29/10/12

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, «Προσπαθούν να μεταβάλουν το μάθημα των Θρησκευτικών σε διαθρησκειακό μάθημα»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου στο Παραλίμνι. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στις εναντίον του ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών επιθέσεις και τόνισε:
Η Παιδεία μας δέχτηκε τέτοια πλήγματα που μέχρι σήμερα ακόμη δεν μπόρεσε να βρει τον πνευματικό της προσανατολισμό! Νεοφανείς - κενοφανείς «παιδαγωγοί», που ποτέ τους δεν μπόρεσαν να θαυμάσουν και να χαρούν το κάλλος και τις διαχρονικές ηθοπλαστικές αξίες τού αρχαίου Ελληνικού μας Πολιτισμού, ούτε και να βιώσουν τα ουράνια και λυτρωτικά μηνύματα τού Χριστιανισμού,
δοκίμασαν και – δυστυχώς - πέτυχαν ν’ αποκόψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τούς Ελληνόπαιδες από τις ρίζες τού πολιτισμού τους!
Είναι οι ίδιοι που αγωνίζονται ακόμη και προσπαθούν να καταστήσουν προαιρετικό, σε πρώτο βήμα, και μετά να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών από τα σχολεία ή να το μεταβάλουν σε διαθρησκειακό μάθημα, όπως διαλαμβάνουν οι τελευταίες τους συστηματικές εισηγήσεις. Είναι οι ίδιοι που πέτυχαν και κράτησαν τους μαθητές μας, μακράν από τη « γλώσσα των Θεών» την πλουσιότατη και εύχυμη αρχαία Ελληνική γλώσσα, η οποία παράλληλα με την έξοχη παιδαγωγική και ηθοπλαστική της αξία είναι η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η Αγία Γραφή, η Υμνολογία τής Εκκλησίας μας και αποτελεί τον καθρέπτη τού πολιτισμού μας!
Επομένως το πρώτο χρέος τής Εκκλησίας είναι να αρχίσουμε μια έντονη εκστρατεία διαφώτισης και θωράκισης τού λαού μας γύρω από τις μεγάλες και διαχρονικές αξίες που συνιστούν την ουσία του πολιτισμού μας, και οι οποίες τον διαφύλαξαν κατά τους αιώνες τής σκλαβιάς και τον οδήγησαν στην εθνεγερσία τού 21 και στην εθνική του παλιγγενεσία.
Η Εκκλησία, ως πνευματική Μητέρα και ταγός τού ποιμνίου της επιβάλλεται να έχει λόγο και θέσεις στα μεγάλα θέματα τής ζωής, ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των προγραμμάτων τής Παιδείας, η οποία και αποτελεί τη μεγάλη βάση τής διαμόρφωσης τής προσωπικότητας τού νέου και την έπαλξη των αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον.
Θέλω να τονίσω με όλη τη δύναμη τής ψυχής μου ότι χωρίς τις διαχρονικές αξίες τού κλασσικού μας πολιτισμού, που καταξιώνουν την έννοια και την αξία τού Ανθρώπου και χωρίς τις ουράνιες και λυτρωτικές αξίες τής χριστιανικής μας θρησκείας, η οποία βοηθά τον άνθρωπο να αξιολογεί τα διάφορα προβλήματα τής ζωής υπό το πρίσμα τής αιωνιότητας, σίγουρα το μέλλον τής Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυσοίωνο.
Αυτές οι αρχές άλλωστε αποτέλεσαν και επιβάλλεται να συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση τής δημιουργίας και τής διαρθρωτικής δομής και τής προόδου τής Ε.Ε
Διαβάστε όλη την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)