26/1/12

Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στις Ερωτήσεις βουλευτών για τα Θρησκευτικά στο Γυμνάσιο

Τρεις Ερωτήσεις βουλευτών έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με την αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Γυμνάσια, την οποία προβλέπουν τα νέα προγράμματα σπουδών που ετοιμάζεται το Υπουργείο να εφαρμόσει στα σχολεία όλης της χώρας την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα οι βουλευτές της Ν.Δ. Μιχάλης Μπεκίρης και Νίκος Νικολόπουλος αλλά και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος με σχετικές Ερωτήσεις τους ζητούν από την Υπουργό Παιδείας να επαληθεύσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που μιλούν για αλλαγή των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο, «εξοστρακισμό» της Θεοτόκου από το μάθημα των Θρησκευτικών και μετατροπή του μαθήματος σε θρησκειολογικό – ιστορικό...
Και οι τρεις Ερωτήσεις παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάντητες. Το Υπουργείο όμως οφείλει πλέον να δώσει πειστικές και όχι γενικόλογες απαντήσεις, καθώς η προγραμματιζόμενη αλλαγή του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τους Θεολόγους που διδάσκουν το μάθημα αλλά και από τους γονείς των μαθητών.
Η πολιτική διάσταση που παίρνει πλέον το θέμα της αλλαγής του περιεχομένου των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο έχει ενοχλήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, και τους Θεολόγους εκείνους που συνήργησαν με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο έργο αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης Γεώργιος Στριλιγκάς, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά, σε πρόσφατο άρθρο του στρέφεται εναντίον πολιτικών και εκκλησιαστικών ανδρών που διαφωνούν με την αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος και σημειώνει: «Για επιφανείς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς, που παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση, επιδεικνύοντας σκανδαλώδη άγνοια, τα σχόλια περιττεύουν…». Η «άγνοια» για την οποία κάνει λόγο ο Σύμβουλος αφορά στη σύγχυση που δημιουργήθηκε εξαιτίας ορισμένων άρθρων εφημερίδων μεταξύ προγράμματος σπουδών και βιβλίων Θρησκευτικών. Πράγματι η αλλαγή που επιχειρείται περιέχεται μέχρι στιγμής σε πρόγραμμα σπουδών και όχι σε νέα βιβλία. Αυτή όμως η λεπτομέρεια δεν αλλάζει την ουσία. Και η ουσία βρίσκεται στην μεθοδευμένη από Υπουργείο και «καιροσκόπους» Θεολόγους αλλαγή του περιεχομένου του μαθήματος χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι απόψεις των Θεολόγων που διδάσκουν στα σχολεία, ούτε βασικές αρχές της Παιδαγωγικής Επιστήμης, ούτε η Παράδοση των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ούτε η άποψη των Ιεραρχών μας. Η αλλαγή προωθείται από λίγα πρόσωπα μεθοδικά, γρήγορα και κρυφίως. Όσοι αντιδρούν κατασυκοφαντούνται ότι δήθεν διασπείρουν «ψευδείς φήμες», έχουν «άγνοια» και χαρακτηρίζονται από «προχειρότητα», ή ακόμη και ότι «υπηρετούν σκοπιμότητες», χαρακτηρισμοί τους οποίους αποδίδει ο ανωτέρω Σύμβουλος σε όσους δεν αποδέχονται τη δική του άποψη για το θρησκευτικό μάθημα.
Τώρα όμως, μετά τις Ερωτήσεις των βουλευτών, το Υπουργείο καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις. Αν δεν το πράξει θα επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο αλλοίωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών υλοποιείται με τρόπο δόλιο στοχεύοντας στον εξοβελισμό της Ορθόδοξης Θεολογίας από την παρεχόμενη στα ελληνικά σχολεία παιδεία και μόρφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)