22/5/13

Συνεχίζεται στην Κύπρο η "κόντρα" της Επιτρόπου Διοικήσεως με το Υπουργείο Παιδείας για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Η Επίτροπος Διοικήσεως προειδοποιεί με πρόστιμο
Σταυρώνει το Υπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά
Λευκωσία: Ένα βήμα πριν από την επιβολή χρηματικών κυρώσεων βρίσκεται το Υπ. Παιδείας, το οποίο αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με το δικαίωμα των μαθητών για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Ελίζα Σαββίδου, βάσει των εξουσιών που παρέχει ο νόμος περί καταπολέμησης των φυλετικών και άλλων διακρίσεων, έδειξε αποφασισμένη από την πρώτη στιγμή να φτάσει στα άκρα, κρίνοντας ως ιδιαίτερα σοβαρό το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο άπτεται των θρησκευτικών ελευθεριών του κάθε ατόμου.


Ήδη, έχει προχωρήσει σε δημοσίευση της τελικής της σύστασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ενώ από χθες ξεκίνησε νέα έρευνα για να διαπιστώσει εάν τελικά το υπουργείο προτίθεται να συμμορφωθεί ή όχι. Σε περίπτωση που παραμείνει αμετανόητο, τότε η υποβολή προστίμου θεωρείται δεδομένη.

Η τελική σύσταση της Επιτρόπου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 26 Απριλίου και έδινε νέο χρονικό περιθώριο 20 ημερών στο υπουργείο για να υλοποιήσει τις υποδείξεις της. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού, που η Αρχή κατά των Διακρίσεων ενεργοποίησε τη συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας.

Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε, η Επίτροπος προβαίνει σε ένα σύντομο ιστορικό της όλης υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε με αφορμή παράπονο που υποβλήθηκε στο γραφείο της από γονείς μαθήτριας. Βάσει της καταγγελίας, η κόρη τους αν και έτυχε απαλλαγής από τα Θρησκευτικά, εντούτοις τής απαγορεύτηκε να απουσιάζει από την τάξη την ώρα του μαθήματος. Μάλιστα, κάθε φορά που έλειπε, τιμωρείτο με αποβολή και χρεωνόταν με αδικαιολόγητες απουσίες.

Όσον αφορά στα όσα αναφέρονται στην Επίσημη Εφημερίδα, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Επειδή στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερεύνησης του παραπόνου, η κ. Σαββίδου κατέληξε εκ πρώτης όψεως, στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την υποβολή έκθεσης σχετικά με το ζήτημα που εγείρεται, ζήτησε από το Υπουργείο στις 10 Οκτωβρίου 2012 τα σχόλια και τις απόψεις του εντός 15 ημερών. Παρά την παρέλευση σχεδόν δύο μηνών, δεν τέθηκαν υπόψη της οι θέσεις της αρμόδιας αρχής.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2012 υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας την έκθεσή της αναφορικά με τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Ταυτόχρονα διαβίβασε πρόσκληση σε διαβούλευση τόσο στο υπουργείο όσο και προς τους παραπονούμενους. Οι διαβουλεύσεις έγιναν στις 17 του ίδιου μήνα.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας προέβη στην εξής σύσταση προς την κατεύθυνση του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας των μαθητών και των γονιών εντός του δημόσιου σχολείου:
Το Υπουργείο να αποσύρει εντός προθεσμίας 15 ημερών την εγκύκλιο, με την οποία απαιτείται η παρουσία μαθητών που έτυχαν απαλλαγής κατά τη διδασκαλία των Θρησκευτικών.
Το υπουργείο να προχωρήσει, εντός προθεσμίας 15 ημερών στη διαγραφή των ημερών αποβολής που έλαβε η κόρη των καταγγελλόντων, λόγω του ότι δεν παρέμεινε στην τάξη κατά το μάθημα των Θρησκευτικών, παρότι είχε εξασφαλίσει απαλλαγή.
Το υπουργείο με εγκύκλιο του να επαναφέρει εντός προθεσμίας 15 ημερών την προηγούμενη πρακτική της δημιουργίας ενασχόλησης όσων απαλλάχθηκαν από τα Θρησκευτικά κατά την ώρα του μαθήματος μέσω ανάθεσης εργασίας, η οποία δεν θα βαθμολογείται.
Σε περίπτωση που η επίβλεψη του μαθητή για την ετοιμασία της εργασίας δεν είναι εφικτή είτε λόγω έλλειψης υποδομών είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, να ενημερωθούν όλες οι Διευθύνσεις των σχολείων για την υποχρέωσή τους να προχωρούν σε ανάλογες διευθετήσεις για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών που έλαβαν απαλλαγή εκτός της τάξης. Οι οποιεσδήποτε πρακτικές δυσκολίες δεν δικαιολογούν την παρουσία του μαθητή που έλαβε απαλλαγή κατά τη διδασκαλία των Θρησκευτικών.
Το υπουργείο να απέχει στο εξής από την επιβολή οποιασδήποτε σχολικής κύρωσης σε περίπτωση που μαθητής που έτυχε απαλλαγής απουσιάζει από την τάξη κατά την ώρα των Θρησκευτικών.
Γράφει: Χριστίνα Κυριακίδου
Δείτε σχετικά:

Η Επίτροπος Διοικήσεως της Κύπρου ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει το καθεστώς των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)