27/2/12

Ρήσεις Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου (B΄)

(επιλογή από τις σελίδες 730-752)
Είπε ο Γέροντας Παΐσιος:
Όταν κανείς νηστεύει ταπεινά, δικαιούται την θεία βοήθεια. Αν πη όμως «Ο προφήτης Μωϋσής νήστεψε σαράντα μέρες, εκείνος ο Άγιος έκανε εκείνο, θα το κάνω και εγώ», τότε δεν κάνει τίποτε. Διότι απομακρύνεται η θεία χάρις και ό,τι κάνει, το κάνει ο άνθρωπος, ο οποίος κινείται με εγωϊσμό. Η σωματική άσκηση βοηθάει όταν γίνεται με φιλότιμο...

Τη νοστιμιά οφείλω να την πολεμήσω ή να μην τη δημιουργώ. Να τρώω (όσο δεν βλάπτομαι), γιατί έχω μια μικρή αδυναμία. Να κοιμάμαι, αν δεν μπορώ, και επτά ώρες. Αλλά γενικά να μην βάζω τον εαυτό μου σε καλούπια. Άλλοτε μπορεί να έχω δυνάμεις, να τραβώ περισσότερο, άλλοτε κάτι με πείραξε και πρέπει να υποχωρήσω λίγο.

Κατάνυξη είναι η εσωτερική πνευματική αλλοίωση κατά την ώρα της προσευχής. Πρέπει να ζη κανείς την παρουσία του Θεού. Τότε κατακλύζεται από ευγνωμοσύνη, διότι όλα τα βλέπει ευλογία του Θεού.

Αυτός που σκέφτεται τον εαυτό του δεν τον σκέφτεται ο Χριστός.

Όποιος σφάλλει και δέχεται την παρατήρηση, ωφελείται και διορθώνεται. Όταν όμως δικαιολογήση τον εαυτό του, πλανάται.

Πρόοδος πνευματική είναι να μη θυμάται ο μοναχός κανένα καλό του. Φθάνει σε ευαισθησία, ξεχνά όλα τα καλά και λέει δεν έκανα τίποτα.

Η Εκκλησία είναι όπως το καράβι. Άλλος κοιμάται, άλλος χαζεύει. Αυτό τραβά το δρόμο του. Άλλος πάλι αγωνίζεται, παλεύει πάνω με τα κύματα. Όλοι μαζί προχωρούν. Φθάνει να είσαι μέσα στην Εκκλησία. Γι’ αυτό να φροντίζετε να είστε πάντα στις ακολουθίες. Να μη λείπετε.

Η βάση της πνευματικής ζωής είναι οι καλοί λογισμοί.

Δεν φταίμε για τους κακούς λογισμούς που μας έρχονται. Θα φταίμε μόνο αν τους δεχτούμε. Δεν φτάνει που μας ενοχλούν, θα φταίμε κιόλας;

Μπορούμε να προσευχώμαστε στους Αγίους αλλά χρειάζεται απλότητα. Να τους μιλάμε απλά. Τους Αγίους τους φωνάζεις και έρχονται.

Ο Θεός θέλει προ πάντων εμείς να είμαστε χαρούμενοι εσωτερικά και αναπαυμένοι. Δεν είναι ο Θεός τύραννος για να μας πιέζη, αλλά μας αφήνει ελεύθερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)