27/6/13

Ο καθηγητής Μάριος Μπέγζος για την εμφάνιση του Μητροπολίτου Δωδώνης Χρυσόστομου με πολιτικά

Η φωτογραφία του έκανε χθες τον γύρο του Διαδικτύου και προκάλεσε αίσθηση: ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος φορούσε κοστούμι και όχι ράσο στις συναντήσεις που είχε στη Σαγκάη με τουριστικούς πράκτορες της Κίνας, με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των ιερών μνημείων της Χώρας μας.
Δύο φωτογραφίες που εμφανίζουν τον Μητροπολίτη Δωδώνης με μαύρο κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο δημοσιεύονται στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Άλλες τέσσερις δημοσιεύονται στο προσωπικό ιστολόγιο του αρχιερατικού επιτρόπου της Μητρόπολης Ζακύνθου π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Σε αυτές ο κ. Χρυσόστομος φοράει εκτός από το κοστούμι και καπέλο. Πρόκειται για φωτογραφίες από την επίσκεψη του μητροπολίτη και της υπόλοιπης αποστολής της συνοδικής επιτροπής στο εκθεσιακό Κέντρο του Πεκίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού Expo 2013.
Η εικόνα ενός ιερωμένου και μάλιστα μητροπολίτη χωρίς άμφια και ράσο ξενίζει τους περισσοτέρους. Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος, η εμφάνιση ιερωμένων με πολιτική περιβολή στο εξωτερικό δεν είναι κάτι το παράνομο. «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Απλώς ισχύει ως έθιμο στο εξωτερικό ιερείς και αρχιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας να μπορούν να φορούν πολιτικά. Αυτό γίνεται επειδή ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στην παρουσία τους. Για να μην προκαλούν την περιέργεια», λέει. Οπως προσθέτει, με πολιτικά κυκλοφορούν στην Τουρκία έξω από τους ναούς οι ιερείς και οι αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο πρώτος μητροπολίτης που είχε εμφανιστεί με κοστούμι στο εξωτερικό ήταν το 2002 ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος.
Υπενθυμίζεται ότι αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από δύο χρόνια η απόφαση του κ. Χρυσόστομου - Μητροπολίτης Ζακύνθου τότε - να παραιτηθεί από τον μητροπολιτικό θρόνο με τη συμπλήρωση των 72 χρόνων του. Παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και δύο μήνες μετά τοποθετήθηκε τιτουλάριος (τιμητικός τίτλος) Μητροπολίτης Δωδώνης.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την φετινη ανυπαρξια θεολογων στα σχολεια η οποια θα χειροτερευσει την επομενη σχολικη χρονια, δεν ενδιαφερεται καθολου ο κ.Μπεγζος και οι Θεολογικες μας Σχολες;;;

Αντιοικουμενιστής είπε...

Τραγικός ο "άγιος" της πάλαι ποτέ συνεντεύξεως εις το πορνοέντυπον πεντχάουζ, τραγικότερος ο "καθηγητής" που τον δικαιολογεί. Κύριε ελέησον!

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΟΣ ΚΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ

vasilzguto είπε...

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΡΑΣΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΓΕ ΔΕΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΙ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΑΜΑ ΤΟΥ ΔΕ ΣΕΒΕΤΑΙ. ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ Αδελφέ μου, 09:57, πού ζείς; Στα 1950; Εδώ δεν μιλάμε για κάποιον που αμαρτάνει ως άνθρωπος, ή έπεσε σε πλάνη, αλλά μιλάμε για επίμονη και αμετανόητη δημοσίευση του κακού και με επιμονή !!! Δεν λέμε να τους μισήσουμε, αλλά δεν μπορούμε και να μην επικρίνουμε την αμετανόητη και δημόσια θριαμβολογία του κακού. Μακάρι ο Θεός να τους σώσει όλους και μένα τελευταίο, αλλά η υπενθύμιση της φιλανθρωπίας του Θεού δεν ωφελεί σε περιπτώσεις δημοσίου σκανδάλου! Δυστυχώς κάποιοι Αρχιερείς "ούτε τον Θεόν φοβούνται, ούτε τους ανθρὠπους εντρέπονται", αλλά μόνον την κριτική. Όταν δεν επισημαίνουμε το κακό, βοηθούμε στην εξάπλωσή του. Αυτά τα λένε οι Άγιοι Πατέρες. Κι ο αιρετικός Πατριάρχης Νεστόριος πρώτος από λαϊκό ελέγχθηκε, και μάλιστα μέσα στην Εκκλησία !

Αντιοικουμενιστής είπε...

Χαίρομαι διότι εσύ αγαπητέ 28 Ιουνίου 2013 - 12:03 π.μ. δεν μας κατακρίνεις! Το Κύριε ελέησον δεν σου αρκεί; Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, αληθινοί Πατριώται, αληθινοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αληθινοί αγωνισταί της ζωής, δια τους οποίους οφείλουμε να προσευχόμεθα! Αρκετά προσευχηθήκαμε και δια τους δύο. Αδιόρθωτοι και αμετανόητοι αμφότεροι. Κατασκανδάλισαν και κατασκανδαλίζουν άπαντες, εχθρούς και φίλους της Εκκλησίας με την δράση των! Η Εκκλησία όφειλε να λειτουργείται και να υπηρετείται εκ των τελείων και αρίστων και τούτην την εποχήν η Εκκλησία είναι ο χώρος της απολύτου διαφθοράς και συνδιαλλαγής με το σκοτεινό πολιτικοοικονομικόν καθεστώς, οίον έφερε την Πατρίδαν ημών εις τα πρόθυρα του αφανισμού. Ναι, αγαπητέ, εγώ είμαι τραγικότατος, αλλά ουχί διότι κατακρίνω τους αξιοκατακρίτους, αλλά διότι δεν επράξαμεν τα δέοντα δια την φραγήν εκείνης της οδού οία οδηγή ουχί μόνον ανάξια και ακατάλληλα πρόσωπα, αλλά και επικίνδυνα εις τα ιερά και άγια αξιώματα της ιερωσύνης... Εκ της φιλοχρηματίας, της φιληδονίας και της φιλοδοξίας ορισμένων "λειτουργών" της η Αγία Εκκλησία ημών τείνει να καταποντιστή μαζί με το σάπιον πολιτικοοικονομικόν καθεστώς. Ο Άγιος Ύψιστος Τριαδικός Θεός να μας ελεήσει, Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΟΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ.

Stathis είπε...

Ειρήνη ημίν τε και υμίν!...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)