26/9/12

Αρχίζει σταδιακά στην Κύπρο η πλήρης εφαρμογή Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τα Θρησκευτικά Δημοτικού

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η Διεύθυνση δημοτικής του Υπουργείου Παιδείας με εγκύκλιό τους αναφέρονται στην ενημέρωση στο μάθημα των Θρησκευτικών στο πλαίσιο των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και δίνουν δίδουν τις εξής διευκρινίσεις:
Α) Νέο διδακτικό υλικό
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2012-2013 το ΝΑΠ Θρησκευτικών Δημοτικής θα εφαρμοστεί πλήρως στην Α’ τάξη, ενώ θα γίνει μερική εισαγωγή στις τάξεις Β’-Στ’. Συγκεκριμένα:

1. Α’ τάξη:
 Βιβλία μαθητή, Θρησκευτικά Α’ Δημοτικού «Η χαρά της ζωής» και «Γιορτάζουμε»: Τα βιβλία είναι, ήδη, αναρτημένα στην ιστοσελίδα των Θρησκευτικών και έχουν αποσταλεί σε έντυπη μορφή σε κάθε σχολείο. Συνολικά στα βιβλία περιλαμβάνονται οκτώ θεματικές ενότητες, για τις οποίες η Ομάδα Υποστήριξης προτείνει την εξής σειρά: (1) Αρχή με ευχές, (2) Χαίρομαι που ζω, (3) Γιορτάζουμε – Χριστούγεννα, (4) Φίλος και φίλη με όλους και όλες, (5) Ζωή με αγάπη, (6) Γιορτάζουμε – Πάσχα, (7) Αγάπη σημαίνει μοίρασμα, (8) Επίκαιρα θέματα.
 Βοήθημα για τον/την εκπαιδευτικό: Στην ιστοσελίδα των Θρησκευτικών υπάρχει αναρτημένος σχεδιασμός της κάθε διδακτικής ενότητας με προτεινόμενες δραστηριότητες και επιπρόσθετο εμπλουτιστικό υλικό (κείμενα, ποιήματα, ύμνοι, τραγούδια, φωτογραφίες, αγιογραφίες κ.λπ.). Όλο το υλικό θα αναρτηθεί έγκαιρα αναθεωρημένο, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών.
2. Β’ τάξη:
 Βιβλιάριο εργασίας για τον μαθητή, που θα περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητεςαπό το ΝΑΠ Θρησκευτικών, «Η χαρά της αγάπης» και «Όμορφος κόσμος». Θα αποσταλεί σε έντυπη μορφή στα σχολεία το Φεβρουάριο του 2013 και θα αναρτηθεί συναφές υλικό για τον/την εκπαιδευτικό.
3. Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις:
 Βιβλιάρια εργασίας για τον μαθητή:
- Θρησκευτικά Γ’ Δημοτικού «Αδέλφια στη γειτονιά»
- Θρησκευτικά Δ’ Δημοτικού «Με επιμονή στον αγώνα»
- Θρησκευτικά Ε’ Δημοτικού «Η αλήθεια στη ζωή μας»
- Θρησκευτικά Στ’ Δημοτικού «Τραύματα και θεραπεία»
Τα πιο πάνω βιβλιάρια εργασίας, τα οποία αποτελούν το υλικό μιας θεματικής ενότητας κάθε τάξης, θα αποσταλούν στα σχολεία εντός δέκα ημερών. Η εισαγωγή της κάθε θεματικής ενότητας μπορεί να γίνει σε όποιο χρονικό στάδιο επιλέξει ο/ηεκπαιδευτικός, ώστε να συνάδει με τα θέματα άλλων γνωστικών αντικειμένων στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης της ύλης.
Β) Χρήση υφιστάμενων βιβλίων
Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν τα περιεχόμενα των υφιστάμενων βιβλίων των Θρησκευτικών για τις τάξεις Β’, Γ’, Δ’ και Στ’. Όσον αφορά την Ε’ τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν με τη θεματική ενότητα «Η αλήθεια στη ζωή μας» του νέου υλικού των ΝΑΠ.
Γ) Άλλα βοηθήματα
Για καλύτερο εμπλουτισμό του μαθήματος, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβουλευτούν τον Οδηγό Εκπαιδευτικού, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα των Θρησκευτικών:
http://www.schools.ac.cy/klimakio/themata/thriskeftika/analytiko_programma.html.
Δ) Υποστηρικτές του μαθήματος των Θρησκευτικών
Η Ομάδα Υποστήριξης του μαθήματος είναι στη διάθεση όλων των εκπαιδευτικών για διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων σε σχολική βάση, παροχή συμβουλευτικής στήριξης και καταγραφή εισηγήσεων και προτάσεων από τους εκπαιδευτικούς για βελτίωση και αναθεώρηση του υλικού. Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα προαιρετικά σεμινάρια επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στο μάθημα των Θρησκευτικών. Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για την ετοιμασία και ανάρτηση του πιο πάνω υλικού, ώστε να ανταποκριθούν τόσο στην εφαρμογή του όσο και στην παροχή ανατροφοδότησης προς την Ομάδα Υποστήριξης των Θρησκευτικών. Τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών της ομάδας μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα:
http://www.schools.ac.cy/klimakio/themata/thriskeftika/epikoinonia.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)