17/10/13

43 δηλώσεις απαλλαγής από τα Θρησκευτικά στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ροδόπης

Θεόδωρος Μούχτσης
Διευθυντής Δ.Ε. Ροδόπης
Ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού μαθητών, που ζητούν την απαλλαγή τους από το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρατηρείται από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε αρκετές διευθύνσεις της χώρας. Η δυνατότητα απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος, βάσει σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, προσφέρεται σε μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
Εδώ και λίγα χρόνια, ωστόσο, στη σχετική δήλωση δεν επιβάλλεται να παρατεθούν οι λόγοι, για τους οποίους ζητείται η απαλλαγή από το μάθημα, δεδομένου πως αυτό θεωρήθηκε προσωπικό δεδομένο για το μαθητή. Όπως είναι κατανοητό, η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε μία τρόπον τινά «απελευθέρωση» των απαλλαγών από την παρακολούθηση των Θρησκευτικών,
δεδομένου ότι οι αιτούντες δεν υποχρεούνται πλέον να γνωστοποιήσουν- πόσο μάλλον να αποδείξουν- το λόγο για τον οποίο ζητούν την απαλλαγή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί μαθητές, κυρίως από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να στραφούν μαζικά στο «παραθυράκι» που ανοίγει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για να επικεντρωθούν στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα.

Φέτος το όλο φαινόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν και την παρατηρούμενη αύξηση στον αριθμό των δηλώσεων απαλλαγής, αποκτά αναπόφευκτα και μια δεύτερη ερμηνεία, η οποία συνδέεται πλέον και με τη δημόσια συζήτηση, που έχει αναπτυχθεί, αναφορικά με το ρόλο του μαθήματος των Θρησκευτικών στη σύγχρονη εκπαίδευση.

Θεόδωρος Μούχτσης «Υπήρχαν απαλλαγές και τα προηγούμενα χρόνια, όχι όμως τόσοι πολλοί μαθητές»

Είτε με την πρώτη, είτε με τη δεύτερη ερμηνεία του φαινομένου, γεγονός είναι ότι στη Ροδόπη και κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές, που εκδήλωσαν τη διάθεση να μην παρακολουθήσουν τα Θρησκευτικά και το σχετικό αίτημά τους έγινε ήδη δεκτό, ανέρχονται σε 43. «Υπήρχαν απαλλαγές και τα προηγούμενα χρόνια, όχι όμως τόσοι πολλοί μαθητές», παρατήρησε ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Θεόδωρος Μούχτσης, επισημαίνοντας αυτό που αναφέρθηκε στην εισαγωγή, ότι η απαλλαγή ζητείται κυρίως από μαθητές του λυκείου, και εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω του μεγάλου φόρτου διαβάσματος και μαθημάτων που έχουν.

Δήλωση απαλλαγής από τους μαθητές και έγκριση από τους διευθυντές των σχολείων

Ως προς το τυπικό της διαδικασίας, που περιγράφεται αναλυτικά στην από 19 Σεπτεμβρίου Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής από το μάθημα υποβάλλεται από τους γονείς των μαθητών- ή από τους ίδιους, αν είναι ενήλικες- και απευθύνεται στους διευθυντές των σχολείων και στον διδάσκοντα εκπαιδευτικό. Στη συνέχεια ο διευθυντής της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο των Διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση, για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές, συντάσσοντας σχετική πράξη. Η ισχύς της χορήγησης απαλλαγής είναι ετήσια και ανανεώνεται για κάθε σχολικό έτος με την ίδια διαδικασία.

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)