31/8/10

"Θεοδρομία": Απρίλιος - Ιούνιος 2010

Κυκλοφορεί το 2ο τεύχος του περιοδικού "Θεοδρομία" για το έτος 2010 (Απρίλιος -Ιούνιος 2010). Το άρθρο του εκδότου Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση αναφέρεται στη "Συμπαράσταση προς τους διωκόμενους κληρικούς της Σερβικής Εκκλησίας Επίσκοπο Αρτέμιο και Αρχιμανδρίτη Συμεών".
Άρθρα για το ζήτημα της καύσης των νεκρών, τη λεγόμενη "λειτουργική αναγέννηση" αλλά και σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο περιέχονται στο τεύχος αυτό της "Θεοδρομίας".
Δείτε όλα τα περιεχόμενα του τεύχους πατώντας το Διαβάστε περισσότεραΠεριεχόμενα Θεοδρομίας 2ο τεύχος 2010

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Πρωτευαγγέλιον

ΠΡΩΤΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ
(Γένεσις Γ΄ 15)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Μέχρι τώρα είδαμε πως, τόσο η συναίσθηση της ενοχής, όσο και η προσδοκία του Λυτρωτού, υφίσταται σε όλους του λαούς της υφηλίου! Τους λόγους δε για τους οποίους συμβαίνει αυτό, τους αναπτύξαμε στα προηγούμενα άρθρα. Όντως, δεν υπήρχε λαός και έθνος άνευ τέτοιας προσδοκίας Λυτρωτού, γι’ αυτό και πολύ εύστοχα η προσδοκία αυτή, χαρακτηρίζεται ως «η μη συνειδητή προς Χριστόν νοσταλγία της ανθρωπίνης ψυχής».
Το κορύφωμα όμως της προσδοκίας, υπάρχει στο λαό της θείας Αποκαλύψεως, η οποία προανήγγειλε και προεβεβαίωσε με πλήθος προφητειών την μέλλουσα επιφάνεια (φανέρωση) του Θεανθρώπου Λυτρωτού και προδιέγραψε επακριβώς το Βίο και το όλο έργο Του. (Αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε την έρευνα είναι η μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης και μάλιστα τα χωρία που θα αναλύσουμε)......
Η μελέτη των Χριστολογικών, λεγομένων, εδαφίων του πρώτου μέρους του λόγου του Θεού, δηλ. της Π.Δ., οδηγεί σαφέστατα στο συμπέρασμα, ότι στον χώρο αυτό (γεωγραφικό και κυρίως θεολογικό), προφητεύεται ολόκληρο το λυτρωτικό σχέδιο του Θεού, στην παγκόσμια ιστορία, το οποίο τελεσιουργήθηκε και πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Καινής Διαθήκης, διά του Ιησού Χριστού.
Αλλ’ ας ξεκινήσουμε από την αρχή.
Ήδη στο πρώτο βιβλίο της Π.Δ., την Γένεση, υπάρχει το «Πρωτευαγγέλιον» (Γέν. Γ΄ 15), κατά το οποίο ο μεν Σωτήρας θα τρωθεί στην πτέρνα υπό του διαβόλου (υπαινιγμός σταυρώσεως), ο δε όφις που εκπροσωπεί τον διάβολο, θα πληγεί στην κεφαλή και μάλιστα θα συντριβεί.
Στην καταδίκη αυτή του διαβόλου, βλέπουμε ήδη τις πρώτες φωτεινές ακτίνες της ελπίδας των πρωτοπλάστων και των απογόνων τους για λύτρωση. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο λόγος του Θεού στο «Πρωτευαγγέλιο»: «Και έχθραν θήσω ανά μέσον σου και ανά μέσον της γυναικός και ανά μέσον του σπέρματός σου και ανά μέσον του σπέρματος αυτής. Αυτός σου συντρίψει κεφαλήν, και συ τηρήσεις αυτού πτέρναν». Δηλ. Και θα θέσω έχθρα και μίσος, πόλεμο αδιάλλακτο και συνεχή μεταξύ σου, του διαβόλου, και μεταξύ της γυναικός και των ευσεβών απογόνων της, όσοι θα γεννώνται φυσικώς από άνδρα και γυναίκα. Και μεταξύ των απογόνων και των δαιμονοκινήτων οργάνων σου, και μεταξύ Εκείνου, του Χριστού, ο οποίος θα γεννηθεί κατά τρόπο υπερφυσικό από γυναίκα Παρθένο, την Μαρία, ο οποίος μόνος Αυτός απ’ όλους τους ανθρώπους δικαιούται να ονομάζεται σπέρμα γυναικός, η δε μητέρα Του Θεοτόκος. Αυτός, ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός της Παρθένου, θα σου καταπατήσει και συντρίψει την κεφαλήν, θα ανατρέψει όλα τα δόλια σχέδιά σου, θα καταργήσει την βασιλεία σου και τα όργανά σου, θα σε αφανίσει ολοσχερώς. Και συ, ο διάβολος, θα του δαγκάσεις μόνο την πτέρνα, θα τον μωλωπίσεις απλώς. Θα προσβάλλεις μόνο την ανθρωπίνη φύση Του και θα Του προξενήσει πόνο προσωρινό με τα όργανά σου, τους Γραμματείς και Φαρισαίους.
Το σπέρμα, λοιπόν, της γυναικός και όχι του ανδρός, δηλ. ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός, ο οποίος θα εγεννάτο υπερφυσικώς «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου», διά του Σταυρού Του και της ενδόξου Αναστάσεως, θα νικούσε κατά κράτος τον φοβερό εχθρό του Θεού και των ανθρώπων. Θα νικήσει την αμαρτία και τέλος θα καταργήσει και αυτόν τον έσχατο εχθρό του ανθρωπίνου γένους, δηλ. τον θάνατο. Φυσικά όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν.
Ο Ιησούς Χριστός θα ανοίξει και πάλι τον Παράδεισο στον άνθρωπο, τον οποίον θα συμφιλιώσει με τον Θεό – Πατέρα.
Φυσικά, υπάρχουν πλείστες όσες προφητείες οι οποίες αναφέρονται ακριβώς σ’ αυτό το θέμα. Στο ότι δηλαδή «ουκ άνθρωπος, ουδέ άγγελος, αλλ’ αυτός ο Κύριος Ιησούς έσωσεν ημάς».
Αλήθεια, ποιά θρησκεία διαθέτει προφητείες; Σε ποιο άλλο χώρο βρίσκονται τέτοιου είδους αποκαλυπτικά διαμάντια, παρά μόνο μέσα στην Αγία Γραφή; Στον χώρο δηλαδή της Εκκλησίας, και που τελικώς ολοκληρώνονται και πραγματοποιούνται στο λατρευτό πρόσωπο του Λυτρωτού μας Κυρίου Ιησού Χριστού!
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας Θεσσαλονίκης

Πατήστε το Fullscreen για να διαβάσετε καλύτερα το Scribd
Υποβολή Αιτήσεων για Μεταπτυχιακά στο Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης

O Mητροπολίτης Νέας Σμύρνης για τον μακαριστό επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη

Ο ΣΕ­ΒΑ­ΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗ­ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΙ­ΤΗΣ κ. ΣΥ­ΜΕ­ΩΝ ΔΙ­Α ΤΟΝ ΜΑ­ΚΑ­ΡΙ­ΣΤΟ ΜΗΤΡΟ­ΠΟ­ΛΙ­ΤΗ ΦΛΩ­ΡΙ­ΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙ­ΝΟ
Ὁ Σε­βα­σμ. Μη­τρο­πο­λί­της μας, ἀ­δυ­να­τώ­ντας νά με­τα­βεῖ στή Φλώ­ρι­να καί νά λά­βει μέ­ρος στήν ἐ­ξό­δι­ο Ἀ­κο­λου­θί­α τοῦ μα­κα­ρι­στοῦ Μη­τρο­πο­λί­του πρ. Φλω­ρί­νης ΑΥ­ΓΟΥ­ΣΤΙ­ΝΟΥ, λό­γω τῆς πα­νη­γύ­ρε­ως τοῦ ἁ­γί­ου Ἀ­λε­ξάν­δρου, πο­λι­ού­χου τῆς πό­λε­ως τοῦ Πα­λαι­οῦ Φα­λή­ρου, ἀ­πέ­στει­λε πρός τόν Σε­βα­σμ. Μη­τρο­πο­λί­τη Φλω­ρί­νης, Πρε­σπῶν καί Ἑ­ορ­δαί­ας κ. Θε­ό­κλη­το τήν ἀ­κό­λου­θη συλ­λυ­πη­τή­ρι­α ἐ­πι­στο­λή.
Σεβασμιώτατον
Μητροπολίτην Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἑορδαίας
κύριον Θεόκλητον
531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ
Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε καί ἀ­γα­πη­τέ ἐν Χρι­στῷ ἀ­δελ­φέ,
Με­τά πολ­λῆς συ­γκι­νή­σε­ως ἐ­πλη­ρο­φο­ρή­θην ὅ­τι τάς πρω­ϊ­νάς ὥ­ρας τοῦ Σαβ­βά­του ἐ­ξε­δή­μη­σεν εἰς Κύ­ρι­ον ὁ μα­κα­ρι­στός πλέ­ον Γέ­ρων Ἱ­ε­ράρ­χης καί σε­πτός προ­κά­το­χός Σας κυ­ρός Αὐ­γου­στῖ­νος......
Ὑ­πῆρ­ξεν ἐκ­κ­λη­σι­α­στι­κός ἄν­δρας πρώ­του με­γέ­θους. Ἡ πα­ρου­σί­α του ἐ­σφρά­γι­σε τήν ἐ­πο­χήν του καί ἤ­σκη­σε τε­ρα­στί­αν ἐ­πί­δρα­σιν εἰς τήν ζω­ήν καί τήν πο­ρεί­αν τῆς Ἑλ­λα­δι­κῆς Ἐκ­κ­λη­σί­ας μας καί ὄ­χι μό­νον.
Ἀ­δα­μά­ντι­νον ἦ­θος, πλου­σι­ω­τά­τη θε­ο­λο­γι­κή συ­γκρό­τη­σις, ἀ­γω­νι­στι­κό­της μο­να­δι­κή, ἀ­πα­ρά­μιλ­λος δύ­να­μις λό­γου, σπα­νί­α κη­ρυ­κτι­κή ἱ­κα­νό­της, συγ­γ­ρα­φι­κόν τά­λα­ντον ἐ­ξαί­ρε­τον, ποι­μα­ντι­κή καί φι­λαν­θρω­πι­κή δρᾶ­σις ἐ­ντυ­πω­σι­ά­ζου­σα ὑ­πῆρ­ξαν με­ρι­κά ἀ­πό τά πολ­λά χα­ρί­σμα­τα τά ὁ­ποῖ­α ἐ­κό­σμουν τήν προ­σω­πι­κό­τη­τά του, ἄλ­λα δῶ­ρα τοῦ Θε­οῦ καί ἄλ­λα καρ­ποί τοῦ ἀ­ξι­ο­θαυ­μά­στου κα­τά Χρι­στόν ἀ­γῶ­νος του.
Δι­ε­κρί­θη κα­τά τρό­πον μο­να­δι­κόν ὡς πρε­σβύ­τε­ρος-ἱ­ε­ρο­κή­ρυξ. Ἠ­κτι­νο­βό­λη­σεν ἔ­τι πε­ρισ­σό­τε­ρον κα­τά τήν μα­κράν καί καρ­πο­φό­ρον ἐ­πι­σκο­πι­κήν δι­α­κο­νί­αν του εἰς τήν Φλώ­ρι­ναν.
Ἡ πα­ρα­κα­τα­θή­κη ἤ­θους καί καρ­πο­φό­ρου δι­α­κο­νί­ας, τήν ὁ­ποί­αν κα­τα­λεί­πει εἰς τήν ἐν Ἑλ­λά­δι στρα­τευ­ο­μέ­νην Ἐκ­κ­λη­σί­αν τοῦ Χρι­στοῦ, εἶ­ναι ἀ­νε­κτί­μη­τος.
Τα­πει­νῶς ἱ­κε­τεύ­ω τόν Ἀρ­χι­ποί­με­να τῆς Ἐκ­κ­λη­σί­ας καί λα­τρευ­τόν Κύ­ρι­όν μας, νά ἀ­να­παύ­σῃ τήν ψυ­χήν τοῦ πο­λι­οῦ Γέ­ρο­ντος Ἐ­πι­σκό­που Του ἐν χώ­ρᾳ ζώ­ντων· με­τά τῶν ἁ­γί­ων καί με­γά­λων Πα­τέ­ρων τῆς Ἐκ­κ­λη­σί­ας Του. Ἡ δέ πα­τρι­κή εὐ­χή του, ἀ­γα­πη­τέ ἀ­δελ­φέ, νά συ­νο­δεύ­ῃ πά­ντο­τε τό­σον Ὑ­μᾶς, πνευ­μα­τι­κόν ἀ­νά­στη­μα, στε­νόν συ­νερ­γόν καί δι­ά­δο­χόν του, ὅ­σον καί τά πο­λυ­πλη­θῆ πνευ­μα­τι­κά του τέ­κνα.
Πα­ρά τήν σφο­δράν ἐ­πι­θυ­μί­αν μου νά ἀ­νέλ­θω εἰς Φλώ­ρι­ναν διά νά προ­σκυ­νή­σω τήν σε­πτήν σο­ρόν του καί νά συμ­με­τά­σχω εἰς τήν ἐ­ξό­δι­ον Ἀ­κο­λου­θί­αν του, ἀ­δυ­να­τῶ, λό­γῳ τῆς με­γά­λης Πα­νη­γύ­ρε­ως τοῦ ἁ­γί­ου Ἀ­λε­ξάν­δρου, ἀρ­χι­ε­πι­σκό­που Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως, προ­στά­του καί πο­λι­ού­χου τῆς πό­λε­ως τοῦ Πα­λαι­οῦ Φα­λή­ρου.

Με­τά πολ­λῆς ἐν Χρι­στῷ ἀ­δελ­φι­κῆς ἀ­γά­πης

† Ο ΝΕ­ΑΣ ΣΜΥΡ­ΝΗΣ ΣΥ­ΜΕ­ΩΝ

Συνέρχεται η Δ.Ι.Σ. του μηνός Σεπτεμβρίου

Συνέρχεται από την Τετάρτη 1 έως και την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 154ης Συνοδικής Περιόδου 2010 - 2011, με την ακόλουθη σύνθεση:
Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,
Μέλη: Ο Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος
Ο Καστορίας κ. Σεραφείμ
Ο Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ
Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος
Ο Κασσανδρείας κ. Νικόδημος
Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ
Ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Ο Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος
Ο Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος
Ο Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος
Ο Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος
Ο Νέας Σμύρνης κ. Συμεών
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Αγιασμός στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

Αγιασμός - Εκ της Κοσμητείας
Ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, θα γίνει την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ. στο Παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής(Αθηνών).

30/8/10

Αποσπάσματα από την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη

πηγή: mavridiskonstantinos
Απόσπασματα από την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού επισκόπου κυρού Αυγουστίνου και τους επικήδείους λόγους. Εν συνεχεία απόσπασμα από την μεταφορά του σκηνώματος του π. Αυγουστίνου προς την Ιερά Μονή του Αγίου Αυγουστίνου, όπου έγινε η ταφή.

Ρεπορτάζ για την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη

Ρεπορτάζ του FLASH T.V.



Ανταπάντηση του Καθηγητή Τσελεγγίδη στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Δείτε και Επιστολή Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου προς τον καθηγητή Τσελεγγίδη
πηγή: ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΑΣΙ
Ανταπάντηση Καθηγητή Τσελεγγίδη προς το Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Αναγνώριση των «Μυστηρίων» των Παπικών από Ρώσους Ορθοδόξους;

Η πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων amen.gr δημοσιεύει κείμενο του Theodor Petrov που δεν είναι παρά μεταφορά αποσπασμάτων παλαιοτέρων συνεντεύξεων του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου και του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Πέρα από τους στόχους που μπορεί να οδηγούν τον αρθρογράφο στην δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων αυτών, η ουσία όσων έχουν ειπωθεί στις συνεντεύξεις είναι αποκαλυπτική της οικουμενιστικής αντίληψης περί της Εκκλησίας και των Ιερών Μυστηρίων που έχουν οι κεφαλές της Ρωσικής Εκκλησίας.
Μεταξύ άλλων ο τότε (1991) Μητροπολίτης Σμολένσκ και νυν Πατριάρχης Μόσχας Κυρίλλος λέει: «Τη δεκαετία του 1970 η Σύνοδος έλαβε την απόφαση να επιτρέψει την κοινωνία των Καθολικών και των Παλαιόπιστων σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης. Γιατί έλαβαν αυτή την απόφαση; Για ποιμαντικούς λόγους. Σε αρκετές περιοχές κατοικούσε μεγάλος αριθμός Καθολικών, οι οποίοι δεν είχαν δικούς τους ναούς και επισκέπτονταν τακτικά τους ορθόδοξους, συμμετείχαν σε όλες τις ακολουθίες, συμπεριφέρονταν ως «καλοί Ορθόδοξοι», ενεργά μέλη των ορθοδόξων ενοριών και δεν μπορούσαν να κοινωνήσουν».....
Απαντώντας δε στο ερώτημα «Οι Ορθόδοξοι μπορούν να κοινωνούν στις καθολικές εκκλησίες όταν ευρίσκονται μετανάστες στο εξωτερικό, εκεί όπου δεν υπάρχουν ορθόδοξοι ναοί ή είναι τουρίστες;» αναφέρει: «Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Εκκλησίας δεν έχουν δικαίωμα να κοινωνούν σε καθολική εκκλησία. Σε ότι δε αφορά την πραγματικότητα γνωρίζω ότι υπήρξαν διάφορες περιπτώσεις. Σε κάποιες από αυτές ετοιμοθάνατοι Ρώσοι λάμβαναν την κοινωνία από τους Καθολικούς, αν και αυτό συνέβαινε σπάνια».
Ο δε Μητροπολίτης Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΡΩΣΙΑ της 17ης Οκτωβρίου 2009 δήλωσε:
«Ουσιαστικά και σε εμάς (όπως και στους Καθολικούς) υπάρχει η αμοιβαία αναγνώριση των Μυστηρίων. Δεν έχουμε Μυστηριακή κοινωνία, όμως αναγνωρίζουμε τα Μυστήρια... Αν ένας καθολικός κληρικός προσέλθει στην Ορθοδοξία εμείς τον δεχόμαστε ως κληρικό, δεν τον χειροτονούμε εκ νέου. Και αυτό σημαίνει ότι de facto αναγνωρίζουμε τα Μυστήρια της Καθολικής Εκκλησίας».
Είναι σαφές ότι ήδη από το παρελθόν έχει ξεκινήσει προσπάθεια από τους Ρώσους Οικουμενιστές προσέγγισης του Πάπα, άμβλυνσης των διαφορών και αναγνώρισης της παπικής κακοδοξίας ως «Εκκλησίας». Η αναγνώριση των παπικών «μυστηρίων» είναι πρακτική πλήρως αντίθετη με την Ορθόδοξη αγιοπατερική Παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες. Καμία «οικονομία» δεν χωρεί στο ζήτημα αυτό. Οι Παπικοί δεν έχουν έγκυρα μυστήρια επειδή βρίσκονται σε πλάνη και αίρεση, λαθεύουν στην Πίστη και αμετανόητοι εμμένουν στην κακοδοξία. Δεν μπορεί από τη μια «να μην έχουμε μυστηριακή κοινωνία» και από την άλλη να «αναγνωρίζουμε τα μυστήρια» των Παπικών. Αυτή είναι η στάση των Παπικών έναντι των Ορθοδόξων. Την ίδια γραμμή προωθούν εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας οι φιλοπαπικοί Οικουμενιστές – εν προκειμένω οι Ρώσοι- αλλά μια τέτοια τακτική είναι απορριπτέα από την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, Θεολογία και πρακτική. Η δημοσιοποίηση των απόψεων οικουμενιστών επισκόπων είναι χρήσιμη ώστε να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να προετοιμάζουν οι ίδιοι αυτοί επίσκοποι σχετικά με την αναγνώριση των παπικών «μυστηρίων» από την λεγόμενη Μεγάλη Σύνοδο, για την οποία τόση σπουδή επιδεικνύουν οι δύο προαναφερθέντες Ρώσοι επίσκοποι.

Αποσπάσεις Θεολόγων σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες και Γενικά Αρχεία του Κράτους

Από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται οι Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες για το σχολικό έτος 2010 - 2011.
Οι αποσπώμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις νέες θέσεις με την έναρξη του διδακτικού έτους (1η Σεπτεμβρίου 2010).
Δείτε στον παρακάτω Πίνακα τις αποσπάσεις των Θεολόγων. Για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων πατήστε ΕΔΩ.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ Fullscreen ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ Scribd
Αποσπάσεις Θεολόγων σε Βιβλιοθήκες και ΓΑΚ

Απόσπασμα από την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη

πηγή: taxalia.blogspot.com

Ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος για τον μακαριστό επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη

Του κ. Νικόλαου Σωτηρόπουλου
Σε ηλικία 104 ετών αναχώρησε για την αιωνιότητα ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης, πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης. Πρόσωπο καταπλημμυρισμένο από τη χάρι τού Θεού. Αναφέρουμε μερικά μόνο από τα πολλά και μεγάλα προσόντα του.
Συναρπαστικός ιεροκήρυξ, ο συναρπαστικώτερος όλων τών ιεροκηρύκων τών ημερών μας. Μιλούσε από την καρδιά του, που περιέκλειε Χριστό και Ελλάδα, και συγκινούσε και συγκλόνιζε τις καρδιές τών ακροατών του και τών αναγνωστών του.
Είχε ζήλο για το Θεό και την Εκκλησία τού Θεού, ζήλο που υπενθύμιζε τον ζήλο Ηλιού τού προφήτου. Ζηλών εζήλωκε Κυρίω Παντοκράτορι.
Είχε πάρα πολύ δυνατή θέλησι. Κοπιούσε και μοχθούσε υπερανθρώπως, θα λέγαμε.....
Ήταν αγωνιστής πρώτης τάξεως. Ελεγκτής τών ισχυρών τού κόσμου. Ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών. Ούτε μία φορά δεν συμβιβάστηκε με τον κόσμο και με τους ισχυρούς τού κόσμου. Ούτε μία ημέρα δεν έζησε με σκοπιμότητα, αλλά πάντοτε με ανώτερο σκοπό.
Ατρόμητος απέναντι Ιταλών, Γερμανών, ανταρτών, Επισκόπων, Αρχιεπισκόπων, Πατριαρχών, Συνόδων, βασιλέων, δικτατόρων, κακοποιών στοιχείων. Πολλές φορές έπαιξε τη ζωή του, κατά το κοινώς λεγόμενο, κορώνα-γράμμα. Και επειδή ήταν αγνός αγωνιστής, ο Θεός πάντοτε τον προστάτευε και του χάρισε μακρότητα ημερών.
Ως Επίσκοπος δημιούργησε υποδειγματική Μητρόπολι,και κατέστησε την μικρή ακριτική πόλι Φλώρινα γνωστή πανορθοδόξως. Ανεδείχθη ο καλύτερος Επίσκοπος τών ημερών μας. Τώρα που απήλθε απ’ αυτό τον κόσμο και δεν θα προσκρούσωμε πλέον στη μετριοφροσύνη του, λέγουμε με μία λέξι, ότι ο Αυγουστίνος υπήρξε άγιος. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όταν ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος, είπε στον υποφαινόμενο: «Εμείς οι άλλοι Επίσκοποι, όταν πεθάνωμε, θα σβήσωμε. Αλλ’ ο γέροντάς σου Αυγουστίνος θ’ ανακηρυχθή άγιος».
Βεβαίως, λέγουμε εμείς, και άλλοι Επίσκοποι είνε ενάρετοι και άγιοι. Αλλ’ ο Επίσκοπος Αυγουστίνος υπέρκειται όλων, είνε ο μεγαλύτερος Επίσκοπος τών ημερών μας, πρώτος στη συνείδησι τών πιστών στην οικουμένη, σύγχρονος Πατήρ τής Εκκλησίας.

Του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου, Η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία (Β΄)

Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (β')
Του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη
ΕΙΠΑΜΕ, αγαπητοί μου, χθες ότι η Ορθοδοξία μας είνε η αρχαιότερη από όλους.
2. Άλλα είνε και η πληρέστερη απ' όλες τις λεγόμενες εκκλησίες, η μόνη πλήρης Εκκλησία. Έχει όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το γνήσιο του Χριστιανισμού. Δεν της λείπει τίποτε. Ό,τι έχουν οι άλλοι, το ‘χουμε κ' εμείς, και μάλιστα καθαρώτερο και αγνότερο, γιατί είνε από την πηγή. Το Ευαγγέλιο π.χ. έχουν εκείνοι, το Ευαγγέλιο κ' εμείς. Μήπως γράφει περισσότερα το δικό τους, που δεν τα γράφει το δικό μας; Τα ίδια «γράμματα» έχουμε......
Και όχι μόνο δε μας λείπει τίποτε, αλλ' επί πλέον εμείς έχουμε κ εκείνα που αυτοί δεν έχουν. Αυτοί τα έχασαν, είνε φτωχότεροι. Έχασαν πολλά, κι άφησαν ν' ανακατευτή με το χρυσάφι σκουριά. Η Ορθοδοξία είνε χρυσάφι καθαρό, θησαυρός ακέραιος. Δεν του λείπει τίποτε απ' ό,τι παρέδωσαν οι πρώτοι Χριστιανοί. Θα φέρω μερικά παραδείγματα.
• Εμείς έχουμε τις εικόνες, αυτοί δεν έχουν. Κι όταν τους ρωτάς γιατί δεν έχετε, σου απαντούν, Δε γινόμαστε ειδωλολάτρες, δεν προσκυνάμε είδωλα, μόνο το Θεό προσκυνάμε... Επ' αυτού έχουμε να τους πούμε τα εξής. Κάνετε λάθος. Οι ορθόδοξοι δεν λατρεύουμε τις εικόνες. Οι εικόνες είνε τα βιβλία του λαού. Εκείνος που δεν ξέρει γράμματα, ή ξέρει μεν αλλά λησμονεί, βλέπει την εικόνα και διδάσκεται. Άλλωστε ένα πρόσωπο που αγαπούμε θέλουμε να το βλέπουμε, κι αν είνε μακριά ή πέθανε, του κάνουμε μια φωτογραφία, την κορνιζώνουμε, την κρεμάμε στο γραφείο ή στο σπίτι, και χαιρόμαστε να το βλέπουμε. Εάν λοιπόν στολίζουμε σπίτια και γραφεία με εικόνες, πολύ περισσότερο τους ναούς. Στους προτεστάντες, που σαν νέοι εικονομάχοι αποστρέφονται τις εικόνες, λέμε. Ξεκρεμάστε σεις από τα σπίτια σας τις εικόνες των γονέων σας, και τότε κ' εμείς θα ξεκρεμάσουμε από την εκκλησία μας τις ιερές εικόνες. Οι εικόνες στόλιζαν πάντα και θα στολίζουν τους ναούς της Ορθοδοξίας. Δεν τις λατρεύουμε, τους αποδίδουμε τιμητική προσκύνησι. Ασπαζόμεθα όχι τα ξύλα και τα χρώματα αλλά τα ιερά πρόσωπα που εικονίζουν, αν ζούσαν ανάμεσά μας, θα πέφταμε στα πόδια τους και θα τα φιλούσαμε. Όπως εκείνος που αγαπά ασπάζεται τη φωτογραφία του αγαπημένου συγγενούς του, έτσι κ' εμείς φιλούμε τις εικόνες του Χριστού και των αγίων.
• Έχουμε λοιπόν εικόνες, και γι' αυτό η Ορθόδοξος Εκκλησία είνε πληρέστερη από τη δική τους «εκκλησία», που είνε γυμνή. Έχουμε επίσης επτά μυστήρια, που έχουν ιδρυθή από το Χριστό και τους αποστόλους. Είνε οι επτά κολώνες, στις οποίες στηρίζεται το οικοδόμημα του Χριστιανισμού. Η πρώτη είνε το βάπτισμα. Η δευτέρα το χρίσμα ή άγιο μύρο. Η τρίτη η θεία κοινωνία. Η τετάρτη η μετάνοια και εξομολόγησις. Η πέμπτη ο γάμος. Η έκτη η ιερωσύνη. Και η εβδόμη το ευχέλαιο. Οι προτεστάντες τελούν μόνο ένα βάπτισμα και μια κοινωνία, αλλ' όχι όπως τα τελούσε η πρώτη Εκκλησία. Άλλα μυστήρια δεν αναγνωρίζουν. Εξομολόγησι δεν έχουν. Πού εξομολογούνται; Ιερωσύνη δεν έχουν. Που είνε οι αρχιερείς και οι ιερείς τους; Δεν μας χρειάζονται, λένε. Ναι, αλλά την εποχή των αποστόλων υπήρχαν επίσκοποι και ιερείς και διάκονοι. Επίσκοποι δεν ήταν ο Τίτος και ο Τιμόθεος, στους οποίους γράφει ο Παύλος; Πρεσβύτεροι δεν ήταν εκείνοι που κάλεσε ο Παύλος στη Μίλητο και τους έδωσε τις τελευταίες του συμβουλές; Για τους ιερείς και τους επισκόπους είπε ο Χριστός, «Λάβετε Πνεύμα Άγιον· αν τινών αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς» (Ίω. 20,22). Αυτοί είνε οι αντιπρόσωποί του επί της γης. Έχουν λάβει ειδική χάρι να διδάσκουν, να λειτουργούν και να κυβερνούν τις ψυχές. Είνε άγγελοι Κυρίου παντοκράτορος. Γι' αυτό ένας άγιος είπε. Αν δω στο δρόμο ένα παπά και έναν άγγελο, θα προσκυνήσω πρώτα τον παπά και μετά τον άγγελο, διότι ο άγγελος δεν έχει την εξουσία να συγχωρή αμαρτίες, ενώ ο παπάς την έχει.
• Στην Ορθόδοξο Εκκλησία έχουμε ακόμη ύμνους, που οι προτεστάντες δεν έχουν. Αυτοί έχουν μερικά τραγουδάκια, που ψάλλουν όλοι μαζί, αλλ' αυτά δεν συγκρίνονται με την ποίησι της υμνολογίας μας (τροπάρια, απολυτίκια και άλλους ύμνους). Καμμιά θρησκεία δεν έχει τους ύμνους της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είνε μοναδικοί. Πού άλλου μπορεί ν' ακούση κανείς το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ή το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», ή το «Τη υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», ή το «Δεύτε πάντα τα έθνη, γνώτε του φρικτού μυστηρίου την δύναμιν», ή τα Εγκώμια του Επιταφίου «Η ζωή εν τάφω» και «Αι γενεαί πάσαι», ή το «Άξιον εστί» ή το «Των αγίων Πατέρων ο χορός»; Τέτοιους ύμνους έχει μόνο η Εκκλησία μας, είνε μοναδικά κειμήλια που την στολίζουν.
Αυτά δεν μπορεί κανείς από τους ξένους σοφούς και επιστήμονες να τα δημιουργήση. Ούτε εικόνες, ούτε μυστήρια, ούτε εκκλησιαστικούς ύμνους έχει η λατρεία των προτεσταντών, η αίθουσά τους μοιάζει μάλλον με σχολείο.
3. Είδαμε ότι η Ορθοδοξία είνε η αρχική και η πλήρης Εκκλησία. Είνε, ακόμη, η πιο ένδοξη. Ποιος ρήτορας ή συγγραφέας ή ποιητής θα μπορέση να περιγράψη τη δόξα της; Δικές της είνε οι επτά Οικουμενικές Σύνοδοι. Νίκαια, Κωνσταντινούπολις, Έφεσος είνε πόλεις της Ανατολής, στις οποίες συγκροτήθηκαν οι Σύνοδοι αυτές και καθώρισαν με τον φωτισμό του αγίου Πνεύματος δόγματα και κανόνες, τι να πιστεύουμε και πώς να ζούμε. Σ' αυτήν ανήκουν οι μάρτυρες. Τα χώματά της είνε βαμμένα με το αίμα εκατομμυρίων μαρτύρων. Οι άγιοί της τιμώνται σε κάθε τόπο, ο άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, ο άγιος Σπυρίδων στην Κύπρο, ο άγιος Πολύκαρπος στη Σμύρνη, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην Κωνσταντινούπολη ο άγιος Βασίλειος στην Καισάρεια... Ο κατάλογος των αγίων της είνε ατελείωτος.
Η Ορθοδοξία είνε η Εκκλησία των ηρώων και των μαρτύρων. Αυτή πάλεψε εναντίον τυράννων και αυτοκρατόρων. Αυτή νίκησε τους αιρετικούς, παλαιοτέρους και νεωτέρους. Αυτή αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλον στο έργο του ευαγγελισμού, για να διαδοθή και επικρατήση το Ευαγγέλιο. Είνε δοξασμένη και ζηλευτή η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία, το αναγνωρίζουν και οι εχθροί της.
Αλλά για μας τους Έλληνες η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει κ' ένα άλλο ιδιαίτερο θέλγητρο, που μας συγκινεί και μας κάνει να την αγαπούμε και γι' αυτό. Όπως παραδέχονται όλοι οι ιστορικοί, αυτή έσωσε την Ελληνική φυλή. Χωρίς Ορθοδοξία Ελληνικό γένος δεν θα υπήρχε σήμερα. Αυτή σαν γλυκειά μάνα παρηγορούσε τους Έλληνες 400 ολόκληρα χρόνια μέσ' στο μαύρο σκοτάδι της δουλείας των Τούρκων. Αυτή ίδρυσε τα κρυφά σχολειά, όπου σεβάσμιοι ρασοφόροι δίδασκαν τα σκλαβόπουλα «γράμματα - σπουδάγματα, του Θεού τα πράματα». Αυτή διέθετε τα μοναστήρια της ως άσυλα των καταδιωκομένων. Αυτή έσωσε κείμενα, γλώσσα, ιστορία, μνημεία, ήθη και έθιμα, όλα τα τιμαλφή μας. Γι' αυτό (ονομάστηκε κιβωτός του γένους. Όπως η κιβωτός του παλαιού κόσμου έσωσε το Νώε και την οικογένειά του απ' τον κατακλυσμό, έτσι η Εκκλησία μας, η νέα κιβωτός, σώζει την Ελλάδα απ' τον αφανισμό. Γι' αυτό ένας ποιητής μας, ο Κρυστάλλης, έγραψε, «Θρησκεία! γλυκειά μάνα», συ χύνεις «βαθειά μας, στην ψυχή, γλυκές χρυσές ελπίδες!».

* * *
Αυτή, αγαπητοί μου, είνε η Ορθοδοξία μας.
Αρχαία, αφού άρχισε την ημέρα της Πεντηκοστής και συνεχίζει. Πλήρης, δεν της λείπει τίποτε. Δεν μπορείς να πής. Φεύγω, γιατί βρήκα κάπου άλλου κάτι που αυτή δεν έχει. Προσφέρει όλα όσα απαιτούνται για την σωτηρία μας. Και ένδοξη όσο καμμιά άλλη θρησκεία.
Αυτήν κληρονόμησε η πατρίδα μας. Το σπουδαιότερο που μας άφησαν οι πατέρες μας δεν είνε τα χωράφια, τα σπίτια, τα χρήματα, είνε η Ορθόδοξος πίστις. Αυτή είνε ο θησαυρός ο ανεκτίμητος. Κράτα λοιπόν καλά το θησαυρό αυτόν.
«Κράτει ο έχεις, ίνα μηδείς λάβει τον στέφανόν σου» (Άπ. 3,11). Κλείσε τ' αυτιά σου στους εχθρούς. Μείνε πιστός στην Εκκλησία που βαπτίσθηκες, προτίμησε θάνατο μάλλον παρά να χάσης την Ορθόδοξο ομολογία. Λέγε σ' ανθρώπους και δαίμονες. Ορθόδοξος γεννήθηκα -Ορθόδοξος θα πεθάνω. Έχω ρίξει την άγκυρά μου εδώ και κανένα κύμα δεν με παρασύρει από το λιμάνι της Ορθοδοξίας.
Όσο για τους άλλους που είνε έξω από τη μάνδρα της Ορθοδοξίας, εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε, και αυτοί, και όλοι οι άλλοι που βρίσκονται μακριά, να επιστρέψουν στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Είθε ο Κύριος να ευδοκήση ώστε να παύσουν αιρέσεις και σχίσματα, να ενωθούν όλοι στην Ορθοδοξία, να γίνη ο κόσμος «μία ποίμνη εις ποιμήν» (Ίω. 10,16), προς δόξαν του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος, αμήν.
† Επίσκοπος Αυγουστίνος

Β' μέρος ομιλίας που έγινε στον Ι. ναό Άγ. Γεωργίου Ν. Μυλοτόπου - Γιαννιτσών την 5-4-1942. Δακτυλογραφημένη καταγραφή της εποχής. Διαίρεσις και σύντμησις 21-2-2010.

Αυγουστίνος Καντιώτης


29/8/10

Πλήθος δημοσιευμάτων για την κοίμηση του επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη

Η κοίμηση του αγωνιστού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων εφημερίδων και πλήθος ενημερωτικών ιστοσελίδων και ιστολογίων όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και γενικού περιεχομένου.
Μεταφέρουμε εδώ μερικούς μόνο από τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που οδηγούν σε άρθρα σχετικά με την κοίμηση του π. Αυγουστίνου.
Εκτός από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά άρθρα δημοσιεύτηκαν στα ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΕΘΝΟΣ, το in.gr και πολλά άλλα.
(Δείτε τα σχετικά άρθρα πατώντας πάνω στα ονόματα των εφημερίδων)

Διδαχές Γέροντος Παϊσίου ΙΑ΄

Μακάριοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που κατόρθωσαν να μιμηθούν την ταπεινή γη, η οποία, ενώ πατιέται από όλους, όμως όλους τους σηκώνει με την αγάπη της και τους τρέφει με στοργή σαν καλή μάννα, η οποία έδωσε και το υλικό για την σάρκα μας στην πλάση. Δέχεται επίσης με χαρά και ό,τι της πετάμε, από καλούς καρπούς μέχρι ακάθαρτα σκουπίδια, τα οποία επεξεργάζεται αθόρυβα σε βιταμίνες και τις προσφέρει πλουσιοπάροχα με τους καρπούς της αδιακρίτως σε καλούς και κακούς ανθρώπους.
Ο ταπεινός άνθρωπος, όπως φαίνεται, είναι ο δυνατότερος του κόσμου, διότι και νικάει, αλλά και σηκώνει πολλά ξένα βάρη με ελαφριά την συνείδησή του.
Ενώ ζει περιφρονημένος και αδικημένος για τα ξένα σφάλματα που οικειοποιείται από αγάπη, εσωτερικά νιώθει την μεγαλύτερη χαρά του κόσμου, γιατί είναι περιφρονημένος πια από αυτόν ο μάταιος τούτος κόσμος......
Οι ύβρεις, οι αδικίες κ.λ.π. είναι τα καλύτερα νυστέρια για όσους έφταιξαν, διότι με αυτά καθαρίζουν οι παλιές πληγές. Για εκείνους όμως που δεν έφταιξαν είναι μαχαίρια δημίου, και Μάρτυρες θεωρούνται αυτοί που τα δέχονται χαρούμενοι για την αγάπη του Χριστού.
Οι μεγάλοι στην ηλικία που δεν δέχονται ύβρεις και αυστηρές παρατηρήσεις, για να θεραπευθούν ή για να λάβουν μισθό (όταν δεν φταίνε), είναι πιο ανόητοι και από τα μωρά παιδιά, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν τον γιατρό, διότι φοβούνται την ένεση (μην τους τρυπήσει με την βελόνα), και υποφέρουν τον πυρετό συνέχεια και τον βήχα.

Περισσότερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε σ’ αυτούς που μας κέντησαν και βγήκαν τα αγκάθια της ψυχής μας, παρά σ’ εκείνους που θα έσκαβαν δωρεάν την περιοχή μας και θα μας φανέρωναν τον κρυμμένο μας άγνωστο θησαυρό.

Πλήθος κλήρου και λαού στο σκήνωμα του μακαριστού πρ. Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου

Πλήθη πιστών, κληρικὠν, επισκόπων και ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκονται ήδη στη Φλώρινα για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του μακαριστού επισκὀπου Αυγουστίνου Καντιώτη.
Απόψε το βράδυ θα τελεστεί ιερά Αγρυπνία ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 12 θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας. Η ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή του Αγίου Αυγουστίνου.
(Η φωτογραφία από το romfea.gr)

Του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου, Η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία

πηγή:Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
(α')

Του μακαριστού Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου
Ζούμε, αγαπητοί μου, σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία, εκτός από τους ιερούς ναούς των ορθοδόξων υπάρχουν και λειτουργούν λατρευτικοί χώροι και άλλων χριστιανικών δογμάτων.
Μεταξύ αυτών, σε αστικά ιδίως κέντρα, είνε και οι αίθουσες των λεγομένων προτεσταντών ή ευαγγελικών ή διαμαρτυρομένων ή πεντηκοστιανών ή όπως αλλιώς θέλουν να ονομάζωνται όσοι ασπάζονται και ακολουθούν την διδασκαλία και τις αρχές των θρησκευτικών αυτών κοινοτήτων.

Η δράσις των ομάδων αυτών δεν είνε βέβαια κάτι ευχάριστο για την Εκκλησία μας. Ποια όμως είνε η ενδεδειγμένη στάσι ενός ορθοδόξου απέναντί τους; Θεωρώ, ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είνε να γνωρίσουμε καλύτερα την Εκκλησία μας, την Ορθοδοξία.....
1. Δεν θέλω, αγαπητοί μου, ν' αυξήσω τον φανατισμό, που ίσως υπάρχει -κακώς- σε ωρισμένους εκατέρωθεν. Ο Χριστός δεν μας θέλει φανατικούς. Ο φανατικός εχθρεύεται όσους δεν συμφωνούν με τα φρονήματά του. Ο φανατικός μισεί, ο Χριστιανός αγαπά. Αγαπά όλους, ακόμα και τους εχθρούς του, αγαπά κ' εκείνους που έχουν διαφορετική θρησκεία.
Όχι λοιπόν με φανατισμό, αλλά με αγάπη πρέπει να ζουν οι Χριστιανοί, έστω και αν έχουν τις θρησκευτικές τους διαφορές. Ο καθένας είνε ελεύθερος να εκλέξη όποιο θρήσκευμα θέλει. Ο Χριστιανός που έχει κατανοήσει καλά το πνεύμα του Ευαγγελίου αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα αυτό. Αγάπη και ελευθερία, αυτές είνε δύο βάσεις, πάνω στις οποίες στήριξε τη θρησκεία του ο Ιησούς ο Ναζωραίος, και γι' αυτό θα παραμείνη αιωνία. Εκείνος που κήρυξε το «Αγαπάτε αλλήλους» (Ίω. 13,34), είπε και το «Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν» (Ματθ. 16,24). Ακούτε; «Όποιος θέλει...». Ο Χριστός δεν χρησιμοποιεί βίαια μέσα για να κάνη τον άλλο να τον ακολουθήση.
Διότι αυτό δεν είνε πίστις, είνε βία. Ο Μωάμεθ χρησιμοποίησε το σπαθί για να εξαναγκάση, ο Χριστός μόνο το λόγο του. Μας αφήνει ελεύθερους, όχι μόνο στο ζήτημα της πίστεως, αλλά και σε κάθε άλλο ζήτημα. Μας λέει στην αγία Γραφή: Εμπρός σου, άνθρωπε, έβαλα δύο πράγματα, τη φωτιά και το νερό. Όπου θέλεις απλώνεις το χέρι σου. Εάν το βάλης στη φωτιά, θα καής, εάν το βάλης στο νερό, θα δροσιστής. Διάλεξε ο,τι θέλεις (βλ. Δευτ. 30,19. Σ. Σειρ. 15,16).
Ελεύθεροι είνε οι συνάνθρωποί μας να διαλέξουν τη θρησκεία τους και να ζήσουν σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές ιδέες. Το καθήκον που έχουμε εμείς απέναντί τους είνε να τους αγαπούμε και ποτέ να μην τους μισούμε για το ζήτημα της θρησκείας. Διότι το μίσος, οποιαδήποτε πρόφασι και αν έχη, είνε μίσος, κάτι ξένο προς την διδασκαλία του Χριστού. Το μίσος είνε του διαβόλου, η αγάπη είνε του Χριστού. Απέναντί τους λοιπόν οφείλουμε μόνο αγάπη.
2. Αλλ' εάν απέναντι σ' αυτούς οφείλουμε αγάπη, έχουμε όμως και άλλο καθήκον απέναντι σ' εμάς. Ποιο είνε το καθήκον αυτό; Ας το ακούσουν όλοι, να μείνουμε πιστοί και αφωσιωμένοι στην Ορθόδοξο Ανατολική Εκκλησία μας, να κρατήσουμε σφιχτά, παντοτεινά, αιώνια την Ορθόδοξο πίστι μας. Διότι η πίστις η Ορθόδοξος είνε ένας θησαυρός, που πρέπει πολύ να τον προσέξουμε και να τον φυλάξουμε μέσα στην καρδιά μας.
Και ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας είνε θησαυρός πολύτιμος, αυτό θ' αποδείξουμε εδώ. Παρακαλώ να δώσετε μεγάλη προσοχή σε όσα θα σας πω. Διότι πρέπει, έστω και με λίγα λόγια, να γνωρίσουμε ποια είνε η Ορθόδοξος Εκκλησία μας. Δυστυχώς δεν την γνωρίζουμε καλά. Και γι' αυτό ίσως πολλοί σήμερα την περιφρονούν. Μοιάζουμε μ' εκείνο τον χωρικό που έπεσε στα χέρια του ένα τσεκ χιλίων δολλαρίων κι αυτός, αγράμματος, δεν ήταν εις θέσιν να εκτίμηση τι αξία έχει, το πέρασε ότι είνε ένα χαρτί χρωματισμένο, το 'ριξε στη φωτιά και το 'καψε ο άθλιος.
Που αν το κρατούσε, αν ρωτούσε κάποιον που ξέρει να διαβάζη, αν το πήγαινε σε μια τράπεζα, θα το εξαργύρωνε, κ' εκεί που είχε καλύβα θα έκτιζε ανάκτορο. Κάτι παρόμοιο παθαίνουμε και μερικοί ορθόδοξοι. Έχουμε στα χέρια μας ένα θησαυρό, δεν τον γνωρίζουμε, και γι' αυ¬τό τον περιφρονούμε και τον αφήνουμε εκτεθειμένο στους κλέφτες. Είνε λοιπόν καιρός να τον εκτιμήσουμε και να τον φυλάξουμε. Γι' αυτό λέμε τώρα τα λόγια αυτά.
* * *
1. Θησαυρός η Ορθόδοξος πίστις μας. Γιατί; Διότι πρώτα-πρώτα η Ορθόδοξος πίστις, στην οποία ανήκουμε κ' εμείς, είνε ή αρχαιότερη από όλες τις λεγόμενες εκκλησίες. Κι από την Παπική «εκκλησία», κι από τις Προτεσταντικές «εκκλησίες». Πόσων χρονών είνε ο Παπισμός; Άρχισε το 800 μ.Χ., συνεπώς είνε 1.200 περίπου ετών. Πόσων χρονών είνε ο Προτεσταντισμός; Άρχισε το 1450. Τότε ένας Γερμανός μεταρρυθμιστής, ο Λούθηρος, κήρυξε επανάστασι κατά του Πάπα και έστρεψε μεγάλο μέρος της Ευρώπης στη νέα ομολογία, την οποία ωνόμασε «εκκλησία» των Ευαγγελικών. Αριθμεί ζωή πέντε αιώνων. Πέντε αιώνων ο Προτεσταντισμός, δώδεκα αιώνων ο Παπισμός (του οποίου λίγοι οπαδοί ονομάζονται ουνίτες). Αλλά της Ορθοδόξου Εκκλησίας η ζωή έχει ηλικία δεκαεννέα (19) αιώνων, είνε ο πρώτος και αρχέγονος Χριστιανισμός. Η Ανατολική Ορθόδοξος Εκκλησία είνε η κούνια του Χριστιανισμού. Εδώ στην Ανατολική Εκκλησία έζησε τα πρώτα χρόνια, μεγάλωσε και ανδρώθηκε και αυξήθηκε σε δέντρο μεγάλο ο Χριστιανισμός. Ανοίξτε τα Ευαγγέλιά σας. Μελετήστε τις Πράξεις των αποστόλων.
Διαβάστε τις επιστολές του Παύλου. Ρίξτε έστω και μια ματιά στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψι. Τι θα δήτε; Ότι οι πρώτες εκκλησίες ιδρύθηκαν στα μέρη της Ανατολής. Ο Παύλος κηρύττει το Χριστό στις πόλεις της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας. Κήρυξε και ίδρυσε εκκλησίες στην Καβάλα (τους Φιλίππους, όπως λεγόταν τότε η πόλις αυτή), στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στην Πρέβεζα (Νικόπολις λεγόταν τότε), στην Κύπρο και στην Κρήτη. Και προς τους Χριστιανούς των μερών αυτών έγραψε τις περίφημες επιστολές του ο Παύλος (προς Εφεσίους, Φιλιππησίους, Κορινθίους, Θεσσαλονικείς).
Από την εποχή του Παύλου είνε ιδρυμένη η Εκκλησία μας. Αλλά και από την εποχή του Ιωάννου, του αγαπημένου μαθητού του Κυρίου μας. Και ο Ιωάννης έδρασε στα μέρη της Ανατολής και έγραψε και αυτός επιστολές προς τους Χριστιανούς των μερών αυτών. Ιδίως η Αποκάλυψις γράφτηκε για να ενισχύση τους Χριστιανούς της Ανατολής. Μέσα στα άλλα οράματα που είδε ο Ιωάννης, είδε και τούτο το όραμα. Είδε «επτά λυχνίας χρυσάς, και εν μέσω των επτά λυχνιών όμοιον υιώ ανθρώπου, ενδεδυμένον ποδήρη και περιεζωσμένον προς τοις μαστοίς ζώνην χρυσήν· η δε κεφαλή αυτού και αι τρίχες λευκαί ώσει έριον λευκόν, ως χιών, και οι οφθαλμοί αυτού ως φλόξ πυρός, και οι πόδες αυτού όμοιοι χαλκολιβάνω, ως εν καμίνω πεπυρωμένοι, και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών, και έχων εν τη δεξιά χειρί αυτού αστέρας επτά, και εκ του στόματος αυτού ρομφαία δίστομος οξεία εκπορευομένη, και η όψις αυτού ως ο ήλιος φαίνει εν τη δυνάμει αυτού» (Άπ. 1,13,16). Τι σήμαινε το όραμα; Ο «όμοιος υιώ ανθρώπου» είνε ο Ιησούς Χριστός. Οι «επτά λυχνίαι» είνε οι επτά εκκλησίες της Ανατολής, η μία η Έφεσος, η άλλη η Σμύρνη, η τρίτη η Πέργαμος, η τετάρτη τα Θυάτειρα, η πέμπτη οι Σάρδεις, η έκτη η Φιλαδέλφεια, η εβδόμη η Λαοδίκεια. Και οι «επτά αστέρες» είνε οι επτά επίσκοποι των εκκλησιών αυτών.
Οι λυχνίες αυτές έλαμπαν επί δεκαεννέα αιώνες. Έσβησαν το 1922, όταν διώχθηκε από τα μέρη αυτά ο Χριστιανισμός. Έσβησαν; Όχι. Καίνε οι λυχνίες. Απλώς άλλαξαν τόπο. Όλοι εκείνοι, που φεύγοντας από το μαχαίρι του Κεμάλ ήρθαν στην Ελλάδα, συνεχίζουν την ιστορία των εκκλησιών αυτών.
* * *
Ω η Ορθοδοξία μας, αγαπητοί μου! Δεν είνε χθεσινή. Δεν είνε μηνών και ετών, όπως είνε μερικές παραφυάδες των προτεσταντών. Η Ορθοδοξία είνε ο αρχαιότερος, ο αρχικός φάρος που άναψε στην Ανατολή το Πνεύμα το άγιο διά του Παύλου και του Ιωάννου. Απ' αυτόν τον φάρο, απ' αυτό το φως, διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στα άλλα μέρη της Ευρώπης.
Χαίρετε, αδελφοί μου, διότι ανήκετε στην Ορθόδοξο Εκκλησία, η οποία πρώτη έλαβε το φως από τους μαθητάς του Κυρίου και αυτή μετέδωσε και στους άλλους λαούς της Ευρώπης το φως του χριστιανισμού.
Αύριο το βράδυ συν Θεώ θα συνεχίσουμε.
† Επίσκοπος Αυγουστίνος

Α' μέρος ομιλίας που έγινε στον Ι. Ναό Άγ. Γεωργίου Ν. Μυλοτόπου - Γιαννιτσών την 5-4-1942. Δακτυλογραφημένη καταγραφή τής εποχής. Διαίρεσις και σύντμησις 20-2-2010.

28/8/10

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης

πηγή: romfea.gr
Εκοιμήθη σύμφωνα με πληροφορίες της "Romfea.gr" σήμερα Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010 ο αγωνιστής Μητροπολίτης πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης σε ηλικία 104 ετών, μια ημέρα σημαδιακή αφού στο Άγιον Όρος εορτάζεται σήμερα με το παλαιό η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Φλώρινας για 26 ημέρες, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ την τελευταία ημέρα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, ότι χθες Παρασκευή ο Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνος, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.
Το σκήνωμά του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στη Μονή Αυγουστίνου στη Φλώρινα, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα......
Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης, γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942.
Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφία φοιτητών και μαθητών, ηγείται Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ", εξεφώνησε κηρύγματα καθ΄ άπασαν την χώραν, συνέγραψε περί τα ογδοήκοντα δύο θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία.
Στις25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος.
Τέλος, στις 28 Αυγούστου 2010 εκοιμήθη σε ηλικία 104 ετών.

27/8/10

Ομιλία Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέου κατά την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

" Ψηλὰ οἱ καρδιές, ψηλὰ οἱ σημαῖες,
ἡ Ἑλλάδα θὰ νικήσει, ἡ Βόρειος Ἤπειρος θὰ νικήσει "

Χαιρετισμός Μητροπολίτου Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ στὴν Πλατεῖα τῆς Κονίτσης κατὰ τὴν Λιτανεία τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ, τὴν παραμονὴ τῆς ἑορτῆς του (23.8.2010)
Μὲ πλήρη μεγαλοπρέπεια, μὲ τὴν παρουσία τῶν Μητροπολιτῶν Καστορίας Σεραφείμ, Σερβίων καὶ Κοζάνης Παύλου, Σεραφεὶμ Κυθήρων, Ὀλυμπίας καὶ Τριφυλίας Χρυσοστόμου, καὶ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης Ἀνδρέου, μὲ τὴν συνοδεία τῆς Στρατιωτικῆς Μπάντας τῆς Μεραρχίας καὶ τοῦ Στρατιωτικοῦ Ἀγήματος καὶ τὴν συμμετοχὴ πλῆθος κόσμου καὶ ἐπισήμων ἑορτάστηκε στὴν Κόνιτσα ἡ Ἑορτὴ τοῦ Ἐθνοϊεραποστόλου Ἁγ. Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ.
Κατὰ τὸν Ἑσπερινὸ ὁμίλησε μὲ ἁπλότητα καὶ στὴν καρδιὰ τῶν ἐκκλησιαζομένων ὁ Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ παίρνοντας ἀφορμὴ ἀπὸ τὶς Διδαχὲς τοῦ Ἁγίου καὶ ἀκολούθησε ἡ Λιτανεία τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ πρὸς τὴν Κεντρικὴ Πλατεῖα τῆς Κονίτσης. Ἐκεῖ, μετὰ τὴν δέηση, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης ἀπηύθυνε πρὸς τὸ πυκνὸ ἀκροατήριο τοὺς παρακάτω λόγους:....
" Ἡ ὡραῖα καὶ πάντα ἐπίκαιρη μορφὴ τοῦ Ἐθναποστόλου Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, μᾶς συγκέντρωσε γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ σὲ πάνδημο ἑορτασμὸ τῆς ἱερᾶς Μνήμης του...
Ζοῦμε, ἀγαπητοί μου χριστιανοί, σὲ καιροὺς δύσκολους καὶ χαλεπούς. Ὅμως, τὸ παράδειγμα τοῦ Ἁγ. Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ μᾶς δίνει κουράγιο καὶ δύναμη, ἀφοῦ ἐκεῖνος, παρ' ὅτι ἔζησε σὲ πολὺ χειρότερες συνθῆκες, ὅμως, μὲ τὴν Χάρη τοῦ Χριστοῦ ἀγωνίσθηκε καὶ βοήθησε τὸ Ἔθνος νὰ μὴν λυγίσει, ἀλλὰ νὰ περιμένει μὲ βεβαιότητα "τὸ ποθούμενο", δηλ. τὴν ἐθνική του ἀποκατάσταση. Γι' αὐτὸ καὶ ἐμεῖς ἀπὸ τὴν ἀκριτική μας Ἐπαρχία, στέλνουμε ἀδελφικὸ χαιρετισμὸ στοὺς Βορειοηπειρῶτες καὶ στοὺς Κυπρίους ἀδελφούς. Καὶ λέμε, στοὺς μὲν Βορειοηπειρῶτες, νὰ μὴν φοβοῦνται ἀπὸ τὴν ἐγκληματικὴ διάθεση τῶν "Τσάμηδων", νὰ μὴν πτοοῦνται ἀπὸ ὅσα, καὶ τὸ ἴδιο τὸ Ἀλβανικὸ καθεστὼς, ἀπεργάζεται εἰς βάρος τους. Ψηλὰ οἱ καρδιές, ψηλὰ οἱ σημαῖες, ἡ Ἑλλάδα θὰ νικήσει, ἡ Βόρειος Ἤπειρος θὰ νικήσει. Αὐτὸ τὸ σύνθημα στέλνουμε στοὺς Βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς. Εἰς δὲ τοὺς Κυπρίους ἀδελφούς, νὰ μὴν συμβιβαστοῦν μὲ τὸ ξαναζεσταμένο φαγητό τοῦ σχεδίου, τοῦ περιβοήτου σχεδίου τοῦ Ἀνάν, ἀλλὰ νὰ ἔχουν ὑπ' ὄψιν τους ἐκεῖνο ποὺ λέει ἡ Ἁγία Γραφή. "Δικαιοσύνην μάθετε οἱ ἐνοικοῦντες ἐπὶ τῆς γῆς". Καὶ τὸ ἄλλο "ἐμοὶ ἐκδίκησις, ἐγὼ ἀνταποδώσω, λέγει Κύριος ὁ Θεός". Οἱ ὑποθέσεις, ἀδελφοὶ Βορειοηπειρῶτες καὶ ἀδελφοὶ Κύπριοι, οἱ ὑποθέσεις ποὺ ἀναλαμβάνει ὁ Θεός δὲν χάνονται ποτὲ, μὰ ποτέ. Στὸ τέλος ὁ Θεὸς καὶ ἡ ἀλήθεια θὰ νικοῦν.
Τελειώνοντας αὐτὴν τὴν σύντομη προσλαλιὰ, νὰ εὐχαριστήσω τὸν Διοικητὴ τῆς ἱστορικῆς 8ης Μεραρχίας, τὸν ἀξιότιμο Ταξίαρχο κο Εὐστάθιο Γκοῦντο, γιὰ τὴν πρόθυμη ἀνταπόκριση τοῦ αἰτήματός μας νὰ συμμετάσχει ἡ Μουσικὴ τῆς Μεραρχίας στὸν ἑορτασμό μας. Εὐχαριστίες ἀνήκουν καὶ στὸ Διοικητή τοῦ 583 Τ.Π. τῆς Κονίτσης γιὰ τὸ ἄγημα ποὺ πλαισιώνει τὴν Λιτανεία μας. Νὰ εὐχηθοῦμε καὶ στοὺς δύο "καὶ εἰς ἀνώτερα", στοὺς δὲ καλούς μας στρατιῶτες, ποὺ εἶναι "σάρκα ἀπὸ τὴν σάρκα μας" καὶ εἶναι δικά μας παιδιά, εὐχόμαστε ἀπὸ καρδιᾶς "καλοὶ πολίτες". Εὐχαριστοῦμε ὅλους ἐσᾶς γιὰ τὴν ἀθρόα συμμετοχή σας στὶς ἑορταστικές μας ἐκδηλώσεις. Κι' ἀκόμη τὸν Νομάρχη Ἰωαννίνων τὸν κ. Καχριμάνη, τὸν Διοικητή τοῦ 1ου Σώματος Στρατοῦ Στρατηγὸ κ. Μπατζογάκη, τὸν Στρατηγό μας τῆς Ἀστυνομίας, τὸν κ. Οἰκονόμου, ὁ ὁποῖος θυμήθηκε σήμερα, καὶ φαίνεται ὅτι πάντοτε τὸ θυμᾶται, ὅτι εἶναι "παιδὶ τοῦ Σεβαστιανοῦ". Κι' ἐγὼ τὸ χάρηκα ἰδιαιτέρως ποὺ τὸ ἄκουσα τὸ πρωὶ στὰ ἐγκαίνια τοῦ νέου Ἀστυνομικοῦ Τμήματος στὴν Κόνιτσα, καὶ εἶπα "δόξα τῷ Θεῶ" ὁ σπόρος ποὺ ἔσπειρε ὁ ἀείμνηστος προκάτοχός μου καὶ πνευματικός μου πατέρας καὶ δικός σας πατέρας, δὲν πῆγε χαμένος. "Δόξᾳ τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν".
Χρόνια πολλὰ σὲ ὅλους, εὐλογημένα καὶ ἅγια. Ψηλὰ οἱ καρδιές, ψηλὰ οἱ σημαῖες, ἡ Ἑλλάδα θὰ νικήσει, ἡ Βόρειος Ἤπειρος θὰ νικήσει, ἀγαπητοί ἀδελφοί".

Χ. Παρατηρητής

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης παραιτήθηκε από τη θεσμική του θέση και τώρα προσβλέπει στη στήριξη όλων των κομμάτων της Αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων. Υπενθυμίζουμε πως ο Γιώργος Καμίνης ποικιλοτρόπως πολέμησε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ζητώντας επί πολλά έτη τη χορήγηση διακαιώματος απαλλαγής από το μάθημα όλων των μαθητών. Πέτυχε δε ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης το 2008 να υιοθετήσει σε μεγάλο μέρος τις απόψεις του και να διευκολύνει την διαδικασία της χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών με τις γνωστές 3 εγκυκλίους του καλοκαιριού του 2008.
Ο Γιώργος Καμίνης επανήλθε μάλιστα στο θέμα αργότερα ζητώντας πάγια την χορήγηση διακιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους ετερόδοξους ή αλλόθρησκους.....
Ο πολέμιος του θρησκευτικού μαθήματος αλλά και εισηγητής άλλων αντιχριστιανικών μέτρων ζητά τώρα την ψήφο των Αθηναίων για να διοικήσει το μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδος. Ποια θα είναι η στάση των Αθηναίων;

26/8/10

H ΔΙΣ για το μάθημα των Θρησκευτικών

Σύμφωνα με το σημερινό Δελτίο Τύπου «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Νεότητος, για το ότι η ως άνω Επιτροπή κατέγραψε όλες τις απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία, έχει σαφή γνώση του θέματος και είναι σε θέση να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς».
Η Σύνοδος ωστόσο στην ανακοίνωσή της δεν μας ενημερώνει για τη θέση της γύρω από το χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι γνωστή η στενή σχέση και συνεργασία του επικεφαλής της αρμόδιας συνοδικής επιτροπής Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου με τους θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ, που εισηγούνται αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος και απορθοδοξοποίησή του. Αλλά και άλλα μέλη της επιτροπής είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΚΑΙΡΟΥ....
Η σημερινή ανακοίνωση γεννά πολλά ερωτηματικά: Ποια είναι τελικά η θέση της Συνόδου για το χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών; Γιατί αυτή δεν γνωστοποιείται μέσω του σημερινού Δελτίου Τύπου; Τι θα υποστηρίξουν για το μάθημα τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας σε έναν επικείμενο Διάλογο με την κυβέρνηση;
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε και στην πράξη θα απορρίψουμε δικές τους αποφάσεις για το θρησκευτικό μάθημα, ακόμη κι αν τυπικά ή άτυπα πετύχουν να λάβουν οι αποφάσεις αυτές συνοδική έγκριση.

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο
Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.....
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εφ’ όλης της ύλης με την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ανέγνωσε τις επιστολές των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου και Ηλείας κ. Γερμανού και διεπίστωσε την αγωνία τους αφ’ ενός μεν για την μείωση των εσόδων της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον επιβάρυνση, αφ’ ετέρου δε την ανάγκη για την διατήρηση του φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου της Εκκλησίας, για την ανακούφιση των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Ανεγνώρισε το έργο το οποίο επιτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός με τους συνεργάτες του, με φιλοτιμία και θυσιαστικό ήθος, για το καλό των συνανθρώπων μας, η δε διαχείριση της Εταιρείας ελέγχεται κατ’ έτος από τους ορκωτούς λογιστές. Ωστόσο διεπίστωσε ότι η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» έφτασε σε οριακό σημείο, λόγω των πολυχρονίων και τεραστίων οικονομικών υποχρεώσεων και χρεών της, και αποφάσισε ομοφώνως η ως άνω Μ.Κ.Ο. να εισέλθει σε φάση εκκαθαρίσεως και περατώσεως των υποχρεώσεών της, χωρίς όμως να μειωθεί το φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας, το οποίο θα συνεχίσει να γίνεται από την Ε.Κ.Υ.Ο., την Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε :
– Από το υπόμνημα που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, για την πρώτη συνάντηση των Εκπροσώπων της Εκκλησίας με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιο Νικητιάδη, για θέματα προσκυνηματικών περιηγήσεων και αποφάσισε την διοργάνωση του Β´ Πανελληνίου Συνεδρίου σε Ιερά Μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος.
– Από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) περί του τρόπου της συνεχίσεως του προγράμματος επιπροσθέτου ασφαλίσεως των μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Από την σχετική Έκθεση την οποία υπέβαλε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων, για την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, με θέμα : «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα».
– Από σχετική Έκθεση που υπέβαλε η Υποεπιτροπή 3ου τέκνου, για την δεκαετή εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος. Από το έτος 1999 έως το 2010 επιχορηγήθηκαν 2.433 οικογένειες και το επιχορηγηθέν ποσό ανήλθε σε 10.559.638 ευρώ. Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει ευχαριστήριες επιστολές προς τους αρωγούς του προγράμματος, τον Όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Εταιρεία «Procter & Gable Hellas S.A.».
– Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, Πρόεδρο της Επιτροπής Τεχνολογίας και Πολιτισμού, για την χρήση της συγχρόνου τεχνολογίας στις υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην συντήρηση των Εκκλησιαστικών Μνημείων.
– Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Νεότητος, για το ότι η ως άνω Επιτροπή κατέγραψε όλες τις απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία, έχει σαφή γνώση του θέματος και είναι σε θέση να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

– Την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για την αποστολή ευχαριστηρίου επιστολής και αναμνηστικού δώρου, σε όσους συμμετείχαν στην «Σύνοδο των Εφήβων».
– Την Εισήγηση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων για την πραγματοποίηση Ημερίδος με θέμα : «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας στις Ένοπλες Δυνάμεις».
– Την πρόταση του Ειδικού Νομικού της Συμβούλου κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου, να θέσει υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος ιστοσελίδα νομικής πληροφορήσεως για το Εκκλησιαστικό Δίκαιο (www.valsamon.com) με δικαίωμα δωρεάν χρήσεώς της από τους Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τον συνεχάρη για το όλο έργο που επιτελεί στο Νομικό Γραφείο, με άρτια επιστημονική νομική γνώση των πραγμάτων και εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα.
– Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2010. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 881 και το ποσό ανέρχεται στα 184.432,00 ₠.

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ο μέχρι σήμερα Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης, μετά από την ομόφωνη ψήφο των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών εξελέγη Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα, όπως εγκρίσεις λειτουργίας Εσωτερικών Κανονισμών Ιερών Μονών και αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Εξωτερικό.

Κατά την σημερινή Συνεδρία τελείωσαν και οι εργασίες της 153ης Συνοδικής Περιόδου. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, για την επί ένα έτος αρμονική συνεργασία σε επίμαχα, σημαντικά και τρέχοντα ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία επιτυχώς αντιμετωπίσθηκαν με σύνεση και διάκριση και ευχήθηκε στους Ιεράρχες κάθε αγαθό για απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της Εκκλησίας προς δόξαν Θεού.

Εκ μέρους των Συνοδικών Ιεραρχών αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο για την σοβαρή και νηφάλια συνοδική Προεδρία του, με θεολογική τεκμηρίωση και ποιμαντική ετοιμότητα στην διαχείριση ποικίλων προβλημάτων, εκκλησιαστικών και κοινωνικών, χωρίς αυτάρεσκο επικοινωνιακό μονισμό και ευχήθηκε, Κύριος ο Θεός να ευλογεί τον κόπο του και τις θυσίες του προς δόξαν Του και έπαινον της Εκκλησίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

25/8/10

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη


Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας augoustinos-kantiotis.gr κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του επισκόπου πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη. Ο 104 ετών αγωνιστής επίσκοπος παραμένει νοσηλευόμενος για 23η μέρα στο νοσοκομείο Φλώρινας μετά το βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη πριν από μερικές ημέρες.

Βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τις βάσεις εισαγωγής στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε τις βάσεις για όλες τις σχολές πατώντας ΕΔΩ
Στα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπήρξαν μικρές μόνο αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής. Έτσι οι Θεολογικές Σχολές παραμένουν στην κατηγορία των Σχολών με τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής. Δείτε παρακάτω τις φετινές βάσεις των Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών σε σύγκριση και με τις αντίστοιχες της περασμένης χρονιάς.
Βάσεις Τμημάτων Θεολογικών Σχολών

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Αύγουστο
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.....
Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου :
– Για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, το οποίο πραγματοποίησε κατά το διήμερο 18 – 19 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα «φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού». Ο Μακαριώτατος στην συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και τόνισε ιδιαιτέρως ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο θέμα αυτό, πρέπει να έχουν θεσμικό χαρακτήρα και να μην γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.
– Για την επίσκεψή του από 22 έως 25 Ιουλίου, σε διάφορα κοινωφελή Ιδρύματα της Γερμανίας, τα οποία ανήκουν στην τοπική Προτεσταντική Εκκλησία και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δυνατότητες που παρέχουν.
– Για την συνάντησή του με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου στις 30 Ιουλίου, για τα θέματα Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της δια βίου επιμορφώσεως των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης συζήτησαν για τον συντονισμό των Μεικτών Επιτροπών Εκκλησίας και Πολιτείας και για την περαιτέρω εργασία τους, καθότι ο κ. Πρωθυπουργός ανέθεσε στην κ. Υπουργό Παιδείας τα σχετικά θέματα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για το θέμα της πωλήσεως των οικοπεδικών εκτάσεων στην Βουλιαγμένη, το οποίο είχε εγκριθεί σε δύο Συνεδριάσεις της προηγουμένης συνθέσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, την διαδικασία της οποίας εμπιστεύεται και θέτει στην διάθεσή της όλα τα υπάρχοντα στοιχεία. Παράλληλα, εξουσιοδοτεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), να προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες, εφ όσον θίγεται το κύρος της Εκκλησίας, η όταν συκοφαντούνται τα πρόσωπα που χειρίζονται τις υποθέσεις Της.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή ευχαριστήριες επιστολές Μητροπολιτών, οι οποίοι επιχορηγήθηκαν για την ανέγερση Βρεφονηπιακών Σταθμών στις Μητροπόλεις τους, ενημερώνει ότι κατά το τρέχον έτος επιχορηγήθηκαν για τον σκοπό αυτό οι Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης και Θηβών και Λεβαδείας, με συνολικό ποσό 150.000 €.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για την συμμετοχή εκπροσώπων των Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Έκθεση Προσκυνηματικών και Θρησκευτικών Περιηγήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 31ης Οκτωβρίου έως 2ας Νοεμβρίου 2010, στην Λευκωσία.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την σύσταση και τον Κανονισμό λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία : «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε το έγγραφο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με το οποίο παραιτείται ο νέος εκλεγμένος Ηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής και αποφάσισε, ότι εμμένει στις αποφάσεις της, δεν κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των ανωτέρω και σε περίπτωση εμμονής τους, θα ληφθούν τα κατάλληλα κανονικά μέτρα.
Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

π. Γεώργιος Calciu ο ομολογητής και ποιμένας

πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ CALCIU, Ο ΟΜΟΛΟΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΑΣ
Το 1945 στη Ρουμανία σχηματίσθηκε κυβέρνησι συνασπισμου από κομμουνιστας και σοσιαλδημοκράτες της αριστεράς. Το 1947 επήλθε το τέλος της βασιλείας, ενώ η κυβέρνησι ανακήρυξε τη χώρα λαϊκή δημοκρατία. Στις 21-8-1965 η χώρα της Ρουμανίας υιοθέτησε νέο σύνταγμα, που τόνιζε τη μεταβασι από τη λαϊκή στη σοσιαλιστική δημοκρατία. Το 1967 ο Νικολάε Τσαουσεσκου, ήδη γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, ανέλαβε και την προεδρία. Ο Τσαουσεσκου εφήρμοσε την πολιτική της καταπατήσεως των ανθρωπίνων και χριστιανικών δικαιωμάτων. Στα χρόνια αυτα, όπως και στις άλλες κομμουνιστικές χώρες, οι πιστοί της Εκκλησίας της Ρουμανίας υπέφεραν τα πάνδεινα. Ωστόσο ο βαθμός του διωγμού γίνεται γνωστός μόνο στις ήμερες μας, καθώς έρχονται στο φως τα νέα μαρτυρολόγια της χώρας.....
αραθέτουμε εδώ την φρικτή ομολογία του π. Γεωργίου Calciu, η οποία θα μας δώση την γενική εικόνα του διωγμου των Χριστιανών που συνέβη στη Ρουμανία μεχρι την καταδίκη και την εκτέλεσι του Τσαουσεσκου το 1989.

Στις 21 Νοεμβρίου 2006, σε ηλικία 80 χρονών, εκοιμήθη από καρκίνο ο π. Γεώργιος Calciu, μεγάλος ομολογητής της Ορθοδόξου πίστεως, έχοντας περάσει 25 χρόνια της ζωής του στις σατανικές φυλακές της κομμουνιστικής Ρουμανίας. Από τις εμπειρίες αυτές ο π. Γεώργιος αναδείχθηκε ένας ομολογητής της αγάπης, της συγχωρητικότητος και της αναστασεως του Χριστού.

Ο π. Γεώργιος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1925 στην Tulcea της Ρουμανίας από ευσεβείς γονείς, τον Στέφανο και την Ηλιάνα. Ήταν το τελευταίο από τα έντεκα παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας. Η μητέρα του ενσταλαξε τη βαθειά πίστι του Θεού στα παιδιά της με τις θερμες προσευχές της και με την εμπιστοσύνη της σ' Αυτόν που της έδινε λύσι σε όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Με την ενθάρρυνσι του ιερέως του χωριού ο Γεώργιος καταφερε να τελείωση το λύκειο και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Βουκουρεστίου. Εκεί συνδέθηκε με μια πνευματική κίνησι γνωστή ως η «Φλεγόμενη Βάτος», η οποία ήταν μια ομάδα διανοουμένων φοιτητών και κληρικών αφιερωμένη στην καλλιέργεια της προσευχής του Ιησού.

Στο δεύτερο έτος των σπουδών του, το 1948, ο Γεώργιος συλλαμβάνεται, επειδή εκφράζει γνώμη εναντίον της εισαγωγής του μαρξισμού και του κομμουνισμού ως των αποκλειστικών φιλοσοφιών που θα διδάσκωνται στα σχολεία. Στα υπόλοιπα 16 χρόνια θα περάση από τις χειρότερες φυλακές της κομμουνιστικής Ρουμανίας.

Κατά την περίοδο αύτη, στη φυλακή της Pitesti, υφίσταται το δαιμονικό κομμουνιστικό πείραμα της «μετεκπαιδεύσεως». Με σκοπό να δημιουργηθή ο «νέος κομμουνιστικός άνθρωπος», οι φυλακισμένοι υπέστησαν συνεχή βασανιστήρια, ώστε να αρνηθούν προφορικά όλα όσα πίστευαν και αγαπούσαν έθνος, οικογένεια και Θεό. Αφού οι βασανισταί επιτύγχαναν το σκοπό τους, το τελευταίο μέρος της «μετεκπαιδεύσεως» ήταν να γίνουν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι οι επόμενοι βασανισταί των συγκρατουμένων τους. Κανένας δεν άντεξε στο υψηλά - εξευγενισμένο σύστημα αυτού του βασανισμού και αρκετοί φυλακισμένοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν προκειμένου να αποφύγουν αυτό το αβάσταχτο τελευταίο στάδιο. Ο Γεώργιος, παρ' όλη την ευσεβή ανατροφή του, βρέθηκε απροετοίμαστος για τα φρικτά βασανιστήρια της Pitesti. Αργότερα θα έλεγε, «Γνώριζες πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα θα έλεγες πάλι κάτι εναντίον του Θεού. Όμως τις λίγες στιγμές της νύχτας στο κελλί, καθώς άρχιζες να κλαις και να προσεύχεσαι στο Θεό για συγχώρησι και για βοήθεια, εύρισκες παρηγοριά».

Ανεξάρτητα από τα απάνθρωπα βασανιστήρια και την άρνησι του Θεού, η εμπειρία τελικά βοήθησε τον Γεώργιο να επιβεβαίωση την αναμφισβήτητη γνώσι του για την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο.

Ενώ τα πειράματα της «μετεκπαιδεύσεως» τερματίσθηκαν το 1952, ο Γεώργιος συνέχισε να φυλακίζεται και να βασανίζεται σε κάποιες από τις χειρότερες φυλακές της Ρουμανίας. Σε μία από αυτές, στην Jilava, όπου τα κελλιά ήταν επτά μέτρα κάτω από τη γη, γνώρισε έναν ετοιμοθάνατο συγκρατούμενο, τον Κωνσταντίνο Oprisan. Η βαθειά πίστι και χριστιανική ταυτότητα του Κωνσταντίνου βοήθησε να αναστηθούν οι ψυχές του Γεωργίου και των συγκρατουμένων του, οι οποίοι, πέρα από το ασθενικό αδυνατισμένο σώμα του Κωνσταντίνου, είδαν έναν άνθρωπο μεταμορφωμένο καθ' ομοίωσιν του Χριστού. Αργότερα μας λέει ο π. Γεώργιος:

«Ήμουν πολύ τυχερός, γιατί ήμουν ένας από τους δεκαέξι φυλακισμένους της φυλακής της Jilava, κι εκεί άρχισε η πνευματική μου θεραπεία. Η φυλακή αυτή ήταν σε ένα ημικυλινδρικό σχήμα και ήμασταν επτά μέτρα κάτω από τη γη. Στον κύλινδρο αυτό υπήρχαν τέσσερα κελλιά χωρίς παράθυρα, και μόνο μία πόρτα. Είχαμε μία ηλεκτρική λάμπα αναμμένη μέρα - νύχτα. Σε κάθε κελλί υπήρχαν τέσσερις φυλακισμένοι και σε κάθε κελλί έβαζαν ή έναν άρρωστο ή έναν τρελλό. Στο κελλί μας είχαμε τον Κωνσταντίνο Oprisan, που τα πνευμόνια του ήταν αδυνατισμένα πλήρη από φυματίωσι. Δύο φορές την ημέρα ο Κωνσταντίνος έβγαζε φλέγματα και αίμα από το στόμα του. Ήταν φοβερό θέαμα. Την πρώτη φορά αηδίασα. Το παρατήρησε ο Κωνσταντίνος και μου είπε- «Συγχώρεσέ με». Ντράπηκα τόσο πολύ! Γιατί ήμουν και φοιτητής της ιατρικής. Έτσι ανέλαβα να τον φροντίζω. Δεν μπορούσε να κουνηθή και έκανα τα πάντα γι' αυτόν. Τον τάιζα και τον καθάριζα.

Αυτός ήταν σαν άγιος. Ήταν πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με τέτοιον άνθρωπο. Μας μιλούσε κάθε μέρα, μία ή δύο ώρες, μόνο για το Χριστό, για την αγάπη, για τη συγχώρησι. Προσευχόταν δυνατά κι αυτό είχε μια μεγάλη επιρροή επάνω μας, γιατί ξέραμε ότι υποφέρει. Αισθανόμασταν το άγιο Πνεύμα να τον περιβάλλη. Ήταν ευγενικός ακόμα και τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Προσευχόταν αδιαλείπτως. Μας μιλούσε για το πώς εργαζόταν με τη νεολαία στον κόσμο ως πρόεδρος της αδελφότητος «Σταυρός».

Δεν ήταν εύκολο να είσαι στο ίδιο κελλί με τα ίδια άτομα συνέχεια. Όποτε ξεκινούσε μια παρεξήγησι μεταξύ των τριών μας, αυτός προσευχόταν και η προσευχή του ήταν πολύ αποτελεσματική. Δεν προσευχόταν δυνατά, αλλά η μορφή του άλλαζε εντελώς. Ντρεπόμασταν και σταματούσαμε να μαλώνουμε.

Η κατάστασί του ήταν τέτοια, γιατί είχε βασανιστή στις φυ¬λακές της Pitesti για τρία χρόνια. Τον είχαν χτυπήσει στο στήθος, στην πλάτη, και είχαν καταστρέψει τα πνευμόνια του. Όμως προσευχόταν όλη μέρα. Δεν είπε ποτέ τίποτε εναντίον των βασανιστών του, μας μιλούσε για το Χριστό. Μου έμαθε να είμαι καλός, να συγχωρώ, να μην καταριέμαι αυτόν που με βασανίζει, και να μη θεωρώ θησαυρό τίποτα στον κόσμο τούτο. Αυτός ζούσε σε άλλο επίπεδο. Το φαντάζεσαι; Ζούσαμε σε ένα κελλί χωρίς παράθυρα, χωρίς αέρα, υγρό, λερωμένο, κι όμως ζούσαμε τέτοιες στιγμές χαράς, που δεν ζήσαμε ποτέ ως ελεύθεροι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω».

Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου ο Γεώργιος και οι δύο συγκρaτούμενοί του μεταφέρθηκαν στη φυλακή της Aiud, στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Εκεί γνώρισε ιερείς που είχαν κι αυτοί συλληφθή. «Ήρθαν ως παρηγοριά για τις καρδιές μας. Μας έφεραν τη συγχώρησι. Με τον τρόπο αυτό, σιγά - σιγά, οι καρδιές και οι ψυχές μας θεραπεύτηκαν και η πίστι μας επέστρεψε».
Το 1964 ο Γεώργιος ελευθερώθηκε, μέχρι τη δεύτερη φυλάκισί του...

Πηγή: αγγλόφωνο περιοδικό «Orthodox Word»
[μετάφρασις: Ι. μονή Αγ. Αυγουστίνου Φλωρίνης]

Εφημερίδα "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ"
ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010
ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛ. 686

24/8/10

Αύριο τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια - Αντιστοιχίες Τμημάτων Θεολογικών Σχολών

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Αύριο Τετάρτη 25-8-2010 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από αύριο το πρωί να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου (http://www.minedu.gov.gr/) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς - αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων γίνεται προσπάθεια ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην διεύθυνση αυτή, ιδίως τις ώρες αιχμής.Οι υποψήφιοι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον τετραψήφιο αριθμό 1500.

Αύριο επίσης τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ.....

«Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Κοινωνικής Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η αντιστοιχία των τμημάτων ισχύει μόνο για μετεγγραφές φοιτητών εσωτερικού, οι οποίοι έχουν εισαχθεί ή εισάγονται κατά περίπτωση σε πανεπιστημιακό τμήμα ύστερα από επιτυχή συμμετοχή τους σε εξετάσεις μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, και μόνο για τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις. Τα τμήματα που θεωρούνται αντίστοιχα μεταξύ τους και εδρεύουν στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν υπάγονται στις διατάξεις για μετεγγραφή φοιτητών.

Συνέρχεται η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος από 25-27 Αυγούστου

Συνέρχεται η Δ.Ι.Σ.
Συνέρχεται από την Τετάρτη 25 έως και την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 153ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ως πνευματικός πατέρας της επαναστάσεως

πηγή: Ζωηφόρος
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
ως πνευματικός πατέρας της επαναστάσεως
(Η μνήμη του τιμᾶται στίς 24 Αὐγούστου)

Γράφει ο κ. Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων
Οἱ πνευματικές προϋποθέσεις τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 εἶναι τά ἑλληνορθόδοξα ἰδανικά πού ἦσαν ριζωμένα στήν ψυχή τῶν ὑποδούλων ἐπί 400 καί 500 χρόνια Τουρκοκρατίας. Ὁρισμένοι ἱστορικοί, ἀκόμη καί συγγραφεῖς σχολικῶν ἐγχειριδίων, ὑπερτονίζουν τόν ρόλο τοῦ εὐρωπαϊκοῦ Διαφωτισμοῦ στήν καλλιέργεια τῶν φιλελευθέρων ἰδεῶν στόν χῶρο τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Δέν ὑποτιμῶ τήν ἐπίδραση τῶν δυτικῶν ἰδεολογικῶν ρευμάτων, ἡ μελέτη τῶν πηγῶν, ὅμως, διδάσκει ὅτι αὐτή ἡ ἐπιρροή ἦταν περιορισμένη χρονικά καί γεωγραφικά.......
Ἡ Ὀρθοδοξία, ἡ αἴσθηση τῆς συνέχειας τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ἡ γλῶσσα, τό ἀντιστασιακό πνεῦμα τοῦ Ἕλληνα, ἡ Μεγάλη Ἰδέα καί ἡ νοσταλγία γιά τήν Βυζαντινή Αὐτοκρατορία (Ρωμανία) , αὐτά ἦσαν τά πνευματικά θεμέλια τοῦ 1821. Ἄλλωστε οἱ ὑπόδουλοι Ρωμηοί δέν περίμεναν τήν Γαλλική Ἐπανάσταση (1789) γιά νά ἀποφασίσουν νά ξεσηκωθοῦν. Ἤδη λίγα μόλις χρόνια μετά τήν Ἅλωση τῆς Πόλης ἔχουμε τά πρῶτα ἐπαναστατικά κινήματα στήν Πελοπόννησο, στήν Χειμάρρα καί ἀλλοῦ. Συνολικά 80 -100 ἑλλληνικά κινήματα κατά τῶν Ὀθωμανῶν καταγράφουν οἱ ἱστορικοί ἀπό τό 1453 μέχρι τό 1821. Στά περισσότερα ἡγοῦντο Ὀρθόδοξοι κληρικοί. Τά ματωμένα ράσα ἦταν πανταχοῦ παρόντα καί στά κρυφά ἤ φανερά σχολειά ὁ παπᾶς καί ὁ καλόγερος μετέδιδαν τήν ἀγάπη γιά τόν Χριστό καί τήν πατρίδα.

Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός δέν πῆρε στά χέρια του τουφέκι, ἀλλά μέ τήν πνευματική καί ἠθική ἀναγέννηση τῶν ὑποδούλων προετοίμασε τό ἔδαφος γιά τήν μεγάλη Ἑλληνική Ἐπανάσταση. Ἡ συμβολή του στήν ἐθνική ἀφύπνιση ἦλθε σέ μία πολύ δύσκολη ἐποχή, ὄταν τό Γένος κινδύνευε νά ἀπογοητευθεῖ ἀπό τίς πολλές καί ἀτυχεῖς ἐξεγέρσεις. Τό πέρασμά του ἄφησε ἀνεξίτηλα ἴχνη στήν ψυχή τῶν ὑποδούλων ὄχι μόνο στήν γενέτειρά του Αἰτωλία, ἀλλά καί στήν Ἤπειρο, στήν Δυτική Μακεδονία καί σέ ὅλα τά μέρη τά ὁποῖα ἐπισκέφθηκε κατά τίς τρεῖς (ἤ τέσσερεις) περιοδεῖες του. Ἡ συνεισφορά του στήν προετοιμασία τοῦ Ἀγῶνος μπορεῖ ἐν συντομίᾳ νά κωδικοποιηθεῖ ὡς ἑξῆς:

α) Ἡ καλλιέργεια τοῦ Ὀρθοδόξου φρονήματος. Μέ τό κήρυγμά του, μέ τό παράδειγμά του, μέ τήν κατανοητή ἀλλά συνάμα θεολογική γλῶσσα του, ὁ Ἅγιος ἀπέτρεψε τούς ἐξισλαμισμούς καί στερέωσε τήν Ὀρθόδοξη Πίστη. Ἀπό φόβο, ἀπό ἐκβιασμό, ἀλλά μερικές φορές καί αὐτοβούλως καί ἀπό τήν προσδοκία ἀξιωμάτων ἕνας ἀριθμός Χριστιανῶν προσχώρησε στό Ἰσλάμ. Ὅλοι αὐτοί δέν χάθηκαν μόνο γιά τήν Ὀρθοδοξία, ἀλλά καί γιά τόν Ἑλληνισμό. Παράδειγμα οἱ Τσάμηδες τῆς Θεσπρωτίας. Ἀπόγονοι ἐξισλαμισμένων Χριστιανῶν ἔγιναν οἱ σκληρότεροι διῶκτες τοῦ Ἑλληνισμοῦ ἐπί Τουρκοκρατίας καί ἐπί Γερμανοϊταλικῆς Κατοχῆς. Ὁ ἀγώνας τοῦ Ἁγίου εἶχε στόχο πρωτίστως νά σώσει ψυχές. Ἀλλά ταυτοχρόνως εἶχε ἐθνική σημσία, διότι ὅσοι παρέμεναν Χριστιανοί διατηροῦσαν καί τήν ἑλληνική τους συνείδηση. Γιά τήν ἀποτροπή τῶν ἐξισλαμισμῶν ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς δίδασκε μέ ἔμφαση τήν Τριαδολογία. Ἤξερε ὅτι πολλοί ἀγράμματοι Χριστιανοί ἔπεφταν εὔκολα θύματα τῆς μουσουλμανικῆς προπαγάνδας, ἠ ὁποία ἀρνεῖτο τήν Ἁγία Τριάδα.

β) Ἡ ἐμμονή στήν ἑλληνική γλῶσσα. Εἶναι συγκλονιστική ἡ διδαχή τοῦ Ἁγίου ὅτι παίρνει ἐπάνω του τίς ἁμαρτίες ἐκείνων πού θά σταματήσουν νά μιλοῦν διάφορες διαλέκτους καί θά ἀποφασίσουν νά μιλοῦν στό σπίτι τους μόνον ἑλληνικά. Γνώριζε τήν ὑπονομευτική δράση διαφόρων προπαγανδῶν πού ὑπονόμευαν τήν πίστη καί τήν γλῶσσα τῶν ὑποδούλων. Ὁ Ἅγιος τόνιζε ὅτι «Ἡ Ἐκκλησία μας εἶναι εἰς τήν Ἑλληνικήν, διότι καί τό Γένος μας εἶναι Ἑλληνικόν»!

γ) Παιδεία καί Σχολεῖα. Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς δηλώνει ὁ ἴδιος στήν τελευταία ἐπιστολή πρός τόν ἀδελφό του ὅτι ἵδρυσε 10 ἑλληνικά (ἀνώτερα ) σχολεῖα καί 200 κοινά (κατώτερα). Σέ σωζόμενη ἐπιστολή του πρός τούς Παργίους ὑπογραμμίζει ὅτι πρέπει νά ἱδρύσουν σχολεῖο γιά τήν διαφύλαξη τῆς Πίστεως καί τήν Ἐλευθερία τῆς πατρίδος. Σκοπός του ἦταν μέσῳ τοῦ σχολείου τά παιδιά νά μαθαίνουν γιά τόν Χριστό, παραλλήλως ὅμως τά σχολεῖα τοῦ Πατροκοσμᾶ καλλιέργησαν τήν ἱστορική καί γλωσσική συνέχεια τοῦ Ἑλληνισμοῦ.

δ) Ἡ ἔμφαση στήν κοινωνική δικαιοσύνη. Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς εἶχε συνειδητοποιήσει αὐτό πού λίγο πρίν ἀπό τούς Βαλκανικούς Πολέμους εἶπε ὁ Ἐλευθέριος Βενιζέλος γιά τούς ἀγρότες τῆς Θεσσαλίας: Ἐάν παραμείνουν κοινωνικά καί οἰκονομικά καταπιεσμένοι δέν θά μπορέσουν νά πολεμήσουν γιά νά ἐλευθερώσουν τούς ὑποδούλους ἀδελφούς τους. Τό κήρυγμα τοῦ Ἁγίου ὑπέρ τῆς κοινωνικῆς δικαιοσύνης, ὑπέρ τῶν δικαιωμάτων τῶν γυναικῶν, κατά τῆς πλεονεξίας καί τῆς ἀδικίας, ὑπέρ τῆς σφυρηλατήσεως τῶν κοινοτικῶν δεσμῶν καί τῆς ἀλληλεγγύης, βοήθησε τήν ψυχική ἑνότητα τῶν Ρωμηῶν καί συνετέλεσε στήν ἀποφυγή ἐπικινδύνων διχασμῶν καί ἐρίδων μεταξύ ὁμοεθνῶν.

ε) Οἱ Προφητεῖες. Τό ποθούμενο, τό Ρωμαίικο, τά βουνά πού θά σώσουν πολλούς, οἱ δύο Πασχαλιές πού θά ἔλθουν μαζί, ὅπως ἔγινε τό 1912, αὐτά καί πολλά ἄλλα αἰσιόδοξα μηνύματα ἔδιδε ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς διά τῶν προφητειῶν του. Αὐτή ἧταν ἡ μεγαλύτερη ἐθνική προσφορά του σέ ἕνα λαό πού κινδύνευε νά χάσει κάθε ἐλπίδα γιά ἐλευθερία καί ἀναγέννηση. Ἄς μην ξεχνοῦμε ὅτι ὅ Ἅγιος ἔζησε τήν σφαγή τῶν Ἑλλήνων ἀπό Τουρκαλβανούς μετά ἀπό τά Ὀρλωφικά. Ἡ φωνή του ἦταν ἡ μοναδική ὄαση μέσα στήν ἀπελπισία.

Στ) Τό μαρτύριό του. Μέ τόν μαρτυρικό θάνατό του στήν ἀγχόνη τῶν δημίων του (Κολικόντασι Βορείου Ἠπείρου, 24-8-1779) ὁ Πατροκοσμᾶς γίνεται θρῦλος, σύμβολο καί πρότυπο γιά τούς ὑποδούλους. Ἡ ἁγιότητά του ἀναγνωρίζεται ἀμέσως ἀπό ὅλο τό σκλαβωμένο Γένος πολύ πρίν ἀναγνωρισθεῖ ἐπισήμως τό 1961. Στήν Ἐλληνική Ἐπανάσταση ἕνα γνωστό ἆσμα ἔλεγε: «Βοήθα μας Ἅη Γιώργη καί σύ Ἅγιε Κοσμᾶ, νά πάρουμε τήν Πόλη καί τήν Ἁγιά Σοφιά». Ἡ θυσία του ἐνέπνευσε καί ἐμπνέει ἀκόμη καί σήμερα, εἰδικά δέ τούς ἐμπερίστατους Βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας. Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ἀγχόνῃ ἐτελειώθη καί κατέδειξε ἐμπράκτως ὅτι ἡ Ἐλευθερία τῶν Ἑλλήνων εἶναι ἀπ’ τά κόκκαλα βγαλμένη. Μαζί μέ τό νέφος τῶν ἀναρίθμητων Νεομαρτύρων ἔβαλε τό λίπασμα γιά τήν ἑλληνορθόδοξη αὐτοσυνειδησία τῶν ὑποδούλων, ἡ ὁποία ὁδήγησε στήν Παλιγγενεσία τοῦ 1821. Κλίνουμε εὐλαβικά τό γόνυ στήν ἱερά μνήμη του!

Ανανεωμένοι (24/8/2010) Πίνακες Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Θεολόγων

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ανανεωμένοι (24/8/2010) Πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων Θεολόγων. Δείτε:
Τον Πίνακα Κατάταξης Αναπληρωτών Θεολόγων πατώντας ΕΔΩ
Τον Πίνακα Κατάταξης Αναπληρωτών Θεολόγων μηδενικής προϋπηρεσίας πατώντας ΕΔΩ
Τους Πίνακες Κατάταξης Ωρομισθίων Θεολόγων ανά Περιφέρεια πατώντας ΕΔΩ
Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη των πρώτων αναπληρωτών αναμένεται στις 31 Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)