27/3/14

Γκουρουϊστική λατρεία: Μια σύγχρονη επικίνδυνη ατραπός

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 27η Μαρτίου 2014
ΓΚΟΥΡΟΥΙΣΤΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΤΡΑΠΟΣ
Πρόσφατη δημοσίευση  της εφημερίδος των Αθηνών «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» (15-3-2014), με θέμα την γκουρουϊστική λατρεία και τον προσφάτως εκλιπόντα διάσημο ινδό γκουρούAshutosh Maharaj, μας δίνουν την αφορμή να χαράξουμε τις γραμμές που ακολουθούν. Η είδηση αφορά μια από τις μυριάδες πτυχές του συγχρόνου αποκρυφιστικού πλέγματος της «Νέας Υδροχοϊκής Εποχής»,

η οποία δυστυχώς έχει κατορθώσει να διεισδύσει, με το όνομα της δήθεν «πνευματικότητος», και του δήθεν «φωτισμού», στις δυτικές κοινωνίες, έχοντας πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. 
Σύμφωνα το δημοσίευμα: «Ο ινδός γκουρού Ashutosh Maharaj έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια, έπειτα από καρδιακή προσβολή, στην περιφέρεια Τζαλαντάρ του Πουντζάμπ. Ήταν 3 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, οι ορκισμένοι οπαδοί του – πεπεισμένοι ότι ζει ακόμη και κάποια στιγμή θα επιστρέψει για να τους οδηγήσει … στο φως – έβαλαν το σώμα του στην κατάψυξη (!) για να τον διατηρήσουν. Ο “κατεψυγμένος” πλέον γκουρού ήταν ηγέτης της ινδουιστικής αίρεσης “Αποστολή Αφύπνισης του Θείου Φωτός”, η οποία έχει εκατομμύρια πιστούς σε ολόκληρη τη χώρα». Στη συνέχεια η είδηση φανερώνει τον απόλυτο παραλογισμό των οπαδών του:«“Δεν είναι νεκρός. Η επιστήμη δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα, όπως η επιστήμη της γιόγκα. Εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα μέσω των πιστών του και τους ζητάει να προστατεύσουν το σώμα του μέχρι να επιστρέψει”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του … Οι αγαπημένοι του θεωρούν ότι ο Ashutosh Maharaj δεν έχει πεθάνει, βρίσκεται απλώς σε κατάσταση “σαμάντι”, που είναι το υψηλότερο επίπεδο διαλογισμού. Και τον περιμένουν στωικά». Και καταλήγει το ενδιαφέρον δημοσίευμα με τη θλιβερή διαπίστωση πως «Δεκάδες πνευματικοί ηγέτες ανά τους αιώνες ταξίδεψαν στα Ιμαλάϊα, όπου έμειναν μήνες ολόκληρους για να διαλογιστούν, σε πολικές θερμοκρασίες, εξηγεί ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Άγγιξαν τη νιρβάνα και επέστρεψαν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας από τους ορκισμένους πιστούς του… ‘‘κατεψυγμένου εκλιπόντος’’ από την επαρχία Πουντζάμπ ορκίζεται πως όταν κλείνει τα μάτια του, βλέπει μπροστά του τον Ashutosh Maharaj να του μιλάει. “Του μιλάει και εκείνος μας διαβεβαιώνει πως θα γυρίσει” λέει».
Ο Ινδουισμός, όπως και όλες οι παραφυάδες του, αποτέλεσαν την μήτρα, μέσα στην οποία κυοφορήθηκε ηΘεοσοφία κατά τον 19ο αιώνα και το γνήσιο πνευματικό της τέκνο, η «Νέα Εποχή του Υδροχόου», το σύγχρονο αυτό αντίχριστο κίνημα, το οποίο οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια άνευ προηγουμένου πνευματική και ηθική αποστασία. «Δάσκαλοι» της νοσηρής αυτής «πνευματικότητας» είναι οι πολυπληθείς ινδουιστές γκουρού, οι οποίοι όρισαν τους εαυτούς τους ως «πνευματικούς καθοδηγητές» της ανθρωπότητας. Όπως σημειώνει σύγχρονος ερευνητής: «Κατά την γκουρουιστική κίνηση Σατυανάντασραμ (Κέντρο Γιόγκα Αθηνών) γκουρού είναι λέξη που αποτελείται ‘από δύο γράμματα, γκου, που σημαίνει σκοτάδι, και ρου, που σημαίνει αυτός που διαλύει το σκοτάδι’. Γκουρού σημαίνει ‘φως, φώτιση, ακτινοβολία’ είναι ‘αυτός που διαλύει το σκοτάδι’».[1] Βασική διδασκαλία του Ινδουισμού είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του να βρει τον δρόμο της λυτρώσεως από τον τροχό των ατελείωτων μετενσαρκώσεων και γι αυτό χρειάζεται έναν «πνευματικό» οδηγό. Και αυτός ο οδηγός είναι ο γκουρού. Δεν είναι τυχαία η διακήρυξη ενός κορυφαίου ινδουιστή «δασκάλου» του περασμένου αιώνα, τουΒιβεκανάντα, ότι ήρθε η ώρα να κατακτήσει η Ινδία τον κόσμο με την πνευματικότητά της! Δεν είναι επίσης τυχαία η εξάπλωση του ινδουισμού και των άλλων ανατολικών θρησκευμάτων σε όλο τον κόσμο και κυρίως στη Δύση. Ούτε η πατρίδα μας έμεινε έξω από αυτή την «εισβολή». Έχουμε την πληροφόρηση ότι «λειτουργούν» δεκάδες ομάδες ανατολικών θρησκευμάτων σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα αποκαλύψαμε και σχολιάσαμε τη λειτουργία«Ινστιτούτου Βουδιστικών Σπουδών» στο κέντρο των Αθηνών. Δεν παραβλέπουμε επίσης και τη λειτουργία τουλάχιστον τριών βουδιστικών «μοναστηριών» σε διάφορα μέρη, ένα εκ των οποίων να βρίσκεται στη Χαλκιδική, απέναντι από το Άγιο Όρος!
Στην περίπτωση του «κατεψυγμένου» γκουρού είναι ολοφάνερο πως ο μεταστάς «δάσκαλος»  Ashutosh Maharaj, με τη δαιμονική ενέργεια, που τον διακατείχε, άσκησε ολοκληρωτική επίδραση στους άτυχους οπαδούς του, σε σημείο, ώστε έπαψαν πλέον να σκέπτονται λογικά και ζουν σε κόσμο παραισθήσεων. Η πίστη στις επικίνδυνες πρακτικές της γιόγκα και του διαλογισμού, τους δίνουν εικόνες παραισθήσεων, έτσι ώστε να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν το απόλυτα αυταπόδεικτο, τον θάνατο ενός ανθρώπου. Θεωρούν ότι ο διδάσκαλός τους «δεν έχει πεθάνει», και ότι «βρίσκεται απλώς σε κατάσταση “σαμάντι”». Εάν όμως πράγματι δεν έχει πεθάνει, τότε ποιός ο λόγος να τον καταψύξουν; Διότι όλοι γνωρίζουμε από την ιατρική επιστήμη, ότι η διαδικασία της αποσυνθέσεως του σώματος αρχίζει μετά τον χωρισμό της ψυχής από το σώμα, μετά δηλαδή την οριστική παύση των βιολογικών λειτουργιών και ιδίως της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας. Η ενέργειά τους να βάλουν το σώμα του εκλιπόντος σε κατάψυξη, τι άλλο μαρτυρεί παρά την προσπάθειά τους να αναστείλουν την αποσύνθεση του σώματός του και να τον παρουσιάσουν ως νικητή του θανάτου; Με τέτοιου είδους όμως πονηρές και ανόητες μεθοδεύσεις κανένα δεν είναι δυνατόν να πείσουν, αλλά μάλλον γελοιοποιούνται και εξευτελίζονται περισσότερο.
  Η χριστιανική μας πίστη χαρακτηρίζει τις θρησκείες του κόσμου ως πλάνες, έργα του διαβόλου και τους «θεούς των εθνών δαιμόνια» (Ψαλμ.95,5). Οι σύγχρονοι γκουρού δεν είναι τίποτε περισσότερο από πλάνοι και κήρυκες της λατρείας των δαιμόνων. Οι πρακτικές τους, όπως η αυτομόνωση, η γιόγκα, ο υπερβατικός διαλογισμός, κ.α. έχουν αποδειχτεί ως καταστροφικές πρακτικές για τους οπαδούς τους και τις κοινωνίες. Ακούμε και διαβάζουμε συχνά να χρησιμοποιούν οι ψευδοδιδάσκαλοι αυτοί τους όρους «φώς», «φώτιση», «έλαμψη θείου φωτός». Ο «κατεψυγμένος» γκουρού ηγείτο της αίρεσης «Αποστολή Αφύπνισης του Θείου Φωτός». Ερωτάται: ποια σχέση μπορεί να έχει ο Ινδουισμός, ο γκουρουισμός, τα ανατολικά ειδωλολατρικά θρησκεύματα και όλες γενικά οι θρησκείες του κόσμου με το φως; Απαντούμε: Καμιά! Διότι το «φως το αληθινό» είναι ο ένσαρκος Λόγος του Θεού (Ιωάν.1,8), ο Οποίος ήρθε στον κόσμο να φωτίσει την ανήλια από το σκοτάδι της αμαρτίας ανθρωπότητα και να διαλύσει τα«έργα του σκότους» (Ρωμ.13,11), καταργώντας τον αρχηγό του σκότους, τον διάβολο. Ο Κύριός μας και Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός μας διαβεβαίωσε πως «εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής» (Ιωάν.8,12).
 Κατά συνέπεια δε μας χρειάζονται γκουρού ως «πνευματικοί καθοδηγητές», διότι έχουμε τον αιώνιο και μοναδικό καθοδηγητή μας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Τον μοναδικό και ανεπανάληπτο στην ιστορία του κόσμου καθηγητή, του οποίου δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει άλλος αντάξιός Του, διότι, όπως μας παρήγγειλε ο Ίδιος,«μηδε κληθήτε καθηγηταί, εις γαρ υμών εστιν ο καθηγητής, ο Χριστός» (Ματθ.23,10).Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ως αληθινός Θεός «ου κατελείφθη η ψυχή αυτού εις άδου, ουδέ η σάρξ αυτού είδε διαφθοράν»(Παρξ.2,31) και γι’ αυτό δε χρειάστηκε να «καταψυχθεί». Ο «κατεψυγμένος» γκουρού νικήθηκε από το θάνατο, σε αντίθεση με το Χριστό, ο Οποίος νίκησε το θάνατο και ανέστη εκ νεκρών, γενόμενος για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος «απαρχή των κεκοιμημένων» (Α΄Κορ.15,20).

Ο υπεύθυνος
Αρχ.π. Παύλος Δημητρακόπουλος

Ο γραμματέας
κ. Λάμπρος Σκόντζος Θεολόγος



[1]π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ, ΓΚΟΥΡΟΥΪΣΜΟΣ, ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΘΗΝΑ 1997 – 4Η ΕΚΔΟΣΗ, σελ. 12-13.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)