31/3/13

Πρόταση της ΠΕΘ για το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr & enosis@petheol.gr
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
1. Οι τρεις εγκύκλιοι με αριθμ. 91109/Γ2/10-07-08, 104071/Γ2/04-08-08 και 109744/Γ1/26-08-08 οι οποίες σήμερα ρυθμίζουν το θέμα των απαλλαγών από το μάθημα των θρησκευτικών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα γιατί αλληλοαναιρούνται.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Για το μάθημα των Θρησκευτικών και άλλα σχόλια εκκλησιαστικής επικαιρότητας


Από το Αρχονταρίκι στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 24 Μαρτίου 2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Ελληνισμός επί τουρκοκρατίας και η διανόηση

Ο Ελληνισμός επί τουρκοκρατίας και η  διανόηση
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η εποποιία της επιβίωσης και της απελευθέρωσης του Ελληνισμού  από τη μακραίωνη σκλαβιά της Τουρκοκρατίας είτε αγνοείται, είτε αποσιωπάται, είτε παραμορφώνεται από τη σύγχρονη υλιστική ή/και μηδενιστική διανόηση. Η  ιδεολογία της είναι η αιτία που την οδηγεί να παραμορφώσει και να διαστρέψει την αλήθεια και την διευκολύνει να απομακρυνθεί από αξίες και αρχές, που ήσαν οι αποκλειστικοί παράγοντες στη διάσωση του Ελληνισμού. Η Επανάσταση του 1821  εμφανίζεται ως κάτι το αιφνίδιο και το τυχαίο, ή/και προβάλλεται ως αποτέλεσμα του Γαλλικού Διαφωτισμού και της δράσης μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως οι Ρήγας Βελεστινλής και Αδαμάντιος Κοραής.
Τυχαίο δεν μπορεί να είναι ένα γεγονός που διαρκεί επί τετρακόσια και πλέον χρόνια. Ούτε μπορεί να προέκυψε από τη Γαλλική Επανάσταση, που ξέσπασε το 1789, τριακόσια σαράντα  περίπου  χρόνια μετά τη δεύτερη  Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453.  Όλα τα χρόνια μετά την Άλωση ο Ρωμηός ζούσε με την επιθυμία της απελευθέρωσής του και οι Κοραής και Βελεστινλής που διακατέχονταν από αυτή την επιθυμία δεν είχαν καμία σχέση με τον Ροβεσπιέρο και τον Μαρά, όπως και η Φιλική Εταιρεία δεν είχε καμία σχέση με τον Τεκτονισμό. 

Πανορθόδοξη Σύνοδος τον Ιούνιο(;)

Από τη συνεδρίαση της Προπαρασκευαστικής
Επιτροπής (Φεβρουάριος 2011)
Από τη στήλη "Μικρά και ενοχλητικά" της εφημερίδας "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" (31/3/2013)
Πανορθόδοξη Σύνοδος τον Ιούνιο
Να συγκαλέσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο τον προσεχή Ιούνιο στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης αποφάσισε, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Οι προσκλήσεις έχουν ετοιμαστεί και σύντομα θα αποσταλούν στους επικεφαλής των Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Η Σύνοδος αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μετά από καιρό θα είναι παρόντες όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν έρθει απέναντι για διάφορα θέματα.
Δεν είναι και λίγο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι αρχιερείς της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Αντιοχείας, των Ιεροσολύμων, της Βουλγαρίας και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γαία πυρί μειχθήτω, με λίγα λόγια!

Μοναχός Μωυσής, Η προσευχή

Η προσευχή
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Τα στοιχεία τα κύρια της Σαρακοστής είναι η προσευχή και η νηστεία. Η προσευχή προϋποθέτει την πίστη. Ένας μη προσευχόμενος είναι αβοήθητος, ανασφαλής, τυφλός και μόνος. Δένεται με τη γη, την ύλη, δεν γνωρίζει να πετά ψηλά, να σελαγίζει στους ουρανούς, να έχει απαραίτητη ουράνια συνδρομή. Είναι μαγνητισμένος, δεμένος, προσκολλημένος στα φθαρτά γήινα.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Να αναστρέψουμε το κλίμα ηττοπάθειας

ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Η οικονομική κρίση της Ελλάδος και τα δραματικά γεγονότα που ταλαιπωρούν την Κύπρο συνοδεύθηκαν από μία σειρά παραλλήλων εξελίξεων που δίνουν την εικόνα μιας γενικής υποχωρήσεως του Ελληνισμού από την γεωπολιτική σκακιέρα. 
Μας απογοήτευσε η στάση των Γερμανών και της Ευρωζώνης, μας πίκρανε η ρωσική αδιαφορία , μας ενόχλησε η πλήρης εξαφάνιση του Γάλλου Προέδρου Ολλάντ από τα θέματα που μας αφορούν, μας προβλημάτισε η επανενεργοποίηση της συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ μετά από πάγωμα τριών ετών.

Πρωτοπρ.Θεόδωρος Ζήσης, Τα αναθέματα στην Αγία Γραφή και κατά τους Αγίους Πατέρες


Από το Αρχονταρίκι στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 24 Μαρτίου 2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

30/3/13

Άκυρη η απόφαση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ για το μάθημα των Θρησκευτικών;

Αν ισχύουν όσα αναφέρει το παρακάτω κείμενο που παρέλαβε  η ιστοσελίδα www.zoiforos.gr τότε εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα:
Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.;
Τι κύρος έχει η πρόσφατα εκδοθείσα, από το Τμήμα αυτό, «απόφαση» για το μάθημα των Θρησκευτικών, ύστερα από όσα συνέβησαν;
Ποιος είναι ο παραλήπτης της βεβιασμένης «απόφασης» για το μάθημα των Θρησκευτικών;
Τι λέει η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. για όλα αυτά;

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Περιεχόμενα Θεοδρομίας, Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2012


Από το Αρχονταρίκι στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress
Διαβάστε και Θεοδρομία: Ὀκτώβριος - Δεκέμβριος 2012

Να αποσυρθεί το προτεινόμενο πρόγραμμα διδασκαλίας Θρησκευτικών

ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ απόσυρση του προτεινόμενου προγράμματος για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία όλης της χώρας ζητούν από το υπουργείο Παιδείας οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό συνέδριο που έγινε στο ΑΠΘ σχετικά με το θέμα.
Επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει προβλήματα που είναι δομικά και δεν επιδέχονται διορθώσεων ή ουσιαστικών παρεμβάσεων. Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής θεολογίας του ΑΠΘ ανακοίνωσε χθες επισήμως τα τελικά συμπεράσματα του πανελλήνιου επιστημονικού συνεδρίου για το μάθημα των θρη σκευτικών που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη.

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, Ο αντιπαπικός άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και το φιλοπαπικό παραλήρημα των Οικουμενιστών

Εν Πειραιεί 26-3-2013
Ο ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΠΑΠΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ
Γράφει ο Πρωτοπρεσβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλος,
εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς
Πολύ εύστοχα και θεόπνευστα η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, Ορθόδοξος Εκκλησία μας προβάλει την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, για δεύτερη φορά την μορφή του εν αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του κήρυκος της Χάριτος και θεατού του ακτίστου Φωτός. Πρώτη φορά η μνήμη του, η κοίμησή του εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου.

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Οι αυθεντικοί ποιμένες και τα άκρα της πλάνης των αιρέσεων

Κυριακή Β΄των Νηστειών
Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
(Εβρ. Α΄ 10 – Β΄ 3)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com 
Μέσα στην Κιβωτό της σωτηρίας μας, την Αγία μας Εκκλησία, διανύουμε το ευλογημένο πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγωνιστική ατμόσφαιρα της νηστείας και της προσευχής, ήδη μας φανερώνει σε ποια σημεία σημεία θα πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας, ώστε να χτυπήσουμε τα πάθη και να καλλιεργήσουμε τις Αγιοπνευματικές αρετές.
Αλλά ποιος άλλος θα μπορούσε ασφαλέστερα να μας χειραγωγήσει στο ανηφορικό αυτό μονοπάτι, παρά οι Άγιοι και οι φίλοι του Θεού;
Γι΄αυτό και η Εκκλησία μας, προβάλλει την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, τη δυναμική μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.

Ηρακλής Ρεράκης, Θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας γενίτσαρους!....

«Θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας γενίτσαρους!...»
Λάβρος κατά του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά, που εφαρμόζεται πειραματικά «και είναι ό,τι χειρότερο για τα οκτάχρονα!!!»
«Ορθοδοξία και σύγχρονη Θρησκευτική αγωγή» ήταν το θέμα που ανέπτυξε εις βάθος από του βήματος ο κ. Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Παιδαγωγικής - Χριστιανικής Παιδαγωγικής της θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών και το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιος Ένωσης θεολόγων, το απόγευμα του Σαββάτου (23/3, 7 μ,μ.). Ο κεντρικός ομιλητής έβαλε στην ακίδα του στοχάστρου του το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα θρησκευτικά ζητώντας την άμεση απόσυρση του «διότι αποδομεί ό,τι ιερό και όσιο έχουν τα παιδιά μας!»,
«Σοβαρές επιπτώσεις»
Προλογίζοντας ο π. Απόστολος Μανώλης, πρόεδρος του οικείου Παραρτήματος της Π.Ε.Θ., υπογράμμισε, κάνοντας παραλλήλως μιαν επίκαιρη μνεία, ανάμεσα στ' άλλα: «Καθ' όλη την διάρκεια της δουλείας από τους Οθωμανούς Τούρκους η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε ένα μεγάλο και διαρκές σχολείο ελπίδας, υπομονής, πνευματικής αντιστάσεως, ηθικής ελευθερίας και εθνικής αφυπνίσεως. Μόνον έτσι μπορούσαμε να επιτευχθεί η Παλιγγενεσία.

29/3/13

Την εισαγωγή μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής στην εκπαίδευση ζητούν με Ερώτησή τους 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την εισαγωγή μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής στην εκπαίδευση ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Υπουργό Παιδείας με Ερώτηση που κατέθεσαν στις 22/3/2013. Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό:
1. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε η σεξουαλική αγωγή να αναβαθμιστεί και να παρέχεται συστηματικά και αποτελεσματικά τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
2. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την επαρκή επιμόρφωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών και εφήβων;
Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, «Η Θεανθρωπίνη Παιδεία του Γένους και η ανατροπή της με το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών»


Την εισήγηση αναγιγνώσκει ο Ιερομόναχος π. Λουκάς Γρηγοριάτης
Η εισήγηση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη π. Γεωργίου (Καψάνη), με θέμα: «Η Θεανθρωπίνη Παιδεία του Γένους και η ανατροπή της με το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών», η οποία έγινε στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.

Εκδήλωση για τον Γέροντα Παΐσιο στην Πάτρα

Τὸ Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 ὥρα 6:00 μ.μ., θὰ πραγματοποιηθεῖ ἐκδήλωση πρὸς τιμὴν τοῦ Γέροντος Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου στὸν Ἱερὸ Ναό Ἁγίου Νικολάου Πατρών. Εἰσηγητὲς θὰ εἶναι ὁ Μητροπολίτης Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας π.Κοσμᾶς μὲ θέμα: «Ἡ ἀγάπη τοῦ π.Παϊσίου πρὸς τοὺς νέους» καὶ ὁ Ἀρχιμανδρίτης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς
Κουτλουμουσίου Ἁγίου Ὅρους μὲ θέμα: «Ὁ πνευματικὸς ἄνθρωπος στὴ μορφὴ καὶ στὸ βίο τοῦ Γέροντος Παϊσίου». Ἐπίσης θὰ γίνει προβολὴ video καὶ φωτογραφιῶν.
Τὴν ἑπόμενη ἡμέρα 31 Μαρτίου, θά διεξαχθεῖ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία καὶ μνημόσυνο γιὰ τὸν Γέροντα ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη Πατρὼν π. Χρυσόστομο.

«Σύμφωνο Συνεργασίας» Εκκλησίας - Υπουργείου Παιδείας

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Σύμφωνο Συνεργασίας» για στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν, σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β' και ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης των μαθητών και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής και σίτισης.Η «Αποστολή» θα επιτελεί κοινωνικό έργο μέσω ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος,

Την Δευτέρα συνέρχεται η Δ.Ι.Σ.

image with the sign of the Greek ChurchΣυνέρχεται, από την Δευτέρα 1 έως και την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 156ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Το όριον της ανοχής του Θεού

ΤΟ ΟΡΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
ΟΙ ἄνθρωποι ἔχουν ἀπομακρυνθεῖ ἀπό τό Θεό. Ζοῦν περιφρονώντας τίς ἐντολές τοῦ Εὐαγγελίου. Οἱ περισσότεροι δέν ἀνησυχοῦν γι᾽ αὐτό, γιά νά μή πῶ ὅτι καυχῶνται. Εἶναι πολύ κακή ἡ κατάσταση, σάν νά μή ἔχουν περάσει εἴκοσι αἰῶνες χριστιανισμοῦ! Ἡ διάβρωση εἶναι μεγάλη. Φτάσαμε στό σημεῖο να ἀγωνιζόμαστε γιά τήν ἀπελευθέρωση ἀπό τίς ἠθικές ἐντολές!
῾Υπάρχουν ὡστόσο καί οἱ λίγοι, πού εἶναι πιστοί καί ἔχουν πνευματική ζωή. Βλέπουν τούς συνανθρώπους τους καί ἐνοχλοῦνται ἀπό τήν καταστροφική τους πορεία. Στήν ἐποχή μας ἡ ἁμαρτία ἔγινε τῆς μόδας. Οἱ ἄνθρωποι μεταβλήθηκαν σέ συνειδητά ὄργανα τοῦ διαβόλου. Τό κακό ξεκινάει ἀπό τούς παπποῦδες καί φτάνει στά παιδιά. Ποιός μπορεῖ πιά νά μιλήσει στούς νέους γιά ἠθική; Ποιός μπορεῖ νά μιλήσει γιά τίς ἀπαγορευμένες σαρκικές ἡδονές; Ποιός ἔχει τό σθένος νά μιλήσει γιά τήν κτηνωδία τῆς ὁμοφυλοφιλίας;

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 29.3.13 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Ἀνατρέπεται ἡ προπαγάνδα τῆς ἀριστερᾶς ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας διά τό 1821 καί τό «Κρυφό Σχολειό». Ὁ ἱστορικός ἀκαδημαϊκός Κων. Σβολόπουλος μέ δήλωσίν του ἀποκαθιστᾶ τήν παραχάραξιν τῆς ἱστορίας.

Λάμπρος Σκόντζος, Το πρόσωπον και το προσωπείον του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄

Τά ἐγκλήματα τῶν Ἰησουϊτῶν ἐναντίον τῶν Ἑλληνορθοδόξων
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Α´
Τό διαβόητον τάγμα τῶν Ἰησουϊτῶν ἀποτελεῖ τήν «ὁμάδα κρούσεως» τοῦ παπικοῦ θεσμοῦ
Τοῦ κ. Λάμπρου Σκόντζου, Θεολόγου–Καθηγητοῦ
Ο ΠΡΩΗΝ πάπας Βενέδικτος 16ος εἶναι πλέον παρελθόν. Ἀναγκάστηκε νὰ παραιτηθεῖ ὑπὸ τὸ βάρος τῶν ἀπίστευτων σκανδάλων, τὰ ὁποῖα ἐδῶ καὶ δεκαετίες ὄχι ἁπλὰ συμβαίνουν, ἀλλὰ κυριαρχοῦν στὸ «κράτος τοῦ Θεοῦ».

28/3/13

Ορθόδοξο μάθημα Θρησκευτικών για 10.500 μαθητές της Αυστρίας

Τη σημαντική παρουσία των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται στις 500.000 και αποτελούν τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), επισημαίνει ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας - Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, με την ευκαιρία της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Τεράστια κυβερνοεπίθεση προκαλεί επιβράδυνση στο Ίντερνετ

Μία από τις μεγαλύτερες «κυβερνοεπιθέσεις» προκαλεί την επιβράδυνση των παγκόσμιων διαδικτυακών υπηρεσιών, αναφέρουν ειδικοί.
Μία από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής «κυβερνοεπιθέσεις» προκαλεί την επιβράδυνση των παγκόσμιων διαδικτυακών υπηρε
σιών και η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει, δήλωσαν την Τετάρτη ειδικοί, αφότου ένας μεγάλος οργανισμός για την πάταξη «spam» (η μαζική αποστολή μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών χωρίς αυτοί να το επιθυμούν) περιεχομένου έγινε στόχος.

Λυκούργος Νάνης, Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος μπροστάρης των αντιοικουμενιστικών αγώνων

Ο μακαριστός π.Αυγουστίνος υπήρξε μπροστάρης του αντιοικουμενιστικού αγώνα. Με κηρύγματα, δημοσιεύματα, αναφορές, υπομνήματα, τηλεγραφήματα και ποικίλες παρεμβάσεις, ματαξύ των οποίων εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η διακοπή του μνημοσύνου του πυραυλοκινήτως φερομένου προς ένωση μετά των αιρετικών παπικών και κηρύσσοντος και φρονούντος αιρετικά μακαριστού Αθηναγόρα στην οποία προέβη μαζί με τους μακαριστούς Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιο και Παραμυθίας Παύλο το 1970, πολέμησε τον οικουμενιστικό ιό που έχει καθώς φαίνεται προσβάλλει ικανό αριθμό εκκλησιαστικών αξιωματούχων.

Τα Πορίσματα του Πανελληνίου Θεολογικού Επιστημονικού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 11-12 Μαρτίου 2013)

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Ι. Στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα και Τρίτη 11- 12 Μαρτίου 2013, έλαβε χώρα το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Το μάθημα των θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις», το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Κώστας Ζουράρις, «Ελληνική Πολιτειολογία και ορθόδοξη αγωγή»


Η εισήγηση του Κώστα Ζουράρι, Πολιτειολόγου - Πανεπιστημίου Ρaris VIII, με θέμα: «Ελληνική Πολιτειολογία και ορθόδοξη αγωγή», η οποία έγινε στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.

Σεμινάριο της ΠΕΘ για την Εκκλησιαστική Ιστορία στο Γυμνάσιο

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Κατάρτισης διοργανώνει στην αίθουσά της (Χαλκοκονδύλη 37, 3ος όροφος) δύο συναντήσεις με θέμα:
«Η διδασκαλία της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Γυμνάσιο».
Το πρόγραμμα των δύο ημερίδων είναι το εξής:

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για το Τάμα του Έθνους

«Χαρά πού τύχουν τά βουνά
τά κάστρα περηφάνεια,
γιατί γιορτάζει ἡ Παναγιά,
γιορτάζει κι ἡ Πατρίδα» (Δημοτικό τραγούδι)

«Ὅλη δόξα, ὅλη χάρη
ἅγια μέρα ξημερώνει
καί στή μνήμη του τό Ἔθνος
χαιρετᾶ γονατιστό» (Πατριωτικό τραγούδι)

Στή διπλῆ μεγάλη γιορτή «τῆς Πίστης καί τῆς Λευτεριᾶς» χαίρει, σκιρτᾶ καί ἀγάλλεται κάθε ἑλληνική ψυχή καί ὁλόκληρο τό Ἑλληνορθόδοξο Γένος μας. Ζωντανεύουν οἱ ἐθνικές μνῆμες καί ἡ νεώτερη Ἑλληνική Ἱστορία μας, ὅπως γράφηκε ἀπό τήν ἀρχή μέ τό αἷμα τῶν ἡρώων καί μαρτύρων τῆς Ὀρθόδοξης Πατρίδας μας καί ὄχι ὅπως παραχαράχθηκε, διαστρεβλώθηκε καί παραποιήθηκε ἀπό ἀνάξιους καί ἀρνησιπάτριδες Ἕλληνες.

Ηρακλής Ρεράκης, Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά καταστρέφει την θρησκευτικότητα των παιδιών της Ελλάδας

Κριτική για το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά
Απαράδεκτο χαρακτήρισε από τα Τρίκαλα το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά ο κ. Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητής Παιδαγωγικής - Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ρεράκης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Παράρτημα Τρικάλων).

"Τουρκοκρατία και 1821: Απαντήσεις στους αμφισβητίες" με τους Κ.Χολέβα και Χ. Μηνάογλου


Στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς ο Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας συζήτησε με τον Δρα Σύγχρονης Ιστορίας κ. Χαράλαμπο Μηνάογλου το θέμα: "Τουρκοκρατία και 1821: Απαντήσεις στους αμφισβητίες".
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ευαγγελίστρια 2013" την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013.
synodoiporia

27/3/13

Αθανάσιος Καραθανάσης, «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Ελληνισμός και Ορθοδοξία»


Η εισήγηση με θέμα: «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Ελληνισμός και Ορθοδοξία», του κ. Αθανασίου Καραθανάση, Καθηγητή Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. Προέδρου Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.

Πρόδρομος Αποστολίδης, Θρησκευτικά, η ώρα του παιδιού(;)

Θρησκευτικά, η ώρα του παιδιού(;)
Εισήγηση στην ημερίδα θεολόγων στις 20/03 2013 στο ΠΕΚ Καβάλας 
του Πρόδρομου Αποστολίδη, Υποδιευθυντή του 6ου ΓΕΛ καβάλας
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει να χαρακτηρίζουν το μάθημά μας ως «η ώρα του παιδιού». Ο χαρακτηρισμός αυτός χρησιμοποιείται υποτιμητικά για να μειώσει την αξία και την σπουδαιότητα του μαθήματος. Δεν μπορούμε όμως, να παραβλέψουμε και την ευθύνη κάποιων μελών του κλάδου μας, που το περιεχόμενο και ο τρόπος της διδασκαλίας τους υποτιμά το μάθημα και δίνει αφορμές για αρνητικά σχόλια και γενικεύσεις.
Κι όμως, το μάθημά μας ξεχωρίζει από τα άλλα μαθήματα.

Δεν θα απολυθούν εκπαιδευτικοί μετά την αξιολόγηση, λέει ο Θ.Παπαθεοδώρου

Δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία, έγινε απόψε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)».
Ο υφυπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως «αργότερα» εννοώντας προφανώς μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προς επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα για τυην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

26/3/13

Νέα βιβλία Θρησκευτικών και κατάργηση της υποχρέωσης εκκλησιασμού και προσευχής, προτείνει ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης

Υποστηρικτής του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά εμφανίζεται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης με σημερινό (26/3/2013) άρθρο του στην "Εφημερίδα των συντακτών". Μεταφέρουμε εδώ το άρθρο του και ακολούθως παλαιότερες αναφορές του π. Γεωργίου Μεταλληνού στις θέσεις Σωτηρέλη για τη θρησκευτική εκπαίδευση.
Ενθαρρυντικές εξελίξεις στη θρησκευτική εκπαίδευση
Του Γιώργου Χ. Σωτηρέλη*
Ενα από τα ζητήματα που ασφαλώς θα (ξανα)απασχολήσουν την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι και η οριστική αποσαφήνιση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, που θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός «ευμενούς» –δηλαδή με όρους σεβασμού και τιμής προς την ορθοδοξία– χωρισμού τους.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέλασαν Μασόνοι

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους πολίτες που παρακολούθησαν, στο Νέο Ηράκλειο, την παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου.
Στο τέλος της παρέλασης ,αφού είχαν περάσει τα μαθητικά τμήματα, οι σύλλογοι , οι οργανώσεις , έκαναν την εμφάνισή τους μέλη της Στοάς ΔΙΟΝΥΣΟΣ αρ.111 της Grande Oriente Universal Greece. Με επικεφαλής τον Α. Τσιπίδη 33ο , παρέλασαν με πλήρη Τεκτονική περιβολή. Είναι η πρώτη φορά που στην χώρα μας Τεκτονική Δύναμη εμφανίζεται σε παρέλαση .

Ο Λυκούργος Νάνης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο

Ο άρτι μεταστάς εις τας αιωνίους μονάς μακαριστός μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος Παχής κατέλιπε φήμη ευσεβούς και πνευματικού κληρικού που εκδαπανήθηκε στη διακονία του ποιμνίου του τόσο προ της επισκοποποιήσεώς του όσο και μετά απ αυτήν. Εργάστηκε με ιεραποστολικό ζήλο για τον πνευματικό καταρτισμό του λαού του Θεού κατ αρχήν στη μητρόπολη της Άρτας και εν συνεχεία στη λαχούσα αυτώ επισκοπή της Αργολίδας το ποίμνιο τ
ης οποίας θεοφιλώς ποίμανε. Ο αείμνηστος "αγκάλιαζε", χαιρόταν και παρείχε αφειδώς την ευλογία του στις διάφορες ορθόδοξες ιεραποστολικές κινήσεις τις οποίες δυστυχώς κάποιοι συνεπίσκοποί του "βαφτίζουν" παντελώς αθεολόγητα "εξωεκκλησιαστικές" και "παρεκκλησιαστικές".

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κήρυγμα, Α' Χαιρετισμοί 2013

22/3/2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Μείωση προσλήψεων αναπληρωτών - Αύξηση ωραρίου μονίμων εκπαιδευτικών

Παιδεία: ψάχνουν λύσεις για την κάλυψη των κενών στα σχολεία
Ολο και πιο πιθανό γίνεται το ενδεχόμενο αύξησης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από το ερχόμενο σχολικό έτος, καθώς οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών δεν φαίνεται να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών στα σχολεία.
Οπως προέκυψε χθες, το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα πιστώσεις για τις προσλήψεις μόλις 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων το ερχόμενο έτος (για 10 μήνες υπηρεσίας ο καθένας, συνεπώς 20.000 ανθρωπομήνες),

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα προβλήματα για τον μακαριστό μητροπολίτη Αργολίδας ξεκίνησαν περίπου πριν από δύο μήνες. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει ο ίδιος από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το άκουσμα του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στην Αργολίδα, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την πραότητα του χαρακτήρα του.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, προεξάρχοντος του αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, από τον ιερό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ο προφητικός Σολωμός και η επικαιρότητα του Ύμνου

Ο ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Η Εθνική μας Επέτειος και η ωραία ιδέα της εφημερίδας «δημοκρατία» να μοιράσει σε βιβλιαράκι ολόκληρο τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού με οδήγησαν σε ορισμένες σκέψεις, τις οποίες θα ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας. Ο Ύμνος συνετέθη από τον μεγάλο Ζακύνθιο ποιητή  τον Μάιο του 1823 όταν έφτανε μέχρι τη Ζάκυνθο ο απόηχος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Σωτήριος Μιχελουδάκης, "Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και του χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών υπό το πρίσμα της 115/2012 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων"


Η εισήγηση με θέμα: «Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και του χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών υπό το πρίσμα της 115/2012 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων», του κ. Σωτηρίου Μιχελουδάκη, Δικηγόρου, Μ.Δ.Ε. Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ., Θεολόγου, υπ. Διδάκτορος Θεολογίας, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, Αναθέματα: Διασφάλιση της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας και αλήθειας

Εν Πειραιεί  22-3-2013
ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ˙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Γράφει ο πρωτοπρεσβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλος, 
εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς
Τι είναι ανάθεμα;
ἅγιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης ἀναφέρει ὅτι ἀνάθεμα λέγεται ἐκεῖνο, πού χωρίζεται ἀπό τόν Θεό καί τήν Ἐκκλησία τῶν Χριστιανῶν, καί ἀφιερώνεται στόν διάβολο. Κανένας δέν τόλμα νά συναναστραφεῖ καί νά συγκοινωνήσει μέ ἐκεῖνον τόν ἄνθρωπο, πού ἔχει χωρισθεῖ ἀπό τόν Θεό καί τήν Ἐκκλησία καί ἔχει γίνει ἀνάθεμα στόν διάβολο, ἀλλά ὅλοι οἱ πιστοί χωρίζονται ἀπ’αὐτόν[1].

Θεοδρομία: Ὀκτώβριος - Δεκέμβριος 2012

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 

ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΟΥ 

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης (μοτ. Καθηγητς Πανεπιστημίου)

Τὸ "Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων" (313 μ.Χ.) καὶ οἱ σχεδιαζόμενοι ἑορτασμοὶ στὴν Ἐκκλησία τῆς Σερβίας
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ 

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μανώλης

περιφρόνηση τν κολλύβων
ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ 

Μητροπολίτης λείας Γερμανς
Τ κριτήρια γιοκατατάξεως ες τν ρθόδοξον κκλησίαν κα μοναχς Χριστοφόρος Παπουλάκος

Μητοπολίτης Θήρας πιφάνιος

πάντηση στν Μητροπολίτη λείας γι τν Χριστοφόρο Παπουλάκο

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, «Ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ ο πρωτομάρτυς ιεράρχης της επαναστάσεως»

«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε΄ Ο ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ»1
Γράφει ο Πρωτοπρεσβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλος, εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς
Ομιλία που πραγματοποιήθηκε την 25-3-2013 στην αίθουσα του Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής Τρυγόνος 3 Άνω Κυψέλη στα πλαίσια εορταστικής εκδηλώσεως για την 25η Μαρτίου.
Σεβαστοί Πατέρες,
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος του Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής και λοιπά μέλη,
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Είναι ξεχωριστή τιμή και ευλογία, που ο σήμερον συλληφθείς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Κυρία Θεοτόκος, της οποίας τον Ευαγγελισμό λαμπρώς και πανηγυρικώς εορτάζουμε σήμερα, καταξιώνουν την ελαχιστότητά μας να προσφέρουμε λόγο πνευματικό και ωφέλιμο στην ευλογημένη αυτή σημερινή σύναξη, ύστερα από ιδιαίτερη και τιμητική πρόσκληση του εγνωσμένου κύρους και εμβελείας Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

25/3/13

Δημήτριος Βογιάτζης, «Επιστημονικές προϋποθέσεις του προτεινόμενου Προγράμματος για το Μάθημα των Θρησκευτικών»

Η εισήγηση με θέμα: «Επιστημονικές προϋποθέσεις του προτεινόμενου Προγράμματος», του κ. Δημητρίου Βογιάτζη, Διδάκτορα Θεολογίας, Θεολόγου Εκπαιδευτικού, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής -- Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 -- 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί -- Επισημάνσεις -- Προτάσεις.

Κήρυγμα Εὐαγγέλου Στ. Πονηροῦ στόν ἱερό ναό ἁγίου Γεωργίου τῆς Ριζαρείου σχολῆς


Κυριακή Ὀρθοδοξίας 24/3/2013
 Κήρυγμα Εὐαγγέλου Στ. Πονηροῦ
στόν ἱερό ναό ἁγίου Γεωργίου τῆς Ριζαρείου σχολῆς
Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,
ἑορτάζει σήμερα, πρώτη Κυριακή τῶν νηστειῶν, ἡ Ἐκκλησία μας τήν ἀναστήλωση τῶν ἱερῶν εἰκόνων, τήν ὁποία ἔχει ὁρίσει ὡς ἑορτή τῆς Ὀρθοδοξίας, τῆς Ὀρθοδοξίας πού ἀπειλήθηκε ἀπό τήν εἰκονομαχία, τῆς Ὀρθοδοξίας πού βρῆκε ἄξιους ὑπερασπιστές στά πρόσωπα τῶν ἁγίων μαρτύρων καί ὁμολογητῶν τῶν ὁποίων τή μνήμη διαιωνίζει σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας στό συνοδικό τῆς ἁγίας καί οἰκουμενικῆς Ζ΄ συνόδου, στά πρόσωπα τῶν ἁγίων πατριαρχῶν Γερμανοῦ, Ταρασίου, Νικηφόρου καί Μεθοδίου «τῶν ὡς ἀληθῶς ἀρχιερέων Θεοῦ καί τῆς Ὀρθοδοξίας προμάχων καί διδασκάλων», στά πρόσωπα τῶν μεγάλων πατέρων, τῶν θεολόγων συγγραφέων Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ καί Θεοδώρου Στουδίτου. Βρῆκε τέλος, θεία χάριτι, ἄξιους ὑπερασπιστές στά πρόσωπα τῶν ἁπλοϊκῶν ἀλλά πιστῶν μοναχῶν καί λαϊκῶν πού δέν δέχονταν νά ἀλλάξουν ἕνα γράμμα ἤ μία κεραία ἀπό τήν παράδοση τῆς Ἐκκλησίας μας.

Πατριαρχικὴ ἐκτροπὴ

Μὲ συνοχὴ ψυχῆς καὶ θλίψη βαθιὰ ἀναγκαζόμαστε νὰ σύρουμε ἀνήσυχοι τὶς ἑπόμενες γραμμές. Στὶς καρδιές μας ὁ σταυρωμένος θρόνος τῆς Κωνσταντινουπόλεως εἶναι ὅραμα ἱερό, σημεῖο ἀναφορᾶς τῶν ἐλπίδων καὶ τῶν πόθων μας. Γι᾿ αὐτὸ καὶ δὲν μποροῦμε νὰ μὴν πενθοῦμε κάθε ποὺ διαπιστώνουμε ὅτι ἐπιχειρεῖται κάθοδος ἀπὸ τὸν ὑπέρτατο θρόνο τοῦ Σταυροῦ.

24/3/13

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου για την 25η Μαρτίου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Αριθ. Πρωτ. 4 
 Εν Δελβινακίω τη 11η Μαρτίου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 162α
ΘΕΜΑ: 1821 : «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά ...»
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός, έτσι ωραματίστηκε την Ελευθερία μας από τον τουρκικό ζυγό : «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά». Και είχε απόλυτο δίκιο. Γιατί από το 1453 που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων, μέχρι το 1821, που υψώθηκε στην Αγία Λαύρα το Λάβαρο της Επαναστάσεως, η Ελλάδα είχε γεμίσει από τα κόκκαλα όλων εκείνων, οι οποίοι, κατά καιρούς, αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια, τα ψηλά βουνά, οι σπηλιές, οι κάμποι, τα νησιά και οι θάλασσες γέμιζαν από τα σώματα νέων και ηλικιωμένων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι μη μπορώντας να ζήσουν κάτω από τον βαρύ και απαίσιο οθωμανικό ζυγό, σήκωναν, κατά καιρούς, τα όπλα για να διώξουν τον κατακτητή.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή της Ορθοδοξίας


Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 24-3-2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Πόνος κι Ελπίδα

Πόνος κι Ελπίδα

Ο μαύρος γρανίτης βλαστάνει θυμάρι,
στο κοίλωμα βράχος κυψέλη βαστά.
Το λιόκαμα ψήνει πικρό παξιμάδι,
ο πόθος ανθίζει γλυκιά λευτεριά.

Πέτρα στην πέτρα ανδριεύει η ελπίδα,
ζυμώνεται λάσπη στο αίμα Ρωμιού.
Παλάμες κεντούνε στ΄ αμόνι τη μνήμη,
το αλέτρι προσμένει καιρό λυτρωμού...

Χτισμένες καρδιές σ' αιώνων καλούπια,
η σάρκα λινάρι, μετριούνται οστά.
Βολβοί των ματιών, σταλάζουν στο θρύλο,
προσκέφαλο πέτρα, για σάισμα κλαδιά.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Σύναξη των Αγίων Θεοδώρων και ανάμνηση του Θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος


23/3/2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

Ηρακλής Ρεράκης, «Καταστρέφουν με σχέδιο και σκοπιμότητα την θρησκευτικότητα των μαθητών»


Στα Τρίκαλα βρέθηκε ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής –Χριστιανική Παιδαγωγική της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ηρακλής Ρεράκης, προσκεκλημένος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, προκειμένου να είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με αφορμή την αυριανή εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Μητρόπολης, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιου,

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην επιστολή του Ι.Σ.Κ.Ε. προς τον Πρωθυπουργό για το μάθημα των Θρησκευτικών


Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό
Αθήνα 22.02.2013
Προς
Τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως
κ.κ. Αντώνιο Σαμαρά.
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε. 
Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ο οποίος εκπροσωπεί και εκφράζει τις απόψεις των Κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας απευθύνεται προς Εσάς προκειμένου να ζητήσει την επέμβαση Σας σε ένα ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για τον πνευματικό προσανατολισμό της μαθητιώσας νεολαίας και επομένως για το μέλλον του λαού μας.

23/3/13

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Ο θρίαμβος της Εκκλησίας και "οι εγκλωβισμένοι του συστήματος"

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής της Α΄ Νηστειών
Κυριακή της Ορθοδοξίας
(Εβρ. ΙΑ΄ 24-26, 32-40)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com 
Κυριακή της Ορθοδοξίας! Και μόνο στο άκουσμα της φράσεως αυτής, ρίγη συγκινήσεως διαπερνούν το κορμί του κάθε συνειδητού πιστού.
Κυριακή της Ορθοδοξίας! Μια εορτή, που χωρίς υπερβολή είναι ισάξια της Κυριακής του Πάσχα, αφού σ΄αυτήν συνοψίζονται όλες οι μάχες, αλλά και ο θρίαμβος. Όλοι οι αγώνες και οι αγωνίες της Στρατευομένης μας Εκκλησίας, εναντίον του διαβόλου, εναντίον της πλάνης και των αιρέσεων. Οι μάχες και οι νίκες εναντίον όλων των δυνάμεων του σκότους που πέφτουν για να κλονίσουν συνθέμελα το θείον καθίδρυμα, ξεχνώντας όμως ότι «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν Αυτής»! (Ματθ. ΙΣΤ΄18).

Σπυρίδων Τσιτσίγκος, Κυριακή της Ορθοδοξίας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Γράφει ο Σπυρίδων K. Τσιτσίγκος,
Αν. Καθ. Παν. Αθηνών
Δρ. Θεολογίας & Δρ. Ψυχολογίας
Ὁ Μάρτιος ἀνέκαθεν ἐθεωρεῖτο μήνας “διαλεκτικός”. Στίς γεωργικές καί γεωλατρικές μάλιστα κοινωνίες, πού παρακολουθοῦσαν τό σεληνιακό ἡμερολόγιο, τό μάζεμα τῶν σπόρων καί ἡ προπαρασκευή τῆς γῆς γιά φύτεμα παρεῖχε ἀπ’ τή μιά φωτεινές ἐλπίδες γιά πλούσια σοδιά, ἐνῶ ἀπ’ τήν ἄλλη κράταγε συνεσταλμένο ἀκόμα τό γεωργό. Στίς μέρες μας τό «ἀναπάντεχο» ἔχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις: «Πολλά πέλει μεταξύ κύλικος καί χείλεος ἄκρου». Ὅσο ἡ ἀνθρώπινη γνώση προσπαθεῖ νά ἐξερευνήσει τά μυστικά τῆς Φύσης, προφυλάσσοντας ἀπό χίλιους δυό κινδύνους τό σύγχρονο ἄνθρωπο, τόσο ἡ Φύση κλείνεται στόν ἑαυτό της, κρύβοντας τά μυστικά της. Πάντως, χωρίς τή (φυσική) ἐναλλαγή χαρᾶς καί λύπης, ἡ ζωή μας θά καταντοῦσε σκέτη κόλαση.

Σταμάτης Πορτελάνος, Κουλτούρα, πλουραλισμός και θρησκευτική αγωγή


Η εισήγηση με θέμα: «Κουλτούρα, πλουραλισμός και θρησκευτική αγωγή», του κ. Σταμάτη Πορτελάνου, Λέκτορα Διδακτικής των Θρησκευτικών - Θρησκειολογίας, Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.
Ζωηφόρος

Σπυρίδων Τσιτσίγκος, Η πολιτική θεολογία της Επανάστασης του 1821

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
Γράφει ο Σπυρίδων K. Τσιτσίγκος
Αν. Καθ. Παν. Αθηνών
Δρ. Θεολογίας & Δρ. Ψυχολογίας
Το Ελληνικό έθνος, ο νέος «λαός του Θεού», κατά Μακρυγιάννη, βρέθηκε στην ίδια μοίρα με τους Εβραίους, όταν ήσαν υπόδουλοι στον Αιγύπτιο και στη συνέχεια το Ρωμαίο κατακτητή. Κάθε Πιλάτος (κατακτητής) αποτελεί το νέο ιστορικό «Φαραώ» (Αττίλα), που είναι όργανο του Σατανά-Αντίχριστου (βλ. Νέρων). Ο Ισραήλ την ίδια εποχή ανέμενε από το Θεό (κι’ όχι από τη Φύση) την πνευματική (Πρωτευαγγέλιο και Διαθήκη Αβραάμ) και σωματική (από τους Αιγυπτίους-Διαθήκη Μωυσή) λύτρωσή του, εφόσον πιστευόταν ότι η Δημιουργία, η Πτώση και ο Κατακλυσμός είχαν πραγματοποιηθεί, mutatis mutandis, την ίδια χρονική περίοδο (Φίλων, Ιούλιος Αφρικανός, Ιππόλυτος, Κυπριανός, Κλήμης, Ι. Δαμασκηνός).

Μοναχός Μωυσής, Κυριακή της Ορθοδοξίας

Κυριακής της Ορθοδοξίας
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο πανηγυρικός εορτασμός της επικρατήσεως της αλήθειας, η νίκη κατά των αιρέσεων και των πλανών, των σχισμάτων και των ερίδων. Επί δύο χιλιάδες χρόνια η ορθοδοξία μένει ορθή, γρηγορούσα, αγαπώσα, αληθινή, δίκαιη, τίμια, ακέραιη, γνήσια και εμπνέουσα. Δεν παύει, δεν κάμπτεται, δεν λυγίζει, δεν φοβάται, δεν νικιέται, δεν αντιμετωπίζεται και δεν κυριεύεται. Η ορθοδοξία είναι πιστή στο Ευαγγέλιο, στις επιταγές των αγίων αποστόλων, στην κανονική αποστολική διαδοχή. Είναι ανάγκη να διαλαληθεί στους πλησίον το ορθό της εκκλησιαστικής παραδόσεως, όχι μόνο με λόγια αλλά και με το δυνατό παράδειγμα.
Η ορθοδοξία δεν είναι στείρα γνώση, αλλά βίωμα και εμπειρία. Η προσωπική γεύση της πίστεως αποτελεί μεγαλειώδη πλούτο, ακένωτο θησαυρό, πηγή χαράς και ελπίδος.

H ομιλία - παρέμβαση του καθηγητή Νικολάου Ιντζεσίλογλου στο πανελλήνιο συνέδριο για τα Θρησκευτικά


H ομιλία - Παρέμβαση του κ. Νικολάου Ιντζεσίλογλου, Καθηγητή Νομικής, Προσκοσμήτορα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Προέδρου της 2ης Συνεδρίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Μάθημα των Θρησκευτικών που διοργάνωσε το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 11 – 12 Μαρτίου 2013 με θέμα: Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – Επισημάνσεις – Προτάσεις.
Ζωηφόρος

Κωνσταντίνος Χολέβας, Τα ματωμένα ράσα και το 1821

ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ 1821
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Χωρίς τον Ορθόδοξο κλήρο δεν θα πετύχαινε η μεγάλη εθνική εξόρμηση του 1821. Ορισμένοι προπαγανδιστές ξεπερασμένων ιδεολογιών αρνούνται τον ρόλο των Επισκόπων και μιλούν μόνο για τον «κατώτερο κλήρο». Κάνουν λάθος και από πλευράς ορολογίας και από ιστορικής απόψεως. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανώτερος κλήρος είναι οι Επίσκοποι, οι πρεσβύτεροι (ιερείς) και οι διάκονοι. Ενώ στον κατώτερο κλήρο ανήκουν ο υποδιάκονος και ο αναγνώστης, οι οποίοι είναι λαϊκοί.

Εὐάγγελος Στ. Πονηρός, Οἱ παρελάσεις ἦταν συνήθεια τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καί δέν πρέπει νά ἀπαγορευθοῦν

Οἱ παρελάσεις ἦταν συνήθεια τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καί δέν πρέπει νά ἀπαγορευθοῦν
Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.
Α. Δημιουργοῦν στ΄ ἀλήθεια οἱ παρελάσεις πρόβλημα;
Κάποιους ἐνοχλεῖ ὁ θεσμός τῶν παρελάσεων, τόσο κατά τίς δύο μεγάλες πανελλήνιες, ὅσο καί κατά τίς τοπικές ἐθνικές μας ἐπετείους. Γιά τήν πλειοψηφία τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ δέν τίθεται τέτοιο θέμα, τό αἴτημα ἀπαγορεύσεως τῶν παρελάσεων προέρχεται ἀπό ἐλάχιστα ἄτομα. Ὅμως καί σ΄ αὐτή τήν περίπτωση, ὅπως καί σέ πλεῖστες ὅσες ἄλλες στή χώρα μας, ἐφαρμόζεται ἡ πασίγνωστη τακτική: «φωνάζουμε πολύ, γιά νά φαινόμαστε πολλοί».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για το νέο Πάπα Φραγκίσκο

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 22ᾳ Μαρτίου 2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ὁ ὅρος Ἰησουίτης πού κατά Μπαμπινιώτη εἶναι συνώνυμο τοῦ «ὑποκριτής καί ταρτοῦφος» διά τά μέλη τῆς Ἀδιαιρέτου καί ἀκαινοτομήτου Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας ἀφορᾶ στά μέλη τοῦ μοναστικοῦ τάγματος τοῦ Ρωμαιοκαθολικισμοῦ, τό ὁποῖον ἵδρυσαν τό 1534 ὁ Ἰσπανός Ἰγνάτιος Λογιόλα καί ὁ Βάσκος Φραγκίσκος Ξαβιέ γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς Μεταρρυθμίσεως καί τῆς ἐπαναστάσεως τῶν λαῶν τῆς Εὐρώπης κατά τῆς ἐκτροπῆς τοῦ παποκαισαρισμοῦ. Βαρύνεται δέ μέ τήν ἄγρια πολεμική καί τίς ὕπουλες ἐνέργειες εἰς βάρος τοῦ μαρτυρικοῦ καί Ἁγίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Λουκάρεως πού δολοφονήθηκε τελικά μέ φρικώδη τρόπο τό 1638.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Από την Χρηστοήθεια του Αγίου Νικοδήμου περί Παραδείσου


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
πηγή: Ι.Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου και simeronwordpress

21/3/13

Επιμόρφωση Β΄επιπέδου στις ΤΠΕ και «συναφείς» αποκλεισμοί

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, 21 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου η Α΄ φάση υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών για συμμετοχή στην επιμόρφωση Β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ. Τη σχετική Ανακοίνωση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Ο κλάδος των Θεολόγων δεν υπάρχει, ως γνωστόν, στις ειδικότητες στις οποίες αφορά η Επιμόρφωση Β΄επιπέδου. Ανήκει μόνο στους «συναφείς κλάδους», και συγκεκριμένα είναι «συναφής κλάδος» του κάδου ΠΕ02, Φιλολόγων. Για να συμμετάσχουν Θεολόγοι, ως «συναφής κλάδος» των Φιλολόγων στην Επιμόρφωση Β΄ επιπέδου:
Α) Θα πρέπει κατά την περίοδο αυτή, να διδάσκουν ένα από τα βασικά μαθήματα του κλάδου στον οποίο αντιστοιχεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν (δηλ. για τους Θεολόγους να διδάσκουν Ιστορία Γυμνασίου).

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, Το ανολοκλήρωτο ’21

ΤΟ ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟ 21 [1]
Το πρωτοπρ. π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνο,
μοτ. Καθηγητο Πανεπιστημίου θηνν
ΑΠΟ χρόνια δουλεύω αὐτό τό θέμα καί ἔχει συγκεντρωθεῖ ἕνα τεράστιο ὑλικό, ἀρχειακό, ἀδημοσίευτο ἤ καί δημοσιευμένο. Σκοπός τοῦ κειμένου αὐτοῦ εἶναι νά λειτουργήσειὡς πρόκληση στούς ἀγαπητούς μας ἀναγνῶστες. Εἶναι βέβαιο, ὅτι θά δημιουργηθοῦν ὄχι μόνο εὔλογες ἀπορίες, ἀλλά καί ἀντιδράσεις, διότι τό κείμενο συμβάλλει στην ὑπέρβαση τῆς «σιδερωμένης» ἱστορίας, πού θά ᾽λεγε καί ὁ ἀείμνηστος Μακρυγιάννης, ἡ ὁποία διδάσκεται καί ἀναπαράγεται στή σχολική μας ἐκπαίδευση. Ἀλλ᾽ αὐτό εἶναι φυσική ἀπόληξη τῆς εὐρωπαϊκῆς ἀναγνώσεως τῆς ἱστορίας μας.
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)