27/11/11

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου για τα Θρησκευτικά της Α΄ Γυμνασίου

Μ. Μηλιώτης: Δεν έπρεπε να δοθεί στα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου το βιβλίο των Θρησκευτικών
Τη διαφορά που προέκυψε για το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α Γυμνασίου επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ Μιχάλης Μηλιώτης.
Επιβεβαιώνοντας την είδηση του www.paideia-news.com, ο κ. Μηλιώτης είπε ότι στη συνάντηση που έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και το Μητροπολίτη Πάφου, στην παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ, τέθηκε το πρόβλημα που παρουσιάζει το νέο βιβλίο που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως μας είπε ο κ. Μηλιώτης, ζήτησε να ετοιμαστούν παρατηρήσεις και εισηγήσεις και θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Δημοσθένους για συζήτηση του θέματος.

Για τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζει το νέο βιβλίο, ο κ. Μηλιώτης παρατηρεί τα εξής:
1.Κατ’ αρχήν το βιβλίο δεν ετέθη υπόψη του Συνδέσμου για να εκφραστούν απόψεις, όπως συνηθίζεται.
2.Το βιβλίο είναι γραμμένο στο πόδι και θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο διορθωτικές κινήσεις. Εκδόθηκε βεβιασμένα και δεν έπρεπε να δοθεί απευθείας στα παιδιά.
3.Είναι περσότερο μάθημα πολιτισμού, όμως ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο πολιτισμός, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.
4.Αφαιρέθηκε εντελώς η διδασκαλία της Παλιάς Διαθήκης, η οποία είναι η βάση των τριών θρησκειών, του Χριστιανισμού, του Ισλαμισμού και του Ιουδαϊσμού. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να διδάσκεται η κάθοδος των Αποστόλων Παύλου Βαρνάβα και Μάρκου, χωρίς να γνωρίζει ο μαθητής το Χριστιανισμό, ώστε να γνωρίζει και τη διδασκαλία τους. Μάλιστα, αυτό αποκτά περισσότερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα παιδιά που έρχονται στο Γυμνάσιο από το Δημοτικό, δε θ’ αποκτήσουν τις βάσεις για τα θρησκευτικά για τα επόμενα χρόνια χωρίς τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης.
Συνεχίζοντας ο κ. Μηλιώτης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν αγοράστηκαν φέτος και τα βιβλία των Θρησκευτικών από την Ελλάδα, εξέφρασε το φόβο σταδιακής αποκοπής μας από τον εθνικό κορμό.

Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί κανένας να βρίσκει δικαιολογία ότι λόγω των ξένων μαθητών που φοιτούν στα σχολεία μας, αλλάζει το μάθημα των Θρησκευτικών.

Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα που δημιουργείται θα λυθεί με καλή θέληση και με εμπλουτισμό του βιβλίου με κεφάλαια από την Παλαιά Διαθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)