30/3/14

Κωνσταντίνος Χολέβας, Το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα

Το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων
Οι αποδομητές της Ιστορίας μας και οι αρνητές του ρόλου της Εκκλησίας επιδιώκουν να αποκόψουν τον λαό μας από τις πνευματικές αξίες που προετοίμασαν το δοξασμένο 1821. Λάθος τους μεγάλο, διότι η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση μπορεί και πρέπει να είναι οδηγός για κάθε Ελληνα σε όλες τις δύσκολες περιόδους που κατά καιρούς διανύουμε. Απέναντι στην παρούσα πνευματική, ηθική και οικονομική κρίση το 1821 μάς διδάσκει και μας χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Εστω συγκρατημένη, αλλά πάντως αισιοδοξία. Μας θυμίζει ότι αντιμετωπίσαμε ως έθνος δυσκολότερες καταστάσεις, αλλά επιβιώσαμε.
Ετσι θα επιβιώσουμε και σήμερα. Με τα ελληνορθόδοξα ιδανικά του 1821, με σεβασμό στο παρελθόν και με πίστη στο παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.

Το 1821 μάς δίνει χρήσιμα μηνύματα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μας θυμίζει ότι ο Ελληνισμός ποτέ δεν βασίστηκε στη δύναμη των αριθμών. Ολιγάριθμοι οι Ελληνες, αλλά με μεγάλο πνευματικό πλούτο: την Ορθοδοξία, την ιστορική συνέχεια, τη γλώσσα, το κοινοτικό πνεύμα αλληλεγγύης, τη ναυτοσύνη και το εμπορικό δαιμόνιο, την αγωνιστικότητα και το αντιστασιακό πνεύμα τους. Σήμερα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά του παρελθόντος για να αντλήσουμε δυνάμεις και να ορθώσουμε το ανάστημά μας μέσα στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών όπου ανήκουμε. Στην Ενωμένη Ευρώπη, παρά τα προβλήματά της, θα δώσουμε μάχες νικηφόρες, αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε ορθόδοξοι Ελληνες, υπερήφανοι αλλά όχι αλαζόνες, πατριώτες και όχι ρατσιστές, δημοκράτες, αλλά αντίθετοι στην ασυδοσία, οικουμενικοί, αλλά όχι θύματα της υλιστικής παγκοσμιοποιήσεως, επιχειρηματικά δραστήριοι και ταυτόχρονα φιλάνθρωποι, με σεβασμό στην εθνική ταυτότητα, χωρίς να κλεινόμαστε στο καβούκι μας. Με παραδοσιακές αξίες που μας κρατούν επί αιώνες, όπως η οικογένεια, αλλά και με τολμηρά ανοίγματα στην επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες.

Το 1821 μάς διδάσκει να μην απογοητευόμαστε, να μην απελπιζόμαστε. Επί τετρακόσια -και για εμάς τους Μακεδόνες πεντακόσια- χρόνια προσπαθούσαμε να εξεγερθούμε κατά των Τούρκων αλλά αποτυγχάναμε. Η Μεγάλη Ιδέα και οι προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κράτησαν αναμμένη τη δάδα που κινδύνευε να σβήσει. Και τελικά ελευθερωθήκαμε. Εστω και με τη δημιουργία αυτού του μικρού κρατιδίου του 1830. Και τα σημερινά προβλήματα θα ξεπεραστούν. Είμαι αισιόδοξος, γιατί είμαι Ελληνας ορθόδοξος!
Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 30/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)