29/8/11

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων για τον εορτασμό του Ραμαζανιού και το τζαμί στο Βοτανικό

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας (29/8/2011)
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Καλαντζή, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη
Γενικός: Υπάρχει καινούρια πρόταση της Πολιτείας για τον εορτασμό του Ραμαζανιού, για να μην ζήσουμε την περσινή εικόνα, η οποία φέτος θα μπορούσε να πάρει και άλλες διαστάσεις λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που υπάρχει. Το τελευταίο που θα επιθυμούσε κάποιος είναι να δει τη βία να εισβάλει στα σπίτια μας, διότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες το επιθυμούν αυτό και έχουν εργαστεί για αυτό στο παρελθόν. Για να μην υπάρχει λοιπόν κανένα άλλοθι, αλλά και για να προστατευθεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια αυτού που θέλει να επιτελέσει το θρησκευτικό του καθήκον, η Πολιτεία έγκαιρα από τις 25 Ιουλίου, με πρωτοβουλία τεσσάρων Γενικών Γραμματέων, ανακοίνωσε ότι διατίθενται συγκεκριμένοι χώροι στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ... ώστε, όσοι Μουσουλμάνοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν εκεί, γιατί αρκετοί θα μείνουν στους άτυπους χώρους προσευχής που έχουν.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Πατούλης όμως διαφωνεί;
Γενικός: Εξέφρασε κάποιες διαφωνίες, είχαμε μία συνάντηση, δόθηκαν ορισμένες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες του όλου σχεδιασμού και ο κ. Πατούλης αυτή τη στιγμή έχει δηλώσει ότι στηρίζει αυτή την προσπάθεια και εμείς λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες που εξέφρασε.

Δημοσιογράφος: Πότε θα φτιαχτεί το τζαμί;

Γενικός: Υπάρχει σχεδιασμός. Στις επόμενες ημέρες περνάει από τη Βουλή μία νομοθετική ρύθμιση που επιλύει μία σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Βοτανικό σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί το 2006 επί υπουργίας Γιαννάκου. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα.

Δημοσιογράφος: Και θα είναι ένα ή πολλά;

Γενικός: Να είμαστε ειλικρινείς. Αν δεν υπάρχει ένα δεν μπορούμε να συζητούμε τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον «εσύ δεν μπορείς να λατρεύεις το Θεό που έχεις επιλέξει πουθενά». Αν σπρώξουμε αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο, τους απαγορεύουμε να λατρεύουν αυτό που έχουν επιλέξει, τους βγάλουμε εκτός κοινωνικής ζωής, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε τεράστια προβλήματα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Είναι και θέμα δημοκρατίας. Δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει ρυθμίσει και τους Έλληνες μουσουλμάνους;

Γενικός: Βεβαίως και πρέπει και θα έχουμε τζαμί σύντομα. Στο Βοτανικό. Να πω όμως ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε άμεση ανάγκη να υπάρχει τζαμί στην Αθήνα, επί σειρά ετών. Εκεί που υπήρχε ανάγκη στη Θράκη, υπάρχουν εκατοντάδες τζαμιά, 3 Μουφτείες, 2 Ιεροσπουδαστήρια και όλα αυτά πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος. Το Κράτος έχει κάνει το χρέος του εκεί που έπρεπε να το κάνει. Τώρα που έχει ανακύψει θέμα στην Αθήνα γιατί οι αριθμοί το απαιτούν, βεβαίως θα δοθεί λύση και σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτυποι χώροι προσευχής.

Δημοσιογράφος: Αλλά οι άτυποι χώροι είναι και επικίνδυνοι…

Γενικός: Ακριβώς. Μιλάμε για υπόγεια, μιλάμε για θέματα ασφάλειας ανθρώπων! Μπορεί να γίνει ένα ατύχημα. Άρα η Πολιτεία έχει το χρέος και αυτό θα κάνει, με το τζαμί –που είναι ο βασικός πυλώνας- να θέσει όρους και να ρυθμίσει όλη αυτήν την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)