28/4/11

Εμμένει το Υπουργείο Παιδείας στο σχέδιο για το Νέο Λύκειο – Απαιτείται δυναμική διαμαρτυρία των Θεολόγων

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύλλογοι καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας μετά τη συνάντησή τους με το Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Β.Κουλαϊδή σχετικά με το Νέο Λύκειο επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Το ΥΠΔΜΘ δια στόματος του Γενικού του Γραμματέα διεμήνυσε στα ΔΣ των Επιστημονικών Συλλογικών φορέων Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας, ότι καταργείται ουσιαστικά η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Νέο Λύκειο, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το πρόγραμμα από περιττά μαθήματα όπως ανέφερε. Πρόκειται μάλιστα για επιθυμία γονέων και μαθητών οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Νέου Λυκείου!!!!!!». Επιπλέον δε αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου: «Η συμπεριφορά του Γ. Γραμματέα, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε άκαμπτη, αμετακίνητη, ανένδοτη και αμετάπειστη».
Όπως γίνεται φανερό το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι πρόθυμο όχι μόνο να αλλάξει το σχέδιο για το Νέο Λύκειο αλλά ούτε καν να το συζητήσει με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις καθηγητών των διαφόρων ειδικοτήτων... Χρησιμοποιεί δε ο Γ.Γραμματέας ως επιχείρημα για τις αλλαγές τα αποτελέσματα της γνωστής έρευνας της Κοινής Γνώμης για το Νέο Λύκειο. Ως γνωστόν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι αρνητικά για το μάθημα των Θρησκευτικών. Πέραν του ζητήματος της αξιοπιστίας (δείτε και ΕΔΩ)μιας τέτοιας έρευνας, οι Θεολόγοι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ίδιο επιχείρημα από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και για το δικό μας μάθημα.
Οι Θεολόγοι προκειμένου να πετύχουμε τη διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και τουλάχιστον στις ώρες που διδάσκεται σήμερα θα πρέπει να επιδείξουμε στάση επίμονη, σαφή και ξεκάθαρη. Ως γνωστόν το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Αθήνα συνάντηση εκπροσώπων των Θεολογικών Σχολών, των Ενώσεων Θεολόγων αλλά και μελών της Συνόδου, με πρωτοβουλία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για την ανατροπή του ανακοινωθέντος σχεδίου για το Νέο Λύκειο που υποβαθμίζει το θρησκευτικό μάθημα θα πρέπει να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Παιδείας την οποία θα συνυπογράφουν οι Θεολογικές Σχολές, οι Ενώσεις Θεολόγων αλλά και η Σύνοδος. Το θέμα επίσης πρέπει να τεθεί άμεσα στον πρωθυπουργό από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο κατά την επικείμενη συνάντησή τους.
Είναι εσχάτη ώρα για τη διάσωση του θρησκευτικού μαθήματος στο Λύκειο. Στώμεν καλώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)