14/4/14

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος

Την Κυριακή των Βαΐων το απόγευμα εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος που τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου θα τελεστεί την Μεγάλη Τετάρτη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Από χθες τελούνται Τρισάγια υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Μητροπολίτου σε όλους τους ναούς των Ιωαννίνων, ενώ Τρισάγιο τελέστηκε και στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εντός της ημέρας αναμένεται η ΔΙΣ να ορίσει τον Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος (Σετάκης) γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Χειροτονήθηκε το 1958 Διάκονος και το 1960 Πρεσβύτερος. Από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Ιερέας, από δε το 1968 έως της εκλογής του ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος το 1975.
Από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του ήταν η ανακομιδή των λειψάνων του Νεομάρτυρος αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων στις 26 Οκτωβρίου του 1971 (από όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες). Το γεγονός περιγράφει ο Κ. Π. Βλάχος στο βιβλίο του «Βίος του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις» ως εξής:«...Τα ανακομιζόμενα ως άνθη εαρινά οστά του μάρτυρος ο Πρωτοσύγκελος -ο σημερινός (σημ. ιστολογίου: μακαριστός πλέον) Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος- παρέδιδε στους παρεστώτας εν κατανύξει αρχιερείς, οι οποίοι τα παρέδιδαν στον Ιωαννίνων Σεραφείμ. Ο οικείος Μητροπολίτης ένδακρυς παρελάμβανε αυτά…
Βαθεία συγκίνηση προκλήθηκε, όταν ο Πρωτοσύγκελος ανεκόμισε με φόβο και ευλάβεια την τιμία κάρα του αγίου, την οποία, αφού ασπάστηκε εν συντριβή, παρέδωσε στον Μητροπολίτη του…».
Με πληροφορίες από eiskopanous.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)