16/1/13

Τάσος Κουράκης, "Πάγια θέση μας είναι η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα θρησκειολογίας"

Στη χθεσινή συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Τάσος Κουράκης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο ζήτημα των ιμάμηδων (ιεροδιδασκάλων) που θα διδάσκουν το Κοράνι στα παιδιά μουσουλμάνων στη Θράκη, έκανε και μια γενικότερη αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών. Τόνισε: «Η πάγια θέση μας είναι η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα θρησκειολογίας όπου καθηγητές, οι οποίοι προσλαμβάνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, να διδάσκουν σε όλους τους μαθητές το μάθημα που εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και βεβαίως, όπως είπα, αυτό να διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς».
Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Τάσου Κουράκη έχει ως εξής:

«Η θέση μας είναι, καταρχήν, ότι ο όρος ιεροδιδάσκαλος –έτσι όπως ορίζεται, τουλάχιστον, στην τροπολογία, αλλά και παλαιότερα- στην πραγματικότητα αναφέρεται σε δασκάλους του Κορανίου στα τεμένη. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τι κάνει; Αναφέρεται σε θρησκευτικούς λειτουργούς, δηλαδή όπως είναι οι ιερείς στην ορθόδοξη Εκκλησία.
Αυτοί, λοιπόν, σύμφωνα με την τροπολογία, μπορούν να διδάσκουν θρησκευτικά, δηλαδή το Κοράνι, στα σχολεία με απόφαση των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θέσεων, γιατί επιτρέπεται να προσλαμβάνονται άτομα χωρίς πτυχίο ανώτατης ισλαμικής θεολογικής σχολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, επιτρέπεται να προσλαμβάνονται και χωρίς πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο θρησκευτικό λειτουργό και στον εκπαιδευτικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλέκονται οι δύο λειτουργίες. Βέβαια, η πάγια θέση μας είναι η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα θρησκειολογίας όπου καθηγητές, οι οποίοι προσλαμβάνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, να διδάσκουν σε όλους τους μαθητές το μάθημα που εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και βεβαίως, όπως είπα, αυτό να διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς. Αυτά, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, το θέμα δηλαδή που μας αφορά.»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ.ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΤΑΞΕΙΣ.ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΤΡΙΑ.ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ .ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΤΟΥ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)