27/12/12

«Θεολογία αριστερόστροφος»

«Θεολογία αριστερόστροφος»
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Την έναρξη διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Αριστεράς σχεδιάζουν θεολόγοι, κληρικοί και επίσκοποι, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ευλογούντος το όλο εγχείρημα. Στις αρχές του νέου έτους μάλιστα το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει σχετικό συνέδριο στο οποίο εκτός θεολόγων και επισκόπων αναμένεται να κληθούν, και πιθανότατα να συμμετάσχουν, ακόμη και οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς.

Οι υπερασπιστές της «ανοιχτής θεολογίας της ετερότητας», οι υπέρμαχοι των πάσης φύσεως διαλόγων, μετά τα «ανοίγματα» προς τον αλλόθρησκο και ετερόδοξο κόσμο, τώρα πρόθυμα «ανοίγονται» στο πέλαγος της Αριστεράς. Τι προσδοκούν όμως από αυτή την προσέγγιση με την Αριστερά; Φοβούνται (ή μήπως επιδιώκουν;) την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας; Και για τούτο προκαταβολικά προσπαθούν να τα «βρούνε» με τους ηγέτες της Αριστεράς; Για το όφελος ποιού;
Η ερμηνεία των κινήσεων αυτών, τουλάχιστον για την πτέρυγα των θεολόγων είναι μάλλον εύκολη. Οι πρωταγωνιστές αυτής της προσέγγισης έκαναν πάντοτε μία αριστερίστικη προσέγγιση της θεολογίας, κάποιοι υπήρξαν μελετητές και θαυμαστές της «θεολογίας της απελευθέρωσης», άλλοι δεν δίστασαν να θέσουν το όνομά τους σε ψηφοδέλτια των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ σήμερα εμφανίζονται ως σφοδροί πολέμιοι κάθε συντηρητισμού, άρα και του λεγόμενου «συντηρητικού χώρου» της πολιτικής δεξιάς. Κατάφεραν στα ουκ ολίγα χρόνια πασοκικής διακυβέρνησης να καταλάβουν υψηλές θέσεις, τις οποίες με την ανοχή και υποχωρητικότητα των πολιτικών της δεξιάς, που φημίζονται για τα αριστερίστικα κόμπλεξ τους, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κατέχουν. Το ενδεχόμενο μιας αριστερής διακυβέρνησης της χώρας καθόλου δεν φοβίζει αυτούς τους θεολόγους. Σαν έτοιμοι από καιρό είναι πρόθυμοι να μετατρέψουν το μάθημα των Θρησκευτικών σε θρησκειολογία, όπως ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, να κατεβάσουν τις εικόνες από τις σχολικές αίθουσες ή τουλάχιστον να αναρτήσουν δίπλα σε αυτές τα σύμβολα όλων των θρησκειών του κόσμου, να δεχτούν την κατάργηση της πρωϊνής προσευχής και του εκκλησιασμού των μαθητών αφού πλέον, κατ’ αυτούς, το ελληνικό σχολείο είναι πολυπολιτισμικό.
Ο επικείμενος διάλογος Εκκλησίας και Αριστεράς θα είναι πολλαπλά ωφέλιμος για την Αριστερά. Πολύ σύντομα οι πολιτικοί της Αριστεράς θα διαπιστώσουν πως εντός της Εκκλησίας έχουν πολλούς ομόφρονές τους θεολόγους, ακόμη και κληρικούς ή επισκόπους, τόσους που ούτε οι ίδιοι δεν θα έχουν υπολογίσει.
Η πολιτική φιλοσοφία της Αριστεράς δεν αγιάζεται ούτε ευλογείται αφού είναι από τη βάση της αθεϊστική και αντιεκκλησιαστική. Τούτο αποδεικνύεται εύκολα από την αποχή των πολιτικών της εκπροσώπων από κάθε μυστηριακή πράξη της Εκκλησίας. Η Εκκλησία όμως, όσο επιτρέπει την εκπροσώπησή της σε θεολόγους και κληρικούς με αριστερίζουσα και νεωτεριστική φιλοσοφία και νοοτροπία, είναι δυνατόν να βρεθεί δέσμια πολιτικών της Αριστεράς και να οδηγηθεί σε αποδοχή αντιεκκλησιαστικών αποφάσεων χωρίς να έχει τη δύναμη να αντιταχθεί σθεναρά σε αυτές.
Ας μη λησμονούμε πάντως ότι στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης η Εκκλησία αν και διώχθηκε, επέζησε επειδή ποτίστηκε με τα αίματα των Νεομαρτύρων που αντιτάχθηκαν στον κομμουνιστικό αθεϊσμό. Φαίνεται πως για κάποιους το μαρτυρικό φρόνημα είναι πλέον στάση αφροσύνης, αφού με το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις για όλα…
Ορθόδοξος Τύπος, 28/12/2012

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον κ.Τάτση που δίνει ομολογιακές μάχες! Όσο για τους ενσαρκωτές της αριστερόστροφης θεολογίας έχουν "διευθύνσεις" και "ονόματα". Είναι τα "εξαπτέρυγα" που δορυφορούν το σημερινό αρχιεπίσκοπο και στελεχώνουν τον ΚΑΙΡΟ και τη ΣΥΝΑΞΗ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει τη σχετικά πρόσφατη αήθη επίθεση κάποιου αριστερόστροφου θεολόγου εναντίον των μητροπολιτών Κονίτσης, Πειραιώς και Γόρτυνος που ούτε πολύ ούτε λίγο μας τους παρουσίασε ότι ευνοούν τη δράση της Χρυσής Αυγής;

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη,
τα στρατόπεδα Γκουλάγκ τα ξέρεις; Εκεί θα σε στείλουν οι θεολόγοι της αριστεράς!
Δεν πιστεύω να αγνοείς ότι υπάρχει "θεολογία της αριστερότητας" όπως λέμε "θεολογία της ετερότητας"!

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά εδώ το ξέρουν και οι κότες ότι τα αριστερά κόμματα είναι εκκλησιομάχα, πώς αυτοί το αγνοούν;

Ανώνυμος είπε...

Δείτε μια ωραία εικόνα που έβαλε το "Ρωμαίικο Οδοιπορικό" στη δική σας ανάρτηση:http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2012/12/blog-post_6669.html
Συγχαρητήρια για τον αγώνα σας! Συνεχίστε δυναμικά και μαχητικά!
Ένας τακτικός σας αναγνώστης.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

η αριστερη ιδεολογια ειναι πιο κοντα στο πνευμα της αριστερας οσον αφορα τα κοινωνικα ζητηματα, διαφωνει μονο στον τροπο που θα επιβληθει η κοινοχρησια, δηλαδη οχι με τη βια, και στον εξοβελισμο του Θεού. τόσα χρόνια που η Εκκλησια εναγκαλιζοταν τη δεξια, ποιο ηταν το αποτελεσμα; Δεξια κυβερνηση εθεσε το θεμα της απαλλαγης απο τα θρησκευτικα, το κοινωνικο συμβολαιο κ.α.π. Εχει καταρριφθει πλεον ο μυθος της συμπορευσης της Δεξιας με την εκκλησία που στο κατω κατω η ιδεολογια της ο φιλελευθεριμος, προϊον και συνεπεια του προτεσταντισμου και ατομισμου) ειναι τελειως αντιθετη με τη διδασκαλια της Εκκλησιας. Ηρθε η ωρα να δοκιμασουμε και την Αριστερα. Αυτοι τουλαχιστον δεν το παιζουν φιλοι, για να σε χτυπουν πισωπλατα και υπουλα απο πισω, αλλα εκφραζουν ξεκαθαρα τις αποψεις τους και δεν υποκρινονται

Ανώνυμος είπε...

Και σε ένταση και σε ποιότητα η εκκλησιομαχία και ο μηδενισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ είναι το κάτι άλλο και δε συγκρίνονται με την ανακολουθία κάποιων στελεχών των δεξιών κομμάτων

Ανώνυμος είπε...

σωστός ο 11,31 μμ! Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

δεν προκειται απλως για ανακολουθια των δεξιων κομματων αλλα για μεθοδευμενο σχεδιο. Αλλωστε η αριστερα σαν κυβερνηση θα σοβαρευτει και δεν θα ερθεει σε ευθεια συγκρουση με την Εκκλησια. Και η ΝΔ που δεν συγκρουόταν με την Εκκλησια αλλωστε, τι εγινε; Απο πίσω ψηφιζε διαφορους νομους αντιθετους με την Εκκλησια.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΟΠΗ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΝΤΟΜΠΡΟΣΥΝΗ.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία όμως, όσο επιτρέπει την εκπροσώπησή της σε θεολόγους και κληρικούς με δεξιά φιλοσοφία βρίσκεται ήδη δέσμια πολιτικών της Δεξιάς και οδηγείται καθημερινά σε αποδοχή αντιεκκλησιαστικών αποφάσεων χωρίς να έχει τη δύναμη να αντιταχθεί σθεναρά σε αυτές.

Ανώνυμος είπε...

οι τελευταία αριστερόστροφοι άθεοι ανώνυμοι που δεν τους νοιάζει η αντιεκκλησιαστική πολιτική της Αριστεράς που δεν συγκρίνεται καθόλου με την ήπια συγκεκαλυμμένη αντιεκκλησιαστική πολιτική της Δεξιάς, να μάθουν ότι πάνω απο την αριστερή ιδεολογία τους υπάρχει ο Θεός.

Φώτης

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΑΘΕΟ ΓΙΑΤΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ. ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΩ ΜΕ ΤΟ "ΦΩΤΗ".

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΤΣΙ! ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!!!!!!
ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Άθεε 9:33 μ.μ.
αν έχεις κομματικό τυφλοπάνι και δεν μπορείς να δεις την λύσσα των αριστερών κομμάτων απέναντι στα Θεία (βλασφημία, Ορθόδοξα θρησκευτικά, Σημαία, Σταυρός, Εικόνες στα σχολεία, αναγραφή Θρησκεύματος κ. άλλα πολλά) αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να ψευτοουρλιάζεις και απο πάνω και να ζητάς τα ρέστα!
Το ακους ΑΘΕΕ ΒΑΛΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΝΩΝΥΜΕ ;;

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 1:02
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΖΑ ΔΕΞΙΑ. ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ; ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ (ΕΚΔΙΩΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ). ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ DE FACTO. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΘΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ, Ο ΜΟΝΟΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ ΕΙΧΑΝΕ (ΑΚΕΛ)ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΑ. ΜΗ ΒΑΖΖΕΤΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΧΑΪΡΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

οι δεξιοι προδωσαν την Εκκλησια. Οι αριστεροι τουλαχιστον ειναι ευθεις και ειλικρινεις και δεν υποκρινονται. Και η κανελλη ΚΚΕ ειναι και θρησκευει η γυναικα.

Ανώνυμος είπε...

κ. τατση, μην ειστε προσκολλημενος σε κομματικες ταμπελες. Αφηστε το μυθο πια της ευσεβους δεξιας. Ας δουμε και την αριστερα. Αν επιτρεψει ο Θεος να γινει κυβερνηση, κανεις δεν μπορει να το εμποδισει

Ανώνυμος είπε...

Κι ο Φλωρακης πριν πεθανει, ζητησε να εξομολογηθει. Ας μην καταδικαζουμε τους ανθρωπους λογω των λαθων τους που διεπραξαν στο παρελθον

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)