25/1/12

Τι είναι οι ρωμαιοκαθολικοί και οι προτεστάντες και πως αντιμετωπίζουν του ορθόδοξους χριστιανούς;

Τι είναι οι ρωμαιοκαθολικοί;
Κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ. ο χριστιανικός κόσμος όλης της Ευρώπης, ανατολικής και δυτικής, ήταν ενωμένος. Και στη δυτική Ευρώπη οι χριστιανοί αυτοαποκαλούνταν ορθόδοξοι, στα λατινικά orthodox, σε αντιδιαστολή με τους αιρετικούς. Μετά το σχίσμα το 1054 μ.Χ οι δυτικοί χριστιανοί, που υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Πατριάρχη της Ρώμης, του Πάπα δηλ., αντί του τίτλου ορθόδοξος χρησιμοποιούσαν για τον εαυτό τους τον τίτλο «καθολικός» ή «ρωμαιοκαθολικός»...
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί πιστεύουμε ότι Καθολική Εκκλησία είναι μόνον η Ορθόδοξη, γιατί ο χαρακτηρισμός Καθολική Εκκλησία στο Σύμβολο της πίστεως δηλώνει την Εκκλησία, που έχει όλη την αλήθεια. Οι ρωμαιοκαθολικοί σήμερα, για λόγους προπαγάνδας, τον όρο ορθοδοξία τον χρησιμοποιούν υποτιμητικά, με την έννοια της φανατικής προσήλωσης στα παλαιά. Γι' αυτούς «ορθόδοξος» είναι ο υπερβολικά παραδοσιακός, ο αρτηριοσκληρωτικός. Μ' αυτήν την έννοια αποκαλούν και τους συντηρητικούς της Εβραϊκής θρησκείας ορθοδόξους.

Τι είναι οι προτεστάντες;
Το 16° αιώνα αποσπάσθηκαν από την Καθολική Εκκλησία μεγάλοι πληθυσμοί και δημιούργησαν δικές τους ανεξάρτητες «Εκκλησίες» (Λουθηρανοί, Καλβινιστές, Αγγλικανοί...)• Αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τα λάθη της Καθολικής Εκκλησίας και την καταπίεση των καθολικών ηγεμόνων. Γι' αυτό ονομάσθηκαν διαμαρτυρόμενοι ή προτεστάντες από το ρήμα protesto που σημαίνει διαμαρτύρομαι. Από τότε μέχρι σήμερα εμφανίσθηκαν πάρα πολλές προτεσταντικές παραφυάδες. Όλοι διατείνονται ότι εκφράζουν το γνήσιο χριστιανισμό της πρώτης Εκκλησίας, της Εκκλησίας των αποστόλων.
Στίς μέρες μας δρουν με επιθετικό προσηλυτισμό στις περιοχές των Ορθόδοξων Εκκλησιών διάφορες νεοπροτεσταντικές ομάδες (ευαγγελικοί, πεντηκοστιανοί, ...). Βρίσκουν ορθόδοξους χριστιανούς στο όνομα, κι όχι στη ζωή και τους παρασύρουν. Ένας ορθόδοξος χριστιανός, που ζει γνήσια τη χριστιανική ζωή, αισθάνεται πνευματική ικανοποίηση και δεν έχει καμία ανάγκη να αναζητήσει αλλού νόημα ζωής. Τα βιώματα του στην πνευματική ζωή τού δίνουν νόημα και βαθύ περιεχόμενο ζωής.

Από το βιβλίο του Αρχιμ. Μαξίμου Παναγιώτου, Νεανικές Αναζητήσεις (Α΄ τόμος: Ζητήματα Πίστεως)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)