24/2/12

Με το σταγονόμετρο οι διορισμοί

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Στην πρέσα και οι προσλήψεις
Με τροπολογία της κυβέρνησης καθορίζεται πως για κάθε δέκα εργαζομένους θα διορίζεται μόλις ένας. Με βάση τα στοιχεία αποχωρήσεων του 2011 θα ανοίξει η πόρτα για μία θέση σε μόλις 350 τυχερούς. Για τον «στενό» δημόσιο τομέα παραμένει ο κανόνας ένας προς πέντε
Μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις θα ισχύει το 2012 για τις ΔΕΚΟ (περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες) και τους δημόσιους οργανισμούς, ενώ παραμένει η αναλογία «1 προς 5» για τον «στενό» δημόσιο τομέα...
σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, στον εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου (4046). Με την τροπολογία περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, επικεντρώνοντας στον στόχο να αποχωρήσουν 150.000 υπάλληλοι από το 2011 μέχρι και το 2015.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Πέρυσι εκτιμάται ότι αποχώρησαν συνολικά από τον δημόσιο τομέα περίπου 35.000-40.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων περίπου 3.000 από τις ΔΕΚΟ.
Το 2012 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν -σύμφωνα με την αναλογία «1 προς 5»- περίπου 7.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, νούμερο που θεωρείται «υψηλό» σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν 15.000 υπάλληλοι εντός του έτους.
Αποχωρήσεις
Αντίστοιχα οι αποχωρήσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζονται για το 2011 σε 3.000-3.500 περίπου. Με βάση την αναλογία «1 προς 10», θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόλις 350 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και στους δημόσιους οργανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της αναλογίας «προσλήψεων - αποχωρήσεων» ισχύει για το σύνολο του Δημοσίου αλλά και για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, ενώ προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εάν τελικά πραγματοποιηθούν ελάχιστοι διορισμοί.
Στους φορείς του δημόσιου τομέα που θα εφαρμοστεί η αναλογία «ένας προς πέντε» εντάσσονται το σύνολο των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύουν, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες, στις οποίες ο διοικητής επιλέγεται από τη Βουλή, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του κράτους, καθώς και το προσωπικό των Νομικών Προσώπων των εκκλησιών.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
πηγή: ΕΘΝΟΣ, 24/2/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)