27/3/12

Δεύτερη απάντηση του Διευθυντή ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Συμεών Πασχαλίδη προς την "Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών" του Βόλου

Μετά από όσα είχε γράψει σε Επιστολή του Ο Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Συμεών Πασχαλίδης προς την "Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών" του Βόλου η "Ακαδημία" εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου στο οποίο απάντησε εκ νέου ο κ. Πασχαλίδης. Δημοσιεύουμε παρακάτω αρχικά το Δελτίο Τύπου της "Ακαδημίας" και ακολούθως τη νέα Επιστολή - Απάντηση του κ. Συμεών Πασχαλίδη:
Απάντηση του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Με αφορμή ποικίλα δημοσιεύματα και διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, προς αποκατάσταση της αλήθειας η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσει την απάντηση του Διευθυντή της Παντελή Καλαϊτζίδη προς τον Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ καθηγητή Σ. Πασχαλίδη...
Καθηγητή Σ. Πασχαλίδη
Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Αξιότιμε κ. Πασχαλίδη,

Λυπάμαι, αλλά είμαι παντελώς αναρμόδιος να αποφασίσω περί θεμάτων οργάνωσης μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Νομίζω, λοιπόν, πως το ηλεκτρονικό σας μήνυμα έχει λάθος αποδέκτη: αντί για εμένα θα έπρεπε να απευθυνθεί στα εμπλεκόμενα με την εκδήλωση μέλη ΔΕΠ του Τμήματός σας.

Επιτρέψετε μου, επιπλέον, να παρατηρήσω ότι ενώ το μήνυμά σας, στο οποίο επικαλείστε ζητήματα τάξεως, μας εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Πέμπτη το βράδυ 22-3-2012, στις 10.30, και επομένως λογικό θα ήταν να αναμένετετε, έστω και για λίγο, τις τυχόν διευκρινίσεις και εξηγήσεις μας, το ίδιο βράδυ, λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, το περιεχόμενο του μηνύματός σας είχε ήδη αναρτηθεί σε ιδιωτικό ιστολόγιο (και την επομένη σε πλειάδα ιστολογίων και ιστοσελίδων του θρησκευτικού-εκκλησιαστικού χώρου), και μάλιστα με τον ηχηρό και καθόλου φιλικό τίτλο: "Μία απάντηση στη νοοτροπία της καπηλείας των θεσμικών οργάνων του Αριστοτελείου".

Για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, πάντως, και για εμένα προσωπικά, πέρα και πριν από όλα αυτά, προέχει ο θεολογικός διάλογος και η ακαδημαϊκή ελευθερία της οποίας κατεξοχήν χώρος έκφρασης και προστασίας είναι το Πανεπιστήμιο και οι πάσης φύσεως ακαδημαϊκοί θεσμοί. Ελπίζω να συμμερίζεστε και εσείς τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες.

Με εκτίμηση,
Παντελής Καλαϊτζίδης,
Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου
_________________________
Απάντηση του Διευθυντή ΠΜΣ Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδη
Αγαπητέ κύριε Καλαϊτζίδη,
ενώ σκεφτόμουν αν θα σας απαντούσα ή όχι, έλαβα το δεύτερο, εν μέρει διορθωμένο Δελτίο Τύπου για την προγραμματιζόμενη Στρογγυλή Τράπεζά σας, με συνημμένο το ηλεκτρονικό μήνυμα που μου αποστείλατε σήμερα το μεσημέρι. Επειδή θα το χαρακτήριζα χωρίς περιστροφή «φιλόψογον» και «υπεκφεύγον», με επικοινωνιακή και μόνο σκοπιμότητα, αναγκάζομαι να σας απαντήσω με τον ίδιο «ανοικτό» τρόπο, δηλ. κοινοποιώντας το μήνυμά μου στους παραλήπτες του δικού σας.
Θα παραθέσω καταρχήν το πρώτο μήνυμα που σας απέστειλα την Πέμπτη το βράδυ, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και να γίνει κατανοητή η χρονική αλληλουχία των γεγονότων:

«Αγαπητοί κύριοι,
λαμβάνω την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω μαζί σας εκ του θεσμικού μου ρόλου ως Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Και τούτο, διότι με έκπληξη ανέγνωσα το Δελτίο Τύπου που αποστείλατε σε μένα, όπως και σε μια σειρά από άλλους αποδέκτες, όπου εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής της Στρογγυλής Τράπεζας «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο», το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο Μαθημάτων των Τομέων: "Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας" και "Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης" του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ». Οφείλω να σας ενημέρωσω ότι τέτοιο Σεμινάριο δεν υφίσταται θεσμικά, αφού ποτέ δεν υποβλήθηκε σχετική αίτηση στην Γεν. Συνέλευση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ώστε να λάβει την απαιτούμενη έγκριση, όπως έχει συμβεί με το Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Θεολογίας, το οποίο λειτουργεί από το 2006 με σχετική απόφαση της Γεν. Συνέλευσης του Τμήματός μας. Επιπλέον, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι τόσο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματός μας όσο και σε όλα τα ΠΜΣ των ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 3685/2008, δεν υφίστανται Τομείς. Κατά συνέπεια είναι ανακριβές στο Δελτίο Τύπου που αποστείλατε και στη συνημμένη αφίσα για τη Στρογγυλή Τράπεζα, ότι φορέας συνεργασίας είναι κάποιο, μη υφιστάμενο θεσμικά, Σεμινάριο του ΠΜΣ που έχω την τιμή να διευθύνω, για την ύπαρξη του οποίου δεν είχα ποτέ καμία ενημέρωση και από κανένα συνάδελφο που διδάσκει στο εν λόγω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Είναι επίσης ανακριβές ότι το «Σεμινάριο» αυτό αφορά σε μαθήματα -μη υφιστάμενων- Τομέων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Άλλωστε, στην τελευταία αναμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού του ΠΜΣ του Τμήματός μας, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τη ΓΣΕΣ του και από τη Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης του ΑΠΘ κατά τις αρχές του παρόντος ακαδημαϊκού έτους, δεν συμπεριλήφθηκε κανένα τέτοιο Σεμινάριο, ούτε και υφίστανται Τομείς στη λειτουργία του ΠΜΣ, παρά μόνον ειδικεύσεις.
Κατά συνέπεια, το ορθό είναι να αναφέρονται μαθήματα ειδικεύσεων και ειδικότερα, με βάση τους συμμετέχοντες στην Στρογγυλή Τράπεζα συναδέλφους, των ειδικεύσεων «Κανονικού Δικαίου» και «Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού».
Σας παρακαλώ να διορθώσετε την εσφαλμένη αναγραφή των ανωτέρω και να επανακοινοποιήσετε στους αποδέκτες σας την ανακοίνωσή σας, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη «χρήση», η οποία σαφώς και παραβιάζει σχετικές ρήτρες της πανεπιστημιακής νομοθεσίας, δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες από κανέναν εκ των συνδιοργανωτών της. Σε αντίθετη περίπτωση, με λύπη μου θα διαπιστώσω ότι δεν ισχύει η πεποίθηση μου αυτή.

Με εκτίμηση,

Σίμος Πασχαλίδης
Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας»

Καί έρχομαι τώρα στο σημερινό μήνυμά σας, ξεκινώντας από την τελευταία, άνευ ερείσματος, επισήμανσή σας ότι «πέρα και πριν από όλα αυτά, προέχει ο θεολογικός διάλογος και η ακαδημαϊκή ελευθερία της οποίας κατεξοχήν χώρος έκφρασης και προστασίας είναι το Πανεπιστήμιο και οι πάσης φύσεως ακαδημαϊκοί θεσμοί». Η κοινότυπη αυτή δήλωσή σας είναι άνευ αντικειμένου -πολλώ δε μάλλον το συνοδευτικό υπονοούμενο «Ελπίζω να συμμερίζεστε και εσείς τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες»-, αφού δεν σας ζήτησα να ματαιώσετε την Στρογγυλή Τράπεζα, αλλά σας παρακάλεσα «να διορθώσετε την εσφαλμένη αναγραφή των ανωτέρω και να επανακοινοποιήσετε στους αποδέκτες σας την ανακοίνωσή σας». Αυτό το έπραξα μετά την ανάγνωση του ανακριβούς Δελτίου Τύπου που εκδώσατε την Πέμπτη το απόγευμα και κατά παράκληση πολλών συναδέλφων του Τμήματος και των δύο Τομέων τους οποίους εμφανίζετε ως συνδιοργανωτές. Και ορθώς απευθύνθηκα σε εσάς, αφού, και στην αφίσα που επισυνάψατε, ως κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης εμφανίζεται η Ακαδημία σας και ως συνεργαζόμενο το «Μεταπτυχιακό σεμινάριο μαθημάτων…».
Για το αν η απάντησή μου αναρτήθηκε σε ιδιωτικό ιστολόγιο 35 λεπτά αργότερα, θα μου επιτρέψετε να δηλώσω, όπως κι εσείς στο μήνυμά σας, «παντελώς αναρμόδιος». Κοινοποίησα το μήνυμά μου σε όσους συναδέλφους απευθύνθηκαν σε μένα για την ανακοίνωσή σας και πέραν αυτού ουδέν. Επιτρέψτε μου όμως να σας δηλώσω, μετά και από το σημερινό μήνυμά σας, ότι τείνω να συμμερισθώ τον τίτλο που δόθηκε εκεί. Και τούτο, διότι τόσο εσείς όσο και το πρόσωπο που προώθησε τη σχετική Πρόσκληση, μετά από εσάς, στο ηλεκτρ. ταχυδρομείο των μελών του Τμήματος, κάνατε λόγο για συνδιοργάνωση με «το Σεμινάριο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που πραγματοποιείται με την συνεργασία των Τομέων Δίκαιο, Οργάνωση, Ζωή και Διακονία της Εκκλησίας και Λειτουργικής, Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης». Τίποτε πιο ανακριβές από αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα ΑΕΙ και δη στα Τμήματα που λειτουργούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το πάσης φύσεως σχετικό προπτυχιακό και μεταπτυχιακό έργο ανατίθεται στα μέλη ΔΕΠ από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τομέων και εγκρίνεται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως πληροφορήθηκα από τους διευθυντές των δύο ανωτέρω Τομέων, ποτέ δεν συζητήθηκε και συνεπακόλουθα δεν λήφθηκε απόφαση των δύο Τομέων για διοργάνωση κοινού Σεμιναρίου, ούτε, πολύ περισσότερο σε συνεργασία με άλλο φορέα, όπως η Ακαδημία σας. Γι αυτό και σας έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα ότι η εν λόγω εκδήλωσή σας πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας σας με τους συναδέλφους κάποιων ειδικεύσεων του ΠΜΣ του Τμήματός μας, οι οποίοι ασφαλώς έχουν την απόλυτη ελευθερία και αυτοδυναμία στην οργάνωση της διδασκαλίας των μαθημάτων τους.
Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, τότε λυπούμαι ειλικρινά, κύριε Καλαϊτζίδη. Δείχνετε να αγνοείτε επιμελώς ότι και ο «τύπος» συνιστά ουσιώδες τμήμα της «ουσίας» και την διαφυλάσσει.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας,

Αν. Καθηγητής Σ. Πασχαλίδης
_______________________
Δείτε σχετικά:

Ο Διευθυντής ΠΜΣ Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Συμεών Πασχαλίδης προς την "Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών" του Βόλου



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...ούτε και υφίστανται Τομείς στη λειτουργία του ΠΜΣ, παρά μόνον ειδικεύσεις":

Στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 νέο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), το οποίο διεξάγεται σε δύο κύκλους που οδηγούν ο πρώτος στη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στους εξής Τομείς με τις εξής ειδικεύσεις:.....

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.de/2010/09/blog-post_5301.html

Ανώνυμος είπε...

«τόσο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματός μας όσο και σε όλα τα ΠΜΣ των ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 3685/2008, δεν υφίστανται Τομείς.»
«ούτε και υφίστανται Τομείς στη λειτουργία του ΠΜΣ, παρά μόνον ειδικεύσεις.»

!!! Παράταση λειτουργίας ΠΜΣ !!!
Προς
τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ποιμαντι-κής και Κοινωνικής Θεολογίας

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. 75548/Β7/28‐6‐2010,
η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 1032/7.7.2010 τ. Β΄, παρατείνεται η λειτουργία των
Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, συνεπώς και του παλαιού Π.Μ.Σ. του Τμήματός
μας, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ως εκ τούτου εξακολουθούν να ισχύουν οι ειδικεύσεις των
Τομέων και τα κριτήρια επιλογής, όπως ακριβώς αναγράφονται στο ισχύσαν και κατά το
παρελθόν ακαδημαϊκό έτος Π.Μ.Σ. του Τμήματος (βλ. σχετικό τμήμα του Οδηγού Σπουδών του
Τμήματος) και όχι όπως αυτές τροποποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στη νέα Προκήρυξη του
Π.Μ.Σ. του Τμήματός μας.

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. του Τμήματος έχουν ήδη ενημερωθεί για την αιφνίδια αυτή αλλαγή και
έχουν αντιστοιχίσει τις νέες με τις παλαιές ειδικεύσεις, όπως θα σας γνωστοποιηθεί και κατά
την προσέλευσή σας στην προφορική συνέντευξη για την επιλογή σας στο Π.Μ.Σ.

Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ.
ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
2310 99 6964. Fax: 2310 99 6677

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

http://eiee.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=334:2010-10-12-07-57-09&catid=106:2010-11-05-00-20-20&Itemid=107

Τελικά, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τομείς στο ΜΠΣ του Ποιμαντικού;;;;;;; Θα μας απαντήσετε;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

«…οφείλω να σας πληροφορήσω ότι τόσο ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ όσο και σε όλα τα ΠΜΣ των ΑΕΙ, τα οποία λειτουργούν με βάση το νόμο 3685/2008, ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΟΜΕΙΣ.»


2) ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (πρώην ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ μετονομασία ΦΕΚ 166/Α΄/94)
τηλ. 231-0-996680-1
Α. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ της εξής ΤΟΜΕΙΣ:
Α΄ ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ α. Αγία Γραφή β. Πατερική Γραμματεία γ. Θρησκειολογία
Β΄ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
α. Ιστορία της Εκκλησίας β. Ελληνισμός και Ορθοδοξία γ. Δογματική και Συμβολική Θεολογία
Γ΄ ΤΟΜΕΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
α. Λειτουργική β. Χριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη γ. Αγιολογία δ. Βυζαντινή Μουσικολογία και Ψαλτική Τέχνη
Δ΄ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ, ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
α. Κανονικό Δίκαιο – Ποιμαντική – Ιεραποστολική β. Παιδαγωγική – Ποιμαντική Ψυχολογία
γ. Χριστιανική Ηθική – Κοινωνιολογία

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.de/2009/11/blog-post_02.html

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Μπορείτε να δείτε τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΠΜΣ στον νέο Οδηγό Σπουδών, στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, που είναι διαφορετικός για το τρέχον έτος (άλλαξε φέτος) από τον παλαιό.

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος το λέει ξεκάθαρα στην πρώτη επιστολή του στην Ακαδημία. Ο εσωτ. Κανονισμός τους αναμορφώθηκε στο φετινό ακαδημαϊκό έτος. Όσα αναφέρονται στα πιο πάνω σχόλια είναι παλαιότερα, δηλ. αφορούν τη λειτουργία του ΠΜΣ του Τμήματος Ποιμ. και Κοιν. θεολογίας μέχρι το ακαδ. έτος 2010-2011. Αυτό φαίνεται και από το τελευταίο έγγραφο του Διευθυντή του ΠΜΣ, με το οποίο επιχειρείται προσαρμογή των παλαιών στα νέα δεδομένα.

Από τον φετινό Οδηγό Σπουδών (2011-12) του Τμήματος:

Άρθρο 2
Ειδικεύσεις
Το ΠΜΣ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη Θεολογία, σε μία από τις παρακάτω ειδικεύσεις:
α) Αγίας Γραφής
β) Πατερικής Γραμματείας και Αγιολογίας
γ) Θρησκειολογίας
δ) Εκκλησιαστικής Ιστορίας
ε) Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας
στ) Ελληνισμού και Ορθοδοξίας
ζ) Λειτουργικής
η) Βυζαντινής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης
θ) Βυζαντινής Μουσικολογίας – Υμνολογίας
ι) Κανονικού Δικαίου
ια) Ποιμαντικής και Ποιμαντικής Ψυχολογίας
ιβ) Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής
ιγ) Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού

Πουθενά λόγος για Τομείς (ούτε στο επόμενο άρθρο (3) για τα όργανα διοίκησης του ΠΜΣ.
Για περισσότερα μπορείτε να δείτε στο:
www.past.auth.gr

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)