16/1/13

Χουσεϊν Χασάν Ζεϊμπέκ, «Μάθημα θρησκειολογίας που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και άνευ θρησκεύματος»

Στη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής χθες το λόγο πήρε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Χασάν Ζεϊμπέκ, ο οποίος έκανε μάλιστα λόγο και για το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το μάθημα των Θρησκευτικών. 
Τόνισε: «Πάγια θέση μας αποτελεί η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από το μάθημα της θρησκειολογίας που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και άνευ θρησκεύματος, ένα μάθημα που θα εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και θα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με ανάλογες γνώσεις, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ».
Ολόκληρη η σχετική αναφορά έχει ως εξής:
Καταρχήν στο επίπεδο των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που προωθούνται η επιλογή του όρου «ιεροδιδάσκαλος» αποσκοπεί στη συσκότιση του πραγματικού ρόλου των ατόμων στα οποία αναφέρεται.
Σύμφωνα με την τροπολογία ιεροδιδάσκαλοι είναι οι δάσκαλοι του Κορανίου στα τεμένη. Επί της ουσίας, αναφέρεται δηλαδή στους θρησκευτικούς λειτουργούς. Προβλέπει λοιπόν η τροπολογία τη δυνατότητα των ιμάμηδων να διδάσκουν επίσης το Κοράνι και τα θρησκευτικά στα σχολεία με απόφαση των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιαστικά επιτρέπει στους θρησκευτικούς λειτουργούς να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο σε δημόσια σχολεία και μάλιστα παρακάμπτοντας την τυπική διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω Α.Σ.Ε.Π. Τα κριτήρια για την επιλογή τους είναι τουλάχιστον προβληματικά καθώς τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θέσεων αφού επιτρέπεται η πρόσληψη ατόμων χωρίς πτυχία ανώτατης ισλαμικής θεολογικής σχολής και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς πτυχίο ανωτάτης εκπαίδευσης.
Όπως είπε πολύ σωστά και ο εισηγητής μας, ο διαχωρισμός μεταξύ θρησκευτικού λειτουργού και εκπαιδευτικού θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλέκονται αυτές οι δυο λειτουργίες.
Πάγια θέση μας αποτελεί η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από το μάθημα της θρησκειολογίας που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και άνευ θρησκεύματος, ένα μάθημα που θα εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και θα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με ανάλογες γνώσεις, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Όσον αφορά την επιλογή των ιμάμηδων, δηλαδή των θρησκευτικών λειτουργών στα τζαμιά, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ανάλογα με τους λειτουργούς των χριστιανικών ναών μια κοινά αποδεκτή και διαφανής διαδικασία ανάδειξής τους από την τοπική και θρησκευτική κοινότητα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλαδα ειναι ορθοδοξη χωρα και το συνταγμα της ξεκινα με την επικληση της Αγ.Τριαδος!σεβαστη καθε θρησκεια,αλλα εφόσον η Ελλαδα ειναι ορθοδοξη συνταγματικα και κατα πλειοψηφια δεν ειναι υποχρεωμενη να διδασκει για τις αλλες θρησκειες.γιατι δε ρωταμε και τα ιδια τα παιδια τι θελουν?προσφατα ακουσα το εξης συγκλονιστικο.σε δημοτικο σχολειο επαρχιας ,ο δασκαλος που αντικατεστησε για λιγες μερες εναν αλλο γριπωμενο δασκαλο ηταν αθεος και το διδασκε και στα παιδια ,χωρις να τους αφηνει(οχι με τη βια,αλλα με την αποδοκιμασια και την αποτροπη) να κανουν,οπως εκαναν,προσευχη το πρωι και το μεσημερι πριν φυγουν.οταν ομως ο δασκαλος επεστρεψε, τα ιδια τα παιδια ομολογησαν οτι εκαναν κρυφα προσευχη πριν να ερθει το πρωι,αλλα και αφου εφευγε το μεσημερι!!!!αυτο δεν εχει τιποτα να μας πει?κ δεν εγινε σε καποιο χωριο,αλλα σε πολη της κεντρικης Θεσσαλιας.

Ανώνυμος είπε...

Και έχεις μετά δήθεν ανοιχτόμυαλους χριστιανούς υπέρ της μετεξέλιξης του μαθήματος!

Ανώνυμος είπε...

Το ζητημα ειναι οτι οι θεσεις του μουσουλμανου βουλευτη για το μαθημα των θρησκευτικων ειναι σχεδον ταυτοσημες με αυτες των συντακτων του νεου Προγρ.Σπουδων για τα Θρησκευτικα.
Σε καθε περιπτωση μου φαινεται πως συμφωνουν στο ειδος του θρησκευτικου μαθηματος που θελουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ αλλα και...οι θεολόγοι που εγραψαν το νεο ΠΣ! ! !

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη,αλλά με αυτό το "θα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με ανάλογες γνώσεις, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ",τι εννοεί(;;;). Ακόμη δηλ.κι αν ισχύσει κάτι τέτοιο-με το οποίο εννοείται είμαι σφόδρα αντίθετος-δεν θα το διδάσκουν οι ήδη υπάρχοντες Θεολόγοι;
Κι αν ,όχι, οι υπόλοιποι τί θα απογίνουν;
Υ.Γ.Μια γεύση για το τί προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κυβερνήσει!

Ανώνυμος είπε...

θα μετατραπουν και οι θεολογικες σχολες σε θρησκειολογικες εντσσομενες πλεον στις φιλοσοφικες σχολες ως τμηματα θρησκευτικων σπουδων και οχι απλως θεολογικα τμηματα

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)