29/7/10

Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης, Διαδικασία απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος

Για την ένταξη στη διαδικασία απόκτησης Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) απαιτείται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ή άλλος αναγνωρισμένος ισότιμος μεταπτυχιακός τίτλος Μαγίστρου (Master, MTh, κλπ).
Για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος ισχύει η ακόλουθη διαδικασία:
1) Υποβολή στη Γραμματεία του Τμήματος: α) σχετικής αίτησης και β) αναλυτικού σχεδιασμού της περιοχής του θέματος της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, εγκεκριμένου από σύμβουλο καθηγητή, που ανήκει στις βαθμίδες Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος......
2) Ορισμός Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ορίζεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 13 του 2083/92, ένα μόνο μέλος της οποίας μπορεί να είναι και λέκτορας.

3) Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα και εντός τριών (3) μηνών από τον ορισμό της καθορίζει και υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος τον τίτλο του θέματος.

4) Ακολουθούν 2 τουλάχιστον εξάμηνα έρευνας του υποψηφίου στο θέμα που του ανατέθηκε. Η χρονική διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής είναι, κατ’ ελάχιστο, η διετία από την ανακοίνωση του θέματος στη Γ.Σ.Ε.Σ.

5) Η απουσία μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής με εκπαιδευτική άδεια δεν παρακωλύει τη συνέχεια των διαδικασιών. Η αντικατάστασή του μπορεί να γίνεται από τη Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος.

6) Στο τέλος κάθε χρόνου κατατίθεται Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής που περιγράφει την πρόοδο του υποψηφίου.

7) Μόλις ο υποψήφιος περατώσει το ερευνητικό του έργο, το παρουσιάζει στην Συμβουλευτική του Επιτροπή, ενημερώνοντας συγχρόνως με έγγραφο τον Πρόεδρο του Τμήματος.

8) Η Συμβουλευτική Επιτροπή εντός μηνός από της υποβολής του ερευνητικού έργου του υποψηφίου σε τελική μορφή επιστημονικής εργασίας, αποφασίζει αν αυτό χρειάζεται συμπλήρωση ή είναι επαρκές και ενημερώνει εγγράφως τον Πρόεδρο του Τμήματος. Στην τελευταία περίπτωση της επάρκειας επιτρέπει τη συγγραφή της διατριβής.

9) Η χρονική διάρκεια συγγραφής και υποβολής της διδακτορικής διατριβής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 έτη από την ημερομηνία κατάθεσης του θέματος. Είναι δυνατή η παράταση της προθεσμίας για ένα έτος μετά από αιτιολογημένη πρόταση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. Στην περίπτωση που το ερευνητικό έργο έχει ανάγκη συμπληρώσεως ο υποψήφιος το υποβάλλει εκ νέου ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

10) Μετά τη συγγραφή της διατριβής ο υποψήφιος την υποβάλλει στη Γραμματεία του Τμήματος σε 12 αντίτυπα μαζί με αίτηση κρίσης της και σημείωμα με τα πρωτότυπα στοιχεία της εργασίας αυτής, καθώς και βιογραφικό σημείωμα.

11) Ο Πρόεδρος του Τμήματος διαβιβάζει την διατριβή του στη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία εντός 30 ημερών υποβάλλει σχετική εισηγητική έκθεση. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς την εισηγητική έκθεση.

12) Μετά την υποβολή της εισηγητικής έκθεσης ή την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας των 30 ημερών η Γ.Σ.Ε.Σ. αποφασίζει τη συγκρότηση επταμελούς εξεταστικής επιτροπής.

13) Ο υποψήφιος υποστηρίζει τη διατριβή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία συγκαλεί ο Πρόεδρος του Τμήματος σε συνεδρίαση εντός μηνός από τον ορισμό της.

14) Η Εξεταστική Επιτροπή υπό την προεδρία του Συμβούλου Καθηγητή κρίνει το πρωτότυπο του περιεχομένου της διατριβής και ουσιαστική συμβολή της στην επιστήμη και υποβάλλει σχετικό πρακτικό στη Γραμματεία του Τμήματος. Η εξέταση γίνεται δημόσια. Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής μετά την περάτωση της προφορικής δοκιμασίας ανακοινώνει το αποτέλεσμα κρίσεως. Αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει 5 θετικές ψήφους, απονέμεται σ’ αυτόν με ψηφοφορία ένας από τους βαθμούς: «ΚΑΛΩΣ», «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ» και «ΑΡIΣΤΑ».

15) Η αναγόρευση του υποψηφίου σε Διδάκτορα Θεολογίας πραγματοποιείται σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης παρουσία του Πρύτανη ή ενός των Αντιπρυτάνεων του Α.Π.Θ., η δε επίσημη ορκωμοσία μαζί με εκείνην των πτυχιούχων και των μεταπτυχιακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)