27/11/13

Σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια αποφασίζει η κυβέρνηση

Πράσινο φως για το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ανοίγει ο δρόμος για νομοθετικές αλλαγές στη χώρα μας που θα νομιμοποιούν τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης και από ομόφυλα ζευγάρια. Λίγες ημέρες μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο έκρινε ουσιαστικά ότι είναι αντίθετος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης που αποτελεί νόμο του κράτους από το 2008, επιχειρείται νομοθετική στροφή με ευρωπαϊκό αέρα.

«Συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονισθεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το στίγμα των προθέσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Στόχος είναι να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να μην ακολουθήσουν άλλες προσφυγές και καταδίκες της χώρας μας από το Στρασβούργο, έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι η τελευταία απόφαση που δικαίωσε τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και τον σύντροφό του αποτελεί νομολογιακό πυλώνα για ανάλογες υποθέσεις.

Το πρώτο θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήρθε μετά τη συνάντηση που είχε προχθές αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος και αυτό το ακανθώδες θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι αλλαγές να φθάσουν στη Βουλή αμέσως, ακόμη και ως τροπολογία στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις βελτιώσεις στις οποίες ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο υπό διαβούλευση Κώδικας Μετανάστευσης και οι ρυθμίσεις κατά των διακρίσεων γενικά και ειδικότερα στο σύμφωνο συμβίωσης αποτελούν ένα πλέγμα προστατευτικών εγγυήσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας, τόσο πρακτικής όσο και συμβολικής», επισημαίνει με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της αντιπροσωπείας του ΠαΣοΚ Γιάννης Ιωαννίδης.

Και προσθέτει: «Οι σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Ελληνική Δημοκρατία είναι τέτοιες που καθιστούν αναγκαία την ευρύτερη δυνατή συναίνεση τουλάχιστον στα στοιχειώδη, δηλαδή στον τρόπο αντίδρασης της πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα που απειλούν και τους πολίτες αλλά και το πολίτευμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς την ίδια τροχιά κινούνται οι προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, με στόχευση την ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης. Στις προτάσεις τους, δε, γίνεται ευθεία επίκληση της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Νομικοί εξάλλου, αμέσως μετά τη δημοσίευση της επίμαχης απόφασης αποτιμώντας τη βαρύτητά της, είχαν εκφράσει την άποψη ότι αυτή ισοδυναμεί «με μία σαφή οδηγία για άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της ανισότητας εις βάρος των ομοφύλων αλλά και μία απειλή για μελλοντικές καταδίκες στο Δικαστήριο του Στρασβούργου».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δαιμονοκρατούμενη κοινωνία!

Ανώνυμος είπε...

Δελτίο Τύπου ΠΑΣΟΚ

Την Δευτέρα συναντήθηκε εκ νέου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου και τέθηκαν σημεία διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το κατατεθέν αντιραστιστικό νομοσχέδιο. Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούνταν από τον βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλο, τον Γ. Ιωαννίδη, ΓΓ του ΥΠΕΣ, τον Χρ. Πρωτόπαπα, μέλος του τομέα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, και την Αφ. Αλ Σάλεχ, μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά τη συζήτηση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έθεσε τα εξής θέματα:.......

Επιπλέον, τέθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ΕΣΔΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ανώνυμος είπε...

Όποια «Σύμφωνα» αμαρτωλής συμβίωσης κι αν υπάρξουν, δεν είναι ικανά να θεραπεύσουν την τραγικότητα του ανθρώπου, ν’ αρνείται με πάθος εκείνο το οποίο επιδιώκει να αποκτήσει: Επιδιώκει την πληρότητα της ζωής και της ελευθερίας και αρνείται Εκείνον και τον λόγο Του, που ζωοποιεί και ελευθερώνει αληθινά όχι μόνο τον πρόσκαιρο βίο, αλλά και πέραν του τάφου… στα χέρια δε του οποίου θα καταλήξουμε… να προσευχόμαστε εν μετανοία…
Ο Χριστός θα διαφυλάξει εκείνους που σέβονται και αγαπούν τον λόγο Του. Η αμαρτία, όπως κι είναι νομοθετημένη, σκοτώνει τους υπηρέτες της...
Τα "Σύμφωνα" κάθε αμαρτίας, είναι σύμφωνα δυστυχίας και θανάτου. Μη χαίρονται...

Ανώνυμος είπε...

Τα εργα της σαρκος Βασιλεια Θεου δεν θελουσι κληρονομησει.Γαλ 5,19-21)
Περιπατειτε κατα το Πνευμα και δεν θελετε εκπληροι την επιθυμιαν της σαρκος.Γαλ 5-16).-
Για ολους τους αδελφους!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)