21/9/12

Τελική ευθεία για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τελική ευθεία για τις συγχωνεύσεις
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Βαγγέλης Κουφουδάκης ορίστηκε πρόεδρος της Αρχής που θα ασχοληθεί με τη θέσπιση κριτηρίων για τις συγχωνεύσεις. Πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ συναινούν στην αναδιάρθρωση υπό όρους
Ανεβάζει... στροφές η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των συγχωνεύσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ και σχολών, την ώρα που πανεπιστημιακοί και καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων φαίνεται να συναινούν «υπό όρους» στην αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χθες ορίστηκε ο νέος πρόεδρος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) Βαγγέλης Κουφουδάκης (ομότιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ομότιμος καθηγητής και πρύτανης του Indiana University - Perdue University των ΗΠΑ), ο οποίος θα ασχοληθεί άμεσα με τη θέσπιση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι συγχωνεύσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Είναι πολύ πιθανό άλλωστε το ενδεχόμενο, στο μηχανογραφικό που θα καταθέσουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών να απουσιάζουν αρκετά τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κυρίως περιφερειακά.
Εν τω μεταξύ, μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πρόταση άρχισε να διατυπώνεται μεταξύ προέδρων τεχνολογικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να λειτουργεί ένα ίδρυμα σε κάθε περιφέρεια. Με μία τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζουν, θα εξοικονομηθούν πόροι αφού θα υπάρξει ουσιαστικά συλλειτουργία ιδρυμάτων και τμημάτων με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα.
Οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου που διεξήχθη στο Μεσολόγγι, υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλη ευελιξία στα προγράμματα σπουδών καθώς "όπως είπαν" θα πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας.
Τα αιτήματα
Από την πλευρά τους και οι πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ συναινούν στην επικείμενη αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ζητώντας όμως από το υπουργείο Παιδείας να συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα καθορίσει τα κριτήρια των συγχωνεύσεων, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα.
Οι Ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ και των ερευνητών, με επιστολή που έστειλαν χθες στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζήτησαν στην επιτροπή που θα συσταθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι και των τριών Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ/ΤΕΙ και της ΕΕΕ, καθώς και των τριών Συνόδων Πρυτάνεων / Προέδρων του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης & της Ερευνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)