31/10/13

Συμμετέχουμε – Στηρίζουμε - Αγωνιζόμαστε - Ενισχύστε μας

Με τη συμμετοχή μας οι θεολόγοι, από τις ανατολικές ως τις δυτικές και από τις βόρειες ως τις νότιες ακρώρειες της Ελλάδας, στηρίζουμε :
1)    το ψηφοδέλτιο της ΠΕΘ,
2)    το μάθημα των Θρησκευτικών και 
3)   τον θεολογικό αγώνα που διεξάγεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια υποβίβασης του θεολογικού λόγου και της δυνατότητας να ακουστεί καθάριο το μήνυμα του Χριστού στα σχολεία της πατρίδας μας. 
Ζητάμε την ενεργή στήριξη σας: 

Αίτηση - διαμαρτυρία θεολόγου εκπαιδευτικού προς τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Μαχητικός ἀγώνας γιά τά Θρησκευτικά
Κράτος ἐν κράτει!
ΑΙΤΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ πού ὑποβλήθηκε μέ ἀρ. πρωτ. 20138/10­10­2013 στή Διεύθυνση Δ/βάθμιας Ἐκπαίδευσης Β´ Ἀθήνας
Κύριε Προϊστάμενε,
Οπως σᾶς εἶναι γνωστό, ἤδη ἀπό τήν προηγούμενη σχολική χρονιά στό Λύκειο τῆς Σχολῆς Μωραΐτη, στό ὁποῖο ὑπηρετῶ, ὑπῆρξε στήν Β´ καί Γ´ τάξη ἕνας ἐξαιρετικά μεγάλος ἀριθμός παι δι ῶν πού ζήτησαν καί πῆραν ἀπαλλαγή ἀπό τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν.

Χρηματοδότηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το Υπουργείο Παιδείας

Με το ποσό των 50.000€ χρηματοδότησε το Υπουργείο Παιδείας την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως.
.
Δείτε τη σχετική απόφαση:

Εκκλησία Κύπρου: Δεν θα τελείται εξόδιος ακολουθία σε όσους επιλέξουν την καύση αντί της ταφής

Εξακολουθούν να εγείρονται ερωτήματα, προβληματισμοί και ανησυχίες για το επίμαχο θέμα της καύσης των νεκρών, με την Εκκλησία να επαναλαμβάνει την κάθετη αντίθεσή της και τη θέση ότι δεν θα τελεί εξόδιο ακολουθία για όσους επιλέξουν την καύση αντί της ταφής, όπως επιτάσσει η Ορθοδοξία.
Στη συζήτηση σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αποτέλεσε σημείο αιχμής ο τρόπος έκφρασης και διατύπωσης γραπτώς της επιθυμίας του ζωντανού, για καύση του σώματός του μετά θάνατο.

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 1.11.13 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Τό Φανάρι κατηγορεῖ εὐθέως τό Πατριαρχεῖον Μόσχας διά ὑπονομευτικήν δρᾶσιν ἐναντίον του. Εἰς τὰ ἄκρα σύγκρουσις ὡς ἀποκαλύπτουν τρεῖς ἐπιστολαὶ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου.

30/10/13

Μήνυμα Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ

Συμπροσευχή στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ
Μαγνητοσκοπημένο μήνυμά προς τους συνέδρους της 10ης Γενικής Συνέλευσης του "Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησίων" απέστειλε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο μήνυμά του τονίζει την υποχρέωση όλων να εργαστούν για την ορατή ενότητα των εκκλησιών. Επίσης εύχεται να διευρυνθεί ο κύκλος των συμμετεχουσών στο ΠΣΕ εκκλησιών και να γίνει ενεργότερη η συμμετοχή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Η Συνέλευση του ΠΣΕ στο Busan της Κορέας και ξεκίνησε με συμπροσευχή.
Διαβάστε το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τη συνέλευση του ΠΣΕ:

Αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (και 6 Θεολόγων)

Αποσπάσεις και ανακλήσεις αποσπάσεων εκπ/κών Δ.Ε. από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2013- 2014.
.
Δείτε τα ονόματα των αποσπασθέντων:

29/10/13

ΠΕΘ: Τα εν χρήσει Προγράμματα Σπουδών καταδεικνύουν αναμφισβήτητα τον αφελληνισμό και την αποχριστιανοποίηση και αποδόμηση του ανθρώπινου προσώπου

Πρόσκληση και πρόκληση
Το θέμα αποτελεί είδηση, πρόσκληση και πρόκληση. Είναι η Ημερίδα για το ήθος και το ύφος της Παιδείας μας με αναφορές στα σχολικά βιβλία και στα αναλυτικά προγράμματα Σπουδών, για να αποδείξουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια «εάλω» η Παιδεία και εκ των έσω.
Ύστερα από επισταμένη μελέτη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (ΦΕΚ τ. Β' 303/13.3.2003) και αξιολόγηση όλων των δεδομένων στοιχείων και των ενστάσεων κατά των νέων σχολικών βιβλίων των θεωρητικών μαθημάτων (φιλολογικών, Ιστορικών και θεολογικών)

Κυριάκος Κοτσολάκος, Σχολικό βιβλίο θέτει ζήτημα καταπίεσης των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα!

... Καταπίεση Μειονοτήτων
Οι φιλόλογοι πού διδάσκουν στο Γυμνάσιο, έχοντας δοκιμάσει πια στην πράξη τα νέα σχολικά βιβλία, μπορούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα και τεκμηριωμένα ότι τα βιβλία αυτά είναι προβληματικά, για να χρησιμοποιήσω έναν επιεική χαρακτηρισμό. Υποτίθεται ότι επρόκειτο να φέρουν ένα νέο πνεύμα στην εκπαίδευση, όπως διεκήρυττε η προηγούμενη κυβέρνηση (προ του 2004), για να υλοποιηθούν τελικά τη φετινή σχολική χρονιά. Το πρόβλημα των νέων βιβλίων είναι διττό:
α'. Παιδαγωγικό - εκπαιδευτικό: Χαρακτηρίζονται από ασάφειες, ελλείψεις, προχειρότητα, συμπύκνωση ύλης, παιδαριώδη λάθη. Οι μαθητές έχουν στα χέρια τους βιβλία πού μοιάζουν -σε μια πρώτη ματιά-πιο ελκυστικά από τα προηγούμενα, η καθημερινή όμως χρήση τους στην τάξη έχει απογοητευτικά αποτελέσματα.

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση στην Ιερά Μονή Παντοκρατορος Μελισσοχωρίου στην εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου


28/10/2013 - Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

ΗΑΚΑ3b: ΕΙΣΗΓΗΣΙΣ

ΗΑΚΑ3b: ΕΙΣΗΓΗΣΙΣ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΣΣΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β' ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΑΚΟΗ
***
Αφιερώνεται στον ομόδοξο και μαρτυρικό Ρωσικόν λαό
Με την ευχή να πραγματοποιηθή ο πόθος των Προγόνων μας 
για την αδελφική συμπόρευση των λαών μας
***
Μέσα από την «Εισήγηση» της Μ. Αικατερίνης, πού απετέλεσε το νομοθετικό πλαίσιο άλλα και την κατευθυντήρια ψυχή του Ρώσικου Δίκαιου, αναδεικνύεται η αβυσσαλέα διαφορά της μυωπικής και διατεταγμένης από τη σκοπιμότητα πολιτικής, από την πολιτική διορατικότητα, πού απορρέει από τα πάνσοφα κριτήρια και την αγιοπνευματική πείρα της Εκκλησίας. Αυτό διέκρινε και ο σοφός Διδάσκαλος του Γένους μας Ευγένιος Βούλγαρις -Διάκονος τότε- και μετέφρασε την «Εισήγησιν στην Ελληνική γλωσσά για να χρησιμεύση ως πολιτικός οδηγός στην ανασύσταση του "Έθνους μας.

Ηλίας Μπάκος, Η Ημερίς της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

Η Ημερίς της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων 
(Μελίσσια 12-10-2013)
Τοῦ κ.Ἠλία Δ. Μπάκου,Δρος Θεολόγου – Φιλολόγου
Ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κηφισίας, Ἀμαρουσίου καί Ὠρωποῦ ἡ Πανελλήνιος Ἕνωσις Θεολόγων, μέ τή συνεργασίατοῦ Δήμου Πεντέλης, τῆς Ἑστίας Πατερικῶν Μελετῶν καί τοῦ Ἐπιστημονικοῦ καί Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Βορείων Προαστίων πραγματοποίησαν Ἡμερίδα τό Σάββατο 12 Ὀκτωβρίου μέ θέμα “Σχολικά Προγράμματα καί Βιβλία”.
Στήν Ἡμερίδα καταδείχθηκε ὅτι μέσῳ τῶν Σχολικῶν βιβλίων καί τῶν Ἀναλυτικῶν Προγραμμάτων Σπουδῶνἐπιδιώκεται μεθοδικῶς καί συστηματικῶς ἡ ἀποδόμηση τῆς Πίστεωςκαί τοῦ Ἔθνους τῶν Ἑλλήνων, ἀλλά κυρίως προσβάλλονται οἱ φορεῖς των καί τό πρόσωπον τοῦ ἀνθρώπου εἰδικώτερον.

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Διατί υποφέρουν οι ενάρετοι;

Γέροντας Επιφάνιος
Θεοδωρόπουλος
ΔΙΑΤΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΝΑΡΕΤΟΙ;
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
Δέν εἶναι λίγοι ἐκεῖνοι πού διερωτῶνται, γιατί ὑποφέρουν οἱ δίκαιοι καί ἐνάρετοι; Ἀφοῦ ὅλα στή ζωή τά ρυθμίζει ὁ Θεός, γιατί ἐπιτρέπει τά δυσάρεστα στούς ἀνθρώπους, πού τηροῦν τίς ἐντολές του καί ἔχουν πνευματικό ἀγώνα; Ποῦ εἶναι ἡ πρόνοιά του, γιατί ἐπιτρέπει νά ἀφαιρεῖται ἀπό τή ζωή τῶν δικῶν του ἀνθρώπων ἡ χαρά καί ἡ μακαριότητα; Στά ἐρωτήματα αὐτά οἱ Γέροντες ἔδιναν διάφορες ἀπαντήσεις, προσπαθώντας νά δείξουν τή μεγάλη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρός τούς ἀνθρώπους. Εἶναι ἐνδιαφέρον νά σημειώσω ἐπιγραμματικά μερικές.
Ὁ πόνος καί οἱ θλίψεις, ὅταν ἀντιμετωπίζονται μέ πίστη καί ὑπομονή ἔχουν θετικά ἀποτελέσματα στήν πνευματική ζωή. Ὁ Γέροντας Ἐπιφάνιος ἔλεγε ὅτι καθαρίζουν καί τά ελάχιστα ἴχνη τῶν παθῶν μας καί μᾶς ἑτοιμάζουν μεγαλύτερο στεφάνι στόν οὐρανό. Μᾶς καθιστοῦν καθαρούς, μᾶς φέρνουν πιό κοντά στό Θεό καί νιώθουμε τήν ἀδυναμία μας.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Όταν ο Μουσσολίνι κατασκεύαζε μειονότητες

Μουσσολίνι
ΟΤΑΝ Ο ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε αυτούς που αγωνίσθηκαν κατά των κατακτητών στην περίοδο 1940-1944.  Η πραγματική απόδοση τιμής στους προγόνους μας επιβάλλει να διδασκόμαστε από την Ιστορία για να μην ξαναπέσουμε θύματα παρομοίων καταστάσεων με εκείνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν αρκεί απλώς να φωνάζουμε κατά του Φασισμού και του Ναζισμού.  Πρέπει η διαμαρτυρία να συνοδεύεται από καταγγελία  ορισμένων μεθόδων του Μουσσολίνι, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα με τρόπο διαφορετικό, αλλά εξίσου επικίνδυνο.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Το μίσος

Ντοστογιέφσκι
Το μίσος
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Το πιο παράλογο, το πιο απάνθρωπο, το πιο επιζήμιο για την ύπαρξη πάθος είναι το μίσος. Προϊόν του εωσφορικού εγωισμού του ο μισών άνθρωπος καθιστά είδωλο τον εαυτό του και κατασκευάζει μέσα του την ψευδαίσθηση ότι είναι θεός και πως μπορεί με τη βία και με κάθε άλλο μέσο να εξοντώσει τον συνάνθρωπο του, για να επιβάλει την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία…Αποτέλεσμα; Να καταστρέφει και να καταστρέφεται. Γιατί το μίσος στον άνθρωπο μπορεί να έχει στην αρχή ως στόχο τον συνάνθρωπο και όταν του κάνει το κακό, ως ηδονή, να του προκαλεί στιγμιαία ικανοποίηση, αλλά καταλήγει να είναι απάνθρωπο, τυραννικό και στον ίδιο τον μισούντα. Όσοι μισούν νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι, ότι εφαρμόζουν δικαιοσύνη, ότι εκφράζουν την απεριόριστη ελευθερία τους, αλλά στην ουσία είναι δεσμώτες του εγωισμού τους και είναι ψυχικά πεθαμένοι, έχουν νεκρώσει τη συνείδησή τους, και κινούν μόνο τη σάρκα και τα πάθη τους.

Πρωτοπρ.Θεόδωρος Ζήσης, Η θεραπεία της Αιμοροούσης και η Ανάσταση της κόρης του Ιαείρου


27/10/2013

Ἡμερίδα: «Τό Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων (313 μ.Χ.) καί οἱ σημερινές ἐκκλησιαστικο-πολιτικές διεργασίες»

Πειραιεύς 24 Ὀκτωβρίου 2013
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πειραιῶς διοργανώνει τήν Πέμπτη 7η Νοεμβρίου ἐ.ἔ. καί ὥρα 9.00 π.μ. στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Πειραιῶς (κάτωθεν τοῦ Ἱ. Ναοῦ) Ἡμερίδα κοινωνικοῦ-θεολογικοῦ προβληματισμοῦ,  μέ θέμα:
«Τό Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων (313 μ.Χ.) 
καί οἱ σημερινές ἐκκλησιαστικο-πολιτικές διεργασίες» 
μέ εἰσηγητές τούς:
1. Αἰδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μεταλληνό, Ὁμότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν μέ θέμα: «Οἱ ἀποφάσεις τῶν Μεδιολάνων καί ἡ σημασία τους γιά τόν χριστιανικό κόσμο».
 2. Αἰδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Ζήση, Ὁμότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέ θέμα: «Ὁ σημερινός Ἑλληνισμός καί ἡ κληρονομία τοῦ Μ. Κωνσταντίνου».

Ηλίας Μπάκος, Πνευματική κρίση: Σύγχυση Πίστεως θεσμών και Ιδεολογημάτων

Πνευματική κρίση: Σύγχυση Πίστεως θεσμών και Ιδεολογημάτων
Τοῦ κ. Ἠλία Δ. Μπάκου, Δρος Θεολογίας-Φιλολόγου
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αλλά και βιώνεται σε μεγάλο μέρος η ανατροπή διαχρονικών άξιων του εθνικού, θρησκευτικού και κοινωνικού βίου της χώρας μας. Η υποβάθμιση της γλώσσας, η στρέβλωση της εθνικής μας Ιστορίας, η άρνηση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως, η απομείωση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και η ενασχόληση πολιτικών, οικονομικών και άλλων Δημοσίων Φορέων σχεδόν αποκλειστικώς και μόνο με τον υλιστικό ευδαιμονισμό και η ιδιοτέλεια παράλληλα είναι κάποια από τα βασικώτερα γνωρίσματα της παθογένειας της εποχής.

Γενίκευση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας
Εγκύκλιος του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Συμεών Κεδίκογλου, για τη γενίκευση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου
Επεκτείνεται τη φετινή σχολική χρονιά ο θεσμός της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μετά την εφαρμογή του τριετούς πιλοτικού προγράμματος «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης», ο θεσμός θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι παρεμβάσεις των Ι. Κογκούλη και Σ. Κάνια στην ημερίδα της ΠΕΘ


Οι παρεμβάσεις των κ. Ιωάννη Κογκούλη, Καθηγητή Παιδαγωγικής και Κατηχητικής του Α.Π.Θ. και κ. Σταύρου Κάνια, Καθηγητή Θεολόγου, στη συζήτηση επί των εισηγήσεων της πολύ επιτυχημένης Ημερίδας που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.
Ζωηφόρος

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Εορτή Αγίας Σκέπης


Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - 28/10/2013
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Οι Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ στις εκλογές Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

Κωνσταντίνος Χολέβας, «Το Μάθημα της Ιστορίας στα σχολικά βιβλία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»


Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων, εισηγείται το θέμα : «Το Μάθημα της Ιστορίας στα σχολικά βιβλία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.

Κωνσταντίνος Γ. Παπαγεωργίου, Η αποστολή του θρησκευτικού μαθήματος στο σύγχρονο σχολείο


Η αποστολή του θρησκευτικού μαθήματος στο σύγχρονο σχολείο
Α - ΕΙΣΑΓΩΓΗ
      Η Θέση των θρησκευτικών ως σχολικού μαθήματος, αρκετά συχνά έχει επικριθεί κάτω από διάφορες οπτικές γωνίες, οι δε υπερασπιστές του έχουν εύλογα καταφύγει σε επιχειρήματα, τα οποία δικαιολογούν τη χρησιμότητα του στο χώρο της Παιδείας.
      Έτσι δε θα χρειαστεί προκαταβολικά να ανταπεξέλθουμε  το θέμα, επιστρατεύοντας τις γνώμες των δύο πλευρών, αφού στόχος μας είναι να αναλύσουμε τις τρέχουσες αλλαγές

Ευδοξία Αυγουστίνου, «Οι αξιακοί προσανατολισμοί στα Φιλολογικά του Γυμνασίου»


Η Ευδοξία Αυγουστίνου, Φιλόλογος – Θεολόγος, εισηγείται το θέμα : «Οι αξιακοί προσανατολισμοί στα Φιλολογικά του Γυμνασίου», στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.
Ζωηφόρος

28/10/13

Αρχιμ. Παύλος Δημητρακόπουλος, 28 Οκτωβρίου. Της Αγίας Σκέπης

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 27ῃ Ὀκτωβρίου 2013
28 Ὀκτωβρίου. Τῆς Ἁγίας Σκέπης
 Ἀρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου,
Πρ. Ἱεροῦ Ναοῦ Τιμίου Σταυροῦ Πειραιῶς.
Ἡ σημερινὴ ἡμέρα τῆς 28ης Ὀκτωβρίου, εἶναι γιὰ μᾶς τοὺς Ἕλληνες ἡμέρα ἐθνικῆς χαρᾶς καὶ εὐγνωμοσύνης πρὸς τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο. Ἡμέρα χαρᾶς, διότι μὲ τὴν σκέπη τῆς Ὑπερμάχου Στραγητοῦ, τῆς κυρίας Θεοτόκου, ἡ μικρὴ Ἑλλάδα νίκησε τὸν πανίσχυρο ἄξονα Ἰταλίας-Γερμανίας. Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μετέθεσε τὴν ἑορτὴ τῆς Ἁγίας Σκέπης ἀπὸ τὴν 1η Ὀκτωβρίου ποῦ ἦταν πρίν, στὴν 28η Ὀκτωβρίου. Πῶς ὅμως καθιερώθηκε ἡ θεομητορικὴ αὐτὴ ἑορτὴ στὴν ὁποία, ὅπως φαίνεται ἀπὸ τὴν ὀνομασία της παρουσιάζεται ἡ Παναγία μας νὰ σκεπάζει τὸν πιστὸ λαό της;
Στὰ χρόνια του βασιλέως Λέοντα τοῦ Μεγάλου (457-474 μ.Χ.) στὸ Ναὸ τῆς Παναγίας τῶν Βλαχερνῶν γινόταν ἀγρυπνία. Ὁ Ναὸς αὐτὸς ἔχει ἕνα παρεκκλήσι, τὸ παρεκκλήσι τῆς ἁγίας Σοροῦ, ὅπου φυλάσσονταν ἡ τιμία ἐσθήτα τῆς Θεοτόκου, δηλαδὴ ὁ πέπλος της, καὶ μέρος τῆς τιμίας ζώνης της.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Ιωάννης Χαίνης Ομ. Καθηγητού Αστροφυσικού Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου: Το Σύμπαν ως Δημιούργημα του Θεού


www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου για την 28η Οκτωβρίου

 ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Αριθ.  Πρωτ. 93
Εν Δελβινακίω τη 7η Οκτωβρίου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  168η
ΘΕΜΑ: «Έπος 1940-1941 : «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»
             Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
             Η Ελλάδα, η αγαπημένη Πατρίδα μας, που ήταν, τότε, στην περίοδο του Μεσοπολέμου, περιφρονημένη από τους ευρωπαϊκούς, κυρίως, λαούς, λόγω της εθνικής συμφοράς που υπέστη στην Μικρά Ασία, αλλά και του επάρατου εθνικού διχασμού, βρέθηκε, αναπάντεχα, στο επίκεντρο του διεθνούς θαυμασμού. Γιατί ; Διότι είπε, απλά και αποφασιστικά, το «ΟΧΙ» στο ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο, με το οποίο ο Μουσολίνι ζητούσε να κατακτήση την Χώρα.

27/10/13

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Η απανθρωπιά πλουσίων και μάλιστα πολιτικών

H AΠANΘPΩΠIA ΠΛOYΣIΩN
KAI MAΛIΣTA ΠOΛITIKΩN
Tοῦ N. Ἰ. Σωτηροπούλου, θεολόγου καὶ φιλολόγου
Ὁ Θεὸς ὅλους τοὺς ἀνθρώπους δημιούργησε μὲ στομάχι καὶ μὲ ἀνάγκη τροφῆς. Tὸ στομάχι καὶ ἡ τροφὴ καταργοῦνται στὴν ἄλλη ζωή. «T βρώματα τῇ κοιλίᾳ καὶ κοιλία τοῖς βρώμασιν· δὲ Θεὸς καὶ ταύτην καὶ ταῦτα καταργήσει» (A΄ Kορ. στ΄ 13). Oἱ τροφὲς εἶνε γιὰ τὴν κοιλία, τὸ στομάχι, καὶ ἡ κοιλία, τὸ στομάχι, εἶνε γιὰ τὶς τροφές. Γι' αὐτὴ τὴ ζωὴ ὁ Θεός, ὁ ὁποῖος ἔπλασε τὸ στομάχι, ἔδωσε καὶ πλῆθος ἀγαθῶν, γέμισε τὴν ξηρὰ καὶ τὴ θάλασσα μὲ ἀγαθά, γιὰ νὰ γεμίζῃ καὶ τὸ στομάχι καὶ νὰ αἰσθάνεται ὁ ἄνθρωπος ἀπόλαυσι, χαρὰ καὶ ἀγαλλίασι. Ὁ Θεὸς εἶνε « παρέχων ἡμῖν πάντα πλουσίως εἰς ἀπόλαυσιν» (A΄ Tιμ. στ΄17).

26/10/13

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση για την εορτή του Αγίου Δημητρίου


Η ομιλία έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Ο ελεών πτωχόν δανείζει Θεώ

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής Ζ' Λουκά
(Β' Κορ. Θ' 6 – 11)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Υπάρχουν άνθρωποι που κλείνουν περισσότερο προς τη θεωρία και άλλοι που αρέσκονται στην πράξη. Οι λεγόμενοι θεωρητικοί και οι πρακτικοί. Φυσικά και τα δύο χρειάζονται και είναι αδύνατο να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο.
Στη σημερινό όμως Αποστολικό μας Ανάγνωσμα, βλέπουμε πως το Πνεύμα το Άγιον, διά του Αποστόλου Παύλου, μας καθοδηγεί στο πώς, ενώ γνωρίζουμε την «θεωρία» της Πίστεως, ταυτοχρόνως θα συνδυάσουμε και την πράξη της Χριστιανικής μας ζωής.

25/10/13

Έγκριτοι νομικοί για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Έγκριτοι νομικοί για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά (19/9/2013) δεν έλυσε το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη το 2008. Το πρόβλημα παραμένει εξαιτίας της συμπερίληψης στην νέα αυτή εγκύκλιο μιας διάταξης που προβλέπει ότι «παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που…επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης»  χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκουν.

24/10/13

Κυκλοφορεῖ τό φύλλον τῆς 25.10.13 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
◇ Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἐναντίον τῶν σταυρωτῶν τῆς Ἑλλάδος, τῆς οἰκογενείας καί τῆς Ἐκκλησίας. Αἰφνιδίως ἐγκατέλειψε τήν γραμμήν τῆς ἀφωνίας καί ὡμίλησεν ὡς «ἐθνικός ἡγέτης» εἰς τήν Ἱεραρχίαν.

23/10/13

Οι διωγμοί της Εκκλησίας από τους αιρετικούς Αρειανούς

Α΄ Οικουμενική Σϋνοδος
Εν Πειραιεί 17-10-2013
ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΡΕΙΑΝΟΥΣ
Γράφει ο Πρωτοπρεσβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλος,
εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς
α) Η Α΄ περίοδος των διωγμών εναντίον των Ορθοδόξων (338-363)
Το 325 μ.Χ. συνεκλήθη η Α΄ Αγία και Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια τῆς Βιθυνίας το 325 μ.Χ. επί της βασιλείας του αγίου ενδόξου θεοστέπτου βασιλέως και Ισαποστόλου Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Η Σύνοδος συνήχθη κατά του αιρετικού Αρείου, ο οποίος βλασφημούσε ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού δεν είναι ομοούσιος με τον Θεό Πατέρα και ακολούθως δεν είναι Θεός αληθινός, αλλά κτίσμα και ποίημα.

Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Με 67 παρατηρήσεις επί του περιεχομένου
Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», με γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος, στην οποία γίνονται 67 παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία:

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, "Οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα, έχουν ολοκληρωθεί"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απάντηση Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου σε δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013
Σχετικά με το δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμιστικές του δράσεις σχετικά με την αξιολόγηση και τη στελέχωση των δομών και των υπηρεσιών του και τα προγράμματα κινητικότητας και διαθεσιμότητας, που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ)

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για παρουσιολόγιο εκπαιδευτικών, μετακινήσεις αναπληρωτών, αποσπάσεις εκπαιδευτικών και θέματα ΙΕΚ και ΕΠΑΛ

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση άσχετου με αυτές νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι τροπολογίες αφορούν στο παρουσιολόγιο εκπαιδευτικών, τις μετακινήσεις αναπληρωτών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ της ίδιας περιφέρειας με απόφαση μόνο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, αποσπάσεις εκπαιδευτικών και θέματα ΙΕΚ και ΕΠΑΛ.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ:

Πρωτοπρ. Άγγελος Αγγελακόπουλος, Οι διωγμοί της Εκκλησίας από τους αιρετικούς Μονοφυσίτες

Εν Πειραιεί 23-10-2013
ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ
Πρωτοπρεσβ. π. Άγγελος Αγγελακόπουλος,
εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιώς
Η αναφορά μας στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού είναι σήμερα πολύ επίκαιρη, διότι, μέσα στα πλαίσια της παναιρέσεως του διαχριστιανικού Οικουμενισμού, τις τελευταίες δεκαετίες διεξάγεταιΘεολογικός Διάλογος με τους αιρετικούς Μονοφυσίτες, ο οποίος κατέληξε στην επαίσχυντη και αντορθόδοξη συμφωνία του Σαμπεζύ το 1990, η οποία δυστυχώς εφαρμόζεται de facto στις ημέρες μας. Δυστυχώς, ορισμένοι «ορθόδοξοι» οικουμενιστές υποστήριξαν, συμπεριφερόμενοι μεταπατερικώς, ότι μόνο αυτοί κατά τους τελευταίους δεκαπέντε αιώνες κατενόησαν την «Ορθοδοξία» των Μονοφυσιτών και την «αδικία», που υπέστησαν από τόσους αγίους Πατέρες!

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΔΕ για αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΔΕ για να εξετάσει αποσπάσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα θα εξεταστούν για πρώτη φορά φέτος και αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών που ανήκουν σε κλάδους που σχετίζονταν με τις μετατάξεις (Θεολόγοι, Αγγλικής, Γαλλικής κ.α.).

Κυριάκος Κοτσολάκος, «Η περιπέτεια του εθνικού μας Ύμνου»


Η εισήγηση του κ. Κυριάκου Κοτσολάκου, Καθηγητή Φιλολόγου, με θέμα: «Η περιπέτεια του εθνικού μας Ύμνου», που πραγματοποιήθηκε στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.
Ζωηφόρος

Σημεῖο τῶν καιρῶν:“Τό βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως ἐστώς ἐν τόπῳ Ἁγίῳ”, ἐν τῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, ἐν ἔτει 2013!

Σεβαστοί πατέρες, ἐπίσκοποι καί πρεσβύτεροι τῆς Μακεδονίας μας. Ἐπιθυμοῦμε διακαῶς νά σᾶς κάνουμε μετόχους στόν προβληματισμό καί τήν ἀγωνία μας γιά τήν ἑορτή καί πανήγυρη τοῦ Ἁγίου Δημητρίου στή Θεσσαλονίκη.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ὅτι ἐφέτος μέ τήν τριχεροῦσα Θεοτόκο καί τόν Μυροβλύτη θά προεξάρχει, ὡς ἐκλεκτός προσκεκλημένος, ὁ Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος,  γεγονός πού θά φέρει στήν πόλη τοῦ Ἁγίου Δημητρίου πολλούς Ἀρχιερεῖς ἀπ’ ὅλη τήν Ἑλλάδα καί φυσικά πολύ λαό.

22/10/13

Κωνσταντίνος Χολέβας, Το μήνυμα ελπίδας από ένα χωριό της Πιερίας!

Από τα φετινά "Πάτρια"
Η φωτογραφία από : lefteria.blogspot.gr
Το μήνυμα ελπίδας από ένα χωριό της Πιερίας!
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων
Υπάρχει ένα όμορφο χωριό της Πιερίας, από το οποίο φαίνονται η κορυφή του Ολύμπου, ιερού βουνού των αρχαίων Ελλήνων, και η κορυφή του Αθωνος, ιερού βουνού των ορθόδοξων χριστιανών. Πρόκειται για τη Ράχη, 16 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Εχει 500 κατοίκους και είναι κτισμένη σε μια ράχη ανάμεσα στον Ολυμπο και τα Πιέρια. Βρέθηκα εκεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου ως ομιλητής στις εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Τα Πάτρια» και εντυπωσιάστηκα.Ολοι οι κάτοικοι του χωριού πανηγυρίζουν τον άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή και επί τρεις ημέρες εργάζονται χαμογελαστοί και αγαπημένοι μεταξύ τους για την επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων.

Δημήτριος Νατσιός, «Γενική θεώρηση των βιβλίων του Δημοτικού: Θρησκευτικών, Γλώσσας και Ιστορίας»


Η εισήγηση του κ. Δημητρίου Νατσιού, Δασκάλου – Θεολόγου, με θέμα: «Γενική θεώρηση των βιβλίων του Δημοτικού: Θρησκευτικών, Γλώσσας και Ιστορίας», που πραγματοποιήθηκε στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Το αγιασμένο και προδομένο ᾿21


Ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση, Ομοτίμου Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. στά ΚΣΤ' "Πάτρια" στη Ράχη Πιερίας 17-21 Οκτωβρίου 2013
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

21/10/13

Ἡ τραγωδία τῆς Παιδείας

Από την ημερίδα στην Πεντέλη
12/10/2013
Ἀποκαλυπτικότατη καὶ διαφωτιστικότατη ὑπῆρξε ἡ Ἡμερίδα ποὺ διοργάνωσε στὶς 12 Ὀκτωβρίου 2013 ἡ Πανελλήνια Ἕνωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) μὲ τὴ συνεργασία τοῦ Δήμου Πεντέλης καὶ τῆς Ἑστίας Πατερικῶν Μελετῶν. Ἡ Ἡμερίδα ἦταν ἀφιερωμένη στὸ μεγάλο πρόβλημα τῆς Παιδείας. Εἰδικότερα ἐπικεντρώθηκε στὰ Νέα Προγράμματα Σπουδῶν καὶ τὰ ἐν χρήσει Σχολικὰ Βιβλία τῆς Ἱστορίας, τῶν Θρησκευτικῶν καὶ τῶν Φιλολογικῶν Μαθημάτων Δημοτικοῦ, Γυμνασίου καὶ Λυκείου. 
Τὴν ἔναρξη τῆς Ἡμερίδας κήρυξε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Ἀμαρουσίου καὶ Ὠρωποῦ κ. Κύριλλος,

O Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Κρίππας για τη νέα εγκύκλιο για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικα


Η εισήγηση του κ. Γεωργίου Κρίππα, Δρ Συνταγματικού Δικαίου, με θέμα : «Κείμενα Σχολικής Αγωγής κατά παράβασιν του Συντάγματος και της Νομοθεσίας περί Παιδείας και Αγωγής», που πραγματοποιήθηκε στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.
Ζωηφόρος

Μνημεῖο ἀθεϊσμοῦ στὴν Ἀμερικὴ

«Στὶς 29 Ἰουνίου 2013 ἔγιναν στὶς Ἡνωμένες Πολιτεῖες τῆς Ἀμερικῆς τὰ ἀποκαλυπτήρια τοῦ πρώτου μνημείου γιὰ τὸν ἀθεϊσμό. Τὸ μνημεῖο κτίστηκε στὴ Φλόριντα, εἶναι ἑνωμένο μὲ ἕνα παγκάκι, γιὰ νὰ μπορεῖς νὰ κάθεσαι κιόλας. Στὴν τελετὴ τῶν ἐγκαινίων παραβρέθηκαν περίπου 200 ἄτομα, οἱ περισσότεροι ἀπὸ τοὺς ὁποίους θέλησαν νὰ βγοῦν φωτογραφία μὲ τὸ μνημεῖο. Ἡ ὀργάνωση ‘‘Ἀμερικάνοι Ἄθεοι’’

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η θεραπεία των δαιμονιζομένων των Γεργεσηνών. Πόση είναι η δύναμη του διαβόλου


20/10/2013
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

20/10/13

Απόστολος Βλάχος, Πρόεδρος Εφετών ε.τ., «Αντισυνταγματική και παράνομη η διάταξη που δίνει δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά μόνο με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης»

Στην Ημερίδα με θέμα «Τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Πιλοτικά κ.α.), και τα εν χρήσει Σχολικά Βιβλία Θεωρητικής Κατευθύνσεως (Θρησκευτικών, Φιλολογικών Μαθημάτων και Ιστορίας) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» που διοργάνωσε στις 12 Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, ο Δήμος Πεντέλης, η Εστία Πατερικών Μελετών και ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείων Προαστίων προήδρευσε στην πρώτη συνεδρία ο κ. Απόστολος Βλάχος, Πρόεδρος Εφετών ε.τ.. Προλογίζοντας τους εισηγητές της ημερίδας ο κ. Βλάχος με βαρυσήμαντη από νομικής απόψεως παρέμβαση του αναφέρθηκε στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Υπέρ της διατήρησης της νέας εγκυκλίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά η Ένωση Αθέων

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε η Ένωση Αθέων ζητώντας τη διατήρηση της νέας εγκυκλίου του Υπουργείου για τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά. Στην Επιστολή η Ένωση Αθέων υπεραμύνεται της διάταξης της εγκυκλίου που προβλέπει την απαλλαγή με απλή επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης.

Ομιλία π. Βασιλείου Βολουδάκη την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου


Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης κηρύττει το θείο λόγο την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Αθήνα - 13 Οκτωβρίου 2013
Ζωηφόρος

Χρίστος Ρώμας, «Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το έργο του: Εμπειρίες και προβληματισμοί»


Η εισήγηση του κ. Χρίστου Ρώμα, Φιλολόγου – Συγγραφέα, με θέμα: «Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το έργο του:Εμπειρίες και προβληματισμοί», που πραγματοποιήθηκε στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Η Μακεδονία του Αλέξανδρου λογοκρίνεται από τον ΟΗΕ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Από το μαχητικό ιστολόγιο history-of-macedonia.com πληροφορηθήκαμε ότι ο ΟΗΕ αναγκάσθηκε να λογοκρίνει επίσημο δημοσίευμά του στο διαδίκτυο επειδή ενοχλήθηκαν οι σκοπιανοί.
Συγκεκριμένα στις 27.9.2013 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανήρτησε σε επίσημη ιστοσελίδα περίληψη της ομιλίας του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Το άρθρο κατέληγε στο τέλος με την ακόλουθη επισήμανση: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία για τη δεύτερη σε μέγεθος περιφέρειά της,

19/10/13

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος απαιτούν αγώνα

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής ΣΤ' Λουκά
(Γαλάτας Ε' 22 – ΣΤ' 2)
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Ως ύμνος της πνευματικής ζωής με τα στοιχεία που την διαμορφώνουν, μπορεί να χαρακτηριστεί το Αποστολικό Ανάγνωσμα που θα ακουστεί την Κυριακή στους Ιερούς μας Ναούς. Αλλά για να φανεί και στο σημείο αυτό η αντίθεση του κοσμικού φρονήματος με τη χριστιανική ζωή, θα εξετάσουμε να δούμε τι εννοούν οι μακράν της Εκκλησίας ως «πνευματικό άνθρωπο».
Είναι γνωστό ότι οι κύκλοι που δεν έχουν σχέση με τη ζωή του Χριστού, θεωρούν ως πνευματικούς ανθρώπους αυτούς, που έχουν να δείξουν κάποια καλλιέργεια του νου. Δηλ. τους επιστήμονες, τους συγγραφείς, τους λογοτέχνες και καλλιτέχνες και γενικώς όσους φαίνεται ότι κινούνται στο χώρο της διανόησης.

Σταύρος Μποζοβίτης, «Η Παιδεία μπροστά στην πρόκληση του νεοταξικού ολοκληρωτισμού»


Η εισήγηση της κ. Σταύρου Μποζοβίτη Θεολόγου - Φιλολόγου, μέλους της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο Σωτήρ», με θέμα : «Η Παιδεία μπροστά στην πρόκλησητου νεοταξικού ολοκληρωτισμού», που πραγματοποιήθηκε στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Διδαχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Παραβολή του Σπορέως


Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
www.impantokratoros.gr & katanixis.blogspot.gr

18/10/13

Ελένη Βασσάλου, «Από το Συγκρητισμό στην Πανθρησκεία. Το Ορθόδοξο μάθημα και η ευθύνη των Θεολόγων» (βίντεο)


Η εισήγηση της κ. Ελένης Βασάλου Καθηγήτριας Θεολόγου, με θέμα: «Από τον συγκρητισμό στην Πανθρησκεία. - Το Ορθόδοξο Μάθημα και η ευθύνη των Θεολόγων», που πραγματοποιήθηκε στην πολύ επιτυχημένη Ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων και ο Δήμος Πεντέλης με τη συνεργασία της Εστίας Πατερικών Μελετών και του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων την 12ην Οκτωβρίου 2013 στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων (Οδός 17 Νοέμβρη 15, και Αγίου Γεωργίου) του Δήμου Πεντέλης.
Ζωηφόρος
Δείτε το κείμενο της εισήγησης ΕΔΩ.

Νέος Μητροπολίτης Αργολίδος ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος

Τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, σε τέταρτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου και Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

17/10/13

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Αξία και αξιώματα

Γέροντας Ιωήλ
ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΑ
Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση
ΣΤΗΝ ἐποχή μας εἶναι πολύ δύσκολο νά βρεῖς ἀνθρώπους μέ ἠθικές ἀρχές, καλό χαρακτήρα, εὐγένεια, ἐργατικότητα καί προπαντός μέ ταπείνωση. Νά συνομιλήσεις καί νά συνεργαστεῖς με ἁγνούς καί πρόθυμους γιά ἀγαθοεργία ἀδελφούς, πού νά ἔχουν πνεῦμα προσφορᾶς καί αὐτοθυσίας. Ἀντίθετα, ὅπου καί νά πᾶς, συναντᾶς ἀνθρώπους, πού δέν ἔχουν ἀρχές καί δύσκολα μπορεῖς νά ἐπικοινωνήσεις μαζί τους. Εἶναι δοῦλοι τῶν ἁμαρτωλῶν τους παθῶν, τούς διακρίνει ἡ θρασύτητα καί ἡ σκληρότητα ἀπέναντι στούς ἄλλους καί εἶναι ἀδίστακτοι συμφεροντολόγοι. Χτυπητά παραδείγματα εἶναι οἱ συνδικαλιστές, οἱ διάφοροι διευθυντές, οἱ πολιτικοί, οἱ στρατιωτικοί, οἱ ἀστυνομικοί καί πολλές ἄλλες κατηγορίες ἀξιωματούχων.
Ὁ Γέροντας Ἰωήλ τῆς Καλαμάτας ἔλεγε σχετικά τά ἑξῆς: «Στόν κόσμο ἔχουμε ἀνθρώπους μέ ἀξία καί ἀνθρώπους χωρίς ἀξία. Ἐκεῖνοι πού ἔχουν, ὅπου καί ἄν τύχουν, ὅπου καί ἄν βρεθοῦν γίνονται σεβαστοί καί ἀγαπητοί. Ἡ ἀξία τους θέλοντας καί μή τούς φέρνει στήν ἐπιφάνεια, στό προσκήνιο.

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας (project) της Α΄ τάξης ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου για το σχ. έτος 2013-2014

Εκδόθηκαν σήμερα από το Υπ. Παιδείας "Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας (project) της Α΄ τάξης ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου για το σχ. έτος 2013-2014". Σύμφωνα με τις οδηγίες "Το μάθημα «Ερευνητική εργασία (Project)» στην Α΄ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου ορίζεται ως πρώτη ανάθεση σε όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ ανεξαρτήτως κλάδου-ειδικότητας που διδάσκουν στο Επαγγελματικό Λύκειο. Το μάθημα «Ερευνητική εργασία» διδάσκεται από έναν (1) εκπαιδευτικό και η ανάθεσή του γίνεται, αφού ανατεθούν στους εκπαιδευτικούς τα διδασκόμενα μαθήματα της ειδικότητάς τους. Προτείνεται οι Ερευνητικές Εργασίες να υλοποιούνται σε ζώνη (ίδια μέρα ίδιο δίωρο), ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές των τμημάτων μιας τάξης να επιλέγουν ερευνητικό θέμα ασχέτως σε ποιο αλφαβητικό τμήμα ανήκουν".
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ:

43 δηλώσεις απαλλαγής από τα Θρησκευτικά στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ροδόπης

Θεόδωρος Μούχτσης
Διευθυντής Δ.Ε. Ροδόπης
Ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού μαθητών, που ζητούν την απαλλαγή τους από το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρατηρείται από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε αρκετές διευθύνσεις της χώρας. Η δυνατότητα απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος, βάσει σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, προσφέρεται σε μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
Εδώ και λίγα χρόνια, ωστόσο, στη σχετική δήλωση δεν επιβάλλεται να παρατεθούν οι λόγοι, για τους οποίους ζητείται η απαλλαγή από το μάθημα, δεδομένου πως αυτό θεωρήθηκε προσωπικό δεδομένο για το μαθητή. Όπως είναι κατανοητό, η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε σε μία τρόπον τινά «απελευθέρωση» των απαλλαγών από την παρακολούθηση των Θρησκευτικών,

Κύπρος: Νέες οδηγίες για απαλλαγές από το μάθημα Θρησκευτικών

Δεν θα μένουν στην τάξη οι επηρεαζόμενοι μαθητές
Νέες οδηγίες για απαλλαγές από το μάθημα Θρησκευτικών
Γράφει η Χριστίνα Κυριακίδου
Λευκωσία: Διαφοροποιημένες είναι οι φετινές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, προς τα σχολεία, όσον αφορά στις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά. Συγκεκριμένα το υπουργείο ακυρώνει την περσινή του εγκύκλιο και με νέα αναθεωρημένη επιστολή τονίζει πως τα παιδιά που απαλλάσσονται από το εν λόγω μάθημα δεν είναι υποχρεωμένα να παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας.

Ηρακλής Ρεράκης, «Κατήχηση ειδώλων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο: Η απόσχιση των μαθητών από την Ορθόδοξη Πίστη και η ένταξή τους σε μια πολυ-θρησκευτική θρησκευτικότητα ως στόχος του νέου Πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών»


Η εισήγηση του κ. Ηρακλή Ρεράκη

Έρχονται αποσπάσεις Θεολόγων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη ο υπολογισμός λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2013-2014, σύμφωνα με την παρακάτω εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας, που αφορά στις ειδικότητες ΠΕ01, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19-20 και ΠΕ32. Η καταγραφή έγινε προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης των ανωτέρω κλάδων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2013-2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΥΣΔΕ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, 23/10/2013.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ:

"Νεανικά θέματα" από το ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως Κερκύρας

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ”, στους 91,1 μεγακύκλους, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.e-radio.gr/player/player.asp?sID=689, στα πλαίσια του νέου χειμερινού προγράμματός του, θα παρουσιάζει από την Δευτέρα 21/10/13 και κάθε Δευτέρα στις 19.00 ώρα Ελλάδος, την εκπομπή ΝΕΑΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Η εκπομπή αυτή απευθύνεται σε όσους είναι νέοι στην ηλικία, σε όσους αισθάνονται νέοι, σε όσους σκέπτονται ως νέοι, σε όσους παραμένουν νέοι. Θα ασχολείται με διάφορα ενδιαφέροντα και διαφορετικά κάθε Δευτέρα θέματα, που θα καλύπτουν, τόσο ο παρουσιαστής, όσο και οι εκλεκτοί προσκεκλημμένοι του. Ας τα ακούσουμε. Επιμέλεια – παρουσίαση εκπομπής: Στρατής Σημαντήρης

Τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

image with the sign of the Greek ChurchΣυνήλθε σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, στην τρίτη Τακτική Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πορίσματα ημερίδας της ΠΕΘ και της Εστίας Πατερικών Μελετών για τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα σχολικά βιβλία

Στίς 12 Ὀκτωβρίου 2013, ἡμέρα μνήμης τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Συμεών τοῦ Νέου Θεολόγου, ἁγίου τοῦ Ἀκτίστου Φωτός καί ἀπό 10.00 π.μ. ἕως 15.30΄μ.μ. διεξήχθη ἐπιτυχῶς ἡμερίδα πού διοργάνωσε ἡ Πανελλήνιος Ἕνωσις Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) μέ τή συνεργασία τοῦ Δήμου Πεντέλης, τῆς Ἑστίας Πατερικῶν Μελετῶν καί τοῦ Ἐπιστημονικοῦ καί Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Βορείων Προαστίων στήν αἴθουσα τοῦ Πολιτιστικοῦ Κέντρου Μελισσίων τοῦ Δήμου Πεντέλης.
Τό γενικό θέμα τῆς ἡμερίδας ἦταν: Τά Ἀναλυτικά Προγράμ­ματα Σπουδῶν (Πιλοτικά κ.ἄ.) καί τά ἐν χρήσει Σχολικά Βιβλία Θεωρητικῆς Κατευθύνσεως (Θρησκευτικῶν, Φιλολογικῶν Μαθημάτων καί Ἱστορίας) Πρωτοβάθμιας καί Δευτεροβάθμιας Ἐκπαί­δευσης.
Τήν ἔναρξη τῆς ἡμερίδας κήρυξε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Ἀμαρουσίου καί Ὠρωποῦ κ. Κύριλλος.
Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)