25/4/12

Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, «Σήμερα βλέπω πολλούς εγγράμματους θεολόγους αλλά ένα Θεολόγο Γρηγόριο δεν βλέπω»

Είπε ο Γέροντας Φιλόθεος (Ζερβάκος):
«Σήμερα βλέπω πολλούς εγγράμματους, θεολόγους και επιστήμονες, αλλά ένα Μέγα Βασίλειο, ένα Θεολόγο Γρηγόριο, ένα θείο Χρυσόστομο, ένα Μέγα Αθανάσιο δεν βλέπω. Εκείνοι οι αοίδιμοι και πανσέβαστοι πατέρες δεν δοξάστηκαν τόσο για την πολυμάθειά τους, όσο για τις αρετές τους. Μήπως σήμερα αποκλείεται το δικαίωμα να γίνει κανείς μεγάλος και θαυμαστός και ενάρετος; Ή μήπως ο Θεός δεν δίνει και σήμερα τη χάρη του όπως στους παλαιούς χρόνους; Όχι. Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας. Δίνει τη χάρη του στους κοπιώντες και αγωνιζομένους».
Ο Γέροντας Φιλόθεος μελετώντας τους βίους των αγίων αισθανόταν ανέκφραστη πνευματική γλυκύτητα και αγαλλίαση...
Κάποτε μάλιστα αισθάνθηκε σαν να εισήλθε ακτίνα θείου φωτός στη διάνοια και την καρδιά του και για πολλές ημέρες αρπαζόταν ο νους του στα ουράνια κι έβλεπε νοερώς τη λαμπρότητα των αγίων και τα κάλλη του Παραδείσου. Και το μεν σώμα του βρισκόταν στη γη, το δε πνεύμα του στους ουρανούς κι αισθανόταν άρρητη ευφροσύνη και αγαλλίαση.

Από το βιβλίο του Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, ΝΕΟΝ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, Ήτοι θαυμαστά γεγονότα και αποφθέγματα συγχρόνων Γερόντων, σελ. 128 και 145.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόροι μητροπολίτες (έστω άνευ ποιμνίου) που πρεσβεύουν μία νεο-φαναριώτική πατριαρχοπαπική μονιστική εκκλησιολογία. Αναρωτιέμαι αν τη δογματοποίηση του εθιμικού αξιώματος του "πρώτου" μεταξύ των επισκόπων ο Σεβ. Προύσης την έχει αντλήσει από την εκκλησιολογία της αρχαίας Εκκλησίας, από την εκκλησιολογία του Μεγάλου Αθανασίου, των Καππαδοκών, του Δαμασκηνού, ή από την εκκλησιολογία του μεταρρυθμιστή πάπα Γρηγορίου Ζ΄, τον 11ο αιώνα. Έστω και αν αυτή η άντληση έχει υποστεί μία ορθοδοξοφανή λείανση από τον Ιωάννη Ζηζιούλα.
Αν επιβληθεί καθολικά η νεο-φαναριώτική πατριαρχοπαπική ψευδο-εκκλησιολογία, θα είναι η εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης. Θα μιλάμε για οριστική έκπτωση του επισκοπικού σώματος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα το επιτρέψει ο καλός Θεός.
Η μόνη μας ελπίδα ώστε να μην περάσει αυτή η φρικτή παραχάραξη της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας από την επηρμένη κάστα του Φαναρίου θα είναι να αντιδράσουν άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που δεν φέρουν στον αυχένα τους βαρύ των ζυγό των Τουρκοφαναριωτών, όπως τον φέρει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Γιάννης

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)