31/1/13

Ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ. Γιαννακάκη και Μ. Ρεπούση, σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα: «Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις υπ’αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 & 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιους του αρμόδιου Υπουργείου, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών,

Μαρία Ρεπούση, «Μάθημα θρησκειολογίας, που να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές»

Η Μαρία Ρεπούση, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του κόμματος μιλώντας σήμερα (31/1/2013) στη Νόνη Καραγιάννη και τον ΑΘΗΝΑ 9.84 σχετικά με την τροπολογία για τους ιμάμηδες της Θράκης έκανε αναφορές και στο μάθημα των Θρησκευτικών. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Εμείς στο σχολείο δεν θέλουμε να διδάσκεται η κατήχηση είτε η ορθόδοξη κατήχηση είτε η μουσουλμανική κατήχηση, το Κοράνι. Τα Θρησκευτικά να είναι ένα μάθημα που να απευθύνεται σε όλα τα παιδιά.

Έρχεται το νομοσχέδιο για το Λύκειο

Παρουσιάζοντας το σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και σε "άλλες αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης" που δρομολογούνται καθώς "ήδη βρίσκεται υπό συζήτηση το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση, για να μπει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προχωράμε, επίσης, στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και χτίζοντας πάνω στην προεργασία που έχει γίνει.
Ο Υφυπουργός, ο κ. Παπαθεοδώρου, που ασχολείται με τα θέματα αυτά, ετοιμάζει ένα Νομοσχέδιο για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής.

Εκδήλωση Μητροπόλεως Κονίτσης για την προσφορά της μητέρας στην κοινωνία


Παραμένουν ως έχουν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Καμία αναφορά δεν γίνεται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ που δημοσιοποίησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ ότι “Οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά»”.
Δείτε επίσης: Διασώζονται τα 4 τμήματα των Θεολογικών Σχολών με το σχέδιο "Αθηνά"

Διασώζονται τα 4 τμήματα των Θεολογικών Σχολών με το σχέδιο "Αθηνά"

Το σχέδιο «Αθηνά» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος. Το σχέδιο «Αθηνά» θα αποσταλεί ακολούθως σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και θα τεθεί σε διαβούλευση για 45 ημέρες. Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου τα 4 τμήματα των δύο Θεολογικών Σχολών παραμένουν ως έχουν όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα που αποτελεί μέρος του σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εκκλησία και Αριστερά, δύο ασύμβατα μεγέθη


Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εκκλησία και Αριστερά, δύο ασύμβατα μεγέθη
Παραλειπόμενα από την τηλεοπτική εκπομπή στο Kontra Channel
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Ιανουαρίου 2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 1.2.13 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Ἡ Μασονία κατεργάζεται τόν  τῆς κοινωνίας, ὑπονομεύει τήν Ἐθνικήν Ἀσφάλειαν. Ἱστορική διακήρυξις ὑπό ἀτύπου Συνάξεως κληρικῶν καί μοναχῶν.
◇ Ὁ ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τόν ἀποχριστιανισμόν τῆς Ἑλλάδος.

30/1/13

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, “Στην εποχή μας αποϊεροποιείται η εικόνα του ανθρώπου”

"Η εποχή μας έχει παρόμοιες εικόνες με την εποχή των Τριών Ιεραρχών, φτώχεια, πείνα, προβλήματα" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ι. Ν. Τριών Ιεραρχών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πρόσθεσε "αξίζει να δούμε πως αντιμετώπισαν οι Πατέρες αυτά τα προβλήματα. Χρειάζεται προσευχή, η οποία όμως χρειάζεται φτερά για να πετάξει ψηλά και τα φτερά αυτά είναι η ελεημοσύνη". Μίλησε για τη ζωή και το ανεξάντλητο φιλανθρωπικό έργο των Τριών Ιεραρχών, τα σχολεία, πτωχοκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, «Ο διάλογος που γίνεται για το μάθημα των Θρησκευτικών, αποκτά ιδεολογικό χαρακτήρα και θα αδικήσει και το μάθημα και τους καθηγητές θεολόγους»

Την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, εόρτασε σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Στρατιωτικών αρχών, ενώ τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των κεκοιμημένων Εκπαιδευτικών και Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Εκπαιδευτικού κόσμου της περιοχής μας Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

Δήλωση Υπουργού Παιδείας για τους Τρεις Ιεράρχες


Με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προέβη στην εξής δήλωση:
«Ο εορτασμός της Ημέρας των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού και του Ιωάννη Χρυσοστόμου, μας υπενθυμίζουν πως η διαρκής γνώση και η πνευματική καλλιέργεια, συνδέονται άρρηκτα με την κοινωνική δράση, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Αρετές που καθίστανται επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε στην παρούσα συγκυρία.
Το θεολογικό και κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών μπορεί σήμερα να γεμίσει με πίστη, ελπίδα και αισιοδοξία τους νέους, για ένα καλύτερο αύριο».

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας για την παρουσίαση του Σχεδίου «Αθηνά»

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, για την παρουσίαση του Σχεδίου «Αθηνά», για την αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.
Συνέντευξη Τύπου δίνει αύριο το μεσημέρι (12.30) ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην οποία θα παρουσιάσει το Σχέδιο «Αθηνά», για την αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Προβληματισμοί για το περιεχόμενο της ελληνικής παιδείας σε Ημερίδα της Μητροπόλεως Γλυφάδας

Στις 29 Ιανουαρίου 2013 και για 10η συνεχή χρονιά, η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. &Β, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, διοργάνωσε Εκδήλωση-Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της Μητροπολιτικής της περιφέρειας. Η φετινή ημερίδα είχε θέμα : «Υπάρχει κρίση στην Παιδεία; Διαπιστώσεις – Προτάσεις»
Πριν ξεκινήσει η Ημερίδα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δικηγορικών Γλυφάδας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών. Με την ολοκλήρωση της Ακολουθίας, πέρασαν όλοι στο Συνεδριακό Κέντρο ATTICA Centre, όπου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, με 400 περίπου συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και πολλοί μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και ο Γ.Γραμματέας Θρησκευμάτων συζήτησαν για το μάθημα των Θρησκευτικών

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ
Την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επισκέφθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον κ. Καλαντζή τη χαρά του για την παρουσία του στην επαρχία μας και στην Ιερά Μητρόπολή μας, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού σχετικώς με τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και πολιτισμικά.

Μουσουλμάνοι χάκερς "χτύπησαν" την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς

᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 30ῃ Ἰανουαρίου 2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Μέ μεγάλη ὀδύνη ἀλλά καί μέ πολύ θάρρος αἰσθανόμεθα τήν ὑποχρέωση νά ἐνημερώσωμε τά μέλη καί τούς φίλους τῆς ἰστοσελίδος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πειραιῶς imp.gr ὅτι χθές 29 Ἰανουαρίου τό μεσημέρι ἐπετέθησαν στήν ἰστοσελίδα τῆς Μητροπόλεως μουσουλμάνοι πειραταί τοῦ διαδυκτίου (hackers) ἀπό τό Ἀφρικανικό Τσάντ μέ ἀποτέλεσμα νά τήν ἀπενεργοποιήσουν διά διάστημα πέντε ὡρῶν μέχρις ὅτου κατορθώσαμε νά ἐπανέλθη εἰς λειτουργίαν. Κατά τήν διάρκεια τῆς ἐπιθέσεως καί καταλήψεως τῆς ἰστοσελίδος προέβαλον οἱ ἀγαπητοί ὀπαδοί τῆς ψευδοῦς θρησκείας τοῦ Ἰσλάμ πού διασπείρει τό μῖσος, τήν ἐμπάθεια καί τήν ἐχθρότητα μεταξύ τῶν ἀνθρώπων τήν εἰκόνα πού ἀκολουθεῖ.
Καταγγέλομε τό ἀπαράδεκτο αὐτό γεγονός

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για τη φημολογούμενη αποκατάσταση του πρ.Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη

᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 30ῃ Ἰανουαρίου 2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Μέ ἀφορμή τήν κυκλοφόρησι πληροφοριῶν ἐγκρίτων ἐκκλησιαστικῶν ἀναλυτῶν ἐν οἷς καί τοῦ ἐλλογιμωτάτου Διευθυντοῦ τῆς ἀγωνιζομένης καί θεοφιλῶς μαχομένης Ἐφημερίδος ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως καί ἀληθείας, ὀργάνου τῆς Π.Ο.Ε. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» κ.κ. Γεωργίου Ζερβοῦ, ὅτι εἰς τήν προσεχῆ ἔκτακτον Σύνοδον τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τόν μῆνα Φεβρουάριον πρόκειται «νά ἀποφασισθῆ ἡ ἐπαναφορά εἰς τάς τάξεις τοῦ Ἐπισκοπικοῦ ἀξιώματος τοῦ μοναχοῦ Παντελεήμονος Μπεζενίτη»

29/1/13

Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Ζησόπουλος

Ο μακαριστός π. Θεόφιλος Ζησόπουλος υπήρξε ιδρυτής της Ορθοδόξου Χριστιανικής αδελφότητος Αγία Λυδία η Φιλιππησία στην Ασπροβάλτα, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Λυδία η Φιλιππησία, και του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε από όπου καθημερινά συνέχισε την διακονία του στην Εκκλησία και τον λαό του Θεού.
Η εξόδιος ακολουθία του, θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 15.00 , στον Ιερό Ναό Αγίας Λυδίας της ομωνύμου αδελφότητος στην Ασπροβάλτα.
Δείτε μία από τις πνευματικές ομιλίες του π. Θεοφίλου

Μήνυμα Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ για τους Τρεις Ιεράρχες

Ἀγαπητά μου παιδιά,
Προσήλθατε σήμερα στὸν ἱερό Ναό γιὰ νὰ λειτουργηθεῖτε, νὰ προσευχηθεῖτε καὶ νὰ τιμήσουμε τοὺς προστάτες τῆς παιδείας τοῦ Γένους μας, τοὺς Οἰκουμενικοὺς Διδασκάλους καὶ Ἁγίους Ἱεράρχες, τὸν Μέγα Βασίλειο, τὸν Γρηγόριο τὸν Θεολόγο καὶ τὸν Ἰωάννη τὸν Χρυσόστομο. Ἡ ἑορτή τους κάθε χρονιὰ μᾶς δίνει τὴν δυνατότητα νὰ σκύψουμε στὴν σκέψη, στὸν λόγο καὶ στὴν διδασκαλία τους, γιὰ νὰ ψηλαφίσουμε καὶ ἐμεῖς ἀπαντήσεις καὶ διεξόδους στὰ δύσκολα προβλήματα τῆς ἐποχῆς μας.

Κωστής Παπαϊωάννου, Το ελληνικό σχολείο, προσκολλημένο στη μοναδικότητα της Ορθοδοξίας, υποβαθμίζει τον πλούτο της ετερότητας


Ομιλία Κωστή Παπαϊωάννου, Πρόεδρου Ε.Ε.Δ.Α. για τη θρησκευτική εκπαίδευση στο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά"

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Το δημόσιο σχολείο οφείλει να είναι ουδετερόθρησκο


Ομιλία Τριαντάφυλλου Μηταφίδη για το μάθημα των Θρησκευτικών στο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά"

Νικόλαος Μαγγιώρος, Η διδασκαλία σχετικά με τη θρησκεία είναι ένα μοντέλο που μπορεί να πετύχει και να εξασφαλίσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος


Oμιλία του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Νικόλαου Μαγγιώρου στο συνέδριο Εκκλησία και Αριστερά

Αλέξης Τσίπρας, «Ακόμα και με το διάβολο θα πάμε αν είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού»


«Ακόμα και με το διάβολο θα πάμε αν είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε χθεσινή συνέντευξή του στη Έλλη Στάη. Δείτε στο 1.45 και εξής. Ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις από τις θέσεις Κουράκη...

Κωνσταντίνος Χολέβας, Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει ορθόδοξο χριστιανικό και να απορριφθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ. για θρησκειολογικό μάθημα

Πρότυπα και αξίες για τους αγώνες της νεολαίας
Γράφει ο Κωντσαντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Η αυριανή εορτή των Τριών Ιεραρχών φέρνει στην επικαιρότητα το αίτημα να συνδυάσουμε τα κείμενα και τα διδάγματα των μεγάλων αυτών Πατέρων της Εκκλησίας με τις σύγχρονες ανάγκες της παιδείας και με την κρίση που βιώνουμε. Πιστεύω ότι σε μία δύσκολη εποχή, όπως είναι η σημερινή, η ελληνορθόδοξη παιδεία μπορεί να καλλιεργήσει μηνύματα αισιοδοξίας και να δώσει πρότυπα ζωής στα παιδιά μας.

Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους ζήτησε ο Ερντογάν

Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους ζήτησε ο Ερντογάν
Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη- συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Ντόχα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά την συνάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί.
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση, ενώ έθεσε και το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα. Παρών στην συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών μίλησε στη Βέροια ο π. Γεώργιος Μεταλληνός

Τρεις διαλέξεις στη Βέροια από τον π. Γεώργιο Μεταλληνό
Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου ήρθε στη Βέροια, κατόπιν προσκλήσεως του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός για σειρά επίκαιρων διαλέξεων.
Την Κυριακή το πρωί ο π. Γεώργιος λειτούργησε και κήρυξε στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξανδρείας και στη συνέχεια στις 12 το μεσημέρι μίλησε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο για νέους και νέες με θέμα τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο και στη συνέχεια ανέπτυξε διάλογο με το ακροατήριο για θέματα ορθοδοξίας.

Δημήτρης Νατσιός, Μάθημα Θρησκευτικών: πολλή θρησκεία και καθόλου Χριστός

Μάθημα Θρησκευτικών: πολλή θρησκεία και καθόλου Χριστός
«...άνθρωπος γαρ εστιν, ουχ όστις απλώς χείρας και πόδας έχει ανθρώπου, ουδ’ όστις εστί λογικός μόνον, άλλ’ όστις ευσεβείαν και αρετήν μετά παρρησίας ασκεί» άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς
Είναι γνωστό πως τρία σχολικά μαθήματα αποτελούν «σκόλοπα τη σαρκί» των ποικιλώνυμων εθνομάχων και νεοφανών Γραικύλων: η Ιστορία, η Γλώσσα και τα Θρησκευτικά. Στην Ιστορία τις είδαμε τις «προκοπές» τους μέσω του ρεπούσειου άγους. Η πολύπαθη «Γλώσσα», διά των νυν βιβλίων-περιοδικών ποικίλης ύλης, συνεχίζει να ταλαιπωρεί δασκάλους και να δηλητηριάζει μαθητές· για το δε μάθημα των Θρησκευτικών, θέτουν απροκάλυπτα το (ψευτο)δίλημμα: ή καταργείται ή μετατρέπεται σε «θρησκειολογικό χυλό». Έχω διαβάσει το «πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά» για το Νέο Σχολείο, που ευαγγελιζόταν η κ. Διαμαντοπούλου -ο πιο σκληρός πυρήνας της Νέας Τάξης εν Ελλάδι. Εν πρώτοις η γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι συντάκτες του. Σε πολλά σημεία διαβάζουμε λέξεις και φράσεις όπως: αυτοδιαμόρφωση της συνείδησής τους,

28/1/13

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας»
Όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (ΑΠ: 20190/15-10-12, 20190/24-10-12, 21763/31-10-12, 25064/5-12-12), τον Σεπτέμβριο του 2012 οι γονείς μαθητή της Β΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών δήλωσαν στον διευθυντή του σχολείου ότι επιθυμούσαν να απαλλαγεί ο γιος τους από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ομιλία Καθηγητή Ηρακλή Ρεράκη στον Πύργο Ηλείας

rerakis1ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ (Π.Ε.Θ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος, 23 /01/2013
Το Παράρτημα Ν. Ηλείας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, διοργανώνει πνευματική εκδήλωση την Τετάρτη 30-1-01, επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας, (Κεντρική πλατεία Πύργου), ώρα 18.00 μ.μ.. Θα μιλήσει ο Καθηγητής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Ρεράκης.
Το θέμα του: «Αγωγή και Ελευθερία κατά τους τρεις Ιεράρχες».
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι αλλά και οι μαθητές-τριες να παρευρεθούν στην εκδήλωση με τις οικογένειές τους.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Κομιώτης
Θεολόγος-Δντης 4ου Γυμνασίου Πύργου
Ο Γραμματέας
Παύλος Παγκράτης
Θεολόγος
Ζωηφόρος

O π. Θεόδωρος Ζήσης για τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο αλλά και τον οικουμενισμό, τη μεταπατερική θεολογία, το μάθημα των Θρησκευτικών


Δεῖτε ὁλόκληρη τὴν χθεσινὴ ὁμιλία τοῦ π. Θεόδωρου Ζήση μὲ θέμα «Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος, βασικὰ γνωρίσματα τῆς ζωῆς καὶ τοῦ ἔργου του». Πέρα ἀπὸ τὴν βιοτὴ τοῦ Ἁγίου πρὸς τὸ τέλος τῆς ὁμιλίας γίνονται ἀναφορὲς στὰ φλέγοντα ἐπίκαιρα θέματα ὅπως τὸν οἰκουμενισμό, τὴν μεταπατερικὴ θεολογία, τὸ συνέδριο Ἐκκλησία καὶ Ἀριστερά, τὸ μάθημα τῶν θρησκευτικῶν στὰ σχολεῖα καὶ πολλὰ ἄλλα.

Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό

Ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά


Το ιστορικό της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στη εκπαίδευση, στη νεότερη ελληνική ιστορία, είναι μεγάλο, «πολύπαθο» και μάλλον θλιβερό, με τις επί δεκαετίες, ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας να παλινωδούν και σχεδόν μονίμως να «υποτιμούν» και να υποσκάπτουν την αξία του.

Απάντηση Υφυπουργού Παιδείας σε Ερώτηση για την έπαρση σημαίας και τον εκκλησιασμό των μαθητών



Ο Υφυπουργός Παιδείας θεόδωρος Παπαθεοδώρου απάντησε γραπτώς σε Ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου "Σχετικά με την επίσημη έπαρση της Σημαίας στα σχολεία , την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών". Δείτε την Απάντηση του Υφυπουργού και την Ερώτηση του βουλευτή:

Η βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου για τη δήλωση Κουράκη για φόρο υπέρ της Εκκλησίας σε όσους δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ TH ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Τ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ
Θεωρούμε ατυχή τη δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη αναφορικά με την αναγραφή των Ελλήνων πολιτών του  τους στις φορολογικές τους δηλώσεις έτσι ώστε να πληρώνονται μέσω αυτής της συγκεκριμένης φορολογίας οι ιερείς της εκκλησίας μας.

27/1/13

Προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησίας...

Ο Άγγελος Κωβαίος στο ΒΗΜΑ υπογράφει άρθρο με τίτλο "Αλ. Τσίπρας: Μεταξύ Ομπάμα και Εκκλησίας". Γράφει χαρακτηριστικά: 
"Η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησίας, όπως αυτή επισημοποιήθηκε στο συνέδριο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», φαίνεται ότι δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία.
Σύμφωνα με ενδείξεις και από τις δύο πλευρές, η διαδικασία βασίζεται στην εκπεφρασμένη αμοιβαία διάθεση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για συζήτηση και συνεννόηση, όσο και αν το ζήτημα δεν δημοσιοποιείται εμφατικά.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Βίος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου


Ομιλία επί τη ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Χρυσοστόμου
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Συζήτηση για το συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά" με τη συμμετοχή των π. Θεοδώρου Ζήση και π. Σαράντη Σαράντου

Απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση Κουράκη για φόρο υπέρ της Εκκλησίας σε όσους δηλώνουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί

"Ειδικός φόρος ΣΥΡΙΖΑ" για τους Χριστιανούς
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, για την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους δηλώνουν Χριστιανοί, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπησαν ξανά. Οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό! Γιατί:

Συμφωνία Εκκλησίας και Αριστεράς για το μάθημα των Θρησκευτικών;

Η εφημερίδα Μακεδονία φιλοξενεί σήμερα (27/1/2013) άρθρο της Μαρίας Τερζούδη στο οποίο επιχειρείται μια αποτίμηση του συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά». Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Χρυσόστομου Σταμούλη, ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει για τη συζήτηση που έγινε στο συνέδριο για το μάθημα των Θρησκευτικών: «Διατυπώθηκαν θέσεις και εντοπίστηκαν οι ‘ρωγμές’ τους, αυτό έγινε. Βρέθηκαν σημεία σύγκλισης κυρίως σε θέματα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, όπως αυτό των μεταναστών. Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, είναι θέμα πολιτισμού. Από εκεί και πέρα, θα εξετάσουμε ζητήματα όσον αφορά το περιεχόμενό του, υπήρξε ωστόσο καταρχήν συμφωνία».
Τι περιέχει άραγε αυτή η «καταρχήν συμφωνία»; Είναι γνωστό ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ

Υποχρεωτική χρήση καρτών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Yποχρεωτική χρήση καρτών και επιταγών για κάθε συναλλαγή άνω των 500 ευρώ
Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί, ειδικά για την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τη μείωση του πλαφόν από τα 1.500 που είναι σήμερα στα 500 ευρώ, παράλληλα με την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών να προμηθευτούν το ειδικό μηχάνημα (POS) με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών. Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου μελετά επίσης και την παροχή κινήτρων για τη χρησιμοποίηση μέσων ηλεκτρονικής πληρωμής ακόμη και για μικρότερα ποσά.
Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο από το madata.gr
Το μαχαίρι στο «κόκαλο» της φοροδιαφυγής σχεδιάζει να βάλει το Υπουργείο Οικονομικών

Τα Θρησκευτικά και τα Φυλακισμένα Μνήματα

Αντιστάσεις
Τα Θρησκευτικά και τα Φυλακισμένα Μνήματα
Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Ο κυπριακός Ελληνισμός στηρίζεται στην ελληνική και χριστιανική παιδεία του, και δεν πρόκειται να τις διαγράψει. Από αιώνων, οι Έλληνες της Κύπρου θρησκεύουν και βαθύτατα πιστεύουν. Είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Η παιδεία μας είναι ελληνική και χριστιανική, με βάση και το Σύνταγμα. Οι ελεύθερες θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια παρέχουν και θρησκευτική αγωγή. Σε αυτήν υπόκεινται όλοι οι μαθητές, στη βάση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια… μόδα, ιδιαίτερα από άθεους ή ξένους ή γονείς που πιστεύουν σε άλλα δόγματα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, H διδασκαλία της Αγίας Γραφής στο μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να είναι πυλώνας ενός σχολείου που θέλει να διδάξει εκτός από τη γνώση και την ανθρωπιά

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,
Αγαπητά μου παιδιά,
Ζούμε σε έναν κόσμο από τον οποίο συχνά απουσιάζει η αγάπη: «Αγάπη, ποὖναι η Εκκλησιά σου/ βαρέθηκα πια στα μετόχια», αναφωνεί σ’ ένα ποίημά του ο Γιώργος Σεφέρης, εκφράζοντας την αγωνία του ανθρώπου για την πραγματική Αγάπη και όχι για τις απομιμήσεις της. Η Αγάπη δεν είναι πολυτέλεια αλλά θεμελιώδης ανάγκη. Χωρίς ένα σπόρο έστω από αυτή την Αγάπη, αυτή την καθαρά ευαγγελική Αγάπη που δεν υπάρχει στην αρχαία ηθική, από αυτή την Αγάπη για όλα και για όλους, για τους συγγενείς μας και για τους ξένους, για αυτούς που μας έχουν ελεήσει και για αυτούς που μας έχουν αδικήσει, ακόμη και για τους εχθρούς, η κοινωνία γίνεται ασφυκτική και η εκπαίδευση ανούσια και επιφανειακή.
Η Αγάπη στηρίζει, συχνά με αθόρυβο και αδιόρατο τρόπο, την εκπαίδευση και την κοινωνία ως αόρατο μεν αλλά συνάμα ακλόνητο θεμέλιό της.

Μοναχός Μωυσής, «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία»

«Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία»
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο, ενδιαφέρον και αξιόλογο ιστορικό μυθιστόρημα. Αναφέρεται στο δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας των ετών 1914-1922. Συγγραφέας του είναι ο δημοσιογράφος Γ.Ν. Παπαθανασόπουλος. Από την πλευρά της μητέρας του, η καταγωγή του είναι η Μαγνησία. Πατρίδα του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, που μαρτύρησε σε ηλικία 113 ετών. Συμβαίνει και η μητέρα του να γεννήθηκε στην ωραία και αλησμόνητη Μαγνησία. Η Μαγνησία ήταν η έδρα της μητροπόλεως Εφέσου, μιας των επτά λυχνιών της Αποκαλύψεως του Ιωάννου το Θεολόγου.
Έχουν γραφεί αρκετά βιβλία για τον πολιτισμό του μακραίωνου μικρασιατικού ελληνισμού, την πολύκλαυτη μικρασιατική καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1922, των ηθών και των εθίμων της μαρτυρικής γης της Ιωνίας. Νομίζουμε όμως πως δεν έχει αναφερθεί δεόντως η συμβολή του κλήρου στα γεγονότα των ετών αυτών. Δραστήριοι μητροπολίτες, ευλαβείς ιερείς και πρόθυμοι διάκονοι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Μικρασιατών, που πάντα ήταν κοντά στην Εκκλησία.

Τι κρύβει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών: Απ' το αυτί και στον... μαυροπίνακα

Με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών έπεσαν και οι μάσκες. Σκοπός της «αξιολόγησης» δεν είναι «η βελτίωση του της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης», αλλά η νομιμοποίηση των απολύσεων, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Ακόμη κι αυτοί που πιστεύουν στις αγαθές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και θεωρούν τη διαδικασία της αξιολόγησης ουδέτερη, αθώα και ικανή να διακρίνει τους «καλούς» από τους «κακούς»,

Κωνσταντίνος Χολέβας, Προς τα πού βαδίζει άραγε η Ευρώπη;

Προς τα πού βαδίζει άραγε η Ευρώπη;
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Τι ζητά ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον; Να διοργανώσει δημοψήφισμα για να ακουστούν οι πραγματικές επιθυμίες των Βρετανών για την παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή να υπονομεύσει την Ενωση για να εξυπηρετήσει αμερικανικά συμφέροντα;
Αν αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε., θα διασφαλίσει περισσότερο τα συμφέροντά της ή τότε θα αναπτυχθούν αποσχιστικές τάσεις, διότι η Σκοτία θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε.; Εφτασε η εποχή των «μεταεθνικών» σχηματισμών ή το εθνικό κράτος και η εθνική κυριαρχία δεν ξεριζώνονται εύκολα από την ψυχή των πολιτών και από το μυαλό των πολιτικών;

26/1/13

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Ο Αρχιερέας ο οποίος πήρε επάνω του ολόκληρο το χρέος του ανθρώπου

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής ΙΕ´ Λουκά
(Εβραίους ζ΄ 26 – η΄ 2)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com 
Υψηλές και αποκαλυπτικές οι αλήθειες που καταγράφει ο Απόστολος στην περικοπή την οποία θα ακούσουμε στους ναούς μας. Μας μιλάει για τον τέλειο Αρχιερέα και για την λατρεία στους ουρανούς. Πράγματι, δεν υπάρχει άλλος τέλειος και απόλυτος Αρχιερέας από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Η υπεροχή του είναι ασύγκριτη. Είναι αιώνιος και μοναδικός σε σχέση με τους Αρχιερείς της Παλαιάς Διαθήκης. Και αυτό, διότι δεν είναι ένας κοινός άνθρωπος, αλλά Θεός που έγινε και άνθρωπος. Ο δικός μας πλέον αιώνιος Αρχιερέας είναι ο Θεάνθρωπος Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος πρόσφερε το αίμα του θυσία, «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας»!
Πόσο συγκινητικά η αποστολική γραφίδα χαράσσει την αιώνια αυτή αλήθεια «τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος» δίχως ίχνος αμαρτίας.

Υπουργείο Παιδείας: Προς νέες συγχωνεύσεις σχολείων

Προς νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και συμπτύξεις τμημάτων προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας και αυτό γίνεται φανερό σε έγγραφό του προς του διευθυντές σχολικών μονάδων ζητάει να μάθει τη μέγιστη χωρητικότητα των αιθουσών σε μαθητές.
Με το έγγραφο που εστάλη στους διευθυντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ζητείται η επικαιροποίηση της καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων στο σύστημα καταγραφής μαθηματικού και εκπαιδευτικού προσωπικού (Survey). Μάλιστα, σημειώνεται ότι τα στοιχεία θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 1η και 15 κάθε μήνα.

Εκδώλωση Μητροπόλεως Πειραιώς για τους Τρεις Ιεράρχες


Οι αμαρτωλές "καινοτομίες" της Αγγλικανικής "Εκκλησίας"

Οι αμαρτωλές «καινοτομίες» της Αγγλικανικής Εκκλησίας
Σάλο και πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Αγγλικανικής Εκκλησίας να χειροτονεί ομοφυλόφιλους επισκόπους. Πριν από λίγες μέρες με «τιμή» και «καμάρι» η Εκκλησία των αγγλικανών αποφάσισε να άρει την απαγόρευση ανάρρησης στο επισκοπικό αξίωμα ομοφυλόφιλων ιερέων. Το επίσης εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο στη Βρετανία αντιλαμβάνονται την έννοια της Εκκλησίας, είναι ότι θέτουν ως μοναδικό όρο για τη χειροτονία οι εν λόγω ιερείς να μην είναι παντρεμένοι με gay γάμο!

Ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος για τους Τρεις Ιεράρχες

Ἐν Χίῳ τῇ 22ᾳ Ἰανουαρίου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 11
Πρός
τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες
τῶν Σχολείων τῆς Περιφερειακῆς Ἑνότητος Χίου.
Ἐνταῦθα
Ἀγαπητά μου παιδιά,
Ἡ Ἐκκλησία μας γιορτάζει σήμερα τήν μνήμη Τριῶν Μεγάλων Ἀρχιερέων Της, Τριῶν Μεγάλων Ἱεραρχῶν, τοῦ Μεγάλου Βασιλείου, τοῦ Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί τοῦ Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου. Ἡ Ἐλληνική Παιδεία γιορτάζει σήμερα τήν ἡμέρα τῶν γραμμάτων, τιμώντας τούς Ἁγίους πού ἀναφέραμε ὡς μορφωμένους ἄνδρες, ὡς ἐπιστήμονες καί ὡς σοφούς. Πολλά εἶναι τά κοινά σημεῖα μεταξύ τῆς πρώτης καί τῆς δεύτερης προσεγγίσεως. Ἐφέτος θά θέλαμε νά σταθοῦμε σέ ἕνα ἀπό αὐτά. Οἱ Τρεῖς Ἅγιοι καί Ἱεράρχες γνώριζαν καί χρησιμοποιοῦσαν τήν Ἑλληνική γλῶσσα.

Ρωσία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο κατά της «προπαγάνδας των ομοφυλόφιλων»

Ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» εγκρίθηκε σήμερα κατά την πρώτη ανάγνωσή του από την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή της Ρωσίας (Δούμα), την ώρα που σημειώνονταν επεισόδια έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου μεταξύ οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και φανατικών Χριστιανών. Από τους 450 βουλευτές της Δούμας, οι 388 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, επισήμανε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Κύπρος: Διαφωνιών συνέχεια για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Διαφωνούν για τα… Θρησκευτικά
Αφορμή η καταγγελία μητέρας μαθήτριας μάρτυρα του Ιεχωβά - Διαφορετική η προσέγγιση της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης και της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού για την απαλλαγή από το μάθημα
Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Διοικήσεως εκφράζει προβληματισμούς για τις θέσεις που παρέθεσε η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης
Έντονη διαμάχη εξελίσσεται μεταξύ της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνας Πουλλή, από τη μια, και της Επιτρόπου Διοικήσεως Ελίζας Σαββίδου και της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά από την άλλη. Αφορμή, αποτελεί το μάθημα των Θρησκευτικών και το δικαίωμα απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η περί δαιμόνων διδασκαλία του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

25/1/13

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Πρός «κοινόν ποτήριον» Ὀρθοδόξων καί Παπικῶν εἰς τάς ἐκδηλώσεις διά τό Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων;

Ἡ ἐμπλοκή τοῦ Πάπα εἰς τούς ἑορτασμούς ἀποσκοπεῖ εἰς τήν προβολήν τοῦ πρωτείου του καί τῆς παναιρέσεως τοῦ οἰκουμενισμοῦ
ΠΡΟΣ «ΚΟΙΝΟΝ ΠΟΤΗΡΙΟΝ»  ΚΑΙ ΠΑΠΙΚΩΝ
ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ;
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση
TO 2013 συμπληρώνονται χίλια ἑπτακόσια ἔτη (1700) ἀπό την ἔκδοση τοῦ γνωστοῦ «Διατάγματος τῶν Μεδιολάνων» (313), το ὁποῖο συνυπέγραψαν οἱ δύο τότε συναυτοκράτορες Μ.Κωνσταντῖνος και Λικίνιος. Με ἀφορμή τήν ἐπέτειο αὐτή ὀργανώνονται ἀπότήν Ἐκκλησία τῆς Σερβίας ἑορταστικές ἐκδηλώσεις, λόγῳ τοῦ ὅτι μία σερβική πόλις θεωρεῖται γενέτειρα τοῦ Μ. Κωνσταντίνου.

Τι είπαν για το μάθημα των Θρησκευτικών οι εισηγητές του συνεδρίου "Εκκλησία και Αριστερά"

Θρησκευτικά ουδέτερο σχολείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ  ΠΛΗΚΑ
Θεσσαλονίκη: «Δείκτης» του σφικτού εναγκαλισμού Εκκλησίας - κράτους είναι ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Αυτή ήταν η κοινή παραδοχή των κοσμικών ομιλητών που συμμετείχαν στην έβδομη και τελευταία συνεδρία, με θέμα «Η θρησκευτική Εκπαίδευση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Αριστερά και Εκκλησία».

Kοινὴ ἡ Πίστις Ὀρθοδόξων καὶ Mονοφυσιτῶν σύμφωνα μὲ ἐπίσημον ἔγγραφον τῆς Ἱ. Mητροπόλεως Tορόντο!

Kοινὴ ἡ Πίστις Ὀρθοδόξων καὶ Mονοφυσιτῶν
σύμφωνα μὲ ἐπίσημον ἔγγραφον τῆς Ἱ. Mητροπόλεως Tορόντο!
Σὲ διατεταγμένη ὑπηρεσία ὑπὸ τοῦ Oἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου φαίνεται ὅτι εὑρίσκεται ἡ Ἑλληνορθόδοξος Mητρόπολις Tορόντο (Kαναδᾶ), ὑπηρεσία παραπλανήσεως τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματός της, ἀλλὰ καὶ νοθείας καὶ προδοσίας τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως, ἐφ' ὅσον τὴν ἐξισώνει «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» μὲ τὴν αἵρεσι τοῦ Mονοφυσιτισμοῦ, ἀνοίγοντας ἔτσι τὸν δρόμο γιὰ μιὰ ψευδοένωσι μὲ τὶς Προχαλκηδόνιες ἢ Ἀντιχαλκηδόνιες κοινότητες τοῦ Kαναδᾶ, ἡ ὁποία, ἐὰν τελικῶς γίνῃ, θὰ κλονίσῃ ἐκ θεμελίων τὴν τοπικὴ αὐτὴ Ἐκκλησία, θέτοντας σὲ δεινὴ δοκιμασία τὴν πίστι, ἀλλὰ καὶ ἑνότητα ἑκατοντάδων χιλιάδων ἑλληνορθοδόξων ὁμογενῶν, καὶ προκαλώντας σοβαροὺς τριγμοὺς στὸ ὑπὸ θυελλωδῶν οἰκουμενιστικῶν ἀνέμων κλυδωνιζόμενο σκάφος τῆς παγκοσμίου Ὀρθοδοξίας.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Η φοβερά αίρεσις των Πεντηκοστιανών

Η ΦΟΒΕΡΑ ΑΙΡΕΣΙΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΩΝ
Ἀδελφοί μου καί παιδιά μου,
Μεταξὺ τῶν συγχρόνων   ποὺ δραστηριοποιοῦνται ἔντονα στὴν Ἑλλάδα καὶ στὴν πόλη μας, εἶναι ἡ αἵρεση τῶν Πεντηκοστιανῶν. Ἐπειδὴ καὶ αὐτοί, ὅπως ὅλοι οἱ αἱρετικοί, κατὰ τὸν ἅγιο Χρυσόστομο, «συσκοτίζουν τὴν ἀλήθεια» , καὶ «πάντοτε σὲ αὐτὴν προσκολλοῦν ὕπουλα τὴν πλάνη, βάφοντας ἐξωτερικὰ τὰ πολλὰ κίβδηλα ὁμοιώματα τῆς ἀληθείας, ὥστε μὲ εὐχέρεια νὰ παίρνουν μὲ τὸ μέρος τους ὅσους εὔκολα ἐξαπατῶνται» , θεωροῦμε ἐπιβεβλημένη τὴν ὀφειλὴ νὰ ἐνημερώσουμε τὰ πιστὰ τέκνα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως γιὰ τὶς βασικὲς πλάνες τῶν Πεντηκοστιανῶν, ὥστε αὐτὰ μὲν νὰ τὰ προφυλάξουμε, τὰ δὲ θύματα τῆς αἱρέσεως νὰ τὰ προβληματίσουμε.
Ἡ ἱστορική τους ἀφετηρία ἀρχίζει στίς ἀρχές τοῦ 20οῦ αἰώνα στίς ΗΠΑ καί γρήγορα διαδόθηκε στόν ὑπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται γιά μιά ἀπό τίς πλέον πολυάριθμες αἱρετικές κινήσεις τοῦ 20οῦ αἰώνα, ἡ ὁποία ἔχει βασικό γνώρισμά της, ἐκτός ἀπό τήν πολυδιάσπαση, καί ἔντονα ἐνθουσιαστικά καί ἐκστατικά στοιχεῖα, τά ὁποῖα ἐμπεριέχονται στή διδασκαλία της καί τή λατρεία της.

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Διάφορα απολογητικά θέματα


Τα θέματα που θίγονται:
Η βλασφημία των οικουμενιστών.
Το συνέδριο Εκκλησία και Αριστερά..

Ντοστογιέφσκι

Ντοστογιέφσκι
ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ
Με θάρρος ύψωσε φωνή, στου μίσους την απάτη,
“Ο κόσμος μόνο θα σωθεί, σαν ζήσει την αγάπη”!
Γέννημα Μόσχας και βλαστός, στην Τσαρική Ρωσία,
από μικρός δοκίμασε πίκρες και δυστυχία.

Με πάθη και ασθένειες “έγκλημα – τιμωρία”,
και τελικώς στα κάτεργα, πέρα στην εξορία.
Ποτέ δε συμβιβάστηκε με τη συνείδησή του,
Αλήθεια πάντ' αναζητά σε όλη τη ζωή του.

Κύπρος: Διαφωνίες γύρω από τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά

Ζήνα Πουλλή
Θέμα κατάργησης και απαλλαγών στο τραπέζι
Όχι σε απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά
Λευκωσία: Δικαίωμα διασφάλισης της θρησκευτικής ελευθερίας του μαθητή ή κίνδυνος για την ελληνορθόδοξη Παιδεία οι απαλλαγές παιδιών από το μάθημα των Θρησκευτικών; Το ερώτημα αυτό τέθηκε επανειλημμένως και με πολλές αφορμές, ουδέποτε όμως υπήρξε ομόφωνη απάντηση.
Στην προκειμένη περίπτωση και με αφορμή πρόσφατες εκθέσεις δυο επιτρόπων -Διοικήσεως και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού- για το συγκεκριμένο θέμα, τις δικές τους απόψεις αντιπαραθέτουν Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητές Θρησκευτικών και ΟΕΛΜΕΚ. Ειδικότερα, εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις υποδείξεις των επιτρόπων και για πρώτη φορά θέτουν δημοσίως θέμα κατάργησης των απαλλαγών.

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Ποιμένες χωρίς αγάπη

ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση ἔχει ἐπηρεάσει βαθύτατα τό λαό καί πολλούς ἔχει ὁδηγήσει στή δυστυχία. Κανένας δέν μπορεῖ νά ἀμφισβητήσει τήν πραγματικότητα. Ὅπως καί κανένας δέν μπορεῖ νά μείνει ἀπλήγωτος ἀπό τά βέλη μελαγχολίας καί ἀπελπισίας. Ἡ κρίση ἐπηρεάζει καί τήν Ἐκκλησία, ἡ ὁποία δηλώνει ὅτι πολλές κοινωνικές της δραστηριότητες, ἀλλά καί πολλά ἱδρύματά της, θά περιοριστοῦν. Ἡ κατάσταση αὐτή θά διαρκέσει χρόνια καί ἴσως νά ἐπιδεινωθεῖ. Μέσα σ᾽ αὐτό τό ζοφερό κλίμα ὑπάρχουν μερικοί πού παραδόξως μένουν ἀδιάφοροι!

24/1/13

Ποιοι θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και με βάση όσα προβλέπονται στο Άρθρο 3 που αφορά στα «Όργανα αξιολόγησης»:
Η διοικητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε περισσότερες από μία σχολικές μονάδες διενεργείται από τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων αυτών.
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών διενεργείται από τους σχολικούς συμβούλους στην υπηρεσιακή περιφέρεια του οποίων ανήκουν οι σχολικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν οι αξιολογούμενοι.

Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, Ομοιότητες και Διαφορές Εκκλησίας και Αριστεράς

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
του Τμήματος της Θεολογίας του ΑΠΘ στις 22-23 Ιανουαρίου 2013
Εὐχαριστῶ τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος Κον Κον Ἱερώνυμον, ὅπως καί τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἐκκλησίας μας, διότι μεταξύ τῶν ἄλλων πατέρων Ἱεραρχῶν ὅρισε καί τήν ταπεινότητά μου ὡς ὁμιλητή σ᾽ αὐτό τό ἐπιστημονικό Συνέδριο, πού διοργάνωσε ἡ κλεινή θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης γιά τό ἐπίμαχο πρόβλημα ΕΚΚΛΗΣΙΑ καί ΑΡΙΣΤΕΡΑ καί μέ τό σημαντικό μάλιστα δοθέν εἰς ἐμέ ἐπί μέρους θέμα Ὁμοιότητες καί Διαφορές τῶν δύο, Ἐκκλησίας καί Ἀριστερᾶς.
Κατ᾽ ἀρχάς θέλω νά πῶ, καί μάλιστα νά τονίσω, αὐτά τά δύο βασικά, πρῶτον μέν ὅτι ἡ Ἐκκλησία δέν ἐμπλέκεται στά πολιτικά κόμματα,
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)