28/5/11

Δυνατότητα διδασκαλίας της Ερευνητικής Εργασίας (project) του Λυκείου και από τους Θεολόγους

Από τη νέα σχολική χρονιά (2011-2012) στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου εισάγεται ως υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα η Ερευνητική εργασία (project). Γύρω από την εργασία αυτή πολλά πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα εργάζονται οι μαθητές, ο τρόπος επιλογής των θεμάτων, ο τρόπος βαθμολόγησης των μαθητών (η ερευνητική εργασία θα είναι υποχρεωτικό μάθημα στο οποίο θα βαθμολογούνται οι μαθητές) κ.α. Προφανώς τα ζητήματα αυτά και άλλα πολλά θα ξεκαθαρίσουν αρχικά στα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα γίνουν στο τέλος Ιουνίου αλλά και με σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις που θα αποσταλούν στα σχολεία.
Το σχέδιο του Νέου Λυκείου αναφέρει για την Ερευνητική Εργασία:... «Επιλογή μιας ερευνητικής εργασίας ανά τετράμηνο με θέμα που εντάσσεται στους κύκλους «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ή με θέμα που συνδυάζει κάποιους από τους προαναφερόμενους κύκλους. Μία εργασία θα μπορεί να είναι στα Αγγλικά. Όλες οι εργασίες θα περιλαμβάνουν χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου στο οποίο και θα αναρτώνται με την ολοκλήρωσή τους.»
Είναι σαφές ότι θέματα που θα εντάσσονται στους κύκλους «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» αλλά και «Τέχνη και Πολιτισμός» μπορούν να διδαχθούν και να ερευνηθούν υπό την καθοδήγηση Θεολόγων εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό για τον κλάδο μας, των Θεολόγων, ότι και εμείς μπορούμε να αναλάβουμε τη διδασκαλία του project. Με τον τρόπο αυτό και οι ώρες διδασκαλίας μας αυξάνονται (σημειωτέον ότι πολλοί συνάδελφοι Θεολόγοι των Λυκείων έχουν μειωμένο ωράριο και αναγκάζονται να τρέχουν σε πολλά σχολεία για τη συμπλήρωση ωραρίου) και κυρίως μπορούμε μέσα από αυτό το μάθημα – εργασία να προσεγγίσουμε από κοινού με τους μαθητές μας θέματα της χριστιανικής παράδοσης, να μελετήσουμε έργα των αγίων Πατέρων, των Αγίων Γερόντων, να ερευνήσουμε τα μνημεία του χριστιανικού μας πολιτισμού (ιεροί ναοί και μονές, τοιχογραφίες και εικόνες, βυζαντινοί ύμνοι κ.α.) ή να εντρυφήσουμε στα έργα χριστιανών λογοτεχνών και ποιητών (π.χ. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Φώτης Κόντογλου κλπ.).

Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας χθες (27/5/2011) για την ερευνητική αυτή εργασία στην εκπομπή της ΝΕΤ «Στα άκρα» είπε μεταξύ άλλων: «Οι ερευνητικές εργασίες. Γίνονται ομάδες μαθητών, επιλέγουν από τέσσερις ομάδες, που είναι οι Ανθρωπιστικές σπουδές, το περιβάλλον, η τεχνολογία ή ο πολιτισμός, επιλέγουν τα παιδιά και κάνουν μια εργασία. Για να κάνουν αυτή την εργασία θα βγουν από την τάξη θα πάνε στις βιβλιοθήκες, θα πάνε σε επαγγελματίες της περιοχής αν έχει σχέση με την οικονομία της περιοχής, θα πάνε στην Εκκλησία αν θέλουν να δούνε το φιλανθρωπικό έργο, και θα κάνουν εργασία. Αυτή την εργασία θα την παρουσιάσουν και θα βγει στο διαδίκτυο και θα παρουσιάζεται και σε άλλη γλώσσα, στα αγγλικά».

Οι Θεολόγοι ας μην αδρανήσουμε και αφήσουμε όλες τις εργασίες να αναληφθούν από συναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων. Η ερευνητική εργασία μπορεί να γίνει μια πολύ καλή ευκαιρία για να γευτούν οι μαθητές μας την ζώσα χριστιανική μας παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)