίες προέρχονται.
Αποκαλυπτική του οικουμενιστικού χαρακτήρα της αδελφότητας του Bose είναι και η επίσημη ιστοσελίδα της. Σε αυτή ρητά αναφέρεται ότι στη μονή Bose εγκαταβιώνουν «μοναχοί και μοναχές» από όλες τις χριστιανικές ομολογίες (παπικοί, προτεστάντες, μεθοδιστές κ.α.) υπό την πνευματική καθοδήγηση του παπικού Enzo Bianchi. Δεν πρόκειται παρά για εφαρμογή του οικουμενισμού όχι μόνο στη θεολογία, αλλά και στη λειτουργική πράξη και τη μοναχική ζωή.
Το διαχριστιανικό συνέδριο του Bose για το έτος 2010 θα γίνει από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου με θέμα «Κοινωνία και ερημία». Το πρόγραμμα που ήδη κυκλοφόρησε προβλέπει μεταξύ άλλων «Τέλεση της Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας» (Celebration of the Orthodox Divine Liturgy) με την ευκαιρία του εορτασμού του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Τι ακριβώς θα είναι αυτή η Θεία Λειτουργία και από ποιους θα τελεστεί δεν γνωρίζουμε. Είμαστε όμως σχεδόν βέβαιοι ότι συμπροσευχόμενοι θα παρίστανται από κοινού κληρικοί και πιστοί ορθόδοξοι, παπικοί και από κάθε χριστιανική ομολογία.
Να σημειωθεί δε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου 2010 όρισε εκπροσώπους για να παραστούν στο συνέδριο αυτό του Bose, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά τα ονόματα των εκπροσώπων αυτών.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κοινότητα του Bose αποτελεί ένα ισχυρό προπύργιο του οικουμενισμού. Η συμμετοχή στα συνέδρια της ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων αποτελεί πράξη θεολογικής και ποιμαντικής ανευθυνότητας αφού αφενός οδηγεί σε σύγχυση τους ορθόδοξους πιστούς αφετέρου δε κανέναν ετερόδοξο δεν οδήγησε στην επιστροφή στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)