30/9/13

Πανομοιότυπη απάντηση Συμεών Κεδίκογλου σε δεύτερο βουλευτή για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά

Απαντώντας σε Αναφορά μέσω της οποίας ο βουλευτής της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης είχε φέρει στη Βουλή τη διαμαρτυρία συλλόγων των Τρικάλων για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά, ο Υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου παραθέτει αυτούσια και κατά λέξη την Απάντηση που είχε δώσει για το ίδιο θέμα και στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο. Παρά τις παρατηρήσεις της ΠΕΘ στην πρώτη απάντηση προς τον βουλευτή Ν.Νικολόπουλο, ο υφυπουργός απαντά και στον βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη με το ίδιο ακριβώς κείμενο.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (και τα σχετικά έγγραφα όσων είχαν προηγηθεί):

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Ανάλυση Ευαγγελικής περικοπής Β' Λουκά


29/9/2013
www.impantokratoros.gr &katanixis.blogspot.gr

29/9/13

10 αποσπάσεις Θεολόγων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

News imageΑνακοινώθηκαν νέες αποσπάσεις και ανακλήσεις αποσπάσεων εκπ/κών Δ.Ε. από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ για το διδακτικό έτος 2013-2014. Για τον κλάδο των Θεολόγων ικανοποιήθηκαν μόνο 10 αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
.
ΔΕΙΤΕ  ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ: 

Κωνσταντίνος Χολέβας, Η ανασφάλεια του Γκρούεφσκι και οι ανακρίβειες του Νίμιτς

Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΙΜΙΤΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καλεί τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων σε νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μέσα σε ένα κλίμα προκλήσεων εις βάρος μας από την πλευρά των σκοπιανών αρχών. Κάτι δεν πάει καλά για τον σκοπιανό εθνικισμό και οι ψευδομακεδόνες δείχνουν νευρικότητα και ανασφάλεια.
Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη είκοσι ανθρώπων στα Σκόπια με την κατηγορία της κατασκοπείας.

28/9/13

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Με θλίψεις και χαρές

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Β' Λουκά
(Β' Κορινθίους Α' 21 – Β' 4)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Ο Μεγάλος πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αρκετές φορές που αναφέρεται στον Απόστολο Παύλο, γεμάτος ιερό δέος, κηρύσσει ότι η αποστολική του καρδιά ήταν ένα ηφαίστειο που φλεγόταν από την αγάπη του Θεού και τον πόθο για τον καταρτισμό των πνευματικών του τέκνων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της πραγματικότητας η οποία και φαίνεται στο κλείσιμο της Αποστολικής περικοπής που θα αναγνωσθεί την Κυριακή στη λατρευτική μας σύναξη.
«Εκ γαρ πολλής θλίψεως και συνοχής καρδίας έγραψα υμίν δια πολλών δακρύων, ουχ ίνα λυπήσθε, αλλά την αγάπην ίνα γνώτε, ήν έχω περισσοτέρως προς υμάς» (Β' Κορ. Β' 4).

27/9/13

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για τη νέα εγκύκλιο για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr και enosis@petheol.gr
Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά την έκδοση της υπ' αριθ. υπουργικής αποφάσεως 133099/Γ2/19-9-2013 με θέμα «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων», η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων θέλει να πληροφορήσει τους συναδέλφους μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η σχετική προσπάθειά μας στο θέμα των απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών, γνωστή άλλωστε από το καλοκαίρι του 2008, δεν περιορίστηκε μόνο στα έγγραφα μας που αναφέρει στις συνοδευτικές ανακοινώσεις του ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου.

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ω της υποκρισίας συγχρόνων Ελλήνων!

Ω THΣ YΠOKPIΣIAΣ ΣYΓXPONΩN EΛΛHNΩN!
Tοῦ N. Ἰ. Σωτηροπούλου, θεολόγου καὶ φιλολόγου
Mέγας θόρυβος, ἰδίως ἀπὸ τὰ μέσα τῆς δημοσιότητος, γίνεται ἐπὶ πολλὲς ἡμέρες γιὰ τὸ φόνο μὲ μαχαῖρι ἑνὸς Ἕλληνα ἀπὸ ἄλλον Ἕλληνα. Στυγερὸ ἔγκλημα, ποὺ προκάλεσε ἀποτροπιασμὸ καὶ λύπη σὲ κάθε εὐαίσθητη ψυχή. Mόνον ἀναίσθητοι δὲν λυποῦνται, ὅταν διαπράττωνται ἐγκλήματα. Mόνον ἀπάνθρωποι δὲν συγκινοῦνται, ὅταν σκοτώνωνται συνάνθρωποι. Ὡς χριστιανοὶ εὐχόμεθα ν' ἀναπαύσῃ ὁ Θεὸς τὴν ψυχὴ τοῦ φονευθέντος συμπολίτου μας, νὰ παρηγορήσῃ τοὺς οἰκείους του καὶ νὰ δώσῃ εἰλικρινῆ μετάνοια στὸν φονιᾶ.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΔΕ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που δεν έχουν γίνει στην α΄ φάση (και Θεολόγων)

News imageΣύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα των Αιρετών εκπρoσώπων των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων στο ΚΥΣΔΕ Γρηγόρη Καλομοίρη και Χρήστου Φιρτινίδη "Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το ΚΥΣΔΕ με θέματα:
· Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών για επανεξέταση απόσπασης.
· Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών για ανάκληση απόσπασης.
· Εξέταση αιτήσεων απόσπασης των κλάδων που είχαν εξαιρεθεί στην πρώτη φάση των αποσπάσεων ( ΠΕ01, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07,ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19-20 ).

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ελευθερία: θείο δώρο και μέγας κίνδυνος


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013
www.impantokratoros.gr και katanixis.blogspot.gr

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων προς τον Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης Κομοτηνής για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Π ρ ό ς
Τόν Ἀξιότιμον
κ. Θεόδωρον Μούχτση,
Διευθυντήν Δευτεροβαθμίου Ἐκπαιδεύσεως Ν. Ροδόπης
Ἐ ν τ α ῦ θ α.
Ἀγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
Μέ ἀφορμήν τήν ἔκδοσιν καί ἀποστολήν ὑπό τοῦ Ἐξοχωτάτου κ. Ὑπουργοῦ Παιδείας καί Θρησκευμάτων νεοτέρας Ἐγκυκλίου, συμφώνως πρός τήν ὁποῖαν διευκρινίζεται ὅτι τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν εἶναι καί παραμένει ὑποχρεωτικό, θά ἤθελα νά ἐπικοινωνήσω μαζί Σας, προκειμένου νά Σᾶς καταθέσω τήν ἀγωνίαν καί τόν προβληματισμόν μου, σχετικῶς μέ τόν τρόπον ἀπαλλαγῆς τῶν μαθητῶν ἀπό τά θρησκευτικά.

26/9/13

Μάθημα Θρησκευτικών: Νέα εγκύκλιος απαλλαγών και ο ρόλος Θεολόγων τινών

Μάθημα Θρησκευτικών: Νέα εγκύκλιος απαλλαγών και ο ρόλος Θεολόγων τινών
Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Στις 19/9/2013 ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπέγραψε νέα εγκύκλιο για τις απαλλαγές μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Με την εγκύκλιο αυτή παύει η ισχύς των τριών εγκυκλίων Στυλιανίδη του 2008 που είχαν ανοίξει την πόρτα για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά σε όλους τους μαθητές. Δυστυχώς όμως και η νέα εγκύκλιος δεν λύνει οριστικά το ζήτημα.
Με τη νέα εγκύκλιο «παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν».

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Ο σκορπισμός του νοός κατά την ώραν της προσευχής

Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής
Ο ΣΚΟΡΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ἀγωνιστές συχνά παραπονοῦνται ὅτι κατά την ὥρα τῆς προσευχῆς ὁ νοῦς τους δέν συγκεντρώνεται, ἀλλά σκορπίζεται ἐδῶ καί ἐκεῖ, μέ ἀποτέλεσμα νά θεωροῦν ὅτι ἡ προσευχή τους εἶναι μάταια. Βλέπουν ὅτι ἡ πράξη τῆς προσευχῆς εἶναι δύσκολη, γι᾽ αὐτό καί ζητοῦν ἀπό τούς πνευματικούς σχετικές συμβουλές.
Τό πρῶτο, πού πρέπει νά προσέξουν οἱ ἀδελφοί εἶναι ἡ προσπάθεια στήν προσευχή νά μή διακοπεῖ. Νά προσεύχονται κι ἄς τρέχει ὁ νοῦς στά περιττά καί μάταια. Νά ἐλπίζουν ὅτι κάτι καλύτερο θά πετύχουν αὔριο. Ὁ ἀγώνας τους πρέπει νά εἶναι στραμμένος κυρίως στήν ἐγρήγορση, στόν περιορισμό τῶν βιοτικῶν μεριμνῶν καί στό ἔλεγχο τῶν αἰσθήσεων. Γιά νά εἶναι προσηλωμένος ὁ νοῦς στόν Ἰησοῦ, δέν πρέπει νά ἀσχολεῖται μέ περιττά καί ἄχρηστα πράγματα, τά ὁποῖα ἐκτός τῆς ραθυμίας προκαλοῦν καί λύπη. Ὁ πολυάσχολος καί πολυμέριμνος δεν πρόκειται νά συγκεντρώσει τό νοῦ του στήν προσευχή. Μοιάζει μέ ναυτικό, πού ταξιδεύει σέ τρικυμισμένη θάλασσα.

Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών

News imageΟφειλόμενη εξήγηση
Δεν τη δημοσιοποιήσαμε, αν και τη γνωρίζαμε από τη στιγμή της υπογραφής της, τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών, προτάσσοντας της αποκλειστικής ενημέρωσης του κοινού,  το καλό του μαθήματος των Θρησκευτικών, των μαθητών και των θεολόγων καθηγητών.
Δεν τη δημοσιοποιήσαμε αυτή τη νέα εγκύκλιο, σε αντίθεση με εκείνους που θεώρησαν ότι δίνει λύση στο πρόβλημα των απαλλαγών παραβλέποντας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τα «ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις» της εγκυκλίου.

Ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος διαβίβασε στη Βουλή τις θέσεις της ΠΕΘ σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά

Με Αναφορά του προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος διαβίβασε τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού - Γυμνασίου. Πρόκειται για παρατηρήσεις που γράφτηκαν από την ΠΕΘ με αφορμή την Απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου σε παλαιότερη Ερώτηση του βουλευτή Νικολόπουλου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Π.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ:

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Περί του Βίου και της Μεταστάσεως του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου


Κατάνυξις

Ανακοινωθέν ΣΤ΄ συνάντησης Διορθοδόξου Δικτύου πρωτοβουλιών μελέτης θρησκειών και καταστροφικών λατρειών

Η ΣΤ’ Συνάντηση του Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών έλαβε χώρα από την 19η μέχρι και την 22α Σεπτεμβρίου 2013 στη Βουλγαρία.
Στη συνάντηση κατέστη φανερή η ανάγκη για στενότερη συνεργασία των τοπικών Εκκλησιών με την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, καθώς επίσης και η κατάρτιση ενιαίου και επικαιροποιημένου καταλόγου αιρετικών ομάδων – σεκτών οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και προστασία των πιστών. Προς τούτο ορίστηκε ειδική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που θα διέπουν την σύνταξη του καταλόγου, ώστε να καταστεί δυνατή η παρουσίασή του στην επόμενη Ζ΄ Συνάντηση.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ:

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 27.9.13 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Ἀπίστευτον: Οἱ Ἰεχωβάδες καί οἱ Μασόνοι «ἔγραψαν» κεφάλαια εἰς τό βιβλίον τῶν Θρησκευτικῶν.
◇ Πανικόβλητος ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης: «Δέν εἶμαι προδότης τῆς πίστεως, οὔτε οἰκουμενιστής».

25/9/13

Συγγραφή του Ευαγγελίου και Μετάστασις του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Όταν εβασίλευε ο βασιλιάς Τραϊανός ύστερα από τον Νερουάν κατά το έτος 98, εστάλησαν βασιλικά γράμματα στην Πάτμο που καλούσαν τον θείο Ιωάννη από την εξορία. Ήθελε λοιπόν ο Ιωάννης ν' αναχωρήση από την από την Πάτμο και να πάη στην Έφεσο. Οι Χριστιανοί όμως της Πάτμου θρηνούσαν και έκλαιγαν για τον απόχωρισμό του. Και τι δεν έκαναν για να μη χάσουν τέτοιον καλό Ποιμένα. Επειδή όμως δεν μπορούσαν να τον εμποδίσουν γι' αυτό πρόβαλαν ένα διπλό ζήτημα στον μέγα Απόστολον
Δηλαδή να αφήση σ' αυτούς αντί για τον εαυτό του τους λόγους του και να γράψη σε βιβλίο το Μυστήριον όλης της Οικονομίας του Χριστού για μας.

Ο Υπουργός Παιδείας για τη μισθοδοσία του Κλήρου

«Η μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου βαρύνει εξολοκλήρου τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών…
Ωστόσο, τα θέματα μισθοδοσία εμπίπτουν στη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεν μπορούν να εξεταστούν μονομερώς από το Υ.ΠΑΙ.Θ.». Τα παραπάνω τονίζει ο Υπουργός Παιδείας σε Απάντηση του σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τη μισθοδοσία του κλήρου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ:

Απάντηση Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 25ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ἀπέστειλε τήν κάτωθι ἐπιστολήν.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
᾿Ακτὴ Θεμιστοκλέους 190
185 39 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Email: impireos@hotmail.com
Τηλ. 210 4514833
Fax 210 4518476

Απάντηση του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ σε δημοσίευμα που τον παρουσιάζει ως υποστηρικτή δήθεν της Χρυσής Αυγής

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 25ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ἀπέστειλε τήν κάτωθι ἐπιστολήν.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
᾿Ακτὴ Θεμιστοκλέους 190
185 39 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Email: impireos@hotmail.com
Τηλ. 210 4514833
Fax 210 4518476
Ἀριθμ. Πρωτ. 1034 
 ᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 24ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Πρός Τόν
Ἐλλογιμώτατον Κύριον
Χρῆστον Μεμῆν

Πρωθυπουργός της Σερβίας: Η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι φυσιολογικό

«Πρέπει να γίνω γκέι για να είμαι φιλοευρωπαίος;» αναρωτήθηκε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στο δίκτυο Β92
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία ως κάτι κανονικό και φυσικό και εκτίμησε ότι η μειοψηφία πρέπει να φροντίζει να μην προσβάλει τα αισθήματα της πλειοψηφίας, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ του Βελιγραδίου.
«Τον περασμένο χρόνο οργάνωσαν μία έκθεση στην οποία παρουσίασαν τον Ιησού Χριστό ως ομοφυλόφιλο. Και αναμένουν κάποιοι τώρα να τους υποδεχθούν με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς;» διερωτήθηκε κ. Ντάτσιτς,

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Παρουσίαση του βιβλίου: Η αιρετική απεικόνιση της "Αγίας Οικογένειας"


Επικαιρότητα στο Αρχονταρίκι του Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης Κυριακή 22-9-2013
Αν επιθυμείτε να δείτε το βιβλίο πατήστε εδώ
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Ἀρχιμ. Σαράντης Σαράντος, Τραγικότητα… ἐν Χριστῷ ἐλπίδες…

Τραγικότητα… ἐν Χριστῷ ἐλπίδες…
Ἀρχιμ. Σαράντη Σαράντου ἐφημέριου Ἱ.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀμαρουσίου
Ἡ Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν χωρίς φόβο καί πάθος προσπαθεῖ νά διατυπώνει τήν ὀρθόδοξη θεανθρώπινη ἄποψη γιά τήν παροῦσα ζωή καί νά ὁριοθετεῖ τίς ἐν Χριστῷ ἐλπίδες της γιά τή Μέλλουσα.
Μέ ὁποιοδήποτε κόστος ἐπιθυμεῖ νά καταθέτει στόν πονεμένο καί τραυματισμένο λαό μας τήν ἀλήθεια καί μόνο τήν Ἀλήθεια, τό Χριστό, πού εἶναι ἡ πρώτη προϋπόθεση γιά τήν ἀπόκτηση τῆς ἀληθινῆς ἐλευθερίας. «Ἐγώ εἰμι ἡ ἀλήθεια» λέγει ὁ Χριστός. «Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ἰωάν. η΄ 32).

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Η οσία Ευφροσύνη και ο όσιος Παφνούτιος


Κατάνυξις

24/9/13

Ο Γέρων Σωφρόνιος περιγράφει τη μορφή του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου

Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ 
(ΟΣΙΟΥ ΣΙΛΟΥΑΝΟΥ)
Ημείς εγνωρίσαμεν τον Γέροντα κατά την περίοδον ταύτην της ζωής αυτού. Είχον παρέλθει οι μακροί χρόνοι της τιτανίου μάχης κατά των παθών. Τότε ήτο αληθώς μέγας εις το πνεύμα. Μαθητευθείς εις τα μυστήρια του Θεού και καθοδηγηθείς άνωθεν εις τον πνευματικόν αγώνα, ανήρχετο ήδη σταθερώ ποδί εις την απάθειαν.
Εξωτερικώς ο Γέρων ήτο πολύ απλούς. Εις το ανάστημα υψηλότερος του μέσου ανδρός αλλ’ ουχί μεγαλόσωμος. Το σώμα αυτού ούτε ξηρόν ούτε πολύσαρκον ήτο. Ρωμαλαίος κορμός, ισχυρός λαιμός, πόδες δυνατοί, σύμμετροι προς τον κορμόν μετά μεγάλων πελμάτων, χείρες εργάτου στιβαραί, μεγάλαι παλάμαι και ανάλογοι δάκτυλοι· πρόσωπον και κεφαλή πολύ αρμονικών αναλογιών. Ωραίον, μέτριον στρογγύλον μέτωπον, μόλις μεγαλύτερον του μήκους της ρινός.

"Κάιν που είναι ο αδελφός σου;...Μάχαιραν έδωκες, μάχαιραν θα λάβεις"

"ΚΑΪΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΟΥ;... 
ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΕΔΩΚΕΣ ΜΑΧΑΙΡΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ"
Πολλοί σκεφτόμαστε τις πολιτικές και κομματικές παραμέτρους ενός γεγονότος, μιας δολοφονίας. Τα αίτια και τις αφορμές. Είναι και αυτά. Χρειάζονται για την ανθρώπινη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Το βασικότερο όμως είναι αυτό που είπε ο Χριστός: "Ου φονεύσεις". Και για να μη φονεύσεις, δεν πρέπει να θυμώνεις και να οργίζεσαι. Πρέπει να ξέρεις που να σταματάς την αγανάκτησή σου.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Χρειαζόμαστε κατήχηση και όχι μεταγλώττιση των λειτουργικών κειμένων

Από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΧΗΣΗ 
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Το αίτημα για την αλλαγή της γλώσσας των λειτουργικών κειμένων με βρίσκει ριζικά αντίθετο. Πολλοί έγραψαν σχετικά και εξέφρασαν ουσιαστικά επιχειρήματα κατά των καινοτομιών που άκριτα ζητούνται από ορισμένους. Θα εξηγήσω την αντίθεσή μου στη μεταγλώττιση (δεν χρησιμοποιώ τον όρο μετάφραση, διότι πρόκειται για διαφορετικές μορφές της ίδιας γλώσσας) και θα ήθελα να μείνω λίγο περισσότερο στο επιχείρημα των «καινοτόμων» ότι δήθεν θα φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία αν χρησιμοποιηθεί επισήμως η απλή νεοελληνική στη Θεία Λειτουργία και γενικά στις Ακολουθίες και στην υμνογραφία.

Ο Υπουργός Παιδείας για μετατάξεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Απάντηση σε Ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη σχετικά με την καθυστέρηση αποσπάσεων κάποιων εκπαιδευτικών έδωσε ο Υπουργός Παιδείας. Στην Απάντηση ο Υπουργός παραθέτει τις διατάξεις βάσει των οποίων γίνονται οι αποσπάσεις και σημειώνει ότι οι αιτήσεις απόσπασης όσων ειδικοτήτων εμπλέκονται στην υπό εξέλιξη διαδικασία των μετατάξεων δεν εξετάστηκαν σε αυτή τη φάση των αποσπάσεων. Από την Απάντηση του Υπουργού είναι σαφές πως για τις ειδικότητες στις οποίες έγιναν μηδενικές αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ όπως π.χ. Θεολόγοι, Αγγλικών, Γαλλικών, Γυμναστές κ.α. μετά το πέρας της διαδικασίας των μετατάξεων θα εξεταστούν οι αιτήσεις απόσπασης και προφανώς κάποιες εξ αυτών θα ικανοποιηθούν, με βάση τα μόρια των αιτουμένων και τα κενά των διευθύνσεων.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:

Κωνσταντίνος Χολέβας, "Ουδείς σκέφτηκε ποτέ στη Γερμανία να αντικαταστήσει το μάθημα των Θρησκευτικών με θρησκειολογία"

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 
ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων
Η εκλογική επιτυχία της κυρίας Μέρκελ και ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρώπη μού φέρνουν στον νου τη συζήτηση για την πολυπολιτισμικότητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μετανάστες που ζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ιδίως οι ασιατικής προελεύσεως, μπορούν να ζουν σε κόσμους παράλληλους χωρίς να ενσωματώνονται και χωρίς να σέβονται την Ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα του λαού που τους φιλοξενεί. Η πολυπολιτισμική αντίληψη,

Δίμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας ζήτησε ο Κυρ.Μητσοτάκης

Φεβρουάριο αντί για Δεκέμβριο
Δίμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας ζήτησε ο Κυρ.Μητσοτάκης
Παράταση για το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας ζήτησε επισήμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τους εκπροσώπους των δανειστών. Η συνάντηση ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί και διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά.

Κατανομή 112 θέσεων για διορισμό Κληρικών για το έτος 2013

News imageΜε απόφαση που υπέγραψε χθες (23/9/2013) ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος γίνεται η κατανομή 112 θέσεων για διορισμό κληρικών για το έτος 2013. Οι 98 θέσεις δίνονται στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι 9 θέσεις στην Εκκλησία της Κρήτης και 5 θέσεις στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:

23/9/13

Η διδασκαλία του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου περί της προς τον πλησίον στάσεως

Στις 24 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΤΑΣΕΩΣ
Έκαστος των ανθρώπων βλέπει εις τους άλλους εκείνο μόνον, το οποίον δια της πνευματικής αυτού πείρας εγνώρισε περί εαυτού του ιδίου. Δια τούτο η στάσις του ανθρώπου έναντι του πλησίον είναι ασφαλές σημείον του βαθμού αυτογνωσίας εις τον οποίον έφθασεν.
Όστις έμαθεν εξ εαυτού αφ’ ενός μεν εις ποίον βάθος, εις ποίαν έντασιν δύνανται να φθάσουν αι οδύναι του ανθρωπίνου πνεύματος, όταν χωρισθή από του φωτός της αληθινής υπάρξεως, αφ’ ετέρου δε το μεγαλείον του ανθρώπου όταν ευρίσκηται εν τω Θεώ, εκείνος γνωρίζει ότι εκάστη ανθρωπίνη ύπαρξις έχει αιωνίαν αξίαν, μεγαλυτέραν όλου του άλλου κόσμου. Γνωρίζει την αξίαν του ανθρώπου, γνωρίζει ότι αγαπητός ενώπιον του Θεού είναι έκαστος των «ελαχίστων τούτων» (Ματθ. κε’ 40). Και ως εκ τούτου ποτέ, ούτε και εσωτερικώς, δεν λογίζεται τον φόνον, δεν επιτρέπει εις εαυτόν να προξενήση βλάβην εις τον πλησίον ή έστω και να θλίψη αυτόν.

Αποσπάσεις 6 Θεολόγων στα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Ι.Σ.Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2013-2014

News image
.
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Ι.Σ.Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2013-2014.
.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Κωνσταντίνος Χολέβας, Εκκλησία Κύπρου κατά νεοκυπριακής συνειδήσεως

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΝΕΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Με εγκύκλιό της, η οποία διαβάσθηκε σε όλους τους Ναούς στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της μαρτυρικής Κύπρου κατακεραυνώνει τους αποδομητές της Παιδείας και της ελληνορθόδοξης ταυτότητας των Κυπρίων. Η κριτική της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ στρέφεται ιδιαιτέρως κατά των μεταρρυθμίσεων που επιχείρησε να επιβάλει το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ στην εκπαίδευση κατά τη θλιβερή πενταετία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Ανάλυση Ευαγγελικής περικοπής Α' Λουκά


22/9/2013
www.impantokratoros.gr &katanixis.blogspot.gr

22/9/13

Υποχρεωτικές αποσπάσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει ήδη στους εκπαιδευτικούς η εντολή του Υπουργείου Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα σχολεία αρμοδιότητάς τους με εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν υποχρεωτικές αποσπάσεις πλεοναζόντων εκπαιδευτικών εντός μιας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης. Ήδη οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος και Πελοποννήσου προχώρησαν σε υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ εντός των περιφερειακών διευθύνσεών τους.

SOS: Υπογράψτε ΤΩΡΑ για την ακύρωση έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα

Επειδή ο ελάχιστος αριθμός των υπογραφών για την ακύρωση έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 16.500 και έχουν μέχρι στιγμής (22/9/2013) συγκεντρωθεί μόνο 1.776 υπογραφές ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου μας να υπογράψουν ΣΗΜΕΡΑ συμπληρώνοντας την 
Δείτε σχετικές με το θέμα αναρτήσεις:

Η Μητρόπολη Κονίτσης τιμά τον άγιο Ιωάννη τον εκ Κονίτσης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Εν Δελβινακίω τη 3η Σεπτεμβρίου 2013
Αριθ. Πρωτ. 79
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 167η
ΘΕΜΑ: «Της Κονίτσης τον γόνον … Ιωάννην τιμήσωμεν»
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
             Όλοι οι κάτοικοι της ακριτικής Κονίτσης έχουμε την μεγάλη ευλογία να κατάγεται από εδώ ο Νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο εκ Κονίτσης. Γιατί έζησε εδώ μέχρι τα είκοσι χρόνια του, περπάτησε στους δρόμους, που περπατάμε σήμερα και μεις, αλλά όχι σαν χριστιανός. Μουσουλμάνος ήταν. «Εκ ρίζης δυσώδους», όπως λέει χαρακτηριστικά ένα τροπάριο. Δηλαδή, προερχόταν από βρώμικη ρίζα, αφού οι γονείς του ακολουθούσαν την ψεύτικη θρησκεία του μωαμεθανισμού.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ανάλυση κειμένου Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: Κανένας δεν μπορεί να βλάψει κάποιον αν ο ίδιος δεν αδικήσει τον εαυτό του


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας για την εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την ακύρωση έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί.
Οἱ δυσάρεστες ἐκπλήξεις πού παρουσιάζει τό σύστημα τῆς Νέας Ἐποχής εἶναι ἀπανωτές καί τόσο ἀνησυχητικές, ὥστε νά διερωτώμεθα, ποῦ βαδίζομε καί ποῦ θά φθάσωμε.
Τό Εὐρωπαϊκό Κοινοβούλιο ἔχει ἤδη ἕτοιμη πρόταση χρηματοδοτήσεως ἑνός προγράμματος τεχνολογικῆς ἔρευνας σέ ἀνθρώπινα ἔμβρυα. Θά χρησιμοποιεῖ δηλαδή ἀνθρώπινα ἔμβρυα σέ πειράματα γιά τήν ἐπίτευξη ἄλλων σκοπῶν, ὅπως λένε οἱ ὑποστηρικτές τῆς ἰδέας αὐτῆς, ὡφέλιμων γιά τόν ἄνθρωπο. Θά θυσιάζεται ἡ ζωή, θά γίνεται πειραματόζωο τό ἔμβρυο χάριν δῆθεν τῆς ἐπιστήμης.

Βιβλιοπαρουσίαση: Πρωτοπρ. Διονυσίου Τάτση, Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο εκ Κονίτσης

Η ζωή και το μαρτύριο ένος μεγάλου Νεομάρτυρα, μουσουλμάνου μεταστραφέντος στο Χριστιανισμό περιέχεται στο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο εκ Κονίτσης. Στον Πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει μεταξύ άλλων:
Η ακριτική Κόνιτσα σεμνύνεται για τον ένδοξο γόνο της Ιωάννη, που μαρτύρησε για την πίστη στο Χριστό, στο Αγρίνιο, στις 23 Σεπτεμβρίου 1814.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 1978, μετά από ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Σεβαστιανού, μεταφέρθηκε στη γενέτειρα του Αγίου, στην Κόνιτσα, τμήμα του ιερού λειψάνου, γεγονός που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το πρόσωπο του Νεομάρτυρος Ιωάννου.
Απ’ τις σελίδες που ακολουθούν μόνο ψυχική ωφέλεια μπορεί να αποκομίσει ο φίλος αναγνώστης και όχι διανοητική τέρψη και σοφία. Ο Άγιος μιλάει με το μαρτύριο του στην καρδιά του αναγνώστη και όχι στο μυαλό του.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο στο ιστολόγιο
dtatsis.blogspot.com.

21/9/13

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, «Μαράν αθά»

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής A' Λουκά
(Α' Κορ. ΙΣΤ' 13-24)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Η Α' προς Κορινθίους Επιστολή έφτασε στο τέλος της. Ο Απόστολος Παύλος, γεμάτος συγκίνηση, σταματά την υπαγόρευση και πιάνει ο ίδιος στα χέρια του την γραφίδα. Τους απευθύνει με μύριες καρδιακές ευχές τους εν Κυρίω ασπασμούς. «Ο ασπασμός τη εμή χειρί Παύλου»!
Από πολλά σημεία των επιστολών του διαφαίνεται η αγάπη που πλημμύριζε την καρδιά του. Αλλά και αυτή η φαινομενική απλή φράση, αποκαλύπτει την αγάπη του προς τον Θεό, αλλά και προς τους πιστούς αδελφούς του. Και φαίνεται αυτό, ακόμα, από το ότι ο Απόστολος συνιστά στους Κορινθίους να τιμούν την οικογένεια του Στεφανά και να υποτάσσονται σ' αυτή, αφού υπήρξε η πρώτη στο χώρο της Πελοποννήσου που δέχθηκε την πίστη του Χριστού και αφιερώθηκε εξ' ολοκλήρου στην διακονία των πιστών.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Σχολιασμός κειμένου του Ο.Τ που αναφέρεται στους "Ναΐτες"


Επικαιρότητα στο Αρχονταρίκι του Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης Κυριακή 15-9-2013
www.impantokratoros.grkatanixis.blogspot.gr

Οι Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης και Νικόλαος Μανώλης για την εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την ακύρωση έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα


www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr
Δείτε για το ίδιο θέμα και τον Πρωτ. Νικόλαο Μανώλη πατώντας το Διαβάστε περισσσότερα

20/9/13

1.349 οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που τίθενται σε διαθεσιμότητα

News imageΔελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας
Εγκρίθηκε σήμερα, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την Προεδρεία του Πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ο αριθμός των πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, των 36 Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, που τίθεται σε διαθεσιμότητα με τη σχετική Κ.Υ.Α., που θα υπογράψουν τη Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέρχεται σε 1.349.

Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος, «Δέν προδίδομεν τήν Ὀρθοδοξίαν οὔτε ὑποστηρίζομεν οἰκουμενιστικάς ἀντιλήψεις»!

Προσκλητήριο συμμετοχής της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στους διαχριστιανικούς διαλόγους απηύθυνε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο κατά την υποδοχή του σήμερα στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσίασε το Φανάρι ως «επόμενον τοις αγίοις Πατράσι» και διακήρυξε ότι δεν προδίδει την Ορθοδοξία ούτε υποστηρίζει οικουμενιστικές αντιλήψεις. Υπεραμύνθηκε ωστόσο των διαλόγων με τους ετεροδόξους που στοχεύουν, όπως είπε, στην διακήρυξη προς αυτούς της αλήθειας της Ορθοδοξίας! Τι να πει κανείς; Φαναριώτικη οικουμενιστική διγλωσσία και διπλωματία προκειμένου να συμπλεύσει αδιαμαρτύρητα και η Εκκλησία της Βουλγαρίας στα σχέδια των Οικουμενιστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΝΕΟΦΥΤΟ

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών (6 Θεολόγων) στα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

News imageΜε απόφαση του Υπουργού Παιδείας αποσπώνται για το σχολικό έτος 2013-2014, μετά από αίτησή τους και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο στα Ιερατικά Σχολεία 7 εκπαιδευτικοί (1 Φιλόλογος και 6 Θεολόγοι).
.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Νέος Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

News imageΜε σημερινή (20/9/2013) απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τοποθετείται ο κ. Πονηρός Ευάγγελος σε θέση Σχολικού Συμβούλου κλ.ΠΕ01-Θεολόγων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής με έδρα τη Δ/νση Δ.Ε. Πειραιά.
.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Υποχρεωτικές αποσπάσεις 3 Θεολόγων στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Πελοποννήσου

Θέμα: «Αποσπάσεις πλεοναζόντων εκπαιδευτικών εντός της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Πελοποννήσου »
.
.
Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΚΛΑΔΟΣ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
1 ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ01    ΔΔΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ         ΔΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
2 ΚΑΡΙΒΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕ01     ΔΔΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ     ΔΔΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
3 ΤΣΙΟΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕ01      ΔΔΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ        ΔΔΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ: 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για τη Χρυσή Αυγή

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 20ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ἡ πλήρης καί ἀπόλυτος ὁμολογία τοῦ αὐτοαποκαλουμένου ἐθνικιστικοῦ κομματικοῦ σχηματισμοῦ «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αὐγή», παρά τό αὐταπόδεικτο γεγονός ὅτι ὁ ἐθνικισμός ἀποτελεῖ παθογένεια καί ἐκτροπή ἀπό τόν ἐθνισμό πού εἶναι ἡ ὑγιής φιλοπατρία, κατόπιν καταγγελίας μας, πού δημοσιοποιήθηκε στήν ἱστοσελίδα του στίς 22/4/2013 μέ τή φράση: «Ναι, κάποιοι νέοι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ εόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο, μία ημέρα ιερή της Παράδοσης του Ελληνισμού για χιλιάδες χρόνια» ἐπικαιροποίησε ἀναποδράστως τά ὅσα ἔγραφε κατά τό παρελθόν ὁ Γεν. Γραμματεύς κ. Νικ. Μιχαλολιάκος προλογίζοντας τό βιβλίο τοῦ Ὀδυσσέα Πατεράκη, ἐκδ. Ἐλεύθερη Σκέψις 1982, «Τό ἀστραφτερό σκοτάδι τοῦ ἑωσφόρου», «Ἐθνική τῶν Ἑλλήνων Θρησκεία»: «Ἐκεῖνο ὅμως προσωπικῶς τό ὁποῖο περισσότερο τιμῶ εἰς “τό ἀστραφτερό σκοτάδι τοῦ ἑωσφόρου” εἶναι ἡ πνευματική τόλμη καί ἡ ἰδεολογική συνέπεια.

Ιωάννης Τάτσης, Διασώζονται τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΣ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ
Τοῦ θεολόγου κ. Ἰωάννου Τάτση
Ψηφίστηκε κατὰ πλειοψηφία στὴ Βουλὴ τὸ νομοσχέδιο γιὰ τὸ νέο Λύκειο. Τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν τόσο στὸ Γενικὸ ὅσο καὶ στὸ Ἐπαγγελματικὸ Λύκειο διατηρεῖ τὶς ὧρες διδασκαλίας καὶ τὸ χαρακτήρα ποὺ εἶχε μέχρι σήμερα.

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Απέναντι εις το κοινόν πρόβλημα

Γέρων Πορφύριος
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΙΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
ΠΩΣ πρέπει νά ἀντιμετωπίζουμε τούς ἀνθρώπους, πού μᾶς ἐνοχλοῦν καί μέ ποικίλους τρόπους μᾶς βλάπτουν καί μᾶς ἀδικοῦν; Πῶς μποροῦμε νά ἠρεμήσουμε; Ἡ προσφυγή στά κοσμικά δικαστήρια ἐνδείκνυται; Πρέπει «νά βροῦμε τό δίκιο μας»; Πρέπει νά τιμωρηθοῦν αὐτοί πού μᾶς βλάπτουν;
Πρόκειται γιά ἕνα κοινό πρόβλημα. Ὅλοι γενικά τό ἀντιμετωπίζουν. Ὅλοι γίνονται θύματα. Ἀλλά καί οἱ θύτες γίνονται θύματα ἀπό ἄλλους! Δέν ἔχει τελειωμό αὐτή ἡ ἱστορία. Ἐνῶ λύνουμε τό πρόβλημα, πού ἔχουμε μέ κάποιους, ἀμέσως μᾶς δημιουργεῖτε τό ἴδιο πρόβλημα μέ κάποιους ἄλλους, χωρίς νά μποροῦμε νά βροῦμε τήν αἰτία. Συχνά ὁδηγούμαστε καί σέ ἀδιέξοδο.

19/9/13

Υλικό για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Φωτόδεντρο

Το Ψηφιακό σχολείο αναβαθμίστηκε. Η νέα ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι dschool.edu.gr.
Σε αυτήν μπορεί κανείς να βρει όλα τα σχολικά βιβλία σε απλή αλλά και διαδραστική μορφή. Δείτε τα βιβλία στην διεύθυνση ebooks.edu.gr.
Τέλος στο Φωτόδεντρο (photodentro.edu.gr) μπορεί κανείς να βρει επιπλέον υλικό για κάθε μάθημα. Υπάρχει αναρτημένο αρκετό υλικό και για το μάθημα των Θρησκευτικών (εικόνες, ύμνοι, σχεδιαγράμματα, εννοιολογικοί χάρτες, κουίζ, κ.α.) Δείτε υλικό για τα Θρησκευτικά ΕΔΩ.

Χρήστος Λιβανός, Αναβιώνει ενδόξους πατερικάς ημέρας ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

ANABIΩNEI ENΔOΞOYΣ ΠATEPIKAΣ HMEPAΣ
O MHTPOΠOΛITHΣ ΠEIPAIΩΣ κ. ΣEPAΦEIM
Tοῦ κ. Xρήστου Kων. Λιβανοῦ
Διὰ νόμου κατάργησι τῆς ἀργίας τῆς Kυριακῆς!
    Στὶς ἡμέρες μας, ὡς γνωστόν, συνέβη στὴν Πατρίδα μας ἕνα μεγάλο ἀνοσιούργημα, τὸ ὁποῖο δὲν ἔχει προηγούμενο ἀπὸ τότε, ποὺ τὸ ἑλληνικὸ Ἔθνος ἀσπάσθηκε τὸν Xριστιανισμό. Ποιό εἶναι αὐτὸ τὸ ἀνοσιούργημα; Eἶναι ἡ διὰ νόμου κατάργησι τῆς ἀργίας τῆς Kυριακῆς ἀπὸ Ἕλληνες πολιτικοὺς μέσα στὸ ἑλληνικὸ Kοινοβούλιο, μιὰ ἐνέργεια σφόδρα ἀντιχριστιανική, ἡ ὁποία δύναται νὰ συγκριθῇ μόνο μὲ τὰ ἀνόσια διατάγματα, ποὺ ἐξέδωσε ὁ Ἰουλιανὸς ὁ Παραβάτης στὴν προσπάθειά του νὰ καταργήσῃ τὸ Xριστιανισμό, μιὰ ἐνέργεια, ποὺ ἐγγίζει τὰ ὅρια τῆς προδοσίας τῆς Xριστιανικῆς Πίστεως.
    Ὁ Ἰουλιανὸς ὠνομάστηκε Παραβάτης, διότι παρέβη τοὺς νόμους τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπιχείρησε νὰ ἀντικαταστήσῃ τὴ λατρεία τοῦ μόνου ἀληθινοῦ Θεοῦ, τοῦ Kυρίου Ἰησοῦ Xριστοῦ, μὲ τὴν ἀρχαία εἰδωλολατρία.

Υποχρεωτικές αποσπάσεις δύο Θεολόγων της περιφερειακής διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδος

Σε υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών που πλεονάζουν από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ προχώρησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος. Μεταξύ των υποχρεωτικά αποσπασθέντων και δύο Θεολόγοι:
από το ΠΥΣΔΕ Φωκίδας στο ΠΥΣΔΕ Βοιωτίας: Παρλιάρος Γεώργιος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ01.
από το ΠΥΣΔΕ Φωκίδας στο ΠΥΣΔΕ Εύβοιας: Βαϊδάνη Άννα - Μαρία, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ01, στην Β΄ Εύβοιας
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Συνολικά 1.250 εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετακινούνται στα ΙΕΚ και ΣΕΚ


ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνολικά, 1.250 εκπαιδευτικοί από τους 2.001 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, επανατοποθετούνται σε δομές του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, συμπληρώνοντας πως η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά επανατοποθέτηση σε άλλες θέσεις.
Ο υπουργός υπέγραψε σήμερα και νέα υπουργική απόφαση με την κατανομή 325 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε ΙΕΚ και ΣΕΚ, τις οποίες θα διεκδικήσουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στις 23 Ιουλίου 2013.

O Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απαντά στον Νικόλαο Γασπαράκη

Ἀριθμ. Πρωτ. 1005
᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 19ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Πρός Τόν
Ἐλλογιμώτατον Κύριον
Γ. Παπαδόπουλον-Τετράδην
Διευθυντήν Ἐφημερίδος «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Μίνωος 10-16  11743 Ἀθήναι
FAX: 211 1096599 e-mail:(eleftherotypia@eleftherotypia.net )
Ἀξιότιμε Κύριε Διευθυντά,
Εἰς τήν ἔγκριτον Ἐφημερίδα Σας φῦλλον τῆς 19/7/2013 εἰς τήν στήλη «Ἐλεύθερο Βῆμα»

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 6.9.13 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Κίνδυνος πολλῶν σχισμάτων εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν ἐκ τῆς παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Τονίζει ὁ Σεβ. Κονίτσης καί καλεῖ τούς Ἕλληνας νά παραμείνουν «γνήσιοι Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί».
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)