26/5/11

Τα Θρησκευτικά, το μοναδικό μονόωρο μάθημα στο Τεχνολογικό Λύκειο

Τα Θρησκευτικά είναι το μοναδικό μονόωρο μάθημα του Τεχνολογικού Λυκείου που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.  Το μάθημα θα διδάσκεται για μία ώρα στην Α΄ τάξη και για μία ώρα στη Β΄ τάξη, ενώ στη Γ’ τάξη δεν υπάρχει καθόλου μάθημα Θρησκευτικών.
Το σχέδιο για το Τεχνολογικό Λύκειο προβλέπει την «ύπαρξη μιας πρώτης τάξης με σχεδόν κοινά μαθήματα, στο Νέο Λύκειο και στο Τεχνολογικό Λύκειο». Αυτό το «σχεδόν» αφορά προφανώς και τα Θρησκευτικά, αφού στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου το μάθημα είναι δίωρο ενώ στην Α΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου το μάθημα είναι μονόωρο! Την ίδια στιγμή στην Α΄ τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου η Ξένη Γλώσσα θα διδάσκεται για 3 ώρες και η Φυσική Αγωγή (Γυμναστική) για 2 ώρες....

Στη Β΄ τάξη πάντως, όσον αφορά στα Θρησκευτικά, υπάρχει πλήρης ομοιότητα τόσο στο Νέο (Γενικό) όσο και στο Τεχνολογικό Λύκειο. Και στα δύο είδη Λυκείων το μάθημα είναι και υποβαθμισμένο (μονόωρο) και αλλαγμένο ως προς το περιεχόμενο (ονομάζεται «Θρησκεία και Κόσμος»).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όσο λιγότερες ώρες σε ένα τεχνικό λύκειο κάνεις θρησκευτικα και γενικά μαθήματα γενικής παιδείας τόσο καλύτερα

Ανώνυμος είπε...

Γιατί, Ανώνυμε, τόσο καλύτερα;

Ανώνυμος είπε...

αν ειχες διδαξει σε ΕΠΑΛ και μαλιστα σε ειδικοτητες μηχανολογων, ηλεκτρολογων, ψυκτικων κ.τ.λ., θα γνώριζες

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλε, διδάσκω σε ΕΠΑΛ και μάλιστα διδάσκω Θρησκευτικά. Και ποτέ δεν κατάλαβα τι αλήθεια κάνουν στις ατέλειωτες ώρες δήθεν εργαστηρίου μερικοί μηχανολόγοι. Μήπως λύνουν και δένουν μία μηχανή επί ένα χρόνο;
Καλά είναι τα τεχνικά μαθήματα αλλά κάθε μαθητής πρέπει να έχει και γνώσεις της Γλώσσας, της Ιστορίας, των Θρησκευτικών.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβες το νόημα της απάντησης μου. Τα παιδιά που πηγαίνουν σε ΕΠΑΛ έχουν παραιτηθεί τα περισσότερα από τη διαδικασία της μάθησης. Τους ενδιαφέρει να τελειώσουν ένα λύκειο πιο εύκολο από το γενικό χωρίς σχεδόν καθόλου διάβασμα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά ξέρουν ότι βρίσκονται σε ένα σχολείο κατώτερο κατα τη γνώμη τους από το γενικό τα ωθεί σε συμπεριφορές πολλές φορές ακραίες. Δεν ξέρω στο δικό σου ΕΠΑΛ που διδάσκεις τι ειδικότητες έχεις και κατά πόσο υπάρχει ησυχία στο μάθημά σου και μπορείς και διδάσκεις Θρησκευτικά, εκτός αν βρίσκεσαι σε κανένα ΕΠΑΛ μικρού νησιού, όπου τα παιδιά εκεί είναι πιο ήσυχα, ή αν έχει ειδικότητες Νοσηλευτικής, Διοίκησης, Πληροφορικής, που συγκεντρώνουν πιο πολύ κορίτσια και γενικά παιδιά πιο εξευγενισμένα και ήπιου χαρακτήρα, οπότα τα πράγματα είναι καλύτερα. Αν δίδασκες σε κανένα τέτοιο σχολείο μεγάλης πόλης, ειδικά Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, θα σου έλεγα εγώ. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν έχουν καμιά διάθεση να διαβάσουν και να μάθουν και τα μόνα που παρακολουθούν είναι τα πρακτικά μαθήματα, αν τους ενδιαφέρουν και αυτά.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)