30/10/10

Ιερό κάλεσμα για τις ταυτότητες

πηγή: Μακεδονία, 30/10/2010 με πληροφορίες από Εξαγόρευσις
Ιερό κάλεσμα για τις ταυτότητες
Μητροπολίτες προτρέπουν αστυνομικούς να μην τις παραλάβουν
Ενας ένστολος της ΕΛΑΣ αποτάχθηκε και άλλοι οδηγούνται στα πειθαρχικά
Του Κώστα Καντούρη, kantouris@hotmail.com
Μητροπολίτες τάσσονται στο πλευρό αστυνομικών που αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες της υπηρεσίας τους επικαλούμενοι "λόγους θρησκευτικής συνείδησης", ενώ δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που κάλεσαν και άλλους αστυνομικούς να αρνηθούν την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων. Ηδη ένας αστυφύλακας αποτάχθηκε από τα πειθαρχικά όργανα τα ΕΛ.ΑΣ. σε πρώτο βαθμό για "άρνηση εκτέλεσης εντολής", καθώς υποστήριξε ότι η νέα ταυτότητα έχει στοιχεία που παραπέμπουν στον Αντίχριστο.....
Αστυνομικοί αρνούνται να παραλάβουν τις νέες ταυτότητες του σώματος, που άρχισαν να διανέμονται από τις αρχές του χρόνου, επειδή πιστεύουν ότι έχουν ενταγμένα μικροτσίπ με χαρακτηριστικά του Αντίχριστου και είναι ίδιες με την κάρτα του πολίτη, που σχεδιάζεται να δοθεί σε όλους τους Έλληνες. Ήδη έξι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα διατύπωσαν την άρνησή τους και οι περισσότεροι απ’ αυτούς οδηγούνται στα πειθαρχικά με το ερώτημα της απόταξης για “άρνηση εκτέλεσης εντολής”. Ωστόσο επιφυλάξεις για “απόρρητα στοιχεία” που περιλαμβάνει η κάρτα εκφράστηκαν από αρκετές συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών. “Πιστεύω ότι έχει στοιχεία που παραπέμπουν στον Αντίχριστο, αλλιώς δεν θα διακινδύνευα τη δουλειά μου”, υποστήριξε αστυφύλακας από τη Θεσσαλονίκη που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα ταυτότητα.

Η άρνηση των συγκεκριμένων αστυνομικών να παραλάβουν τις νέες ταυτότητές τους, που είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας χωρίς μικροτσίπ αλλά με μη ορατά σημεία και αποτύπωση κωδικών, έχει προκαλέσει την αντίδραση εκκλησιαστικών οργανώσεων, ακόμη και μητροπολιτών. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος κάνει λόγο για “ντροπή” και “δραματικά γεγονότα στην αστυνομία”. Οι αστυνομικοί που έχουν αρνηθεί να παραλάβουν τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως χαρακτηρίζονται από την ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και τους συνδικαλιστές, ισχυρίζονται πως “είναι ταυτότητες στα πρότυπα της κάρτας του πολίτη που σχεδιάζεται να εκδοθεί και περιλαμβάνουν το 666 του Αντίχριστου στα μικροσκοπικά τους στοιχεία, αλλά και στον ειδικό κωδικό”.

Το θέμα της άρνησης των αστυνομικών, δύο εκ των οποίων υπηρετούν σε τμήματα της Θεσσαλονίκης, πήρε διαστάσεις ύστερα από την απόφαση πειθαρχικού οργάνου της ΕΛΑΣ να τιμωρήσει με την ποινή της απόταξης αστυνομικό που αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα ταυτότητα. “Άριστα έπραξαν τα γενναία αυτά Ελληνόπουλα. Από την ακριτική μου επαρχία τους συγχαίρω εγκαρδίως”, αναφέρει στην πρωτοκολλημένη ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως κ. Ανδρέας. “Η λέξη ντροπή χαρακτηρίζει τα τελευταία δραματικά και απαράδεκτα γεγονότα στον χώρο της ελληνικής αστυνομίας”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. Παρόμοια αντίδραση εξέφρασε και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος ο οποίος μιλώντας στη "Μ" τόνισε ότι η άρνηση των αστυνομικών πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. "Οταν κάποιοι αστυνομικοί προβάλλουν λόγους συνείδησης, μπορεί να είναι υπερβολικοί δεν το έχω εξετάσει ακόμη, αλλά δεν μπορείς να τους πετάξεις στο δρόμο, έχουν οικογένειες", είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη έχουν αναθέσει σε δικηγόρους την υπόθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες από τα πειθαρχικά συμβούλια. “Δεν τη δέχομαι λόγω θρησκευτικής συνείδησης”, τόνισε ένας εξ αυτών που μίλησε στη “Μ”. “Είμαι οικογενειάρχης και ριψοκινδυνεύω τη δουλειά μου”, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τις σημερινές ταυτότητές τους.

“Δεν είναι κάρτα του πολίτη”
Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών οι οποίοι αντιδρούν και χαρακτηρίζονται από πολλούς συναδέλφους τους θρησκόληπτοι απορρίπτει τόσο η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, που παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο τη νέα ταυτότητα, όσο και το ανώτερο συνδικαλιστικό τους όργανο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

“Δεν είναι κάρτα του πολίτη αλλά αστυνομική ταυτότητα”, επισήμανε μιλώντας στη “Μ” ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης. Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των αστυνομικών αυτών που αρνούνται την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων, υπογράμμισε πως “η απόταξη είναι προϊόν συγκεκριμένου πειθαρχικού παραπτώματος που αφορά την άρνηση εκτέλεσης εντολής. Πέρα από την τυπική αυτή παράβαση, το ουσιαστικό είναι ότι αστυνομικοί που δεν έχουν παραλάβει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας δεν μπορούν να κάνουν αστυνόμευση στον δρόμο”.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση για την αλλαγή των ταυτοτήτων του αστυνομικού προσωπικού ήταν πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών. “Στις παλιές ταυτότητές μας δεν υπήρχαν λατινικά στοιχεία και έτσι δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τη διαβεβαίωση από τη φυσική και την πολιτική ηγεσία ότι πρόκειται για ταυτότητες και όχι για κάρτα πολίτη και ότι όλες οι αιτιάσεις των συναδέλφων που αρνούνται ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τους”, επισήμανε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής, χωρίς να ταυτίζεται με τα επιχειρήματα περί Αντίχριστου, εκφράζει επιφυλάξεις για τα “απόρρητα στοιχεία” που περιλαμβάνονται στη νέα ταυτότητα. “Έχει ζώνη μηχανογράφησης αλλά δεν μας λένε τι περιλαμβάνει, επικαλούμενοι τις διαβαθμίσεις ασφάλειας των ταυτοτήτων. Εμείς όμως έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε τα στοιχεία που υπάρχουν, ακόμη και για το καλό μας”, είπε ο κ. Δαγκλής.

Οι νέες ταυτότητες των αστυνομικών έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, μόνο που έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ασφαλείας τους για να μην υπάρχει δυνατότητα πλαστογραφίας και τα στοιχεία καταγράφονται και στα λατινικά. Έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και εκτύπωση με ιριδισμό, με πολύχρωμες μεμβράνες ασφαλείας, ενώ περιέχουν μικροσκοπική γραφή. Έχουν τρία επίπεδα: το ορατό, το ορατό κάτω από ειδικές συνθήκες φωτισμού και το ορατό μόνον από ειδικά μηχανήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)