25/10/11

Εκπαιδευτικούς ζητά η Αθωνιάδα Σχολή

Διαβάστε και Η Αθωνιάδα Σχολή κινδυνεύει να βάλει λουκέτο
πηγή: ΑΠΕ
Την κάλυψη κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό ζητά από το υπουργείο Παιδείας η αγιορείτικη Αθωνιάδα Ακαδημία, προκειμένου να καλυφθούν για φέτος οι εκπαιδευτικές ανάγκες του ιδρύματος. 
 Πριν από δύο εβδομάδες, πληρώθηκαν, με σχετική προκήρυξη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, τρεις θέσεις στις ειδικότητες των μαθηματικών, της φιλολογίας και της μουσικής, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις. 
  Οι ήδη υπάρχοντες καθηγητές υποχρεώνονται να διδάσκουν κι άλλα μαθήματα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι προβλεπόμενες ώρες, ενώ η Σχολή δεν διαθέτει, από την έναρξη του σχολικού έτους, καθηγητές πληροφορικής, χημείας, γυμναστικής και αγγλικών...

"Είμαστε σε συνεννόηση με την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης για να καλυφθούν οι κενές θέσεις με διάθεση καθηγητών για ένα έτος, από άλλα δημόσια σχολεία και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απάντηση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιευθυντής της Σχολής Νικόλαος Παπαξάφης. 

Στην Αθωνιάδα Ακαδημία φοιτούν πενήντα δύο μαθητές. Τα μαθήματα έχουν αρχίσει με την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες και να μην καλύπτεται επαρκώς η ύλη.

Η Αθωνιάδα, η ιστορική ακαδημία του Αγίου Όρους, παρείχε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο από την ίδρυσή της και φιλοξένησε στις τάξεις της φωτισμένους εκπροσώπους του ελληνικού διαφωτισμού και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. 

Ιδρύθηκε το 1749, επί Πατριαρχίας Κύριλλου Ε΄ και αρχικά στεγάστηκε σε κτίριο της μονής Βατοπεδίου. Από τους πρώτους διευθυντές της ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ενώ δίδαξαν σ' αυτή σειρά φωτισμένων κληρικών εκπαιδευτικών της εποχής, όπως ο Μελέτιος Βατοπαιδινός, ο Νικόλαος Ζερζούλης, ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, ο Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας Κυπριανός. 

Μεταξύ των σπουδαστών της υπήρξαν οι Κοσμάς ο Αιτωλός, Ιώσηπος ο Μοισιόδαξ, Χριστόφορος Μακραίος, Χριστόδουλος Παμπλέκης, Γαβριήλ Καλωνάς, Αθανάσιος Πάριος και ο Ρήγας Φεραίος. Η Αθωνιάδα διέκοψε τη λειτουργία της προσωρινά κατά το διάστημα 1821-1842, οπότε και επανιδρύθηκε στις Καρυές, καθώς και μεταξύ των ετών 1940-1953. Από το 1930 στεγάζεται στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. 

Σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της, οι μαθητές ζουν κατά τα πρότυπα της κοινοβιακής οργάνωσης και διδάσκονται, εκτός της τρέχουσας ύλης των δημοσίων σχολείων, αγιογραφία, εκκλησιαστικά κείμενα και εκκλησιαστική μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)