31/10/12

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2013 για σχολικά βιβλία, αναπληρωτές και μόνιμους καθηγητές, συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μεταφέρουμε παρακάτω τις προβλέψεις της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2013 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τους τομείς «Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός»:
• Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς μείωση του αριθμού των εισελθόντων φοιτητών.
• Η περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.
• Η δομική αναθεώρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών καθηγητών με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους στις οργανικές θέσεις.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Γέρων Παΐσιος: «τον πόλεμο στην Μικρά Ασία τον χάσαμε επειδή βλασφημούσε ο Στρατός»


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Οκτωβρίου 2012
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, "Καλά θα κάνει η κα Ρεπούση να σταματήσει να συνιστά πλέον διαστρεβλώσεις καθώς και τη λήθη της γνήσιας ελληνικής ιστορίας"

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προέβη στην ακόλουθη Δήλωση: «Έκπληκτοι μείναμε από τις ακατανόητες δηλώσεις της κας Μαρίας Ρεπούση, Βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε! Με κατάπληξη προσπαθούμε, έστω να διαβάσουμε, την ανθελληνική δήλωση: Να καταργηθούν οι γιορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μα είναι δυνατόν; Μιλάει ελληνίδα η κάποιος που μας ήλθε από την ανατολή; Μιλάει υπεύθυνη ελληνίδα Βουλευτής που υποτίθεται «αγωνίζεται», ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού, για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.
»Μάλλον δεν θα γνωρίζει το Μεσολόγγι η κα Βουλευτής, δεν θα πέρασε από την αιματοβαμμένη Πύλη του Μεσολογγίου.

Μητρόπολη Πειραιώς, "Υφίσταται ανάγκη μεταγλωττίσεως των λειτουργικών κειμένων δια την ποιμαντική μας διακονία;"


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Πειραιώς η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως μας με θέμα "Υφίσταται ανάγκη μεταγλωττίσεως των λειτουργικών κειμένων δια την ποιμαντική μας διακονία;"

Αλλάζουν οι περιοχές μετάθεσης των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ιστολογίου μας το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή των περιοχών μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι νέες περιοχές μετάθεσης θα ανακοινωθούν μαζί με την εγκύκλιο μεταθέσεων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί γύρω στις 10 Νοεμβρίου.
Ο επανακαθορισμός των περιοχών μετάθεσης είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό από το Υπουργείο με αφορμή τα προβλήματα που ανέκυπταν από τη δημιουργία των καλλικρατικών δήμων και την ύπαρξη περιπτώσεων στις οποίες σχολεία δύο ή περισσοτέρων περιοχών μετάθεσης ανήκαν σε ένα δήμο. Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε ζητήσει από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προτείνουν τις αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης, διαδικασία που η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει να παγώσει.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, 1) Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου περί βλασφημίας, 2) Περί Corpus Christi


Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος, Η αγχωτική νεύρωση και η λυτρωτική θεραπεία

Η ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΝΕΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Γράφει ο Αρχ. Κύριλλος Κωστόπουλος
Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Πατρών, Δρ Θεολογίας
Η εποχή μας διακρίνεται κυρίως για την απουσία της πραγματικότητος και την επικράτηση του παράλογου. Στην θέση της αγαπητικής κοινωνίας υπάρχει το μίσος και η ακοινωνησία. Η ελπίδα αντικαταστάθηκε από την απελπισία και την απογοήτευση. Η δικαιοσύνη από την αδικία, η αλήθεια από το ψεύδος, η λογική από τον παραλογισμό. Θα έλεγε κανείς ότι στην εποχή μας λαμβάνει σάρκα και οστά η σκέψη του Γάλλου υπαρξιστή Camus –όπως αυτή περιγράφεται στο «Μύθο του Σίσυφου» – περί του παραλόγου ως απουσίας του νοήματος της πραγματικότητος.

30/10/12

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Το Θαύμα της Παναγίας που έσωσε τον Ορχομενό στην Κατοχή


Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 - Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ο πιο αριστερός Τούρκος είναι φασίστας

Ο ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου έφευγα προβληματισμένος από το πνευματικό μνημόσυνο του Νεοκλή Σαρρή, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα. Σκεφτόμουν ότι δεν έχουμε πλέον ειδικούς τουρκολόγους όπως ήταν ο Σαρρής, που να γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, την ιστορία, την ψυχοσύνθεση και τις στρατηγικές βλέψεις των Τούρκων.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, "Προχωράμε στη θεσμοθέτηση του ενός έτους υποχρεωτικής παραμονής του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση"

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας
Συνάντηση με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και με εκπροσώπους συλλόγων νηπιαγωγών είχε σήμερα 30 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άθεοι»... λόγω τεμπελιάς

«Άθεοι»... λόγω τεμπελιάς
ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ
Για ένα μάθημα λιγότερο... ο λόγος
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων εκφράζει προβληματισμό για την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να υποχρεώνει τους μαθητές, που απαλλάχθηκαν από τα Θρησκευτικά, να παραμένουν στην τάξη την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος.
Κύπριοι μαθητές επικαλούνται αθεΐα, προκειμένου να μην εξεταστούν στο μάθημα των Θρησκευτικών, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ Μιχάλης Μηλιώτης. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας μας, της περασμένης Κυριακής, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν στους αυξημένους αριθμούς μαθητών που αιτούνται απαλλαγή από τα Θρησκευτικά,

Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, "Ντροπή σας κα Ρεπούση! - κ. Φώτη Κουβέλη, μαζέψτε την"

Δήλωση – Απάντηση Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη 
στις δηλώσεις της κας Ρεπούση
Γιατί κα Ρεπούση να μη καταργηθεί και η Ελλάδα ως ιδιαίτερη εθνική οντότητα, καθώς και ότι την «αναπαριστά» ως ζώσα παράδοση και ιστορικό δρώμενο, αφού όλα κατ’ εσάς είναι «εθνικιστικά κιτς» που αναπαράγουν την «εθνικιστική έξαρση»;
Είναι προφανές ότι ως «ακαδημαϊκός» - που δυστυχώς για μας τους απλούς πολίτες τώρα ασκείται και «πολιτική» - από καιρό έχετε ιδεολογικοποιήσει και ταυτόχρονα καταστήσει «άυλη» την έννοια του έθνους και ότι ζωντανεύει την ιστορική μνήμη περί αυτού; Προσφέρεται, κατ’ αυτό τον τρόπο, λαμπρές υπηρεσίες σε κάθε μεγαλοεθνικισμό, ο οποίος έχοντας ενδυθεί σήμερα το «κουστούμι» της παγκοσμιοποίησης - δηλαδή του σύγχρονου ιμπεριαλισμού - επιχειρεί να επιβάλλει μέσω και της ιστορικής αφασίας μια νέου τύπου αποικιακή πολιτική.

Ο Υφυπουργός Παιδείας για την κατάργηση της διετίας στην οργανική, την προσμέτρηση της υπηρεσίας των αναπληρωτών, τα κενά και την κάλυψή τους

Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο, η οποία θα καταργεί την υποχρεωτική διετή παραμονή στην οργανική θέση. Η ρύθμιση θα ισχύσει από τις φετινές μεταθέσεις.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη διάρκεια συνάντησης.
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα (εντός του Νοεμβρίου) θα «ξεκλειδώσουν» οι πίνακες και η προϋπηρεσία θα προσμετράται στο σύνολό της κανονικά για όλους.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου στο ΔΣ της ΔΟΕ, στη διάρκεια συνάντησης

Ομιλία για το ΄40 στον Όσιο Νικόδημο στη Γουμένισσα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΄40
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 28-10-2012)
Συγκνητικές στιγμές ἔζησαν οἱ προσκυνητές τοῦ Ἱεροῦ Κοινοβίου τήν Κυριακή 28-10-2012, ἡμέρα μνήμης τῆς ἐθνικῆς μας ἑορτῆς, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἑορτάζουμε ἐπίσης τήν Σκέπη τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, δηλαδή τήν προστασία πού πρόσφερε στό ἑλληνορθόδοξο Ἔθνος μας ἡ Μητέρα τοῦ Θεοῦ.
Στό Ἱερό Κοινόβιο, ἀμέσως μετά τήν θεία Λειτουργία καί τό καθιερωμένο κέρασμα, πραγματοποιήθηκε ὁμιλία ἀπό τόν κ.Ἀστέριο Πράτσα, ἀπόστρατο ἀξιωματικό τῆς Ἑλληνικῆς Ἀστυνομίας. Ὁ ὁμιλητής μᾶς μετέφερε 72 χρόνα πίσω, θυμίζοντάς μας ὅτι οἱ παππούδες μας πολέμησαν γιά τήν Πατρίδα ἐπάνω στά παγωμένα βουνά τῆς Βορείου Ἠπείρου, χωρίς ὑλικά ἐφόδια. Εἶχαν ὅμως ὡς ἰσχυρό ἐφόδιο μέσα στήν καρδιά τους τήν θέρμη τῆς Ὀρθοδοξίας καί τῆς ἀγάπης πρός τόν Χριστό καί τήν Παναγία. Θυσιάστηκαν γιά νά ζοῦμε ἐμεῖς σήμερα ἐλεύθεροι.

29/10/12

Οδηγίες για επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών

Έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου μας ενημερώνει ότι συνεχίζεται και φέτος η πιλοτική εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα ίδια σχολεία με πέρυσι. Ο υφυπουργός μάλιστα δίνει εντολές και οδηγίες προς τους Σχολικούς Συμβούλους για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν πιλοτικά το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 26/10/2012 αναφέρει:
ΘΕΜΑ: «Επιμορφωτικές & Υποστηρικτικές δράσεις στις σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν Πιλοτικά τα Νέα Προγράμματα Σπουδών»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, «Προσπαθούν να μεταβάλουν το μάθημα των Θρησκευτικών σε διαθρησκειακό μάθημα»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου στο Παραλίμνι. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στις εναντίον του ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών επιθέσεις και τόνισε:
Η Παιδεία μας δέχτηκε τέτοια πλήγματα που μέχρι σήμερα ακόμη δεν μπόρεσε να βρει τον πνευματικό της προσανατολισμό! Νεοφανείς - κενοφανείς «παιδαγωγοί», που ποτέ τους δεν μπόρεσαν να θαυμάσουν και να χαρούν το κάλλος και τις διαχρονικές ηθοπλαστικές αξίες τού αρχαίου Ελληνικού μας Πολιτισμού, ούτε και να βιώσουν τα ουράνια και λυτρωτικά μηνύματα τού Χριστιανισμού,

124 κενά Θεολόγων σε όλη την Ελλάδα

Συνολικά 124 κενά θεολόγων εκπαιδευτικών στα σχολεία καταμέτρησε η Συντονιστική Ομάδα Αδιόριστων Θεολόγων , τα οποία , κατά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, έχουν ως εξής:
ΚΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ 2012-2013
Α' ΑΘΗΝΑΣ: ΠΡΕΒΕΖΑ: κανένα

Β' ΑΘΗΝΑΣ: 2

ΠΙΕΡΙΑ: κανένα

Γ' ΑΘΗΝΑΣ: κανένα

ΠΕΛΛΑ: (ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ)

Δ' ΑΘΗΝΑΣ: ( 2 ΩΡΕΣ ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΛΗΡΟΥ & 1 ΩΡΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

Σχολικό βιβλίο-ντροπή, ψέματα για το έπος του '40!

Ανθρώπινη επιθυμία και επιδίωξη και λαχτάρα είναι να κάνουμε τα παιδιά μας να εκτιμούν και να αγαπούν τους άλλους ανθρώπους και πρώτα πρώτα τους δικούς τους. Πολλά χρόνια δάσκαλος, έλεγα στους γονείς των μαθητών μου: Να προσπαθείτε να κάνετε τα παιδιά σας να σας αγαπούν και να σας εκτιμούν. Το πρώτο είναι εύκολο, γιατί είναι φυσιολογικό. Είναι στη φύση μας. Το δεύτερο πρέπει να το κερδίσετε με τη δική σας προσπάθεια. Τότε θα είναι κοντά σας και τότε θα μπορέσετε να τους προσφέρετε, πέρα απ’ τα τόσο απαραίτητα υλικά, και κάθε πνευματική στήριξη και βοήθεια.

Επιμορφωτική συνάντηση Θεολόγων Κέρκυρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι 1 Νοεμβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 μ.μ.- 14:00μμ στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Κέρκυρας (Ακαδημίας 2), θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως του Περιφερειακού Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, ενημερωτική και επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.
Εκτός από την ενημέρωση που θα αφορά σε τρέχοντα ζητήματα, η συνάντηση θα περιλαμβάνει:
1) Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος
2) Αξιολόγηση μαθητών

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου - Το Έπος του 40, περί Corpus Christi και διάφορα επίκαιρα σχόλια


28/10/2012
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ψωμί και Ελευθερία

Ντοστογιέφσκι
Ψωμί και Ελευθερία
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Το κεφάλαιο "Ο Μέγας Ιεροεξεταστής" στο αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι "Αδελφοί Καραμαζώφ" θεωρείται η πιο πετυχημένη περιγραφή της σχέσης ψωμιού και ελευθερίας. Στο μυθιστόρημα ο Θεάνθρωπος Ιησούς βλέποντας τα βάσανα που περνούσαν οι άνθρωποι στην Ισπανία από την Ιερά Εξέταση τους λυπάται και παρουσιάζεται αθόρυβα κοντά τους, τους δείχνει αγάπη, τους βοηθάει, τους παρηγορεί, τους ευεργετεί.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Περί Αγίου Φανουρίου και Φανουρόπιτας, τι λεει η Εκκλησία και λαϊκές παραδόσεις


Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

28/10/12

Θαυμαστή διάσωση του Γέροντος Παϊσίου κατά τη διάρκεια «της υπηρεσίας του στον επίγειο βασιλέα»

Ο Γέρων Παΐσιος στρατιώτης
Αυτοβιογραφικό Σημείωμα
Σε αυτοβιογραφικό του σημείωμα (δείτε εικόνα) ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης αναφέρει «Υπηρέτησα τον επίγειο βασιλέα, και μετά κατετάγην στο Αγγελικό τάγμα των Μοναχών εις τον επουράνιον Βασιλέα Χριστόν». Η στρατιωτική θητεία του Γέροντος διήρκησε πέντε χρόνια (1945-1950). Ο Γέροντας ως Ασυρματιστής μετείχε σε διάφορες μάχες. Ο Σχης (ΤΘ) Καραΐσκος Δημήτριος στο βιβλίο του «Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης, Ο Ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού» διασώζει το παρακάτω περιστατικό: 
«Οἱ περισσότεροι στρατιῶτες εἶχαν πνεῦµα θυσίας, ἀλλά ὁ Ἀρσένιος (Γέροντας Παΐσιος) ἦταν ἄφοβος στούς κινδύνους καί στόν θάνατο. Πολλές φορές κινδύνευσε νά συλληφθῆ αἰχµάλωτος καί ἀντίκρυσε τόν θάνατο ἀπό πολύ κοντά.
Κάποτε ἐπρόκειτο νά ρίξουν κλῆρο γιά τό ποιός θά πάει στό χωριό γιά ἐφόδια. «Θά πάω ἐγώ», εἶπε ὁ Ἀρσένιος. Τόν εἶδαν οἱ ἀντάρτες, ἀλλά τόν πέρασαν γιά δικό τους. Πῆρε τά ἐφόδια καί γύρισε πίσω.
Ὅταν ἔβαζαν κάποιον νά κάνη ἐπικίνδυνη βάρδια ἤ περίπολο, τόν ρωτοῦσεὁ Ἀρσένιος: «Τί οἰκογένεια ἔχεις;». Ἄν τοῦ ἔλεγε, «εἶµαι παντρεµένος, ἔχω και παιδί», ἔλεγε, «καλά».

Κενά Θεολόγων σε όλη την Ελλάδα – Αναπάντητες οι σχετικές Ερωτήσεις βουλευτών

Καμία πρόσληψη αναπληρωτή Θεολόγου δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Παιδείας. Έτσι σε πολλές περιοχές και νησιά το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να διδαχθεί καθώς δεν υπάρχει Θεολόγος. Το ιστολόγιο μας έχει ήδη αναφερθεί με επιμέρους αναρτήσεις σε κενά Θεολόγων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συνοψίζουμε παρακάτω μερικά από αυτά (σύμφωνα με πληροφορίες από τις Διευθύνσεις Εκπ/σης, τα Δελτία Τύπου παραρτημάτων της Ενώσεως Θεολόγων, τις Ανακοινώσεις τοπικών ΕΛΜΕ και διάφορα δημοσιεύματα):

19 κενά Θεολόγων στα Δωδεκάνησα
14 κενά Θεολόγων στις Κυκλάδες
5 κενά Θεολόγων στη Λέσβο
2 κενά Θεολόγων σε Κεφαλονιά – Ιθάκη

Εις τιμήν και μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Νικοδήμου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος
με τους υπογράφοντες το παρόν κείμενο
Εις τιμHν και μνHμην του μακαρIστου ΜητροπολIτου
ΙερισσοY κυροY ΝικοδHμου
«Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες
ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού, ων
αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής
μιμείσθε την πίστην»   (προς Εβραίους 15’ 7) 
Συμπληρώθηκαν ήδη, τεσσαράκοντα ημέρες από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού και πολυσεβάστου Γέροντος, αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου.
Οι γράφοντες είχαν την μεγάλη και εξαιρετική ευλογία να γνωρίσουν τον μακαριστό Μητροπολίτη πριν πολλά έτη και να γίνουν αποδέκτες και μάρτυρες των πολλών και ποικίλλων χαρισμάτων του, συνοδεύοντας αυτόν εις πολλάς, εκκλησιαστικές αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος.

Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται του πατρίου ἐδάφους

Για τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά στην Κύπρο

Δηλώνουν άθεοι ή αλλόθρησκοι
Του Κυριάκου Πενηνταέξ
Αυξάνονται οι αιτήσεις μαθητών για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Σύμφωνα με στοιχεία, 150 μαθητές -συμπεριλαμβανομένων και Κυπρίων- απαλλάχθηκαν φέτος από το μάθημα Θρησκευτικών, 100 περίπου αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ εκκρεμούν άλλες 100 αιτήσεις
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκαλεί η υποχρέωση των μαθητών, που απαλλάχθηκαν από τα Θρησκευτικά, να παραμείνουν στην τάξη
Όλο και περισσότεροι μαθητές δηλώνουν άθεοι ή αλλόθρησκοι, αιτούμενοι απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, προκαλώντας τον προβληματισμό τόσο των Διευθύνσεων των σχολείων όσο και του αρμόδιου υπουργείου. 

"Αφιέρωμα: Η Ανάσταση της Θεσσαλονίκης!" από την εφημερίδα Μακεδονία

Συνέντευξη
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Κείμενα
Αντώνης Ευ. Κωφού 
Βασίλειος Νικόλτσιος
Επιμέλεια αφιερώματος, συνεντεύξεις, εισαγωγή: 
Στέλιος Κούκος
skoukos@makthes.gr 
Η διπλή πασχαλιά του 1912, ο σπάνιος δηλαδή συνεορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ανάστασης του Κυρίου, πραγματικά έφερε την απελευθέρωση. Αυτό το είχε προφητέψει ο φωτιστής των σκλάβων Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779): “Το ποθούμενο θα έλθει όταν θα 'ρθουν δυο πασχαλιές μαζί”! 

Μοναχός Μωυσής, Σε αναζήτηση ελπίδας

Σε αναζήτηση ελπίδας
Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Υπάρχει διάχυτη στον κόσμο μια έντονη αγωνία, ένα συνεχές άγχος, μια οδυνηρή κατήφεια, μια φθοροποιά μελαγχολία, μια θανατηφόρα απελπισία. Το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των αυτοκτονιών συμπατριωτών μας. Αξιολύπητο και αξιοθρήνητο γεγονός. Άνθρωποι δίχως βαθύ νόημα βίου, υψηλό στόχο, σύνδεση με τον Θεό, αδυνατούν να υπομείνουν τα μεγάλα προβλήματα, να τα αντιμετωπίσουν και να τα λύσουν. Το εσωτερικό κενό αδυνατεί να αντέξει κάθε έκτακτο και πρόσθετο βάρος.

Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Η Παναγιά μαζί μας

Η Παναγιά μαζί μας
Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης
α) Γίνεται ευρύτερα αποδεκτό ότι ο λαός μας ευλαβείται ιδιαίτερα την Παναγία. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το πλήθος των ιερών προσκυνημάτων, των ιερών ναών και μοναστηριών που έχουν κτισθεί προς τιμήν της και κοσμούν τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα όσο και από τις σωζόμενες θαυμάσιες εικόνες της, που έχουν φιλοτεχνήσει διάφοροι αγιογράφοι και γίνονται πόλος έλξης χιλιάδων προσκυνητών.
β) Παράλληλα, εκτός από τους μεγάλους μελωδούς της Εκκλησίας που έχουν στιχουργήσει θεσπέσιους ύμνους προς τιμήν της, και νεοέλληνες κοσμικοί ποιητές, που ανήκουν σε διαφόρους ιδεολογικούς χώρους, έχουν αναφερθεί στο άγιο όνομά της. Λόγου χάριν ο Οδυσσέας Ελύτης συνέταξε «Το άξιον εστί», το οποίο, όπως έχει γραφεί, είναι «προσανατολισμένο θεματικά και ρυθμικά στην εκκλησιαστική μας υμνογραφία και ειδικότερα σ' εκείνη που έχει την προσευχητική αναφορά της στο πρόσωπο της Παναγίας».

27/10/12

Η Παναγία προστατεύει τους πολεμιστές του '40


ΕΡΥΘΡΑΙΟΣ

Διάγγελμα Ιωάννη Μεταξά - 28η Οκτωβρίου 1940

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, "Αυτό δα έλειπε, να δεχθούμε μαθήματα αρετής και δεοντολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ!"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Α.Α. 89/2012
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ:
          Οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υποβληθούν στον κόπο να μας ερωτήσουν, ώστε να επαληθεύσουν μια αδέσποτη πληροφορία, ότι πρόκειται να τελέσω σήμερα το βράδυ τα Εγκαίνια στα Γραφεία της Χρυσής Αυγής,

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέα για την 28η Οκτωβρίου

Παρέλαση στην Κόνιτσα
Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 15ῃ Ὀκτωβρίου 2012
. Πρωτ. 93
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 160ή
ΘΕΜΑ: Ἔπος 1940-1941- Αἰώνιο Σύμβολο. Παγκόσμια Δόξα.
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Τώρα, ποὺ ζοῦμε μέσα σ' αὐτὴ τὴν πρωτοφανῆ οἰκονομικὴ κρίση. Τώρα, ποὺ οἱ ἔννοιες Ἐκκλησία καὶ Ἔθνος καὶ παραδόσεις γενναιότητος καὶ λεβεντιᾶς ἔχουν κάπως ξεθωριάσει στὴν συνείδηση καὶ στὴν σκέψη τῶν σημερινῶν Ἑλλήνων. Τώρα, ποὺ ἡ νέα γενιὰ ἔχει οὐσιαστικὰ ξεκοπῆ ἀπὸ τὶς ὑψηλὲς ἰδέες καὶ ἀπὸ τὰ αὐθεντικὰ σύμβολα τῆς ἀνεπανάληπτης ἐποχῆς τοῦ Ἔπους τοῦ 1940-1941.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Τα «όχι» του χθες και του σήμερα

Τα «όχι» του χθες και του σήμερα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Το ΟΧΙ του Ιωάννου Μεταξά και του ελληνικού λαού δεν εξέπληξε όσους ήξεραν την Ιστορία αυτού του έθνους. Διχαζόμαστε, μεμψιμοιρούμε, κατατριβόμαστε με ασήμαντα, χάνουμε τη σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, όμως στα δύσκολα ενωνόμαστε, μεγαλουργούμε, αντιστεκόμαστε. Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί οδοδείκτη για τα νέα ΟΧΙ που καλούμαστε να εκστομίσουμε. Ως πρόσωπα, ως λαός, ως έθνος.
Σήμερα καλούμαστε πρωτίστως να πούμε ΟΧΙ σε κάθε νέο διχασμό.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, "Νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή"

Ιερώνυμος: Είμαστε θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας
Συνέντευξη στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ
«Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
«Δε θέλω να έχω έναν σύμβουλο που να υπογράφει πριν από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυνος. Έκανε λόγο για «καθοδηγούμενη δημοκρατία» και κάλεσε αυτούς που – όπως είπε- δηλώνουν φίλοι μας, να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.
Ακόμα ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα αποτελεί εκτροπή από τις ρίζες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, "Τώρα που φαίνεται τα πάντα να ισοπεδώνονται, η Υπέρμαχος Στρατηγός, πρεσβεύει με την Θεομητορική της παρρησία για μας"

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Z' Λουκά
Εβραίους Θ' 1-7
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής που θα ακούσουμε στους Iερούς μας Nαούς, αποτελείται από το πρώτο τμήμα του Θ' Κεφαλαίου της προς Εβραίους επιστολής. Γίνεται εκεί ειδική αναφορά για τη Σκηνή του Μαρτυρίου της Παλαιάς Διαθήκης. Ο θεόπνευστος συγγραφέας, μας παρουσιάζει την τράπεζα της διαθήκης και τα ιερά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στον ιερό εκείνο χώρο, και που θύμιζαν ημέρες δόξης και ειδικής παρεμβάσεως και προστασίας του Θεού προς τον εκλεκτό του λαό.
Φυσικά, όλα αυτά ήταν τύποι και σκιά των όσων πραγματικών θα έρχονταν αργότερα στον χώρο της Καινής Διαθήκης. Γι' αυτό και οι λειτουργίες της Σκηνής, με όλο το πολύπλοκο τυπικό του Νόμου, ουσιαστικά ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

26/10/12

5 κενά Θεολόγων στη Λέσβο


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με πίνακα κενών που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Λέσβου τα κενά Θεολόγων είναι πέντε (3 στην Α΄ Λέσβου και 2 στη Γ΄ Λέσβου)
Ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Λέσβου
Πάνω από 40 κενά στα σχολεία του Νομού
Με 30 κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια και 11 κενά στα δημοτικά σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου «φεύγει» ο μήνας που διανύουμε. Οι συνεχείς προσλήψεις αναπληρωτών από το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καλύψουν το έλλειμμα που υπάρχει, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ευελπιστεί πως η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά από την ερχόμενη εβδομάδα, με τις νέες προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου.

Ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου για τις κενές θέσεις Θεολόγων

Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Προσλήψεις αναπληρωτών Θεολόγων για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία». Στην Ερώτηση επισημαίνει ότι φέτος δεν διορίστηκε κανένας μόνιμος θεολόγος παρά τις 100 συνταξιοδοτήσεις θεολόγων και συνεπώς «οι μαθητές στερούνται της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να το διδάξουν». Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό «πόσες τελικά είναι οι κενές θέσεις θεολόγων στη Β/θμια εκπαίδευση» και «πότε προτίθεσθε να καλύψετε τις θέσεις αυτές για το τρέχον σχολικό έτος».
Δείτε την Ερώτηση:

Ευάγγελος Πονηρός, Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤ. ΠΟΝΗΡΟΣ Δρ Θ., Μ.Φ.
Ἐφέτος (2012) συμπληρώνονται 100 χρόνια ἀπό τούς βαλκανικούς πολέμους, νικηφόρους γιά τήν Ἑλλάδα, μέ τούς ὁποίους ἡ πατρίδα μας διπλασίασε τήν μέχρι τότε ἐκτασή της καί τόν μέχρι τότε πληθυσμό της. Μέ τούς πολέμους αὐτούς ἀπελευθερώθηκε ἡ Μακεδονία, ἡ Ἡπειρος καί τά νησιά τοῦ ἀνατολικοῦ Αἰγαίου πλήν τῶν Δωδεκανήσων, πατρίδες δύο ἑκατομμυρίων ὑπόδουλων Ἑλλήνων.

ΒΙΒΛΙΟ: Γιώργου Παπαθανασόπουλου, Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία

Το δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ξετυλίγεται μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία», τού Μικρασιατικής καταγωγής δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.
Με κέντρο την αρχοντική Μαγνησία, την κοντά στο Σίπυλον όρος της Νιόβης, και την πανέμορφη Σμύρνη, την καρδιά των Ελλήνων της Ιωνίας, το μυθιστόρημα ζυμώνεται με την ιστορική πραγματικότητα και απλώνεται και σ’ άλλα μέρη, όπως είναι η Φώκαια, το Σιβρισάρι της Ερυθραίας, ο Κασαμπάς, ο Γέροντας, η Πάρσα, η Τσοπανησιά, το Χορόσκιοϊ και η Μενεμένη.
Το βιβλίο βασίζεται σε περιγραφές, αναμνήσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα που συνάχθηκαν μετά από επίπονη και μακρά εργασία καθώς επίσης και στην εντατική και σε βάθος μελέτη των ιστορικών πηγών. Πέραν των άλλων στο μυθιστόρημα αναδεικνύεται η σχέση των Ελλήνων της Ιωνίας με τους Οθωμανούς, τους Αρμενίους και τους Εβραίους που ζούσαν κοντά τους.
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, απλό στην αφήγηση, γλαφυρό στην περιγραφή

Το "Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών" για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Α. Ο ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ,
Ο ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ
ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
1. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Τὰ νέφη τοῦ Β΄Παγκοσμίου πολέμου εἶχον ἀρχίσει νὰ καλύπτουν τὸν οὐρανὸν τῆς Εὐρώπης. Ὅμως εἰς ἀρκετὰς χώρας ἀκόμη ὁ πόλεμος ἐφαίνετο μακρυνὴ ἐφιαλτικὴ ἰδέα, ὅπως παραδείγματος χάριν εἰς τὴν Ἑλλάδα.
Πράγματι, ὅλα ἐφαίνοντο εἰρηνικὰ εἰς τὴν Ἑλλάδα. Καὶ μάλιστα, παραπλανητικῶς, τὴν 27ην Ὀκτωβρίου 1940 ἔλαβε χώραν εἰς τὸ θέατρον «Ὀλύμπια» πανηγυρικὴ παράστασις τοῦ μελοδράματος τοῦ διασήμου Ἰταλοῦ συνθέτου Πουτσίνι «Μadam Βutterfly».

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Πορεία δίχως όραμα (και για το μάθημα των Θρησκευτικών)

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΟΡΑΜΑ
Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση
ΣΤΟΝ ἱερὸ χῶρο τῆς Ἐκκλησίας συνήθως περισσεύουν τὰ λόγια καὶ λείπουν οἱ πράξεις. Ἡ Διοίκησή της ἐπηρεάζεται ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο καὶ τοὺς στενούς του συνεργάτες. Τὸ κύριο ἔργο της δυστυχῶς εἶναι ἡ διεκπεραίωση συνηθισμένων ὑπηρεσιακῶν θεμάτων, τὰ ὁποῖα ἀφήνουν ἀδιάφορους ὄχι μόνο τοὺς κληρικοὺς καὶ τοὺς πιστοὺς ἀλλὰ καὶ αὐτοὺς τοὺς συνοδικοὺς Ἀρχιερεῖς. Σπάνια βλέπουμε νὰ ὑλοποιεῖται κάποιο ὅραμα.
Εἶναι τόσο βαρὺς ὁ νυσταγμὸς καὶ τόσο δύσκολος ὁ βηματισμὸς τῆς Διοίκησης τῆς Ἐκκλησίας, ποὺ νομίζει κανεὶς ὅτι δὲν ὑπάρχει ἢ ὅτι εἶναι περιττὴ ἡ ὕπαρξή της. Μάταια, μεμονωμένα πρόσωπα ζητοῦν ἀπὸ τὴ Διοίκηση νὰ λύσει διάφορα προβλήματα ἢ ἐπιτέλους νὰ ἀσχοληθεῖ μὲ αὐτά, ὅπως εἶναι ἡ πνευματικὴ ἀναβάθμιση τῶν κληρικῶν,

Πρόσκληση σε λειτουργική σύναξη από τους Θεολόγους της Λευκάδας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι εν ενεργεία θεολόγοι καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς με τις οικογένειές τους να τιμήσουν με την παρουσία τους την πρωινή λειτουργική σύναξη της 3ης Νοεμβρίου ημέρας Σαββάτου, που θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Φανερωμένης. Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει ο τόπος μας και η εκπαιδευτική κοινότητα, ελάτε να ενώσουμε, σαν ένα σώμα, μια ψυχή, τις προσευχές μας για το ξεπέρασμα των δυσκολιών, την ενίσχυση και ευόδωση του μεγάλου και πολυσήμαντου έργου που έχουμε αναλάβει.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Υ.Γ. Μετά το πέρας της λειτουργικής συνάξεως θα επακολουθήσει καφές, κέρασμα και συζήτηση στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

O Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ καταγγέλλει την Εισαγγελία Πρωτοδικών για βάναυση καταπάτηση των Νόμων και του Συντάγματος


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2012, χοροστάτησε στο εσπερινό του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι σήμερα ο Άγιος Δημήτριος μοιάζει να είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ,

Κωνσταντίνος Χολέβας, Η Θεσσαλονίκη και ο Ελληνισμός ευχαριστούν τον άγιο Δημήτριο

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Γράφει ο Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων
Ἡ ἐπέτειος τῶν 100 χρόνων ἀπό τήν ἀπελευθέρωση τῆς Θεσσαλονίκης καθιστᾶ ἐπιτακτική τήν ἀπόδοση τῆς ὀφειλομένης τιμῆς στή μνήμη τοῦ πολιούχου Ἁγίου Δημητρίου. Ἡ πόλη εἶναι ἄρρηκτα συνδεδεμένη μέ τον Ἅγιο. Ἐκεῖ διοίκησε ὡς Ρωμαῖος Ἀνθύπατος, ἐκεῖ μαρτύρησε τό 305 μ.Χ., ἐκεῖ βρισκόταν καί βρίσκεται μετά ἀπό περιπέτειες καί καταστροφές ὁ περικαλλής Ναός του, ἐκεῖ σήμερα προσκυνοῦμε τά λείψανά του.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για την αδράνεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το Corpus Christi

᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 26ῃ Ὀκτωβρίου 2012
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ἡ παρά τήν  δικαιολογημένη ταραχή τοῦ λαοῦ μας συνέχισις τῶν παραστάσεων τοῦ βορβωρώδους καί ἀθλιοτάτου Corpus Christi στό θέατρο «Χυτήριο» καί παρά τήν ὑποβληθεῖσα μήνυση μου στήν Εἰσαγγελία Πρωτοδικῶν Ἀθηνῶν μέ ὑποχρεώνει ὡς Ἐπίσκοπο τῆς Ἐκκλησίας καί ὡς πολίτη τῆς δημοκρατικῆς μας πατρίδος καί ὡς νομικό νά καταθέσω ἔμπονα καί μέ ἄφατη θλίψη τά κάτωθι:
1. Ἡ τραγική αὐτή ὑπόθεση ἀνιδρύει γιά μιά εἰσέτι φορά τήν ἄμεση ἀνάγκη ἀποδεσμεύσεως τῆς δικαστικῆς ἐξουσίας ἀπό τά φρικώδη δεσμά τῆς ἐκτελεστικῆς ἐξουσίας

25/10/12

Το εγκώμιο του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη

ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ 
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΝ ΜΥΡΟΒΛΥΤΗ [1]
Αρχιμ. Εφραίμ Ξηροποταμηνού
«Εμοί δε λίαν ετιμήθησαν οι φίλοι σου ο Θεός, λίαν εκραταιώθησαν αι αρχαί αυτών».
Με αυτόν τον στίχον του Δαβίδ αρχίζει ο εν Αγίοις Πατήρ ημών Γρηγόριος ο Παλαμάς το εγκώμιό του στον Μυροβλύτη άγιο, που σαν Μεγαλομάρτυς ανήκει και αυτός στις «αρχές», δηλαδή στην ηγεσία των Αγίων και Φίλων του Θεού.
«Εγώ με πολλή τιμή περιβάλλω τους φίλους σου, Θεέ μου, μεγάλη εξουσία και παρρησία έχουν εκείνοι που προεξάρχουν μεταξύ τους», θα λέγαμε κι εμείς σήμερα, δίνοντας όμως στα ίδια αυτά λόγια του Προφητάνακτος πολύ πιο ευρύ περιεχόμενο.

Αξιολόγηση για τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος

image with the sign of the Greek Church«Περί τοῦ ἐντύπου τῆς Ἐκθέσεως Ἀξιολογήσεως τῶν Ἐφημερίων καί Διακόνων καί τοῦ τρόπου συμπληρώσεως αὐτῆς»
. 4628
αριθμ. διεκπ. 2034
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2012
Πρός Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ,
Κατόπιν Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ἡ ὁποία ἐλήφθη κατά τήν Συνεδρία τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 10ης μηνός Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., σᾶς γνωρίζομε, ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος, στήν προαναφερθεῖσα Συνεδρία Της, ἀποφάσισε: α) Νά σᾶς ἀποστείλει τό «Ἔντυπο Ἀξιολογήσεως τῶν Κληρικῶν (Ἐφημερίων καί Διακόνων)

ΔΗΜΟΣΙΟ: Προς μετακίνηση ή απόλυση 32.000 υπάλληλοι (και εκπαιδευτικοί) μέσα σε 13 μήνες

ΔΗΜΟΣΙΟ: Προς μετακίνηση ή απόλυση 32.000 υπάλληλοι μέσα σε 13 μήνες
Συνολικά 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013 σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται η δέσμευση για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012 και από 25-30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο εντός του 2013.
Τους επόμενους τρεις μήνες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 26.10.12 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Διά τόν κοινόν ἑορτασμόν τοῦ Πάσχα μεταξύ Ὀρθοδόξων καί Παπικῶν συζητεῖ ὁ Σεβ. Γερμανίας. Τί συνεφώνησεν μέ τόν ἐκπρόσωπον τοῦ Βατικανοῦ εἰς τήν Γερμανίαν, ὡς προκύπτει ἀπό δηλώσεις των.

ΒΙΒΛΙΟ: Δημητρίου Νατσιού, Τα νεοταξικά βιβλία της Γλώσσας Δημοτικού και Γυμνασίου

ΤΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Δημητρίου Νατσιοῦ Δάσκαλου
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ.
ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: 6985085012 - 2310552207
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Θὰ προσφύγω, κατ᾿ ἀρχάς, σὲ τρία κείμενα, τὰ ὁποῖα ἀναφέρονται στήν Παιδεία. Κείμενο πρῶτο Διονυσίου Σολωμοῦ. Γράφει ὁ ἐθνικός μας ποιητής σέ γράμμα του στόν Τερτσέτη, τό 1842, τήν ἡμέρα τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καί τῆς ἀνάστασης τοῦ Γένους: «Εἶναι εἰκοσιένα χρόνια πού σάν σήμερα ἡ Ἑλλάδα ἔσπασε τίς ἁλυσίδες. Ἡ μέρα αὐτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ εἶναι μέρα γιά χαρά καί δάκρυα. Χαρά γιά τά μελλούμενα, δάκρυα γιά τή σκλαβιά τήν περασμένη. Καί γιά σήμερα τί νά πῶ; Ἡ διαφθορά εἶναι τόσο γενική κι ἔχει ρίζες τόσο βαθιές πού σέ κάνει νά σαστίζεις. Μόνο ὅταν τά αἴτια τῆς διαφθορᾶς ἐξολοθρευτοῦν πέρα γιά πέρα, θά μπορέσουμε νά ἔχουμε μιά ἠθική ἀναγέννηση.

Ομιλία για την Εποποιΐα του 40 στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Γουμένισσας

Κυριακή, 28 Ὀκτωβρίου 2012
Στό Ἱερό Κοινόβιο, μέ ἀφορμή τήν ἔνδοξη ἐπέτειο τῆς ἡρωϊκῆς ἀντίστασης τοῦ Ἔθνους μας στούς ἐπίδοξους εἰσβολεῖς, θά πραγματοποιηθεῖ ἐπίκαιρη ὁμιλία. Μετά τήν θεία Λειτουργία ὁ κ. Ἀστέριος Πράτσας, ἀπόστρατος Ἀξιωματικός τῆς Ἀστυνομίας, θά μιλήσει στό μεγάλο Ἀρχονταρίκι τῆς Μονῆς ἀναπτύσσοντας τό ἐπίκαιρο θέμα: «Ο ἱ ἀ φ αν ε ῖ ς ἥ ρ ω ε ς το ῦ 1 9 4 0 »

24/10/12

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού:"Περί αγγέλων και δαιμόνων"


Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Δραστική περικοπή του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών στους 2.000 από 15.226 προβλέπει το νέο μνημόνιο

MNHMONIO 3
Απολύσεις 25.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2013 προβλέπει το νέο Μνημόνιο
Απολύσεις 5.000 υπαλλήλων του Δημοσίου έως το τέλος του 2012 ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ, (αφού, όπως ομολογείται στο κείμενο χάθηκε ο στόχος για 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο φέτος) και τουλάχιστον 5.000 απολύσεις ανα τρίμηνο μέσα στο 2013 προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του νέου Μνημονίου.
Ειδικότερα στο προσχέδιο αναφέρονται τα παρακάτω:

Υποτροφίες του παπικού «Ποντιφικού Συμβουλίου» χορηγεί η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αρμονική συνεργασία λοιπόν μεταξύ παπικών και Ορθοδόξων στις θεολογικές σπουδές; Και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου; Το περιεχόμενο των σπουδών Ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων στη Ρώμη δεν απασχολεί τους Συνοδικούς;
Η σχετική είδηση στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
Τρεις υποτροφίες για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές κατά το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 χορηγεί η Αποστολική Διακονία, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, «Tο όνομα του Θεού ελεύθερα κακοποιείται και ανεμπόδιστα καθυβρίζεται! Μπράβο στην Ελληνική Δημοκρατία!»

CORPUS CHRISTI
ΜΙΑ ΒΛΑΣΦΗΜΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Με χαρά αναδημοσιεύουμε σήμερα την διαμαρτυρία του σεπτού και λογίου Ιεράρχου της Γορτυνίας, Σεβασμιω- τάτου Μητροπολίτου κ. Ιερεμία, αγαπητού δε εν Χριστώ Αδελφού μας, η οποία σχετίζεται με την Υπόθεση της ασεβε-στάτης παραστάσεως Corpus Christi, για την οποία πολύς θόρυβος έγινε τώρα τελευταία.

Συνάντηση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων με τον Υφυπουργό Παιδείας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr και enosis@petheol.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΣ της ΠΕΘ συναντήθηκε στις 20/9/12, μετά από σχετικό αίτημα, με τον Υφυπουργό Παιδείας και αρμόδιο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο με πρώτο το ζήτημα των διορισμών μονίμων και αναπληρωτών Θεολόγων. Επισημάνθηκε ότι παρά τις αποχωρήσεις περίπου 100 συναδέλφων δεν διορίστηκε μέχρι στιγμής κανένας θεολόγος, ούτε καν αναπληρωτής.

Παραίτηση 4 Θεολόγων από την υπηρεσία

Στις 12/10/2012 ο Υφυπουργός Παιδείας Θ.Παπαθεοδώρου υπέγραψε απόφαση παραίτησης (συνταξιοδότησης) από την υπηρεσία 78 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις παραίτησης από την υπηρεσία στη διάρκεια του διδακτικού έτους υπεβλήθησαν για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας. Μεταξύ των παραιτηθέντων και οι παρακάτω 4 Θεολόγοι:

Χρειαζόμαστε βαθιά επίγνωση της κατάστασης με το Ισλάμ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ…
Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο από την επέκταση και την έξαρση του Ισλάμ στην Ευρώπη. Ο μουσουλμανισμός, με ανθρώπινο δυναμικό τα εκατομμύρια των μεταναστών, που έχουν από χρόνια εισβάλλει στη Δύση, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα μέσα στις χριστιανικές κοινωνίες. Αυτό που γίνεται σήμερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Ασίας, είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να γίνει στην αυλή μας και στη γειτονιά μας πλέον. Ήδη άρχισε η διασπορά του φαινομένου και δυτικότερα.

Άτυπος δαιμονισμός και βλασφημία του Αγίου Πνεύματος

Α] Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα η κακία του πονηρού πνεύματος. Στο Ευαγγέλιο της θεραπείας του δαιμονιζομένου των Γεργεσηνών παρουσιάζεται η καταστροφική δράση του κακού, το οποίο δεν είναι απρόσωπο και ακαθόριστο, αλλά προσωπικό και συγκεκριμένο. Τα 5000 δαιμόνια, η λεγεώνα που είχαν μπεί μέσα στον δυστυχισμένο εκείνο άνθρωπο, είχαν εξαχρειώσει την εικόνα του Θεού, την είχαν κάνει ένα ερείπιο. Ο δαιμονισμένος των Γεργεσηνών δεν είχε δυστυχώς δική του προσωπικότητα. Είχε διαλυθεί σε 5000 κομμάτια.
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)