27/6/12

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών επιβάλλει σε όλους μας την ανάγκη να δούμε κατάματα την αλήθεια, να επιχειρήσουμε μιά γενναία αυτοκριτική και να φιλοσοφήσουμε γόνιμα γύρω από το αξιακό σύστημα της ζωής μας.
Η αλήθεια αυτή κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές και έχει να κάνει με την προσωπική μαρτυρική ιστορία κάθε νέου ανθρώπου και της οικογένειάς του που ανεβαίνουν καθημερινά το Γολγοθά της ουσιοεξάρτησης. Συνοδοιπορούμε μαζί τους, καταλαβαίνουμε τον πόνο τους, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους.
Η αυτοκριτική σχετίζεται με την αδιαμφισβήτητη ευθύνη του καθενός μας απέναντι στη νέα γενιά, με την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού μας, με τα αμείλικτα ερωτηματικά που κάθε πατέρας και κάθε μητέρα επιβάλλεται να θέσει στον εαυτό του για τον τρόπο που μεγαλώνει τα παιδιά του, για την παρουσία ή την απουσία του στην πορεία της οικογένειάς του, για τους στόχους που έχει ιεραρχήσει στη δική του ζωή και μοιραία αποτελούν πρότυπο –θετικό ή αρνητικό- για τα παιδιά του.

Και τέλος η αναφορά στο αξιακό σύστημα της ζωής μας δεν μπορεί παρά να αφορά άμεσα σε όλους μας, διότι όλοι συνδιαμορφώνουμε το σύστημα αυτό των αξιών, τις αρχές και τα ιδανικά που πρέπει να πλουτίζουν την άχαρη πραγματικότητα των ημερών μας, το ψυχικό και πνευματικό μας περιεχόμενο που οφείλει να ομορφαίνει τη βιοτή μας.

Θέλω σήμερα, ως πνευματικός πατέρας που αγωνιά, να απευθυνθώ στους νέους μας. Να μιλήσω με λόγια καρδιάς στα νέα παιδιά, διαβεβαιώνοντάς τους πως αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που καθημερινά μάς προβάλλουν. Το νόημα της ζωής μας δεν μπορεί να εξαντλείται στην οικονομική κρίση ή έστω στην οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει διαρκώς τις αξίες της συναντίληψης και της κατανόησης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Καταθέτει με πολλή αγάπη την εμπειρία της, προσφέροντας μια επαναστατική αντίληψη για τον άνθρωπο, που είναι εικόνα Θεού, ο οποίος αναζητά τις ανώτερες αξίες της ζωής.
Ζούμε μια βαθύτατη κρίση, η οποία είναι πνευματική και ηθική. Η σύγχρονη ζωή έχει προβλήματα το οποία πολλές φορές φαντάζουν ανυπέρβλητα και δυσθεώρητα για τούς νέους μας, όμως «για την υπέρβαση των προβλημάτων χρειάζεται ηρωισμός, όχι ηρωίνη». Η εξάρτηση – κάθε μορφή εξάρτηση - δεν μπορεί να είναι «απάντηση» ούτε «λύση» στα αδιέξοδα των καιρών μας. Το σκοτάδι δεν πολεμάται με ακόμα μεγαλύτερο σκοτάδι, αλλά μόνο με το φως! Αυτό το αληθινό φως αναζητήστε. Όχι θεατές στην κερκίδα, αλλά αγωνιστές στο στίβο. Μη γονατίσετε. Μην απελπισθείτε. Ελάτε να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό, αρχίζοντας ο καθένας μας από τον εαυτό του. Να αρνηθούμε την υποκρισία, το ψυχικό κενό, το βόλεμα, την αποθέωση της υλικής ευμάρειας. Να αναζητήσουμε και πάλι τις αξίες της ζωής, την πίστη, την οικογενειακή χαρά, την πληρότητα του είναι.
Η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει με τρόπο ουσιαστικό στον επαναπροσδιορισμό αυτό.
Η κατά Χριστόν ζωή είναι ο ισχυρότερος θώρακας που προφυλάσσει τους νέους από τις εξαρτήσεις, γιατί συνιστά αγωγή ελευθερίας, υπευθυνότητας και ωριμότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος

+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)